Intel järjestää Innovation-lähetyksen tänään tiistaina kello 19:00 Suomen aikaan. io-tech tulee seuraamaan julkaisua tiiviisti ja tulemme pitämään kisastudiomaisen livestream-lähetyksen YouTube-kanavallamme samaan aikaan.
Toimitusjohtaja Pat Gelsingerin odotetaan esittelevän Raptor Lake -koodinimelliset 13. sukupolven Core -prosessorit ja lippulaivamalli Core i9-13900K:n haastamaan tänään myyntiin saapuvat AMD:n Zen 4 -prosessorit.
Intel Innovation -tapahtuma tullaan striimaamaan livenä yhtiön kotisivuilla.
io-tech seuraa Intelin julkaistutilaisuutta Youtubessa suorana lähetettävässä kisastudiossa klo 18:50 alkaen. Seuraamme ja kommentoimme itse julkaisutilaisuutta ja vedämme lopuksi yhteen julkaistutilaisuuden annin. Studiossa on äänessä io-techin Sampsa Kurri.
Tilaamalla io-techin Youtube-kanavan ilmaiseksi ja klikkaamalla kelloikonia, saat ilmoituksen, kun lähetys alkaa.
10nm intel raptor on nopea, mutta seuraava 7nm meteor lake on jotain parempaa,
tullee ennen 3nm? amd zen 5:sta.
mutta taitaa 5nm? arrow lake tulla nopsaan myös, 2024.
njoo,odotan raptor lakelta CB multi scorea yli 40k
ja CB singleä yli 2100 pojoa.
pelinopeudessa odotan sen olevan oamssa luokassaan.
ilmalla odotan 6ghz rikkoutuvan, ainakin samoilla lämmöillä kuin alder lake aj zen4, hmm,kuitenkin alle 90 asteen. dream…
nooh,tuollaista, mutta jos nuo ei toteudu olen pettynyt,ainakin nuo CB scoret.
niin, kyllä se niin näyttää selkeältä että amd prossut on ratsastanut vain massiivisen process noden handicapin turvin 7nm vs 14nm ja sillä saanut jotain kapuloita intelin rattaisiin.
mutta jo intelin 10nm viivaleveveys teki lopun siitä,eikä amd enää palaa.
mutta, kaikki kunnia amd:lle.. tai oikeastaan TSMC:lle kun myivät amd:lle 7nm tekniikan, hinnat tippui ja intelin oli tartuttava töihin taas.
kyllä intelin prossu osaamisen on eri luokkaa kuin amd:n.
ikävää että tuo tänään tuleva on vain julkistus,testit vasta 20.10.2022.. näin sanotaan.
intelin gpu puoli sitten…no,se on lapsen kengissä.
Melkoista ajatuksenvirtaa kyllä? Tekis mieli vastata syvällisemmin mutta ei jaksa enää…
Varmaan miljoona kertaa yritetty tätä selittää, mutta ei mene viesti perille.
Itselläni on harkinnassa 13700K tai 13600K. AMD:n v-cache ratkaisut myös kiinnostaa.
Tuolla muropaketin (enemmänkin eDome) puolella oli juttua että 13600k maksasi n.300e ja 13700k olisi 600e ja 13900kf olisi +800e
Eikös näiden pitäisi toimia kaikkien Z690 emolevyjen kanssa? Toki on sitten viimeinen prossusukupolvi joka siihen sopii.
data-unfurl="true" data-result-id="367183" data-url="https://www.techpowerup.com/299288/intel-13th-gen-core-raptor-lake-desktop-processors-launched-15-st-41-mt-uplift" data-host="www.techpowerup.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Intel 13th Gen Core "Raptor Lake" Desktop Processors Launched: +15% ST, +41% MT Uplift
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.techpowerup.com
Mikä on tuo "average fps ratio", mihin siinä verrataan?
On kyllä tasaista vääntöä AMD:n kanssa. Kaipa se on pelijuttuihin että arvostaako enemmän alustan päivitettävyyttä (AM5), vai tällä hetkellä hieman parempia tuloksia todennäköisesti vähän halvemmalla.
En nyt hinnoista sanoisi mitään ennen kuin euroopan tukkurit listaa ne.
13900K irtoaa 799€ Verkkokaupasta.
Se huippumalli on jo listattu Verkkokaupassa ja Proshopilla ennakkomyynnissä, ehkä myös tulee Jimms. Siitä kai voi laskea halvempien hinnan alaspäin.
Kaikki ytimet eivät ole luotu samanarvoisiksi.
Ei ole, mutta 13600k 20 säiettä vs 7600x 12 niin veikkaan, että ensimmäinen vie tämän. Se nähdään toki testeissä sitten.
