Huawei on julkaissut parhaillaan Munchenissä käynnissä olevassa tilaisuudessa Mate 30 -älypuhelinmallistonsa. Uutuusmallit edustavat kiinalaisjätin viimeisintä osaamista älypuhelinten saralla. Mate 30 Pro on malliston ehdoton huippuversio ja Mate 30 hieman karsitumpi toteutus samasta aiheesta.
Yksi suurimmista kiinnostuksen kohteista Mate 30 -malleissa on käyttöjärjestelmä, johon Yhdysvaltain kauppapakotteiden on odotettu vaikuttavan ja Richard Yu valotti tilaisuuden lopussa yrityksen suunnitelmia Android-toteutuksen suhteen. Mate 30 -malleissa on käytössä EMUI 10 -käyttöliittymä sekä Android 10, jossa Huawei ei kuitenkaan saa käyttää Googlen Mobile Services -palveluita, joten yritys on päätynyt käyttämään omaa Huawei Mobile Services -palvelukokonaisuutta. Aiheesta voit luke tarkemmin erillisestä uutisesta. Erikoisominaisuuksina EMUI 10:ssä on mukana mm. näytön sisällön hallinta ja tietojen siirto Huawei-laitteiden välillä, Air Gesture -ilmaeleohjaus näyttöä koskematta sekä Pro-mallissa kustomoitavat virtuaaliset sivupainikkeet.
Mate 30 Pron 6,53-tuumainen näyttö on nimetty Horizon Displayksi, sillä sen pitkät sivut kaartuvat 88 astetta laitteen kylkiin. Fyysisistä äänenvoimakkuuspainikkeista on luovuttu ja sen sijaan käyttäjä voi ohjata äänenvoimakkuutta ja muita toimintoja näytön reunaosista siirrettävillä virtuaalisilla painikkeilla, joita voi hyödyntää myös mm. kamerassa ja pelatessa. Näyttöä käytetään myös kaiuttimena äänen välittämiseen P30 Pron tapaan. Näytön yläreunasta edelleen löytyvässä lovessa on Huawein 3D Face Unlock -kasvojentunnistuksen vaatima tekniikka. Loven koko on kuitenkin kaventunut kuudella millillä edeltäjämallista.
Mate 30 -perusversiossa on Prohon verrattuna aavistuksen suurempi ja tasapintainen 6,6-tuumainen näyttö ja sen yläreunan kaksoiskameralovi on kooltaan kapeampi mutta korkeampi. Molemmissa Mate 30 -malleissa käytetään uutta Kirin 990 -järjestelmäpiiriä, joka sisältää 5G-versioissa myös integroidun NSA- (non-standalone) ja SA-verkkotekniikoita (standalone) tukevan 5G-modeemin. 5G-versioissa on yhteensä 21 antennia, joista 14 on tarkoitettu pelkästään 5G:n käyttöön.
Takakamerakehyksen visuaalinen muotoilu on muutettu pyöreäksi, johon valmistajan mukaan on haettu inspiraatiota järjestelmäkameroista. Mate 30 Prossa on neljä ja Mate 30:ssä kolme takakameraa.
Mate 30 Pron pääkamera käyttää 1/1,7-tuumaista kuvasensoria, jonka tarkkuus on 40 megapikseliä, ja sen parina on optisesti vakautettu f1.6-aukkosuhteen objektiivi. Myös ultralaajakulmakameran sensori on 40 megapikselin resoluutiolla, mutta se perustuu vielä pääkameraakin suurempaan 1/1,53-tuumaiseen sensoriin, jonka kuvasuhde on poikkeuksellinen 3:2. Kolmas kamera on 8 megapikselin telekamera 3x zoomilla ja optisella vakaimella.
