Fairphone on erottunut muista puhelinvalmistajista panostamalla ennen kaikkea ympäristöystävällisyyteen, eettiseen valmistusketjuun sekä helppoon huollettavuuteen. Yhtiö uskookin sen uuden Fairphone 5:n olevan maailman ympäristöystävällisin puhelin.
Fairphone varmistaa puhelintensa eettisen valmistuksen hankkimalla materiaalinsa mahdollisimman eettisesti kestävästi ja se maksaa myös kompensaatiomaksuja käyttämästään kullasta, hopeasta ja koboltista. Kompensaatiomaksut parantavat yhtiön mukaan pienien kaivosyhteisöjen ja käsityöläisten elämänlaatua ja työolosuhteita.
Yhtiö kehuu uuden Fairphone 5:n olevan 100 % elektroniikkajäteneutraali, sillä se kerää ja kierrättää 212 grammaa elektroniikkajätettä per valmistettu 212 grammaa painava Fairphone 5. Puhelimesta on saatu myös aiempaa modulaarisempi ja sille on tarjolla aiempaa laajempi valikoima varaosia, mikä pienentää sen jalanjälkeä entisestään. Fairphone 4:n yhdeksän modulaarisen osan sijasta 5:ssa on niitä yksitoista. Yhtiö nostaa esimerkeiksi vaihdettavista osista yksittäiset kameramodulit ja USB-C-latausliittimen, mutta jopa näytön läpi lyöty selfiekamera on vaihdettavissa.
Hieman erikoisesti Fairphone on päätynyt käyttämään puhelimessaan IoT-markkinoille suunnattua QCM 6490 -järjestelmäpiiriä, josta löytyy yksi Kryo Gold+ -ydin 2,7 GHz:n taajuudella, kolme Kryo Gold -ydintä 2,4 GHz:n taajuudella ja neljä Kyro Silver -ydintä 1,9 GHz:n taajuudella. Järjestelmäpiiri on ominaisuuksiensa puolesta lähintä sukua Snapdragon 778G(+) 5G -alustalle. Syy erikoiselle järjestelmäpiirille on peräti 8 vuoden ohjelmistotuki, joka saattaa jatkua vielä jopa 10 vuoteen mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan.
Fairphone 5:n tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat: 162 x 75,5 x 10,5 mm
- 6,46” 1224×2700 @ 90 Hz OLED -näyttö (vaihdettavissa), Gorilla Glass 5
- Qualcomm QCM6490 -järjestelmäpiiri (8x Kryo 670, 6 nm)
- 8 Gt muistia, 256 Gt tallennustilaa + microSD-korttipaikka (SD 3.0 max 2 Tt)
- 5G Dual-SIM (yksi fyysinen, yksi eSIM), mmWave/Sub-6 GHz, aiempaa enemmän tuettuja taajuuksia
- Wi-Fi 6E, BT 5.2 + LE, NFC, IP55
- Takakamerat (vaihdettavissa):
- 50 megapikselin laajakulma (Sony IMX 800, f/1.88, 1/1,49” sensori, 1,0 µm pikselikoko, OIS, EIS)
- 50 megapikselin ultralaajakulma (Sony IMX 858, f/2.5, 1/2.51” sensori, 0,7 µm pikselikoko, 117°)
- Etukamera: 50 megapikseliä, (JN1, f/2.45, 1/2.76” sensori, 0,64 µm pikselikoko, EIS) (vaihdettavissa)
- 4200 mAh akku (vaihdettavissa), 30W pikalataus, USB-C (vaihdettavissa)
- Android 13, 8 vuoden päivitystuki
Fairphone 5 on ennakkotilattavissa välittömästi 699 euron suositushintaan. Se tulee saataville mattamustana, taivaan sinisenä sekä läpinäkyvin kuorin varustettuna versiona ja niiden toimitusten pitäisi alkaa 14. syyskuuta, joskin jo tässä vaiheessa aikaisin toimitusaika on 15. ja taivaan sinisenä puhelinta päästään toimittamaan vasta 29. syyskuuta. Fairphone 5:lle on myönnetty 5 vuoden takuu.
Lähde: Fairphone
Nyt harmittaa, että puhelin meni vasta vaihtoon. Tämä olisi ollut mielenkiintoinen vaihtoehto.
Puhelin saa 5 androidpäivitystä ja ultralaajakulmakamera tukee makrokuvausta.
