Puolijohdevalmistajien panostaminen piirituotannon kasvattamiseen länsimaissa näkyy sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa. Johtavista valmistajista sekä Intel että TSMC valmistelevat parhaillaan uusia tuotantolaitoksia kummallakin puolen Atlantia.
Washington Post on päässyt haastattelemaan Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsingeriä, joka paljasti Intelillä olevan valmisteilla jotain jo kerrottua noin 20 miljardin päivitystä Arizonan tuotantolaitoksiin suurempaa. Gelsingerin mukaan Intel tulee rakentamaan Yhdysvaltoihin uuden megaluokan tuotantolaitoksen. Hänen tavoitteenaan on paljastaa tulevan tuotantokompleksin tarkempi sijainti vuoden loppuun mennessä, mutta ajankohtaisesti edes osavaltiosta ei ole vielä varmuutta.
Kompleksiin on suunniteltu kuutta tai jopa kahdeksaa valmistusyksikköä, joista kukin maksaa 10-15 miljardia dollaria. Yhteensä hinta kohoaisi siis vähintään 60 mutta enimmillään jopa 120 miljardiin dollariin. Gelsingerin mukaan kyse on vuosikymmenen kestävästä projektista ja se tulee suoraan työllistämään 10 000 ja epäsuorasti 100 000 ihmistä.
Lähde: Washington Post, TechSpot
Kohtahan noista suurin osa on jo 10nm joka vastaa suunnilleen muiden 7nm.
Tekevät jo enemmän 10nm kuin 14nm
Jos ne 14nm piirit eivät käy kaupaksi, niin äkkiä kai 10nm piirien myyntimäärät menevät niistä ohi…
Erittäin hyvä uutinen tuossa mielessä ainakin.
Ja jos samanlaista rahoitus politiikka prosesssorien tuotannossa harrastaa kuin eurooppaan suunnitelluissa fabeissa, 30% maksaa joku muu. Joten paikan etsimiseen saattaa kulua hetki.
Melkoisen typerää trollausta.
Ensinnäkin, tässä puhuttiin tuotantomääristä, ei myyntimääristä.
Toisekseen, oikein hyvin ne "14nm" piirit tuntuu menevän kaupaksi kun Intel viime vuonna teki kaikien aikojen ennätystuloksensa.
Kiinassa ei valmisteta kehittyneita piirejä, vaan Taiwanissa.
Monesti valtiot tukevat kotimaisia yrityksiään etenkin kiina on tukenut oikeasti massiivisesti. Tosin kiinassa myös yritys tekee juuri niin kuiun kiina sanoo.
Yrityspuolella ollaan monesti noin generaatio myöhässä vs. mitä oikeasti on uutta. Eli nytkin monessa yrityksessä tarjolla olevat uudet koneet on edelleen 10th gen prossuilla ja 14nm###.
Kiinassakin on TSMC:n tehtaita. Homman punainen lanka tässä on se, että Taiwan on kiinan naapuri, ja Kiina uhittelee jatkuvasti Taiwani… "Chinese Taipeita". Toisin sanoen tässä vähennetään Kiina-riskiä elintärkeällä alalla.
Tekevät, mutta mielestäni Intel on aina tarkoittanut piikiekkoja. Eli tekevät enemmän 10nm piikiekkoja, kuin 14nm piikiekkoja. Mahdollisten saanto-ongelmien ja muiden meille tuntemattomien seikkojen takia on aika vaikea tehdä juuri mitään päätelmiä.
Ovat hankkineet jo, 7nm eli nykyinen Intel 4 käyttää EUV:tä.
En tiedä missä nuo luvut olet nähnyt, Anandilla oli ASML:ltä suoraan saatuna luvut että viime vuonna se toimitti 33 konetta kun tavoite oli 35. Tän vuonna koittavat saada 45-50 konetta toimitettua. TSMC:llä oli viime vuoden puolessa välissä noin puolet kaikista euv-vehkeistä
Korea vs. Taiwan vs. USA kertonee aika tarkkaan sen, että miten Samsung – TSMC – Intel jako menee. Tosin laitteet ovat eivät ole keskenään aivan vertailukelpoisia, koska uusissa vehkeissä on enemmän tehoa / laajemmat valotusalueet, jolloin niiden kapasiteetti on oikeasti suurempi, kuin noiden 2018 / 2019 laitteiden osalta.
Joku varmaan jaksaa lukea nuo mallinimet ja speksit läpi ja niistä laskea todellisen kapasiteetin, minä en oikein jaksa.
Julkista tietoa ei kait ole oikein siitä, että paljonko kullakin valmistajalla on tilauksia sisällä ja missä järjestyksessä ASML noita toimittaa. Kaikki isot foundry-yritykset ovat ASML:n suuromistajia, joten niillä on mahdollisesti myös sisäpiirin tietoa kilpailijoiden tilauksista sitä kautta.
Tiedän kyllä, että Intelillä on joitain EUV-laitteita, mutta suhteellisen vähän kilpailijoihin verrattuna. Ovat selkeästi edellisen toimitusjohtajan aikakaudella vähentäneet panostusta EUV:hen.
ASML raportoi toimitetut EUV laitteet "mantereittain". Taulukon luvut ovat käsittääkseni johdettu ASML:n tiedoista ja laitteita ostavien yritysten ilmoituksista.
Löysin kuvat. En tiedä kuinka totuudenmukaisia ovat. Vuosiluvun olin muistanut väärin, olikin 2023 eikä 2024 (lähde https://semiwiki.com/forum/index.php?threads/will-intel-have-enough-euv-for-7nm.14191/):
katso liitettä 663196
katso liitettä 663199
Voin olla myos vaarassa, mutta kasittaakseni TSMCn Kiinan tehtaat eivat ole niita heidan kaikista kehittyneimpia tehtaita. En usko, etta TSMC lahtisi rakentamaan samanlaisia tehtaita Kiinaan kuin mita USAn. Japanikin taisi saada RnD centerin, voisiko EUn myos kinuta jotain ja laittaa rahaa peliin kun sita nyt tuntuu riittavan ihan mihin vaan projektiin.
TSMC etsii parhaillaan paikkaa tehtaalle myös Euroopasta, todennäköisimmin päätyy Saksaan (kuten Intelkin)