
EU on pyrkinyt yhteisen lataustandardin muodostamiseen jo yli vuosikymmenen ajan. Vuonna 2009 EU saikin neljä mobiilialan suuryritystä (Apple, Samsung, Nokia, Huawei) allekirjoittamaan yhteisymmärryspöytäkirjan vuodesta 2011 lähtien markkinoille tulevien älypuhelinmallien latureiden yhdenmukaistamiseksi. Nyt Euroopan parlamentti on kuitenkin todennut, ettei vapaaehtoisuus ole toiminut ja säännöksille on tarvetta. Tammikuun puolenvälin tienoilla Euroopan parlamentti teki muutoksen lakiesitykseen, jonka myötä yhteisestä latausstandardista tulisi välttämätön kaikille puhelimille. Torstaina 30. tammikuuta Euroopan parlamentti äänesti erittäin selvällä erolla (582-40) yhteisen lataustandardin puolesta.
Yhteinen latausliitäntä helpottaisi EU-asukkaiden elämää, sillä tarve latureiden vaihtamiselle puhelinta vaihtaessa katoaisi kokonaan, mutta suurimpana tekijänä EU:n päätöksessä on ollut elektronisen jätteen vähentäminen. Vuonna 2016 elektronista jätettä muodostui maailmanlaajuisesti noin kuusi kilogrammaa henkilöä kohden, kun EU:n sisällä keskiarvo oli jopa 16 kilogrammaa asukasta kohden.
SunstainablySMART:in tekemän tutkimuksen mukaan suurin elektronisen jätteen lähde ei kuitenkaan ole latauspiuhat, vaan verkkovirta-adapterit itsessään. Uuden säännöksen myötä puhelinten mukana ei välttämättä toimitettaisiinkaan enää aina uutta laturia, vaan elektroniikkajätettä vähennettäisiin vanhojen latureiden uusiokäyttämisellä. Päätöslauselmassa korostetaan myös langattomia latureita keinona vähentää elektronista jätettä, mutta samalla nostetaan esiin myös tarve langattomien latureiden säännöstelylle, jotta ne olisivat ristiin sopivia kaikkien puhelinmerkkien välillä.
Torstain äänestyksen tuloksen seurauksena Euroopan komission on annettava uudet säännökset heinäkuun loppuun mennessä.
Valtaosa puhelinvalmistajista on jo pidemmän aikaa käyttänyt puhelimissaan USB Type-C -liitäntää ja Google vaatiikin Android-puhelimilta nykyisin tukea standardin mukaiselle USB Power Deliverylle. Kuitenkin valmistajien omat nopeimmat pikalataustatekniikat ovat yhä usein standardien ulkopuolelta. Siirtyminen yhteiseen standardiin vaikuttaisi kuitenkin todennäköisesti eniten Appleen. Apple on jo vuosien ajan käyttänyt puhelimissaan omaa Lightning-liitäntää, jonka käyttämisen tämä uusi säännös estäisi.
Applen vastasi jo edeltävällä viikolla vastustavansa yhteiseen latausstandardiin pakottavia säännöksiä perustellen sen tukahduttavan innovaatiota, minkä lisäksi se vastoin EU:n tavoitteita vain lisäisi jätettä Lightning-liitännäisten lisälaitteiden jäädessä hyödyttömiksi. On kuitenkin huomioitava, etteivät standardin mukaiset liitännät ole Applelle täysin tuntematon käsite ja yritys onkin siirtynyt esimerkiksi iPad-taulutietokoneissaan käyttämään USB Type-C liitäntää, minkä lisäksi kyseisen valmistajan puhelimet tukevat yleisen Qi-standardin mukaista langatonta latausta.
Kuva: Motorola
Puhelimen käyttö on helpompaa jos se on kädessä.
Juurikin näin, sama lataustekniikka ja liitin kaikkiin laitteisiin, merkistä riippumatta. Jälkimmäisen toteuttaminen on valitettavan hankalaa, sillä USB-C ei sovellu ohuiden tai pienikokoisten laitteiden, kuten älykellojen liitännäksi. Mutta eivät ne nykypuhelimetkaan niin ohuita ole, etteikö USB-C soveltuisi myös iPhoneen. Toivotaan parasta.
Langaton lataus on kätevä monessa paikassa, kuten auton keskikonsolissa, mutta en usko että langattomasta latauksesta on perinteisen liitännän syrjäyttäjäksi. Kyllä laitetta pitää pystyä käyttämään myös silloin, kun se on latuulla. Myös laitteen palattaminen ja turvallinen tiedonsiirto on helpompaa kaapelin kautta, hankalapa tuota softaa on flashata radioteitse.
En tiedä muista koneista, mutta MacBook Pro 2017 15" lataa seuraavasti iPhone XS kapulaa. Tuossa koneessa siis neljä Thunderbolt 3 (USB-C) porttia.
MacBook Pro Diary: Higher power output turned my Mac into a charging hub for my holiday – 9to5Mac
9to5mac.com
But the 2016 MacBook Pro is capable of delivering significantly more power. It can provide 15 watts of power to each of two devices, and 7.5 watts to each of another two. As Apple explains, it doesn’t matter which ports you use – the available power is delivered on a first-come, first-served basis.
No tuo "ladataan nopeasti" taitaa tulla aina jos latausteho on yli tietyn tehon. En vaan muista nyt mikä se raja oli.
Apple hävisi 6-0 tämän erän
Kyllä suurin häviäjä ovat miljoonat Apple-laitteiden käyttäjät, joille lightning ei ole mikään haitta ja jotka nyt pakotetaan väkisin vaihtamaan piuhat.
Esim. meillä on kotona 2x lightningista latautuvia näppiksiä, 2x lightning touchpadeja ja 1x lightning bluetooth-kuulokkeet.
Ihan vaan satunnaisesti latausta vaativat näppis, touchpadi ja kuulokkeet vaativat, että mulla on pöydällä lightning liittimeen päättyvä piuhan pää aina tarjolla. Nyt jos luuri vaihtuu USB-C:hen, niin se tarkoittaa vain sitä, että tarvitsen toisen piuhan siihen vierelle, mikä kyllä lähinnä lisää muodostuvan jätteen määrää.
Adapterit taitaa olla muutenkin Applen myydyin tuotekategoria.
Ei adapteri tässä auta kyllä yhtään. Tarvitsen joku 10 uutta piuhaa ja adapteria lisää jos haluan vaihtaa kaiken toimimaan kummankin liittimen kanssa.
Todellinen ympäristöteko.
USB-C piuhat ovat vielä poikkeuksetta paskoja käytettävyyden osalta. Ensin pitää kissojen ja koirien kanssa metsästää jotain säädyllisten speksien USB-C PD + USB 3.0 piuha ja letkut jotka ovat tarpeeksi nopeita sekä lataamiseen, että tiedonsiirtoon maksavat ihan hunajaa (20e / kipale tjsp) + ovat pikkusormen paksuisia.
Jos nyt puhtaasti ympäristötekona miettii.
Tilaa kiinasta, saat ne muutamalla eurolla. Ja jos on kaapeleilla kiire niin maksat muutaman euron postituksesta, niin saat ne n. 2 – 3 viikossa.
Lisäksi en ole nähnyt missään lähellekään pikkusormen paksuisia USB kaapeleita.
Se on sitä pitkällä tähtäimellä, mitä nopeammin muutos pakotetaan sen nopeammin se muuttuu ympäristön kannalta positiiviseksi
Edit: jaa niin kuulokkeita tulee kyllä toisinaan käytettyä..
Aika mestari saa olla, että sen keskitökön saa paskottua.
Onko kukaan edes kuullut, että niin on käynyt jollekin?
Ex-kollega paskoi oneplussastaan. Itellä ei oo ollut muita USB-C-laitteita kuin yks HP:n miniläppäri erittäin satunnaisessa käytössä, niin ei laajempaa kokemusta. Ehkä tullut vain hieman pelokas mielikuva. Joka tapauksessa, "ylimääräinen hajoava osa" vrt. Lightning..
Macbook Pro, iPad Pro, Dell Latitude, Sony kuulokkeet… kaikki USB-C ja sitten tuo perhanan iPhone poikkeaa linjasta.
Olisi nyt edes iPhone Pro malliin tuon USB-C:n tuonut.
En ole kuullut että kukaan olisi saanut rikottua, mutta veikkaan että tilanne on ollut se että siellä liittimen aukossa on ollut jo tarpeeksi roskaa ja sitten on väkisin yritetty tunkea liitintä paikoilleen.
Sen olen kuullut monesti että on liitin lopettanut toimimasta ja siinä on usein syynä ollut liika lika liittimen aukossa.
Eli aina hyvä puhdistaa noita liitin reikiä oli kyse sitten micro- usb, lightning tai usb-c liittimistä.
Totta, mutta hyvää on siinä että jos Apple vaihtaa USB-C hen, niin saattaa jatkossa toimia muidenkin merkkien kanssa.
Lightning on jo ollut sen verran pitkää, että historiaan perustuen uudistus ei olisi muutenkaan yllätys. (alkaa ne vanhat jo oleen roskissa)
Se vähän eri liitäntöjen ongelma, pitää olla monenlaista narua, ehkä tämä pieni yhtenäistäminen vähän vähentää.
Jossain pöydällä satunnais latauaskaapelina pärjää noilla monipäisillä johdoilla. Ne jotka eivät ole lainkaan Apple mailmaan sekaantuneet pärjäävät toki vähemmällä. ( säästää sen rojaltimaksun). Mutta voihan se olla vaikka vieraita varten.
Merkkilaatua haluavat voivat jatkossakin ostaa merkkikamaa, enkä ylläty jos jokin valmistaja saisi USB-c henkin väkästettyä "laatutarkistuksia", mm Apple Lighting kaapelissa siinä aika hyvin onistu.