7600X ei todennäköisesti tosiaan ole kovin hyvää valueta ennenkaikkea emon ja muistien hinnan takia. Toki itse prossukin on vähän suolaisen hintainen.
Ei ole, Intel veti maton AMD:n jalkojen alta AMD:n omalla taltiikalla. Katotaa miten AMD reagoi.
Tekee melkein enemmän mieli ostaa intel alustan kun amd mutta katsotaan ensin testituloksia.
Haittapuoli on että ei tule päivitystä lga 1700 kannalle tämän jälkeen.
Toki AMD:n AM5-alustan laukaisu on vielä kesken, kun B650 tulee ensi kuussa ja (toivottavasti) laskee emojen hintatasoa.
Tosin sanoisin, että Intelin tapauksessa prossua ei kannata päivittää, ellei esim. tarvi lisää ytimiä hyötykäyttöön…
Multicoressa 65W rajalla 7950X on tehokkaampi kuin 13900k (Intelin kalvoissa tasoissa 12900k ja PC World saksaversion mukaan samalla tehorajoituksella 7950X on 12900K prosua nopeampi), joten vaikuttaa ainakin alhaisilla wattimäärillä Ryzen olevan nopeampi, mutta saa nähdä mikä lopullinen tilanne kaiken kaikkiaan on kun tehoja nostetaan. Ryzen on selvästi tähän mennessä AMDn julkaisemista prosuista (AM4 ja 5) kuitenkin ainakin Wendelin (level1tech) mukaan kaikista isoimman ylikellotuspotentiaalin omaava prosu joka on julkaistu. En sitten tiedä puhuuko juuri Extreme ulikellotuksesta tuossa kohtaa.
Ei nyt unohdeta am4 kannan pitkää ikää kuitenkaan. Jossai vaiheessa se on kuitenki uudistettava ja se oli nyt. Intelillä tämä on käsittääkseni viimenen prossu tälle kannalle kunnes täytyy taas ostaa uus emo. Että en lähtis lyttäämään sen perusteella. Toki, onhan nämä samat jutut kuultu aina siitä lähtien kun on siirrytty ddr2:seen.
Sinänsä "puoliksi näennäinen" etu tämä oli. Esim. alkupään AMD-intoilijat eivät kalliimmistakaan X370-laudoista kaikkea saaneet heti irti. Vasta paljon myöhemmin tuli mm. 5000-sarjalaisten tuki ja sekin "beetana". Tämän lisäksi lukuisia rajoituksia ja reunaehtoja oli myös X470-laudoilla nähtävissä. Huom. olen sitä mieltä, että pitkäaikainen tuki on hyvästä, mutta ei kannata ihmeitä odottaa.
Intelin osalta olisivat hyvin voineet myös pitkittää tukea aiemmissa polvissa AMD:n lailla. Esim. hartastelijathan iskivät 9. genin kiviä jopa X170-lautoihin. Toki, epävirallisesti ja useimmiten epävakaasti, mutta "case in point" olisi Intel voinut olla AMD:n lailla etukenossa tekemässä hyvää kuluttajan eduksi, mutta ei. Jopa mobiilin 10. geniä sai noihin X1/2/370-lautoihin kiinni, kiitos kiinalaisten purkkamodien.
Siltikin olisi typerää laittaa vaikka 9900K johonkin X170-lautaan kiinni, vaikka olisi mahdollista. Ellei olisi erittäin ylimitoitettu emolevy, kuten Gigabyten SOC Force LN2, joita ei kuluttajille edes myyty. Samoin perin tyhmää vaikka valtaosaan B450-lautoihin heittää 5950X, koska virransyöttö mitä luultavimmin ei ole esim. ylikellotuksen tai lämpötilojen eduksi tuunattu. Että jotain rajaa siihen, mitä odottaa emolevyltä.
Toki, nyt ollaan jo nähty 16-ytimiset kuluttajamarkkinoilla molemmilta leireiltä, odotettavissa olisi aika kova tuotannon taso ja laatu AM5-kantaisten emolevyjen suunnittelussa ja se(kin) vaikuttaa hintaan, kun ei enää riitä valmistaa niitä peruslautoja, jotka ovat budjetin budjettia. Jo pelkästään DDR5-tuki määrää sen. Huomattiinhan myös, miten Intelin puolella vain jarbat Z490-laudat ottivat huomioon PCIe 4.0 -tuen, minkä takia mm. ASUS-emolevyjen ostajat jäivät nuolemaan näppejään.
Ei siis emolevyä kannata ikinä ostaa sen mukaan, mikä "kestää" pisimpään. Ostat parhaan, mihin riittää rahaa ja siihen paras kivi, mitä voit kukkarosta kuluttaa. Säästää voi muissa asioissa, mutta emolevyyn kaikki menee kiinni, niin oma mielipide, että siihen tulisi vähintään satsata. Nykyisin itse en osta kuin vain halo/XOC-lautoja, kun niissä useimmiten on sitä säätämisen varaa paljonkin, niin saan ihan heti kaiken irti. Nimimerkillä Z690 TACHYON ja DDR5-7000 -tuki jo virallisesti, ei tarvinnut odottaa Z790:n tuloa. Päivitän sitten, kun on 14.-15. geni saapunut tai jotain AMD:ltä.
Miten näennäinen? Muutaman kuukauden taisi kestää launchin jälkeen joo Asusilla, mutta eipä tuo paha minusta ollut.
Mitä rajoituksia ja reunaehtoja?
No todellakin kannattaa ostaa emolevy, jossa parhaat päivitys mahdollisuudet. Ellei tykkää erikseen uusia emolevyä joka sarjassa. Onhan tää nyt oikeesti aika kova, että n. 5 vuotta vanhaan x370 lankkuuni pystyy laittamaan vielä markkinoiden parhaita peliprossuja.b
Mitä järkeä tässä on? Varsinkin nykyisin emolevyyn saa upotettua mitä vaan, joten kannattaa vähän miettiä mitä tarvii, ja ostaa ne vaatimukset täyttävä laadukas emo.
Itselläni oli alkuun Asus C6H ja siinä ehti olemaan prosessoreina 1700, 2700X, 3700X ja 3800X. Lähti vaihtoon Asus B550-F:n tieltä koska 5000-sarjalle ei luvattu tukea. Tuki tuli AMD:n vatuloinnin ansiosta tyyliin 1½ vuotta Zen3 launchin jälkeen ja siinä välissä olin ehtinyt päivittää jo Alder Lakeen. Jos AMD ei olisi turhaan stallannut BIOS-tukensa kanssa voisi hyvinkin koneessani olla tällä hetkellä viisivuotias C6H ja 5800X3D. Sen sijaan vaihdoin firmaa.
Rajoituksista tulee aivan ensimmäisenä mieleen PCIe 4.0-tuen kanssa veivaaminen 400-sarjalaisilla. Viestin alkuperäinen postaaja kertokoot lisää.
Aiemmin en itsekään laskenut sille oikeastaan mitään arvoa koska oli kuitenkin suhteellisen halpa ja helppo vaihtaa tarvittaessa.
Kiitos, oikeastaan kiteytit ajatukseni hyvin ja juuri tuosta PCIe 4.0:sta oli puhettakin. Jotain muutakin muistaakseni oli? Pyöritin itse siis pitkään B450-laudalla Ryzen 1700:sta, sitten päivitin 2600:een, lopulta koko kone päivittyi C8H + 5950X -komboon työkoneeksi, koska ytimet. Henk.koht. pelikoneena taas Z690 + 12900K, koska nopeampi single core. Innolla odotan AM5:n testituloksia!
Niin, siis oikeastaan pointti lähinnä siinä, että tuleva on arvaamatonta kuitenkin, esim. 5800X3D jätti monet kuivaksi, vaikka kuinka V-Cachesta puhuttiin olevan hirmuhyvä. Eli miksi ostaa nyt sellaiset kamppeet, joista odottaa saavansa enemmän myöhemmin, kun voi ostaa tämän hetken (itselleen sopivan) parhaan vaihtoehdon ja nauttii vain siitä hamaan tappiin asti?
Sinänsä on totta että tulevaisuuden lupauksista ei kannata maksaa kauheasti, mutta toisaalta viimeisen 5-15% rutistaminen ulos ei välttämättä ole niin oleellista sekään. Ja eikös 5800XD3 ole selkeästi AM4-alustan paras peliprossu, kun pieksää pääosin zen4:t?
PCIe 4.0 kanssa nyt on aika sama AM4-alustaa päivitettäessä, kun ei näyttikset tarvi sitä kaistaa vieläkään, ja PCIe 3.0 SSD:llä pärjää ihan hyvin.
Niin siis tuo prosessori, joka Intelin omissa dioissa voittaa 13900K:n useassa pelissä ja päihittää halvemmalla hinnalla 12900K:n lähes kaikissa? Tuo jätti monet kuivaksi?
Pääosin näin kyllä, tällä hetkellä kuitenkin on kierrossa näytönohjaimia jotka pienen muistin ja kuristetun kaistamäärän vuoksi ottavat suorituskykyhittiä eli RX 6400/6500 XT sekä 4-gigainen RX 5500 XT. Ei näe olevan mahdotonta että pihalle pusketaan vastaisuudessakin jotain halpispiirejä jotka kärsivät kustannussäästöjen takia kuristetun PCIe-kaistamäärän johdosta vanhasta PCIe versiosta.