Alkaa olla jo semmoinen ohjelmistotuki, ettei tartte pelätä sen päättyvän ennen puhelimen eliniän loppua. Ohjelmistot muuttuu raskaammiksi versio versiolta, joten mielenkiintosta odotella miten käyttäjät kokee puhelimen pitävän pintansa vaikkapa viiden vuoden päästä. Vieläkö se on käyttökelpoinen, vai ennemminkin diashown katselua ruudulta ja akun latausta puolen päivän jälkeen.
Minkäslainen tuo järjestelmäpiiri on ja mille markkinoille suunnattu, tuntemattomampi piiri meikäläiselle. Juuri järjestelmäpiirien tuessa näen yhden mobbiilimailman heikkouden, kun soc valmistaja päättää, että tälle socille ei enää julkaista softatukea, se oli sitten siinä ja uusimpia androidversioita et enää laitteistoosi saa.
Osittain tämä softan bloattaantuminen on paskan koodauksen syytä, mutta näen tässä myös suunniteltua vanhenemista, tehdään softasta yhä raskaampaa ja raskaampaa, että saadaan jengi ostamaan uusia puhelimia.
Akkuhan on vaihdettavissa, joten ihan käyttäjän mieltymyksestä kiinni miten tuoreena sen haluaa pitää. Ja kuten yllä mainittu, ohjelmistojen raskaammaksi muuttuminen ei ole mikään itseisarvo, vaan täysin kehittäjistä riippuvainen asia.
Liittynee siihen, ettei "parasta saatavilla olevaa rautaa" ole välttämättä mahdollista saada yhtiön eettisiä hankintasääntöjä noudattaen. Lisäksi prosessorivalinta on ainakin tehty juurikin pitkän päivitystuen takia.
Mielestäni yhtään Samsungin osaa ei voi vaihtaa kotikonstein, kun taas käsittääkseni kaikki Fairphonen osat voi vaihtaa itse vain yhtä samankokoista ruuvimeisseliä käyttäen.
Disclaimer: Juu varmaan tietotekniikkaan perehtynyt ja tunteja tutoriaaleja selaava IT-nörtti osaa Samsunginkin osat vaihtaa loppupeleissä, mutta tämä ei mene tarkoitukseltaan ja vaikeusasteeltaan enää saman kategorian alle eikä kuvaa puhelimen peruskäyttäjää.
Samsungeissa myös riittää ruuvimeisseliksi vain yksi. Vähän liian Fairphonen glorifioimiseksi aina tämä menee.
Haluaisin oikeasti nähdä sen tavallisen tallaajan jolle voi lyödä Samsungin ja osat käteen ja vaihto onnistuu
Oletko todella tuota mieltä? Verrataanpas valmistajien akun vaihdon prosessia ja sen helppoutta käyttäjän näkökulmasta:
Samsung:
Ensin puhelimen takakannen liima pitää lämmittää & sulattaa ulkoisesti joka puolelta, takakansi irrottaa imukupilla, emolevyn kehikko ruuvata irti, irrottaa emolevykehikko, irrottaa akun johdot pihdeillä, irrottaa kaiutin, irrottaa johdot, irrottaa näytön johto, käytä isopropyylialkoholia akun irrottamiseen ja lopulta irrota akku.
Fairphone:
Irroita takakotelo, irroita akku.
Tuossakin ylemmässä on tehty aivan liian hankalasti tuo Samsungin akun vaihto. Mutta toki, käytä sitä esimerkkinä, mutta miksei samantien Flip 4:sta olisi voinut käyttää esimerkkinä, siinä on vielä enemmän steppejä hommassa.
Ihon alle? Annoin sinulle konkreettisen esimerkin miksi väitteesi (Samsungin korjattavuus on samalla tasolla Fairphonen kanssa) on objektiivisesti väärässä.
Jos et osaa antaa konkreettisia esimerkkejä takaisin, vaan yrität heijastaa keskustelun kanssakeskustelijan persoonaan ("menee ihon alle") niin ehkä silloin pitäisi jättää postaamatta.
Näyttäisi olevan IOT touhuihin tehty piiri ja varmaan juurikin sen takia saa pitkän softatuen. QCM6490 5G mmWave, LTE, Bluetooth & Wi-Fi 6 combination chipset and AP for IoT applications
Ongelmanahan tässä on se, että sinä oletat peruskäyttäjän olevan paljon näppärämpi kuin he oikeasti ovat (oman kokemuksen perusteella peruskättäjän tasosta ei kannata olettaa mitään, koska he todennäköisesti alittavat odotuksesi vaikka ne olisivat matalatkin). Minä olen tavallista käyttäjää edistyneempi, mutta en silti edes yrittäisi tuota Samsungin akunvaihtoa. Fairphoneen sen sijaan vaihtaisin sen minuutissa
Ihan mielenkiinnosta, miten itse tekisit tuon Samsungin akun vaihdon, jos iFixitin askeleet on liian monimutkaiset?
