EU on pyrkinyt yhteisen lataustandardin muodostamiseen jo yli vuosikymmenen ajan. Vuonna 2009 EU saikin neljä mobiilialan suuryritystä (Apple, Samsung, Nokia, Huawei) allekirjoittamaan yhteisymmärryspöytäkirjan vuodesta 2011 lähtien markkinoille tulevien älypuhelinmallien latureiden yhdenmukaistamiseksi. Nyt Euroopan parlamentti on kuitenkin todennut, ettei vapaaehtoisuus ole toiminut ja säännöksille on tarvetta. Tammikuun puolenvälin tienoilla Euroopan parlamentti teki muutoksen lakiesitykseen, jonka myötä yhteisestä latausstandardista tulisi välttämätön kaikille puhelimille. Torstaina 30. tammikuuta Euroopan parlamentti äänesti erittäin selvällä erolla (582-40) yhteisen lataustandardin puolesta.
Yhteinen latausliitäntä helpottaisi EU-asukkaiden elämää, sillä tarve latureiden vaihtamiselle puhelinta vaihtaessa katoaisi kokonaan, mutta suurimpana tekijänä EU:n päätöksessä on ollut elektronisen jätteen vähentäminen. Vuonna 2016 elektronista jätettä muodostui maailmanlaajuisesti noin kuusi kilogrammaa henkilöä kohden, kun EU:n sisällä keskiarvo oli jopa 16 kilogrammaa asukasta kohden.
SunstainablySMART:in tekemän tutkimuksen mukaan suurin elektronisen jätteen lähde ei kuitenkaan ole latauspiuhat, vaan verkkovirta-adapterit itsessään. Uuden säännöksen myötä puhelinten mukana ei välttämättä toimitettaisiinkaan enää aina uutta laturia, vaan elektroniikkajätettä vähennettäisiin vanhojen latureiden uusiokäyttämisellä. Päätöslauselmassa korostetaan myös langattomia latureita keinona vähentää elektronista jätettä, mutta samalla nostetaan esiin myös tarve langattomien latureiden säännöstelylle, jotta ne olisivat ristiin sopivia kaikkien puhelinmerkkien välillä.
Torstain äänestyksen tuloksen seurauksena Euroopan komission on annettava uudet säännökset heinäkuun loppuun mennessä.
Valtaosa puhelinvalmistajista on jo pidemmän aikaa käyttänyt puhelimissaan USB Type-C -liitäntää ja Google vaatiikin Android-puhelimilta nykyisin tukea standardin mukaiselle USB Power Deliverylle. Kuitenkin valmistajien omat nopeimmat pikalataustatekniikat ovat yhä usein standardien ulkopuolelta. Siirtyminen yhteiseen standardiin vaikuttaisi kuitenkin todennäköisesti eniten Appleen. Apple on jo vuosien ajan käyttänyt puhelimissaan omaa Lightning-liitäntää, jonka käyttämisen tämä uusi säännös estäisi.
Applen vastasi jo edeltävällä viikolla vastustavansa yhteiseen latausstandardiin pakottavia säännöksiä perustellen sen tukahduttavan innovaatiota, minkä lisäksi se vastoin EU:n tavoitteita vain lisäisi jätettä Lightning-liitännäisten lisälaitteiden jäädessä hyödyttömiksi. On kuitenkin huomioitava, etteivät standardin mukaiset liitännät ole Applelle täysin tuntematon käsite ja yritys onkin siirtynyt esimerkiksi iPad-taulutietokoneissaan käyttämään USB Type-C liitäntää, minkä lisäksi kyseisen valmistajan puhelimet tukevat yleisen Qi-standardin mukaista langatonta latausta.
Kuva: Motorola
Apple vastustaa sen takia, että ei voi laittaa lisää hintaa latureille, ei kai tuossa oikein muuta voi taustalla olla. Itse kyllä kannatan vahvasti tätä usb-c liitäntää, joka on sekä parempi kuin aikaisempi micro-usb ja myös parempi kuin Applen käyttämä liitäntä, josta ei tunnu olevaan mitään ylimääräistä hyötyä.