SSD:iden osalta jos NVMe 3.0 x4 antaa sen 3.5 gigatavua sekunnissa siirtää niin harvassa ovat sellaiset tapaukset joissa se jää pullonkaulaksi. Heillä joille se on ongelma lienee muutenkin pelimerkkejä hankkia järeämpi alusta jolla asia ei muodostu ongelmaksi.
Toki kantaa pitää uudistaa DDR5 sen myötä mutta ei tässä kukaan ole lytännyt M5 kantaan siirtymistä tai tuotteita vaan todennut että nyt on näin.
Jos on Intel alusta johon käy nämä uudet 13xxx sarjan prossun ei kannata ehkä M5 kantaan satsata vielä. Itsellä 5900X alusta ja hyppään kyllä ekan kierroksen M5 kantaisä yli kuten olen tehnyt edellistenkin kanssa.
Miten sen katsoo, onko se 5-15% rutistaminen "huono" asia. Itse tyytyväinen, että käytännössä on Z790:ää vastaavasti suorituskykyä, siis tuunattuna vs. out of the box. Klassinen ylikellotuksen ja pienen säätämisen ilo, "ilmainen" päivitys. Muutenkin haluan mielellään pisimpään kestävimmät osat, joilla jaksaa puskea. Tälläkin hetkellä siis E coret disabloitu epävirallisen AVX-512 -tuen päällekytkemiseksi, niin jos jatkossa kaipaan vain ytimiä lisää, laitan vain BIOSista lisää päälle, ei tarvitse uutta prosessoria ostaa. Summa summarum, kaikki tekee tavallaan.
Ei se V-Cache ihan kaikessa lisää tehoa oikeasti tuonut. Jos pelaa pelejä enimmäkseen, uusimpia eritoten, niin ymmärrän, mutta esim. videoiden editoinnissa ei siitä niin isosto hyötyä ollut. Omassa käyttötarkoituksessani oma 12900K vie tuota mennen tullen. Taas kerran maininta, että työkoneeni sen sijaan on 5950X-pohjainen, sillä kun pyöritän koodia ja raaka ytimien määrä ratkaisee.
Ostan siis aina parhaimman, kuhunkin käyttätarkoitukseen. Ei kiinnosta onko Intel vai AMD, molempia tulee ostettua. Jää nähtäväksi, ostanko Arc GPU:n vai menenkä Radeonin puolelle. NVIDIA tuossa leikissä jätti minut kuivaksi, kun 4000-sarja näyttää lähinnä kusetukselta. Taas kerran, riippuu paljolti siitä, mitä tekee. Ei ole yhtä parasta.
Enpä huomannutkaan, että tuotteen julkaisussa väitettiin tuovan.
’ei sillä viivan leveydellä ole merkitystä’
kuka tuollaista päässtää suustaan…
kun puhutaan esim. prossun suorituskyvystä ja tehokkuudesta,viivalevys on melkein kaikki kaikessa,
melkein, tieto/taitoakin pitää olla.
voisi kysyä miksiköhän valmistajat tähtää aina pienempää viivanleveyteen.
Day 2: https://www.intel.com/content/www/us/en/events/on-event-series/innovation.html
Toki pienempi on parempi, mutta se että sanot esim. 5nm:ää puolet pienemmäksi kuin 10nm on ihan puutaheinää. Nuo prosessien markkinointinimet eivät ole ollut tämän vuosituhannen puolella enää sillä seinälläkään. Joskus 40nm aikoihin on edellisen kerran puhuttu oikeasti todellisista nanometreistä.
Raptro Laket tehdään Intel 7 prosessilla, ei 10nm
AMD:ltä myös ihan hyvä peliliike 3D -mallien julkaisun jättäminen Intelin julkaisun perään, voidaan varmasti aika pian vastata Intelin tarjontaan ja viedä taas peliprossukuninkaan valtikka. Hinnat noille 3D v-cache malleille vaan tullee olemaan melko tuuheat.
Juu… Eikös 5800x3d ole kutakuinkin 150 egee perusmallia kalliimpi, joten ei se halpaa lystiä tule olemaan. Ja jos sieltä tulee huhuttu 7950x3d, niin kakkujen määrä ja sitä myöten lisähinta tuplaantuu.
Mutta hyvä kun on optioita! Mielenkiintoista nähdä jarruttaako 3d cache tälläkin kertaa kellotaajuuksia ja kuinka paljon… Mutta kyllä se taasen ottanee pelinopeuskruunun, ”hinnalla millä hyvänsä” 😉
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä