Google on esitellyt I/O 2019 -tapahtumassaan lisää Android Q:ta eli Androidin 10-versiota. Uusi käyttöjärjestelmä tullaan tuttuun tapaan julkaisemaan loppuvuodesta ja seuraavaksi saataville tuodaan sen 3. beetaversio.
Google on vihdoin kuunnellut yleisöään ja tuonut Androidiin virallisen tumman teeman. Käyttöjärjestelmän laajuisen teeman voi ottaa käyttöön manuaalisesti, jonka lisäksi se kytkeytyy automaattisesti päälle puhelimen siirtyessä akunsäästö-tilaan. Ominaisuuden luvataan luonnollisesti parantavan akkukestoa etenkin OLED-näyttöisillä puhelimilla.
Tumman teeman ohella Android Q:n merkittävimpiä yksittäisiä uudistuksia ovat esimerkiksi natiivi tuki taittuvanäyttöisille puhelimille ja 5G-teknologioille. Yhtiön mukaan käyttöjärjestelmä osaa sovittaa sovellukset luonnollisesti eri kokoisille ja muotoisille näytöille ja esimerkiksi pelin tai ohjelman käyttöä voi jatkaa suuremmassa kuvassa viiveettä yksinkertaisesti avaamalla puhelimen näyttö.
Tietoturvapuolella on tuotu uutena ominaisuutena mahdollisuus hallita ohjelmien pääsyä tiettyihin tietoihin entistä tarkemmin. Esimerkiksi puhelimen paikkatietoihin voi antaa jatkossa pääsyn joko aina kuten nyt, tai vain kun kyseinen ohjelma on aktiivisena käytössä. Lisäksi ainakin joitain Androidin päivityksiä voidaan ajaa sisään jatkossa ilman puhelimen uudelleenkäynnistystä.
Niin ikään uusi ominaisuus on uusi Focus Mode. Focus moden mahdollistaa tiettyjen itse valittavien sovellusten hiljentämisen, jotta käyttäjä voi keskittyä haluamaansa tehtävään ollen kuitenkin tavoitettavissa haluamiensa sovellusten kautta.
Päivitys:
Android Q:sta löytyy uudistuksia myös navigointipuolelta. Valittavana ovat nyt perinteiset navigointipainikkeet, Android Pien tuoma malli, jossa on edelleen kotipainike ja tarvittaessa esimerkiksi taakse-painike, sekä uutena täysin eleisiin perustuva navigointi. Eleisiin perustuvassa navigoinnissa ruudun alalaitaan jää erittäin matala palkki, joka toimii ”ankkurina” osalle eleistä. Taakse-painike korvautuu ruudun kummalta tahansa sivulta keskelle pyyhkäisyllä, koti-painiketta vastaa pyyhkäisi navigointipalkista ylöspäin, sovellusten välillä hyppiminen tapahtuu navigointipalkista oikealle tai vasemmalle pyyhkäisemällä ja auki olevia sovelluksia pääsee selaamaan pyyhkäisemällä navigointipalkista ylöspäin ja pysättämällä sormen. Sovellukset löytyvät pyyhkäisemällä ylöspäin navigointipalkista kun puhelin on kotinäkymässä.
Käyttöjärjestelmä tukee lisäksi minkä tahansa mediasisällön automaattista tekstittämistä lokaalisti kiitos edistysaskelten koneoppimisessa. Koneoppimista hyödynnetään myös Smart Reply -ominaisuudessa, joka mahdollistaa luonnollisen kuuloiset vastaukset viesteihin yhdellä klikkauksella muutamasta esitetystä vaihtoehdosta.
Voit seurata I/O 2019 -tapahtumaa livenä YouTubesta.
Jaa se 5G tarvitsee käyttöjärjestelmän tuen. Olen aina kuvitellut, että kyse on pelkästään laitteen sisäisestä ajurista.
Tuskin 5G sinänsä tarvitsee mitään ihmeempää tukea mutta ominaisuuden integroiminen käyttöjärjestelmään helpottaa käytännön toteutusta. Vähän sama juttu, kun sormenjälkitunnistus tuli vasta Marshmallow versioon mutta valmistajat käyttivät omia toteutuksiaan jo aiemmissa Android versioissa.
Alkaa vaikuttaa hyvältä kokonaisuudesta tämä Android Q. Oregon kanssa sai kikkailtua tumman teeman ilman roottia mutta nyt Pien kanssa joutunut käyttämään vaaleaa teemaa. Eipä tarvitse onneksi kauaa kärvistellä. Lisäksi tuohon Android Q versioon on ilmeisesti tulossa natiivi desktop mode.