Mate 30:ssä pääkameran tarkkuus on 40 megapikseliä ja telekameran 8, mutta ultralaajakulmakamera käyttää sisarmallia alhaisempaa 16 megapikselin tarkkuutta. Huawei on myös panostanut videokuvaukseen, sillä Mate 30 -mallit kykenevät nyt ensimmäistä kertaa 4K 60 FPS -videotallennukseen sekä 720p superhidastusvideon taltioimiseen peräti 7680 FPS -ruudunpäivitysnopeudella.
Mate 30 -mallien tekniset ominaisuudet:
- Ulkomitat ja paino:
- Mate 30: 160,8 x 76,1 x 8,4 mm, 196 grammaa
- Mate 30 Pro: 158,1 x 73,1 x 8,8 mm, 198 grammaa
- IP68-suojaus (Mate 30 Pro), IP53-suojaus (Mate 30)
- Näyttö:
- Mate 30: 6,62” OLED, 1080 x 2340, 19,5:9, DCI-P3, HDR10
- Mate 30 Pro: 6,53” Flex OLED, 1176 x 2400, 18,4:9, DCI-P3, HDR10, M-Pen tuki
- Optinen sormenjälkitunnistin näytön alla
- Järjestelmäpiiri:
- Mate 30 & 30 Pro: HiSilicon Kirin 990 (2 x 2,83 GHz Cortex-A76, 2 x 2,36 GHz Cortex-A76, 4 x 1,95 GHz Cortex-A55, ARM Mali-G76 MP16 GPU, 4G & 5G-modeemi)
- Muisti ja tallennustila:
- Mate 30: 8 Gt RAM, 128 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa, Nano Memory Card -korttipaikka
- Mate 30 Pro: 8 Gt RAM, 256 Gt UFS 3.0 -tallennustilaa, Nano Memory Card -korttipaikka
- LTE-A, 5G NSA & SA (5G-versiossa)
- 802.11a/b/g/n/ac (wave2), Bluetooth 5.1, BLE, SBC, AAC, LDAC, NFC
- GPS (L1 + L5 dual band) / AGPS / Glonass / BeiDou / Galileo (E1 + E5a dual band) / QZSS (L1 + L5 dual band)
- Takakamera:
- Mate 30:
- 40 megapikselin RYYB-sensori, 27 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.8
- 16 megapikselin sensori, 16 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi, f2.2
- 8 megapikselin sensori, 80 mm kinovastaava teleobjektiivi (3x zoom), f2.4, OIS
- lasertarkennus
- Mate 30 Pro:
- 40 megapikselin 4:3 RYYB-sensori, 1/1,7″, 27 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.6, OIS
- 40 megapikselin 3:2 RGGB-sensori, 1/1,54″, 16 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi, f1.8
- 8 megapikselin sensori, 80 mm kinovastaava teleobjektiivi, 3x optinen zoom, f2.4, OIS
- 3D TOF syvyystietokamera
- 4K 60 FPS videokuvaus, 720p 7680 FPS hidastuskuvaus, 4K HDR+ time-lapse
- Mate 30:
- Etukamera:
- Mate 30: 24 megapikseliä, f2.0
- Mate 30 Pro: 32 megapikseliä, f2.0, 3D TOF -syvyystietokamera
- Akku ja lataus:
- Mate 30: 4200 mAh
- Mate 30 Pro: 4500 mAh
- USB Type-C 3.1, 40 W SuperCharge-lataus, max. 27 W langaton lataus, käänteinen langaton lataus
- Android 10, EMUI 10
Mate 30 -malliston myynnin alkamisesta ja hinnoista Suomessa tiedotetaan myöhemmin. Värivaihtoehtoja ovat Emerald Green, Space Silver, Cosmic Purple ja Black sekä tekonahkapintaiset Forest Green ja Orange. Molemmat mallit tulevat saataville sekä 4G- että 5G-versioina. Euroopassa Mate 30:n hinnat alkavat 799 eurosta. Mate 30 Pron 8 & 256 Gt:n version suositushinta on 1099 euroa. Mate 30 Pron 5G-version suositushinta on 1199 euroa.
