Intel julkaisi tänään 8. sukupolven Core i -sarjan Coffee Lake -prosessorit, jonka vuoksi 16- ja 18-ytimisten Core X -mallien saapuminen myyntiin jäi pienemmälle huomiolle. 16-ytiminen Core i9-7960X ja 18-ytiminen i9-7980XE perustuvat Skylake-X-arkkitehtuurin HCC-siruun (High Core Count).
Saksalainen huippukellottaja Roman ”der8auer” Hartung on ottanut Core i9-7980XE:n käsittelyynsä heti tuoreeltaan ja kurittanut sen nestemäisen typen voimalla peräti 6,1 GHz:iin. Testivakaana prosessoria ajettiin noin 5,6 GHz:n tuntumassa, jolloin Cinebench R15 -testissä prosessorilla netottiin yhdellä ytimellä 237 pistettä ja kaikilla ytimillä 5149 pistettä.
Ylikellotussession vaatimia valmisteluja voidaan kutsua rehellisesti erikoisiksi, sillä lämpötahnaa, jota käytetään normaalisti vain ohut kerros, oli lisättävä koko lämmönlevittäjän alaiselle hartsialustalle itse piisirun ympärille, jotta prosessorin massiivinen lämmöntuotto saatiin pidettyä kurissa.
Artungin mittausten mukaan prosessorin tehonkulutus oli jo 5,5 GHz:n kellotaajuudella noin 840 wattia ja 5,6 – 5,7 GHz:n kellotaajuudella se nousi aina kilowattiin saakka – huolimatta verrattain matalasta 1,45 voltin käyttöjännitteestä. 6,1 GHz:n kellotaajuuteen vaadittiin 1,55 voltin jännite, mutta testivakaasta kokoonpanosta ei voitu tällöin puhua.
Nyt Intelillä on kiistatta tehokkaampi prosessori kuin AMD:lla :smoke:
Tuota ennätystä ei tulla hetkeen kyllä rikkomaan. Kilowatti prosessorille… Ei helvetti.
Heh!
Joulusauna!
No eihän noita ylikellotettaviksi ole tarkoitettukaan.
Huh, on kyllä kova saavutus :tup: Kilowatti tuon kokoiseen palikkaan on jo aika huikea määrä sähköä :rofl:
On se. Vertailun vuoksi perus kiuas on 6 kilowattia ja siinä on yleensä ilmeisesti kolme vastuselementtiä eli kaksi kilowattia per vastus. Tuo on jo puolet yhden vastuksen kulutuksesta eli oikeastikin ihan törkeä määrä.
Defa Termina 1200 sisätilanlämmitin 1200 W | Motonet Oy 😀
Perustason leivänpaahdin on hiukan vajaa kilowatin luokkaa
Jatketaan tätä vielä 😆
Tuolla lämmittää litran kylmää vettä kiehuvaksi muutamassa minuutissa
Gamers Nexus testas korkattuja 7980XE:tä ja 7960X:ää ja tuossa testissä käy melko hyvin selville et tiukkaa tekee jäähdyttää noita edes 360mm AIO:lla. Korkattuna tilanne muuttuu vähemmän yllättäen melko huomattavasti ja 280mm AIO huonommilla tuulettimilla pääsee parempiin lämpöihin, ku korkkaamaton isommalla radilla.
Onhan nuo etenkin ylikellotettuina aivan järjettömän nopeita, mutta kuten tuossakin testissä käy hyvin ilmi, tehonkulutus on aivan järkyttävällä tasolla. GN mittas 4.5GHz kelloilla 12 voltin linjasta kenttäkevyet 492 wattia. Toisaalta eipä nuo lukemat erityisemmin yllätyksenä tuu, melkeinpä jopa sanosin et kulutus noitten lukemien perusteella on suhteessa jopa pienempi kun mitä LCC-kivet anto odottaa.
Heeetkonen, eikai noissa kahdessa kovimmassa i9 kivessä ole pelleilty lämpötahnalla? Oletan, että niiden on pakko olla juotettu kiinni. Eihän kukaan maksaisi paria tonnia kivestä jossa on harrastettu tällaista kuluttajan muroihin kusemista?
Ei olis paljoo korkkaukselle tarvetta jos ois juotettu. Kyllä noi kaikki menee ihan sen perus hammastahnan kanssa, tolla GN:n videollaki käy selväks et alkaa lämpörajat paukkuun järeemmälläki jäähdytyksellä ellei vedä nestemetalleja väliin.
Mutta tuli tuossa mieleen, että oisko näitten prossujen kanssa käytännössä mahdollista käyttää shimmejä ja iskee cooleri kiinni suoraan coreen vanhojen Socket A prossujen tapaan.
Tiedätkö paljonko typellä finaaliin kellotettu 1950x kulutti?
Löysän 1950x threadripperin 4122p paras cinebench tulos jää kauas 7980xe 5149p saavutuksesta, kummanko perf/watt on parempi?
Tuon prossun saa vetään päälle 500W ilman nestetyppeekin, jos jaksat vaivautua kattoon ton aikasemmin postaaman videon tai yhdenkään revikan mikä tästä prossusta on julkastu, käy todella hyvin selväks millanen aivan tautinen kiuas toi prossu oikeesti on. Perf/watt lukemissa Threadripper pyyhkii Skylake X:llä lattiaa, aivan sama miten paljon alkaa vänkään ln2-miesten tuloksista.