Mitä sitten kun tulee usb-d? Pitääkö odottaa 10 vuotta EU päätöstä, että saa laittaa nextgen liitännän puhelimeeseen? Kyllä tää on enemmän perseestä ku hyvä asia. Kehityksen jarru.
Eikös Applen Lightningin liitäntä tarjoa nopeamman tiedonsiirtonopeden?
Lightning tukee käsittääkseni vain vanhaa USB 2.0 -standardin mukaista siirtonopeutta. Thunderbolt-standardi on sitten erikseen.
Nyt on kyllä valitettavan vanhaa tietoa tässä väittämässä. Lightning-liitännän käyttämä dataprotokolla on hyvin riippuvainen chipeistä, jotka keskustelevat Lightning-liitännän omaavan laitteen ja toisen pään välillä. USB 3.0 saapui tuettujen listalle jo 2015 iPad Pron julkistuksen myötä. Taisi olla joku Fresnon chippi kyseessä, millä tuo toteutettiin. Itselläni myös viikottaisessa käytössä mm. tämä tuote: https://www.apple.com/shop/product/MK0W2AM/A/lightning-to-usb-3-camera-adapter
Kysehän ei ole siitä ettetkö tuota voisi käyttää ja se toimii, on silti eri asia millä nopeudella tuo toimii ja nopesti, kun luin nettiä niin vain ipad 10.2 ja 12.9 pitää sisällää tarpeeksi pinnejä, että tukee tuota usb 3.0. Sitten taas kaikki iphonet toimivat yhä usb 2.0 nopeudella.
Kovasti on jarruteltu vaikka type-A on edelleen käytettävissä? Sääntely ei liity jarrutteluun, mutta luultavasi sen trollaamiselta toki tiesitkin.
Aivan asiallista puuttua tähän touhuun, muuten kännykkävalmistajat hävittävät pian latausportit, kuin kuulokeliittimet konsanaan. Sama langattoman stantardoinnista, kuka haluaa nähdä sen 300€ iChargerin, jonka on ainoa jolla iPhone XiX voi ladata?
Apple tottakai vastustaa muutosta koska hyvä rahantekoväline ollaan kieltämässä.
Yli tonnin iphonen mukana tulee säälittävä, ehkä euron arvoinen 5W laturi ja tehokkaampi myydään sitten lisähintaan. Ja samalla voidaan ottaa lisenssimaksuja muilta valmistajilta tarvikelatureista.
Vaikka Apple on mitä ilmeisemmin luopumassa koko latausliitännästä, liittimen mallista huolimatta? :think:
Myydääkseen langatonta laturia joka maksaa tuplasti enemmän, eikä ole yhteensopiva minkään muun kanssa.
iPhonet ovat aina tukeneet Qi langatonta latausta joka on kaikista yleisin tekniikka. Voi ladata vaikka ikeasta ostetulla pöydällä missä on langaton laturi mukana. Välillä tuntuu että ihmiset ajattelevat aivottomasti että ”Apple=paha” ja kommentoivat tyhmyyksiä selvittämättä asian oikeita laitoja.
Applella ei ole tällähetkellä omaa langatonta laturia.
iPhonea voi tälläkin hetkellä ladata ties millaisella langattomalla laturilla. 🙂 "Timanttipäällysteisistä" tuotteista tuskin luovutaan koskaan ja onneksi ostajalla on valinnanvaraa valita mitä kukin arvostaa.
Normi Qi langaton lataus löytyy iPhoneista. Vaikkei Apple mikään maailman pelastaja ole, niin tällänen sokea vihakin on vähän turhaa
Langattomat laturithan noudattavat Qi-standardia.
Itse käytän langatonta latausta jatkuvasti, mutta en ole kyllä siitä ihan vakuuttunut. Lataus on hitaampaa kuin langallisesti ja jotkut laturit ovat varsin tarkkoja siitä, että miten kännykkä on aseteltu latausalustalle.
Lähtökohtahan tässä taitaa olla että halutaan se laturin portti vaihtaa yhtenäiseksi, eli puhelimessa ei porttia tarvitsisi standardoida. Komissio voi tietysti sitten määrätä, että molemmat pitää olla esim. USB-C:tä.