Lisäksi yritys esitteli Mate 30 Porsche Design RS -mallin, jonka muotoilu poikkeaa merkittävästi muista Mate 30 -malleista. Porsche Design version takakuoressa on käytetty aitoa nahkaa ja se on varustettu 12 Gt:n RAM-muistilla sekä 512 Gt:n tallennustilalla. Näyttö ja neloistakakamera ovat lainattu Pro-mallista. Porsche Design -version suositushinta on 2095 euroa.
Huawei painaa kyllä huikeaa teknologiaa noihin kameroihin. Softa ei ihan omalla kokemuksella parasta (väritasapainot, terävöitys, videon laatu), mutta kehityksen tahti on sen verta kova että kyllä ne kirii.
Tämä Android polemiikki rajoittaa nyt harmillisesti kilpailua. Puolestani jokainen saa päättää kenen valmistajan haltuun tietonsa syöttää, mutta kilpailun kannalta on harmillista menettää tällainen teknologiaveturi.
Noniin, sieltä se tuli – eli aikovat korvata Googlen palvelut omalla HMS (Huawei Mobile Services) -paketilla, koska eivät saa käyttää Googlen tuotteita.
Mitähän järkeä 5G:ssä on käyttää 14 antennia?
Nuo puhelimet tukee aika montaa eri markkina-aluetta, joissa on eri taajuudet käytössä, niin silloin pitää olla monta erilaista antennia. Ja yleensä puhelimissa on ollut jo ihan samallekin taajuusalueelle useampi.
Uskaltaako nyt ostaa Huawein luuria jos ei olekkaan pääsya Playstoreen? Onhan tuo aikamoinen kysymysmerkki koko HarmonyOS/HMS. Kun ei yhtään tiedä mitä odottaa jos/kun Googlekielto pamahtaa.
Mietin juuri samaa. Mitenhän noihin saa esim. netpostin ja verkkopankkien kaltaisia sovelluksia, nyt kun playstorea ei ole.
Harmi kilpailun kannalta, ettei googlen palveluita ole.
Voi saada jonkinverran odottaa jotain suomalaisia appejä tuonne kiinastoreen.
Kuhan selkiytyy kunnolla tilanne mitä kaikkea palveluita tuonne hms:ssää tulee niin laitan kyllä tilaukseen ja myös kunhan aikataulu selkiytyy. Pirusti vaan harmittaa kun tällä tavalla poljetaan kilpailijoita pois. Huawei viime vuosina niin kuin nytkin tuo paljon parannuksia teknologia alalle.
Täytyy muistaa että Huawei on yksi suurimmista matkapuhelinvalmistajista joten kompetenssia tähän HMS:n saralla löytyy. Sisänsä varmaan GMS softan kääntäminen HMS:llä toimivaksi ei (oletettavasti) hirveitä vaadi. Vielä jos Huawei tukee esimerkiksi pankkeja/tärkeimpiä palveluntarjoajia softan siirrossa, niin loppujen lopuksi varmaan sekä palveluntuottajat haluaa palvella asiakkaitaan, että Huawei saada käyttäjiä. Kriittinen massa käyttäjäkunnasta varmasti löytyy, jos kaikki Huawein käyttäjät lasketaan ja oletetaan että he mahdollisesti hankkii seuraavaksi luurikseenkin Huawein/Honorin.
Arvuutteluahan tämä… voin olla väärässäkin. Mutta sitten Android vasta alustana pirstaleina alkaa olemaankin. Toisaalta Huawei pystyisi oman softan ja raudan kanssa tekemään Applet ja tarjoamaan esim. 4-5 päivitykset suunnittelemalla kehityksen tarpeeksi joustavaksi.
Täältä oma uutisensa tuosta HMS-aiheesta: Huawei korvaa Googlen palvelut omalla Huawei Mobile Services -paketilla uusissa puhelinmalleissaan – io-tech.fi
Playstoren saa asennettua erikseen ja käyttöjärjestelmä on Android 10 + HMS (ei GMS), mutta onhan tuo aikamoinen kysymysmerkki.
