Intelin Loihi-prosessorin luvataan olevan itseoppiva ja erittäin energiatehokas

Intel on esitellyt uuden, mielenkiintoisen neuromorfisen prosessorin, Loihin. Neuromorfiset prosessorit pyrkivät pohjimmiltaan prosessoimaan dataa optimaalisella tavalla imitoimalla ihmisaivojen toimintatapaa.

Neuromorfisessa prosessoinnissa ei ole sinänsä mitään uutta. Konseptin kehitti alun perin Carver Mead 80-luvun loppupuolella ja lähihistoriassa konseptiin perustuvia prosessoreita ovat kehittäneet muun muassa IBM ja Qualcomm. Myös Intel on tutkinut konseptia aiemmin ja se esitteli ensimmäisen neuromorfisen testiprosessorinsa vuonna 2012.

Intelin mukaan yhtiön Loihi-prosessori on ihmisaivojen tapaan itseoppiva ja mukautuva. Se kykenee opettelemaan erilaisia toimintametodeja itsenäisesti erilaisten ongelmien ratkaisemiseksi, kun perinteiset syväoppimiseen luottavat ratkaisut vaativat suuria datamääriä tietyn tehtävän opetteluun.

Loihi-piiristä löytyy yhteensä 128 laskentaydintä, joissa kussakin on 1024 keinotekoista neuronia. Yhteensä piiristä löytyy yli 130 000 neuronia, jotka kommunikoivat keskenään yli 130 miljoonaan synapsin välityksellä. Piirin kerrotaan olevan peräti 1000 kertaa energiatehokkaampi kuin perinteisiin laskentatapoihin luottavien järjestelmien, sillä se kuluttaa energiaa vain silloin, kun neuroni lähettää pulssisignaalin toiselle neuronille.

Intel aikoo aloittaa ensi vuoden ensimmäisellä puoliskolla yhteistyöprojekteja johtavien yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa käyttäen Loihi-prosessoria tekoälyn kehittämiseen. Syvemmin asiasta kiinnostuneille suosittelemme lukemaan aluksi Intelin oman tiedotteen asiasta.

This site uses XenWord.
;