Valmistajallehan tuo on tietyllä tavalla win-win tilanne, luurin mukana voi toimittaa sen normaalin USB-C päällä varustetun laturin ja sitten erikseen myydä hyvällä katteella sen oman poropietari-pikalaturin.
En minä vihaa Applea. Suhtaudun vain epäilevästi heidän tekemisiin. Kun ei heidän ylihintainen ympäristö kiinnosta, en myöskään ole erityisen perillä kaikista yksityiskohdista.
Pessimisti ei pety, sanotaan
Tää on mulle ollut vähän epäselvä. EU:n dokumentaation mukaan itse ymmärrän asian juurikin tuolla tavalla, että laturin pää täytyy olla standardin mukainen.
Jotkut artikkelit antavat ymmärtää että puhelimen pää täytyy nyt olla samanlainen.
Lightning on pienempi kuin USB-C ja ehkä hieman kestävämpi kun siinä on ainoastaan keskellä oleva tappi johdossa ja laitteen puolella reikä verrattuna usb-c:ssä tappi on itse laitteen puolella ja johdon puolella on reunus.
Mulla on iPeniksenjatkeeseen 3 langatonta laturia, yksikään ei Applen ja maksoin tuosta Qi -mallistakin ~12 euroa Amazonista ja toisesta hieman enemmän ("seisova malli").
Tuossa EU:n päätöslauselmaesityksessä ei edes mainita sanaa "LIITÄNTÄ" tai "LIITIN". Sinä ei siis oteta kantaa itse liittimeen. Mihin lähteeseen uutisointi "latausliitännästä" perustuu?
Nykyaikaiset pikalaturit ovat ns. älylatureita, eli ne säätävät latausvirtaa ja jännitettä dynaamisesti akun tyypin, varaustilan ja lämpötilan mukaan. Dynaaminen ja älykäs latatausteknologia mahdollistaa pikalatauksen, tai vaihtoehtoisesti älykästä latausta voidaan hyödyntää akun eliniän pidentämiseen. Käsittääkseni kaikilla valmistajilla on nykyisin oma älylatausteknologia, eivätkä valmistajien älylaturit ole yhteensopivia keskenään, vaikka itse latausliitännät olisivatkin samanlaisia. Siis esimerkiksi One Plussan pikalaturit ei ole yhteensopivia Samsungin pikalaturien kanssa.
Päätöslauselma "kehottaa siksi komissiota ryhtymään toimiin, jotta yleislaturi voidaan ottaa viipymättä käyttöön, hyväksymällä radiolaitteista annettua direktiiviä 2014/53/EU täydentävän delegoidun säädöksen, jossa määritellään matkapuhelinten ja muiden pienten ja keskikokoisten radiolaitteiden yleislaturia koskeva standardi, viimeistään heinäkuussa 2020 tai hyväksymällä tarvittaessa viimeistään heinäkuussa 2020 lainsäädäntötoimenpiteen;"
Ymmärtäisin tämän niin, että juurikin käytetty latausteknologia standardisoidaan. Latausteknologia on paljon laajempi käsite kuin pelkkä latausliitäntä. Se sisältää mm. protokollan, jolla laturi (eli pistorasiaan tökättävä mötikkä) viestii ladattavan laitteen kanssa ja säätää latausta. Kyse ei siis ole pelkästään latausjohdosta, latausliitännästä tai Applesta.
Lightning on pienempi kylläkin mutta huomattavasti heikompi kuin USB-C. Tämä tulos siiss satunnaisotannalla kun perheessä ollut 4 lightning-mallia ja 7 USB-C mallista laitetta. Lightning kärsii huomattavasti useammin kosketushäiriöistä kuin USB-C.
No tottakai tää tarkoittaa LIITTIMEN standardointia, jos aiotaan puuttua latureiden käymiseen kaikkiin puhelimiin. Jos liitin on eri. Se ei käy puhelimeeseen ja täten ei toimi.
Aivan väärinpäin. Kyllä se Lightning on kestävämpi. Mutta itse olen silti sitä vastaan. USB C ftw.
