Puolijohdevalmistus käy vuosi vuodelta kalliimmaksi, kun yhä pienemmät valmistusprosessit käyvät toinen toistaan kalliimmiksi valmistaa. Muun muassa NVIDIA on jo ehtinyt julistaa tämän vuoksi Mooren lain kuolleeksi, mutta myös eriäviä mielipiteitä on esitetty.

ASML:n teknologiajohtaja Martin van den Brink on ollut Bits & Chipsin haastateltavana ja maalannut synkän kuvan piirivalmistuksen tulevaisuudesta. Yhtiön roadmapin mukaan nykyisten EUV-prosessien jälkeen seuraava iso muutos on uudet high-NA- eli high numerical aperture litografiaa käyttävät prosessit.

Haastattelun mukaan ensimmäisen high-NA-skannerin odotetaan valmistuvan ensi vuodeksi ja sitä tullaan käyttämään ASML:n ja Imecin yhteisen kehitystyön parissa. Mikäli kehitystyö sujuu suunnitellusti, ASML uskoo pääsevänsä toimittamaan ensimmäisiä skannereita sen asiakkaiden kehityskäyttöön 2024 ja lopulta massatuotantolaitteita päästäisiin toimittamaan asiakkaille 2025. Tällä hetkellä suurin kysymysmerkki aikatauluissa on alaa edelleen vaivaava epävarmuus komponenttitoimituksissa pitkin tuotantoketjua ja yhtiö priorisoi toistaiseksi kovan kysynnän vuoksi EUV-laitteiden tuotantoa tulevan kehityksen kustannuksella. Yhtiö myös luonnollisesti jatkaa EUV-puolen kehitystä hintojen laskemiseksi ja entistä pienempien prosessien mahdollistamiseksi.

Huonot uutiset koskevat puolestaan hintaa, jonka odotetaan kasvavan merkittävästi paitsi itse laitteiden, myös niiden kulutuksen suhteen. High-NA-skannereiden odotetaan kuluttavan enimmillään jopa kaksi megawattia tehoa. Todellinen pommi on kuitenkin sitä seuraava, tällä hetkellä ”hyper-NA” nimeä kantava litografiaprosessi. Van den Brinkin mukaan mikäli hyper-NA:n hinta nousee samaa tahtia kuin high-NA:n, ei edes itse laitteiden tuotanto olisi enää käytännössä mahdollista taloudellisten resurssien puitteissa, itse piirien valmistuksesta puhumattakaan. ASML luonnollisesti tekee jatkuvasti töitä laitteiden ja niiden käytön hinnan alentamiseksi, mutta tällä hetkellä on liian aikaista ennustaa, saadaanko hyper-NA:n hintaa kyllin alas.

Asiasta syvällisemmin kiinnostuneille suosittelemme alkuperäisartikkeliin tutustumista.

Lähde: TechPowerUp, Bits & Chips