Muistuu vaan mieleen Windows 10 Mobile ajat, kun käyttäjiä oli, mutta softapuolella ei ollut julkaisijoilla intoa tehdä kuin kahdelle, (iOS ja android). Toki helpompaa tässä tapauksessa porttaaminen, mutta silti työ.
Voi olla vähän hiljaista myynnin kanssa, harmi.
Ainakaan helppoa ei tule olemaan. Mielenkiintoista nähdä miten tuon kanssa onnistuvat painimaan ja miten asiaa markkinoivat.
Sääli… tykkännyt Huawei puhelimesta, muutama taloudesta löytyy, toivottavasti loppuu tuo jenkkien pellelly tai Huawein oma systeemi sitten toivottavasti saa tuulta alleen reilusti… Ei ole oikein muut kiinostanut…
Onko Huawein suunnalta tullut jotain informaatiota Play Kaupan asentamisesta. Jos tarkoitat nykyisiä "GMS installereita", niin niiden toiminta on vähän niin ja näin. Toki kehittäjät voivat panostaa niihin jatkossa enemmän, kun kyseinen kikkailun tarve kasvaa.
Huawein Kiinan foorumilla oli Google kääntäjän mukaan ketju, että tuo metodi ei toistaiseksi toimi Android 10:ssä.
7680 fps -hidastuskuvaus? En usko. Jotain interpolaatiota varmaan käyttävät, mikäköhän lie oikea luku?
onko muuten vielä selvinnyt mikä valmistaja tänä vuonna valmistaa nuo oled paneelit? Onko Boe vai joku muu 😀
Ei ole, oletus oli.
Onko noissa nyt sitten ihan oikee xenon-salama, kun tekstissä ei mitään mainintaa ole?
Ei ole xenon-salamaa, vaan led
Kiinnostava puhelin, mutta jää hyllyyn.
Harmittaa vietävästi tuo Huawein tilanne. Toivottavasti asiat purkaantuu mahdollisimman nopeasti.
Moni on myös innoissaan kun saa vihdoin huippukännyn jossa ei ole googlen palveluita ollenkaan, eli ei tarvi roottailla poistaakseen google palvelut. Tosin tilalle tulee jotain muuta sontaa. ittekkään en ole koskaan käyttäny googlen palveluja ja aina poistanu käytöstä kaikki google jutut mitä voi ilman roottausta.
Paras olisi silti, että tuohon saisi Bootloader Unlockin (Huawei suunnittelee toteuttavansa sen, saapi nähdä, moni saitti on uutisoinut tuon väärin), ja sitten tarvitaan toimiva recovery ja toimiva GApps-asennuspaketti tuohon. Ja se, että Googlea ei pakoteta estämästä toimintaa noille Mate 30 -sarjan malleille.
Hyvä olisi, kun puhelimen saisi puhtaana, ilman Google-rojua, mutta varmuuden siitä, että sen voi (edes vaikka sitten vaivaa näkemällä) asentaa niin, että ne Google -palvelut myös toimivat.
Nythän mitään takeita ei ole ja Aussi-toimittajelle Huawein Yu sanoi suoraan, että eivät voi tarjota kuluttajille suoraa mahdollisuutta asentaa Google -palveluita käsin Mate 30-sarjaan (eli kikkailuksi menee).
Testikapulassa nuo näyttävät toimivan, tiedä sitten miten asennettu ja oliko Bootloader -lukittu vai ei:
Huawei on lisännyt Googlen palveluita ajatellen "GMS coren" Mate 30 mallien firmwareen. "GMS core" on firmwaressa ikään kuin epäaktiivisena mutta sen pystyy aktivoimaan "Google Service Assistant" työkalulla (linkki: 谷歌服务助手).