Meillä jopa 2/4stä Lightning liittimestä hajos mutta Qi lataus pelasti tilanteen ettei heti menny vaihtoon. Tosin käyttö oli hankalaa kun Qi.tä ei ole yleistynyt ”vierailla” Toistaiseksi USB-C.tä ei olla saatu hajalle. Ja Micro-Usbeja vain 1 noin 30stä…
Näinhän tämä päätöslauselmassa on. Uutisen lähteissä mainituilla sivustoilla aiheeseen on kuitenkin liitetty mukaan myös latausliittimet, minkä seurauksena ne tulivat mukaan myös io-techin uutiseen. Tässä uutisessa yhteiseen latausteknologiaan viitataankin jo USB Power Deliveryn muodossa ja mainitaan, etteivät kaikki valmistajat Android puolellakaan tätä tue, sillä varsinkin nopeimmat pikalataukset ovat yleensä proprietary-teknologiaa.
Latausliitännät ja piuhat ovat yleisesti maailmalla nousseet mukaan oletettavasti siitä syystä, että ne liittyvät vahvasti latureihin. Erillaisella liitännällä olevaa laturia on vaikea liittää toisenlaista liitäntää käyttävään puhelimeen, eli vähintään laturiin menevän pään tulisi olla standardin mukainen. Eli vaikkei lakiesityksessä sitä mainitakaan, niin voisi olettaa tavoitteena olevan myös liitinten standardoiminen. Toki tämä on puhdas oletus, eikä sitä varmaksi tiedä, ennen kuin säädöstä aletaan tuomaan lopullisessa muodossaan ulos.
Hetkinen eli mites tämä nyt menee, jos usb-c:stä nappaa laitteen puolelta ympäriltä kaiken tukea antavan tavaran pois, siitä tulee kestävämpi?
Toki myös laturien liitännät tullaan varmasti ottamaan mukaan, mutta epäilempä, että itse ladattavan laitteen liitäntä tulee todennäköisesti jäämään tämän päätöksen ulkopuolelle. USB-C ei nimittäin sovellu pienempiin laitteisiin, kuten älykelloihin, sillä se on liian tilaavievä liitäntä.
Sikäli tämä keskustelu ja uutisointi aiheesta Lightning vs. USB-C menee täysin metsään. Näin sekä muualla mediassa, että myöskin tällä palstalla. Jotenkin tuntuu, että Apple on taas vaihteeksi nostettu tikun nokkaan, vaikkei se juurikaan eroa muista valmistajista.
En ymmärrä mitä tarkoitat?
Nähdyllä vehkemäärällä ei ole mitään väliä, se missä käytössä ne ovat, ratkaisee paljon enemmän.
Aika harvan toimistotyöläisen ja öisin yöpöydällä ladattun puhelimen Micro-USB liitinkään on hajonnut, vaikka noita tuleekin nähtyä jatkuvasti. Samaa aikaan perus koko päivän laturissa pelailevan teinin tai maantie-, kivi- tai muunpölyn kanssa painivan raksatyöläisen käytössä, kyseinen liitin on varmasti paskana parin vuoden sisällä. Harvemmin se tonnin iPhone on se, johon tökitään väkisin liitintä hanskat kädessä, sekä se kannattaa ottaa huomioon kun liittimen kestävyyttä arvioi.
Mulla on ainoan USB-C-liitäntäisen puhelimeni liitin vahingoittunut, Micro-USB sen sijaan ei koskaan.
Joo, ei se pelkkä liitin maailmaa pelasta. Tässä vastikään tuli huomattua, että Samsung Galaxy Tab S6 laturi, jossa on taatusti riittävästi tehoa ei lataa Nokia 8 puhelinta…
Se siitä yhteensopivuudesta. Jos yhdellä laturilla on pärjättävä, niin siinä on määriteltävä paljon muutakin kuin pelkkä liitin.
Jopa Sampan S10E laturissa on jokin perustavanlaatuinen vika, kun ei lataa Nokia 8-mallia, vaan pitää ladata vanhemmalla laturilla.
Eikä Sonyn laturi ladannut Samsungin puhelinta…
Kukaanhan ei kiellä jatkossakaan innovoimasta latausliitäntöjä ja muuta asiaan liittyvää, se että niitä ei voi betatestauttaa asiakkailla vaan on saatava standardi läpi pidemmän prosessin kautta nimenomaan olisi EU-kansan eduksi eikävahingoksi niinkuin Apple esittää.
Itselläni on Micro-USB:stä parempia kokemuksia kuin C:stä. C löystyy helpommin. Toisaalta C:n pitäisi kai olla laitteelle turvallisempi, jos johtoa nykäistään rajusti, mikä on myös tärkeää.
Direktiivi kuulostaa sinänsä hyvältä. Toivottavasti sen käytännön toteutuskin on.
Huomasin saman: Huawei P20 ei lataudu Nokia 7.2:n laturilla.
Jep. Micro-USB on kaikessa parempi ja kestävämpi kuin USB-C viritys:
Vähemmän murtuvia johtimia.
Ei ylimääräistä turhaa mikropiiri elektroniikkaa kaapelin sisällä.
Vähemmän pinnejä liittimessä.
Vähemmän kaikkea ylimääräistä blingblingiä tarkoittaa luotettavuutta, kestävyyttä, saumatonta yhteensopivuutta ja edullisempaa hintaa.
Tuossahan voisi miettiä jos Applen lightning-liittimen saisi jotenkin myytyä muihinkin puhelimiin. Se on varmasti markkinoiden paras liitin lataukseen. Vähiten vie tilaa itse laitteesta ja varmana kestävin.
Komppaan täysin. Kohta vuoden päivät ollut Note 9 rasvaisia koirannappuloita, nöyhtää sun muuta paskaa sisältävissä taskuissa ja toi USB-C portti on huvittavan löysä. Parhaimmillaan johto oikein pinkaisee pois paikoiltaan jos puhelinta hieman kääntää latauksen aikana. Väitän, ettei samaa tapahtuisi Micro-USB:n tai Lightningin kanssa kun niiden rakenne nyt vaan on niin paljon vikasietoisempi.
Tosin varmaankin sillä on vaikutusta että käytössä on lähinnä langaton lataus niin jatkuva piuhan renkkaus ei omalla tavallaan putsaa sitä latausporttia. Edellisessäkin luurissa oli samanlaiset olosuhteet mutta siinä ei ollut langatonta latausta. Tuonne liitäntään on varmasti kompaktoitunut sitä paskaa kunnolla.
Osin varmasti tästä hinta- ja kestävyyssyystähän kaiken maailman kiinalaiset lisälaite/tilpehöörivalmistajat eivät myöskään tuosta Micro-USB:stä ole mihinkään siirtymässä. Tuo USB-C on ideana hyvä, mutta fyysinen kestävyys ja suurehko koko ovat isoja miinuksia.
Kaiken sen jälkeen, mitä sai tuon Micro-USB:n kanssa nähdä, niin näkee vielä jonkun puollustelemassa sitä liitintä.
Eikä sillä, kyllä tässä on nähty huonoja toteutuksia ihan tyypistä huolimatta. Eräässä Toshiban laitteessa esim. tuli USB-A 3.0 sisukset ulos muistitikun mukana ja eräs B-tyyppinen suostui tulostamaan vain teipattuna väännöksiin tulostimen kylkeen. Ei tosiaan ole epäilystäkään siitä, etteikö vähän huonosti toteutettu USB-C voisi olla liian löysä, vaan Micro-USB:llä sama tunnettiin ominaisuutena. Vasta kun pääsin katselemasta, kuin yksi pitää sitä Micro-USB:tä koko automatkan luurissa, että saisi sitä ladattua.
Samaan aikaan ihan Biltemankin laatuinen USB-C napsahtaa tiviisti paikalleen omaan saman ikäiseen Noksuun. Niin minä tämä luettu pitäisi ottaa? Sinäkö että Noten latausliitin on yhtä laadukas kuin sen akut tapasivat olla?
Itse olisin toivonut, että Lightning-liitännästä olisi aikanaan voinut tehdä universaalin standardin. Se oli aikaansa edellä, kun muut tahivat vanhanaikaisen USB:n kanssa, jota sai sovitella kolmeen kertaan ennenkuin meni oikein päin.. Vieläkään en ole ainuttakaan Lightningia saanut hajalle, vaikka käyttänyt päivittäin vuodesta 2012. Varmaan fiiliskysymys, mutta Lightning-liitin klikkaa vastinkappaleeseen jotenkin miellyttävämmin kuin USB-C. Yksi USB-C on omassa käytössä hajonnut, kun jäi koko metallinen liitinosa langattomien nappikuulokkeiden latauskoteloon.. Oli tosin joku halpa kiina-kaapeli. Sinänsä mulla ei väliä tuleeko yksi ainut standardi vai ei, sillä molempia kaapeleita kyllä löytyy nurkista. Uskoisin kuitenkin, että muutamassa vuodessa liittimet häviävät luureista.