Mikä samsungin laite on purettavissa ilman liiman sulattamista? Xcoverista voi akun vaihtaa, mutta voitko muuta purkaa ilman takuun menettämistä?
Jos olisi ottanut tavanomaisen puhelin-SoC:n niin ei olisi voinut luvata noin pitkää ohjelmistotukea koska Qualcomm tai mikään muukaan valmistaja ei tue sitä SoCia tarpeeksi pitkään. Molempia ei siis voinut saada.
Näin taitaa olla. Tosin Fairphone taisi aikaisemmalle mallille vääntää uuden Android 13 -version vielä ajurituen (Snapdragon 632) päättymisen jälkeenkin. Tosin suoraan A11->A13, ja vuoden myöhässä, mutta silti. Kyllä siellä ollaan ilmeisen omistautuneita tälle jutulle. Huomattavasti helpompaa se on tosiaan Qualcommin tuella. e. Ja Lineage OS yms. ei siis ole sama asia.
Tästä pitää kyllä saada io-techin testiä.
Tuo on totta, että aiempien Fairphonejen kanssa ovat julkaisseet vielä ilmankin, mutta niin aikovat tehdä tämänkin kohdalla että pyrkivät tukemaan vielä Qualcommin tuen päättymisen jälkeen. Qualcommin tuki tälle FP5:n SoC:lle loppuu 2028.
Luetaan se uutinen
Embedded jne markkinoille tarkoitettu
Sulla on jotain tietoa mitä kellään muulla ei ole. Kiinnostaa kuulla?
Tai sitten sulla on Samsung Galazy S4 -puhelin noin 10 vuoden takaa, joka iFixit listan mukaan saa vielä ihan hyvät pisteet korjattavuudesta.
Nyt on vihdoin speksit sellaiset, että oikeasti alkoi ostaminen kiinnostaa. Hyvä paketti pitkällä tuella. Hintaa on, mutta vielä järkevissä rajoissa.
Nyt julkaisussa, ja myös vaikka viiden ja kahdeksan vuoden kohdalla.
Eipä niitä näe kenelläkään edes käytössä, niin turha laittaa liitintä.
Eh, kaikki laitteethan ovat olleet purettavissa moniin osiin (joissakin laitteissa se vain on merkittävästi helpompaa kuin toisissa). Se onkin eriasia kuinka helposti jollakin ihan perus työkaluilla (philips ruuvimeisseli, joku liimojen kanssa kikkailu jo menee monella vähän turhan hankalaksi ja riskaabeliksi) joku perus perus tallaaja saa akun vaihdettua. Toki ammattilainen nyt vaihtaa ihan kaikki osat ihan mihin laitteeseen vaan, jos on varaa pulittaa operaatiosta.
No näytäpä miten Samsung vaihtuu USB C liitin – oma Samsung meni sen takia jonkkaan kun risan portin takia olis pitänyt vaihtaa koko emo.
Mobiili.fi:n juttu puhelimesta
Vaihtoakku maksaa 39,95 euroa, näyttö 99,95 euroa, kamera 69,95 euroa ja USB-C-portti 19,95 euroa.
Isäni vaihto aikoinaan Sonyn Z5 puhelimeen akun netistä löytyvillä ohjeilla. Ammatiltaan hää on maanviljelijä ja silloin jo eläkkeellä. Ei tosin Samsung ollu mutta kuiteskin…
Näkyy kaikki hinnat tuolta suoraan Spare parts for your Fairphone, discover them here
Sanoisin, että työn luonteen takia maanviljelijät ovat keskimääräistä kätevämpiä käsistään kun pitää omaa kalustoa yms. huoltaa ja säätää
Ja kykenevyyden lisäksi myös halukkaampia, koska keskimäärin eivät asu ihan puhelimenhuoltoliikkeen vieressä…
Käytännössä sama piiri
data-unfurl="true" data-result-id="506474" data-url="https://arstechnica.com/gadgets/2023/08/fairphone-5-sets-a-new-standard-with-8-10-years-of-android-support/" data-host="arstechnica.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Fairphone 5 sets a new standard with 8-10 years of Android support
data-onerror="hide-parent"/>
arstechnica.com
joista viimeinen tulee juurikin järjestelmäpiiristä ja vaikuttanee myös sen hintaan
Totta tuokin.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä