Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa beetatestattavana oleva botti plagioi Tom's Hardwarea väittäen sivuston testejä omikseen ilman mitään viitteitä testien todelliseen tekijään.

ChatGPT:n valloitettua netin myrskyn lailla Google ei aikaillut, vaan ilmoitti kehittävänsä omaa Bard-tekoälybottiaan, joka perustuisi yhtiön omalle LaMDA-kielimallille. Yhtiö julkaisi Bardin rajattuun beetatestiin aiemmin tällä viikolla Yhdysvalloissa ja Briteissä. Kuten kirkkaimmista kristallipalloista oli jo nähtävissä, tiimalasissa ei kovin montaa hiekanjyvää kerinnyt valumaan ennen ensimmäistä kohua.

Tom’s Hardwaren Avram Piltch lähti testaamaan Bardia prosessorivertailun merkeissä. Kysyttäessä kumpi on nopeampi prosessori, Intelin Core i9-13900K vai AMD:n Ryzen 9 7950X3D, Bard kertoi 7950X3D:n olevan heidän testeissään vakiona 12 ja molemmat ylikellotettuna 9 % nopeampi kuin 13900K, ja kertoi perään eron syntyvän lähinnä 3D V-Cachesta.

Kun Piltch kysyi tarkentaen mihin Bard viittäsi ”heidän testeillään”, botti kertoi viittaavansa Tom’s Hardwaren suorittamiin testeihin, joissa Ryzen 9 7950X3D peittosi Core i9-13900K:n. Tämän jälkeen Piltch haastoi bottia syyttäen tätä plagioinnista, koska tämä oli puhunut ”heidän testeistään” viittaamatta testit tehneeseen Tom’s Hardwareen. Bard tunnusti vastauksen todellakin olleen yhdenlaista plagioimista ja että sen olisi pitänyt viitata asianmukaisesti testit tehneeseen sivustoon. Sen jälkeen se kertoi mitä plagiointi tarkoittaa ja että kyseessä on vakava rike. Lopuksi Bard pahoitteli erehdystään ja lupasi olla jatkossa tarkempi lähdeviitteittensä kanssa.

Tässä plagiointitapauksessa Bard oli kopioinut Tom’s Hardwarea sanasta sanaan, jättäen vain prosessoreiden $-hinnat pois välistä. Mikäli saman kysymyksen olisi esittänyt botille lähes kuka tahansa muu, ei olisi mitään syytä miksi se olisi jäänyt kiinni ja työn tekijä täysin vaille kiitosta tai viittauksia. Tapaus antaa myös bensaa laajempaan keskusteluun tekoälystä ja sen tuotoksiin liittyvistä tekijänoikeuksista ja tekijänoikeusrikkomuksista.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;