Ja hauska huomio, että Applea yleensä mollataan liitinsekamelskasta, vaikka heillä on ollut tasan kaksi erilaista laturipäätä luureissa vuodesta 2007. Ensimmäinen tuli siihen aikaan, kun about kaikissa luureissa oli täysin omanlaisensa epästandardit liittimet. Toinen tuli siihen aikaan, kun Lightning oli vuosia USB:tä edellä käyttäjäystävällisyydessä.
Hmm… Micro-USB laitteita on kaapit täynnä enkä ole ikinä törmännyt tuollaiseen ongelmaan. Esimerkiksi edelleen täydessä käytössä Nexus 7 tabletti vuodelta 2013, kuinkahan monta tuhatta kertaa kaapeli on siihenkin tullut kytkettyä. Hyvin nuo toimii.
Halvat kaapelit toki murtuu käytössä, tai jos niitä raiskaa, mutta se ei ole liittimen vika vaan piuhat ei kestä repimistä. Ja koska USB-C sisältää enemmän piuhoja ja liittimessä on enemmän ja kameampia pieniä pinnejä = maalaisjärjelläkin herkempi hajoamaan.
Nyt on kyllä perustelut parhaimmillaan. Vertaat kallista premium apple kaapelia aitoon kiinan piraattikopion jäljennökseen. Kumma juttu jos eri tuntuma. :beye:
Kyllä se type c liitin on aika napakka ja hyvä kunhan kaapeli ja laite ei ole kiinan halpisroskaa. Itsellä kasa micro-usb piuhoja joiden kanssa lataus oli aivan kuraa ja liittimet paskana puolessa vuodessa. Pitääkö siis vetää johtopäätös että micro-usb on paskaa, vai että halpis kiinan roska on roskaa? Niin, jälkimmäinen oli oikea vastaus. Type-c piuhoja tuli parit kiinan mallit tilattua, mutta nekin vahvemmalla johdotuksella ja laadukkaammilla liittimillä. Ei valittamista.
On mulla myös laadukkaampiakin USB-C piuhoja, ja se tuntuma niissäkin on mielestäni huonompi kuin Lightningissa. Ei se paska todellakaan ole, mutta jos kaapeleissa puhutaan "käyttäjäystävällisyydestä", niin mielestäni Lightning voittaa siinä edelleen. Käytän paljon punottuja (ja halpoja) tarvikepiuhoja ja tuntuma niissä on ihan yhtä laadukas kuin Applen kalliimmissa. En siis vertaillut sitä paskaa hajonnutta kiinakaapelia suoraan Applen kalliiseen piuhaan, kyllä niitä Applen kaapeleitakin on hajonnut porukalla, joten maanantaikappaleita varmasti mahtuu joukkoon.
Toivon että tämä johtaa langattoman latauksen yleistymiseen puhelimissa. Se on kuitenkin helpoin tapa ladata eikä juuri rikkoonnu.
Olisi kiva saada sellainen langaton laturi jolla ladattaessa voisi puhelinta käyttää samalla?
Toivottavasti langattomuus ei koskaan tule olemaan ainoa tapa ladata puhelinta, ellei sitten ole niin tehokas, että se pystyisi lataamaan akun täyteen 1-2 minuutissa.
Langattoman latauksen ongelma on se nopeus mikä on monelle käyttäjälle se heikkous.
Itse käytin windows puhelimessa langatonta latausta koko ajan öisin ja toimi hyvin mutta 2kpl akkuja meni 4 vuodessa mutta johtunee itse puhelimen ongelmista ei latauksen.
Itse käytän suunnilleen kuvan mukaisia telineitä. Ei estä puhelimen käyttöä. Lataus toimii myös jos puhelin on vaakatasossa. En tosin pelaile tai ota valokuvia latauksen aikana.
