PTS:n (Post- och telestyrelsen) päätös rajaa käytännössä Huawein ja toisen kiinalaisvalmistaja ZTE:n 5G-laitteet pois Ruotsin matkapuhelinverkoista.

Ruotsin posti- ja telehallitus ilmoitti viime kuussa päättäneensä kieltää kiinalaisvalmistajien tekniikan käyttämisen maan 5G-verkkojen rakentamisessa. Päätökseen päädyttiin maan turvallisuuspoliisi Säpon ja puolustusvoimien suosituksesta vakoilu-uhan vuoksi. Päätöksen mukaan Huawein ja ZTE:n tekniikka on poistettava maan verkoista 1. tammikuuta 2025 mennessä.

Huawei on nyt julkaissut tiedotteen, jonka mukaan se tulee valittamaan Ruotsin posti- ja televiestintäviranomaisen eli PTS:n päättämistä lisenssiehdoista 3,5 ja 2,3 GHz:n taajuusalueiden huutokauppoihin osallistumiselle. Tukholman tuomioistuimeen jätetyssä valituksessa yhtiö vaatii päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä perusteellisen tutkinnan ajaksi.

Huawein pohjoismaiden johtaja Kenneth Fredriksenin mukaan yhtiö ymmärtää Ruotsin hallituksen halun parantaa verkkojen turvallisuustasoa ja suhteutuu myönteisesti puolueettomiin ja tosiasioihin perustuviin turvallisuusvaatimuksiin. Fredriksenin mukaan Säpön ja puolustusvoimien suositukset on tehty olettamuksien perusteella eikä asianomaisille yrityksille annettu mahdollisuuksia kommentoida väitettyjä turvallisuuskysymyksiä ennen päätöstä.

Päätös on Huawein mukaan sekä EU:n että Ruotsin lainsäädännön vastainen jo sellaisenaan. Lisäksi Fredriksen kertoo pyrkineensä jatkuvasti vuoropuheluun PTS:n kanssa, mutta turhaan. Hänen mukaansa yhtiö odottaa hallintotuomioistuimen päätöstä luottaen, että se on oikeudenmukainen ja hyödyttää sekä Huaweita että koko yhteiskuntaa.

Huawein tiedotteen mukaan yhtiön 5G-laitteiden käytön käytännössä kieltävistä lisenssiehdoista päätettiin 20. lokakuuta. Huutokauppa 2,3 ja 3,5 GHz:n taajuusalueista on tarkoitus aloittaa huomenna 10. marraskuuta. Yhtiön mukaan sille ei ollut tiedotettu ennen päätöstä mistään sen laitteisiin liittyvistä ongelmista, eikä PTS ole tähän päivään mennessä toimittanut pyynnöistä huolimatta tietoja siitä, mitkä määrittelyt tai vaatimukset eivät ole täyttyneet sen 5G-laitteissa.

Lähde: Huawein tiedote (Sähköposti)

This site uses XenWord.
;