Tämä ei ole sinällään mikään uusi juttu, vaan Kiinassa tätä metodia on käytetty aiemminkin. Huawei on välillä jopa tarjonnut tuollaista työkalua omassa sovelluskaupassaan. Tällä hetkellä se ei kuitenkaan ole siellä, sillä Huawei ei ilmeisesti saa työkalua tarjota suoraan kuluttajille. Joka tapauksessa työkalu toimii vain, jos firmwareen on lisätty oikeat palikat etukäteen.
Vaikka työkalulla saisikin Googlen palvelut puhelimeen, niin sovellusten käyttämisessä voi tulla ongelmia, kun laitteet eivät ole Googlen sertifikoimia.
Huawei korjannut aikaisemman väärinymmärryksen, Bootloaderia ei olla avaamassa:
Huawei clarifies it has "no plans" to unlock the Mate 30 series' bootloader
Veikkaanz että Huawein GMS/MDD -puukotus ei tule toimimaan kovin hyvin. Vastaava on bugittsnut pahasti myös Huawein tietyissä Honor -malleissa.
Jotenkin myös ärsyttävä tää epätietosuus asiasta miten tässä näitten laitteiden kanssa edetään. Jotenkin olis tässä lähiaikoina kiva saada huaweilta edes jotain osviittaa mitä ja kuinka ja missä vaiheessa.
Ei kai tässä mitään epäselvää enää ole; uudet puhelimet tulee tällä HMS setillä kunnes kauppabannit väistyy.
Mitään lupauksia googlen seteistä ei voi tehdä kun pallo on jonkun muun nurkassa sen suhteen, ohjelmakohtaiset riippuvuudet googlen seteistä on ohjelmien devaajien asia ja itse banni yhdysvaltojen kikkailujen varassa.
Kärsijät (kuluttajatasolla) lähinnä eurooppalaisia, mikä on kaikista surkuhupaisinta koko jupakassa.
Miten kukaan ei ole ulisemassa hinnasta? Yli 2000€ porsche-malli.
Kameratestejä odotellessa.
Ovathan nuo perus ei-Porsche mallit kalliita, mutta jäävät toki vielä Applen 1500+€ riistohinnoista.
Porsche malli on tarkoituksella kallis, vähän kuin Vertu ja muut luksus-jutut.
If you need do ask for the price, it's not for you, kuten sanonta kuuluu.
Anandtechin haastattelussa Yu vastasi:
Mielenkiintoista, koska verkossa levinnyt GMS Google Service Framework installeri käyttää Huawein MDM-koodia asentaakseen itsensä.
Joko tuo on Huawein tekemä tai sitten Huawein kanssa yhteistyössä tehty.
Huawei siis yrittää pestä kätensä jutusta pois, sanomalla, ettei voi auttaa, mutta kuitenkin heidän avullaan kehitetty MDM-latauspaketti, jolla Google-palvelut voi puukottaa Mate 30 -sarjaan, leviää nyt netissä kuin kulovalkea.
Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten Google reagoi tuohon pakettiin. Sillehän olisi triviaalia blokata pois Google-palveluista kaikki Mate 30 -puhelimet device ID:n prusteella. Tekeekö tai haluaako se tehdä näin, se on sitten jo toinen asia…
https://www.youtube.com/watch?v=tlKvl3K2Cew
Tuossa on arvostelu puhelimesta.
"GMS installer" paketilla saa jopa Google Payn toimimaan Mate 39:ssä.
Siinä mielessä hyvin erikoista, että aiemmilla Huawein Kiinan malleilla (mm. Mate 20 Pro) Google Pay ja Netflix eivät toimineet vastaavalla metodilla.
Mistäköhän nämä käytetyt puhelinyksilöt oikein ovat peräisin? Laitetta ei ymmärtääkseni ole vielä missään kuluttajien saatavilla?
Tää herra on ainakin duunissa 9to5google.com:lla
Tämä on mielestäni osa Huawein strategiaa Mate 30:n suhteen:
– Avaamme Bootloaderin
– Ei kun suunnittelemme sen avaamista
– Ei, emme avaa bootloaderia
– Google palvelut voi ladata sitten netistä
– Emme voi auttaa kuluttajia asentamaan Google -palveluista netistä
– Operaattorit tai myyjät voivat ehkä auttaa lataaman Google-palvelut , frameworkin ja appsit netistä
Ja sitten yhtäkkiä verkkoon ilmestyy kasapäin videoita, joissa asennuspaketti, käyttäen Huawein omaa allekirjoitusta MDM-rajapinnassa, asentaa ("roottina" tai ainakin korotetuilla oikeuksila) järjestelmään koko Googlen frameworkin ja sovellukset. Ja sitten toimii kaikki, myös Google Pay.
Aika suunitelmalliselta hämmentämiseltä vaikuttaa.
Mitään takuuta tai takeita ei toki tule. Eli käytät omalla vastuulla ja jos jonain päivänä lakkaa toimimasta, niin voi-voi, mitään toimimista ei luvattu, eikä bootloaderia ole avattu, eikä roottia ole, joten asialle et voi tehdä yhtään mitään.
"GMS installereita" on ollut ennenkin ja ne toimivat sillä periaatteella, että puhelimen firmwaressa on valmiina "GMS core" epäaktiivisena. Installerilla ikään kuin aktivoidaan olemassa olevat paketit.
Jotain kummallista tässä uudessa "Google Service Assistant" installerissa kuitenkin on, sillä aiemmat installerit eivät ole toimineet EMUI 9.x versioissa (linkki) ja jotkin sovellukset eivät ole toimineet kyseisellä metodilla. "Google Service Assistant" kuitenkin yhtäkkiä ratkaisee kaikki ongelmat? Verkkosivusto, jossa työkalua jaetaan, on näköjään perustettu 11.7.2019 ja ensimmäiset viitteet työkalun olemassa olosta löytyy myös heinäkuulta.
GMS asentajia on ollut, mutta en ole varma, ovatko ne aikaisemmin asentaneet itsensä Huawein MDM-rajapinnan avaimilla….
Ja tosiaan, toimiminen on mitä on (ollut aikaisemmin).
Tulipahan mieleen, että myös moni kolmannen osapuolen appi intergoi Google play palveluja omien appiensä toimintaan.
Olisko jotain lehdistölle jaettuja sampleja? TrustedReviewsin hyppysissä ainakin on Kiinan markkinoille suunnattu varientti.
Juu, no tuota vähän arvelin ja siihen tavallaan viittasin. Sanoisin että näiden ulkomailta kantautuvien juttujen varaan ei kannata vielä ihan hirveästi laskea – sitten kun Euroopan kuluttajalaitteet tulee saataville, niin voi miettiä tarkemmin että miten hommat saisi täällä pelaamaan :think:
Onhan tämä aika pelleilyä että yksi parhaimpia puhelia tekevä blokataan keinotekoisesti… Miksi ei voisi myydä ihan normaalisti Euroopan alueella tyytyköön jenkin mätiin omeniinsa.
Miten niin tuota ei myydä normaalisti euroopassa?
Googlen palvelut puuttuvat.
Kyse oli myynnistä ei palveluista.
Myynti euroopassa tapahtuu normaalisti.
Myydään rampautettuna puhelimena, sitä tuossa tarkoitettiin.
Sitä ne tuppaa hieman olemaan, varsin kilpailukykyiset luurit joiden suosio alkoi nousemaan rampautettiin kätevästi.
Mikä on normaalisti… jos puhelimesta puuttuu jotain tärkeätä niin voi olla hiljaista myynnin suhteen…
Myynti tapahtuu normaalisti euroopassa eikä siihen ole tietääkseni rajoituksia tehty.
Tuota ei myydä normaalisti, vaan trumpin pakotteiden takia karsittuna mallina.