Lumia 1520 akku kesti yli 4 vuotta samaa.
No Applella on vain ollut kautta historian ärsyttävä tapa melkein väkisellä keksiä näitä omia liittimiään ja standardejaan. Joskus takana voi olla joku semi-ok-perustelukin, mutta useimmiten tuo on vain rahastusta ja se siitä. Tässä joku yleiskatsaus aiheesta:
One cable to rule them all: a look at Apple's retired connectors through the years
Olen täysillä mukana tässä EU:n aloitteessa. Ja ne kaapelit sekä laturit ovat vain yksi osa kokonaisuutta. Miettikääpä kaikkia niitä telineitä, kaiuttimia ja muuta krääsää mitä on myyty järjettömät määrät koko 2000-luku. Toimiva ja muuten yhteensopiva lisälaite muuttuu jätteeksi sen saman tien kun liitin vaihtuu. Voihan toki niitä adaptereita ostaa, mutta se on taas lisää roskaa. Apple-lisälaitteet tuppaavat olemaan kalliita (koska on iso osa firman ansaintamallia), minkä takia juuri se Applen SERiksi muuttunut lisälaite voi saada älämölöä aikaiseksi. Samalla lailla tosin nyt micro-USB on vaihtunut USB-C:hen eli koskee myös Android-maailmaa. Applen suunta on sinänsä oikea, että kaapeleista eroon hankkiutumalla fyysisten yhteyskikkareiden määrä vähenee ja yhteensopivuus on helpommin hanskattavissa sovelluskerroksessa. Ja siitä päästäänkin sitten seuraavaan ongelmaan eli Applehan tulee tämän kiertämään sillä että heittää nuo kaapelit hevon kuuseen ja tekee sitten tasan omat versionsa joka kommunikointiprotokollasta mistä vain pystyy…ja näin sitten on edelleen kaksi ekosysteemiä ja ne härpäkkeet taas kahteen kertaan. Eikä tämä nyt ole yksin mobiilipuolen ongelma, Sonos on kerännyt myös kunnon ragequitteja kun ovat ilmoitelleet etteivät enää tuo päivityksiä vanhempiin laitteisiin. Joltain osin ymmärrettävää, mutta porukka on ollut aika käärmeissään kun ovat rakentaneet vuosien varrella tuhansien eurojen äänijärjestelmiä ja yhtenä päivänä puolet niistä lakkaa toimimasta. Tähän on ajan kanssa totuttu, mutta porukka on alkanut onneksi heräämään siihen, että minkä takia ostaa käytännössä se samaa toiminnallisuus esim. hyvä äänenlaatu uudestaan ja uudestaan kun saatu muu lisäarvo on minimaalinen.
Ja vielä se, että Applen mallina on ensin keksiä joku jokseenkin hyväksyttävä tekosyy minkä takia heillä on juurikin tämä oma liitin, eikä se joka on noin 80% muussa laitteissa. On se sitten nopeus, näyttää kivalta, on pienempi tms, mutta oikea syy on tietenkin saada ne lisenssimaksut taskuun. Jos elettäisiin ideaalisessa maailmassa, niin Apple olisi aktiivisesti mukana kehittämässä näitä alan päästandardeja ja sitä kautta ne jotkut Applen hyvät ideat päätyisivät universaaleiksi ratkaisuiksi kaikkiin laitteisiin. Tämä on osa standardoinnin määritelmää ja miten päin sitä katsookin niin Apple ei ole tässä suhteessa kovin mairitteleva esimerkki. Tuotemyyntibisnestä on vaikea sovittaa ympäristönsuojeluun, mutta sinne suuntaan pitäisi kuitenkin mennä, myös Applen.
Niin mikä kohta tuossa oli vanhentunut? Viestissäni mainitsin jo saman asian, eli vanhasta iPad Prosta tuo USB 3.0 – tuki löytyy. Käytännön hyödennettävyys rajoittuu ilmeisesti pariin lisävarusteeseen, koska Lightning-kaapelissa ei tukea ole? Puhelimissa tuota USB 3.0 -tukea ei myöskään tiettävästi ole?
Hyvä hyvä. Seuraavaksi EU voisi hyökätä noiden akkutyökalujen latureitten ja akkujen kimppuun.
Tämä. Vaikka tarkoitus on hyvä niin EU:n teknologiasta ymmärtämättömiin seniilipappoihin, poliitikkoihin ja kuiviin virkamiehiin ei voi luottaa. Tuon tullessa voimaan markkinoilla olevat miljardit ei-EU standardia noudattavat kaapelit ja lisälaitteet muuttuvat ongelmajätteeksi sitä mukaa kun ihmiset uusivat laitteensa. Joku voisi nyt ehkä argumentoida pitkän tähtäimen hyödyistä, mutta siinä vaiheessa kun saadaan koko ei-EU standardia noudattava generaatio pois käsistä on jo todennäköisesti seuraava tähtäimessä, mutta sitä ei voida ottaa käyttöön koska asian käsittely pyörii Brysselin tyhjäntoimittajien pöydillä vuosikausia.
Toiseksi päätöslauselma herättää kysymyksiä:
Mitä jos esim. Applen seuraavassa puhelimessa ei ole portteja ollenkaan vaan lataus suoritetaan langattomasti? Pitääkö EU malliin väkisillä porata USB-C portti jotta EU byrokraattien fetissi saadaan tyydytettyä vai osataanko tämä ottaa huomioon? Entäs tulevaisuudessa jos saadaan huomattavasti tehokaampi teknologia jolla puhelimet voi ladata esim. minuutissa. Tuleeko EU:n legacy-editiot puhelimista koska "standardi"?
Älyllisesti primitiivinen porukka varmasti huutaa innoissaan "hähhähää vitun Apple":a sen kummempaa miettimättä kokonaisvaikutusta, mutta tällaiset regulaatiot ovat yleensä kaksiteräisiä miekkoja.
Ehkä se onkin se ongelma, että perustellaan yksittäistapauksella ja maalaisjärjellä, vaikka oikeaa maalaisuutta ei tunnu edes löytyvän. Siinä kun tuo vieressä oleva hyväkin Micro-USB heiluu kiinni olessaan sellaista 10 astetta suuntaansa voimalla jonka pelkkä johdon heiluntakin kohdistaa, niin sellainen kun viettää hiekkatiellä muutaman kymmentä reissua puhelimen perässä, niin kulutusvaikutus alkaa hyvinkin vastata tuota tuhatta latauskertaa.
Mutta voidaan asiaa katsoa myös kaupunkilaisjärjellä, kulutuksen kestävyys on jostain muustakin kiinni, kuin pelkistä pinneistä, joista puolet on muutenkin reduntanssia. Erityisesti tärkeää olisi, että liitin kestää myös sivuttaista rasitusta, pystyy ottamaan vastaan iskun, pysyy riittävän paikoillaan käytössä ja että se johto nimenomaan lähteekin irti.
Ainakin Apple siirtyi uusimmissa iphone 11 pro malleissa laturin porteissa USB-C malliin, puhelimen ja laturin välissä on sitten taas USB-C to Lighting kaapeli.
Kestävyydestä riippumatta tämän tyyppisilla on yksi ongelma, ne naaraspuoliset saattavat täyttyä ulkopuolisella roinalla.
Jos vanhaan aikaan puhelimissa oli suosittuja tasaiset liittimet, siis ei kuoppia, vaan siinä pinnassa, ja kolot lähinnä liittimiä yhdessä pitämistä varten. vaikka naaraspuollella kontakti ei väännöistä sun muista kärsineet niin ongelmansa niissäkin.
Magneetti on yksi mitä käytetty, mutta siitä taasen on omat
On ennen usbiakin ollut symmetrisiä latausliittimiä, jopa pyöreitä, jolloin ei edes tarvinnut USB-C vertaa asentoa väännellä.
MicroUSB meni sokkonakin oikein päin kerrasta, tosin vaati että liitin normipäin ja johdonpää oli kunnollinen sormin tunnistettava.
Tää langattomaan lataukseen pelkästään siirtyminen pelkkää idiotismia. Samasta syystä ku langaton sähkö tjsp energian siirto yleensä. Joo, vaihdetaan langattomaan lataukseen kaikki puhelimet ja samalla tuplataan lataukseen tarvittava energiamäärä globaalisti.