@Puurokulho
En ole kysynyt sinulta mitään. Jatketaan vääntöä väittelyketjussa, syötiksi heitän faktan. Mehu kelpaa tositoimissa myös 3.9GHz threadrippereille.
Pointti oli se että kilowatti saattoi olla uusi kulutusennätys mutta samalla on rikottu monta muutakin ennätystä.
No ei tuo tehonkulutus nyt mielestäni järkyttävä ole suhteutettuna corejen määrään. Noilla kelloilla ottaa 8core 5960xkin jo tuon reippaan 400wattia.
Mutta eikös 7980xe ole 18 ytiminen ja 1950x 16 ytiminen? Jos ihan suoraa laskis 412216 = 257,6 per ydin 257,6×18 = 4636 eihän tuo iha mahdottoman kaus jää ottaen huomioon paljo pienemmät kellot.
Ei taatusti kuluttanut ainakaan kilowattia. Ja jos sen perf/watt luvun laskee molemmista tappiin kellotettua, niin epäilen vahvasti Intelin silti häviävän kun kulutuslukemat ovat tuota luokkaa.
Minusta on muuten huvittavaa, että aina kun Intelistä on jotain negatiivista uutista, niin sinä ilmestyt paikalle selittämään hommaa parhain päin. Onko sinulla asiaan jotain henkilökohtaista intressiä vai meneekö ihan trollauspohjalta?
En noita LN2 tuloksia pitäisi mitenkään edes suuntaa antavina, ei koske peruskäyttäjiä vaikka watteja hörppääkin. Muistelen lukeneeni että mm. EVGA Kingpin näyttiksetkin ottaa LN2:lla lähemmäs 1000W yksinään, enkä muista tämmöistä kauhistelua aiheutuneen sillä puolella, koska tosiaan kyseessä on LN2 ajot virransyöttömodeilla.. 🙂
Kannattaa muistaa että mm. jännitteen säätäminen ja kellojen noston vaikutus on tässä 18-kertainen. 🙂 Eli jos nostat kelloja 100 MHz, itseasiassa "todellinen yhteisvaikutus" on 1800MHz.
Ei ole, onko sinulla jotain inteliä vastaan vai miksi kirjoittelet turhia viestejä uutisalueelle?
Gamers Nexushan oli tuota jo testannut (pari postausta ylempänä on video). Yhteenvetona vakiona ilman korkkausta jopa 360 aio jäähyllä on vaikeuksia pitää lämpöjä aisoissa ja korkattuna taas 280 aio pärjää paremmin. Eli kuten olettaa voi, näiden corecounttien kanssa tuo purkka on entistä isompi ongelma.
Mitenhän on skylake-X xeoneissa onkohan nekin purkka vaiko juotettu.
Turhia? Tuskin. Niiden tarkoitus on tarjota helpommin ymmärrettävä kuva siitä miten suuresta kulutuksesta on oikeasti kyse. On aivan sama kenen valmistamasta prosessorista on kyse jos kulutus on tuota luokkaa eli hirveä.
Kai ne tahnalla on, vaikea kuvitella että olisi kaksi eri prosessia kasaamiseen
Tuo on kyllä laiskuutta. Eikös Intel perustellut tahnaa sillä, että liian pienen piirin juottaminen voi hajottaa sen. Nuo uusimmat eivät ainakaan ole liian pieniä, joten perusteet ontuvat.
On kyllä siltä erittäin harmillinen prosessi tuo kun rajottaa OC-mahdollisuuksia ilman korkkausta niin paljon ja vähentää ylikellotuksen suosiota.
Juu kokoa ei voi perustella näissä vaan ihan säästö/keino saada tehokäyttäjiltä takuut pois.
Mitenköhän esim. takuuseen saa korkattua prossua, jos kyse on omasta mokasta ja vaikka nestemetalli vetää prossun oikariin (näissä on komponentteja piirin reunoilla IHS:n sisällä) tai core murtuu. Meinaan jos tuommosen prossun deliddaa takuuaikana ja menee mäsäksi, niin ois edes 150 € omavastuu tuossa tilanteessa aika pieni juttu. 🙂
Kotivakuutukseen pitäisi onnistua kuten @TheBaron sai Rampage V Extremensäkin kotivakuutukseen, mutta haistan silti haistattelua tässä Intelin toiminnassa joten suosittelen motonettiä:
Mietinkin eilen, että meinaako joku yrittää puhua tämän positiiviseksi asiaksi kommenteissa. @PPetaja lle propsit yrityksestä.
Mutta kertoo vähän surullista tarinaa Intelin tilasta tämä. Niin housut kintuissa jäänyt kiinni, että hätäratkaisuna viskottu coreja pellin alle ja toivotaan parasta. Siinä samassa virrankulutus ja lämmöntuotto on aivan järkyttäviä ja tällaisesta työasemaprossusta kun on vielä ECC tiputettu pois, niin ei näitä voi oikein kenelläkään suositella.
Nyt sitten vain toivotaan, että Intel ottaa lusikan kauniiseen käteen ja suunnittelee Zenin murskaajan ihan oikeasti. Näin se kilpailu vie asioita eteenpäin. :tup:
Hauskana huomautuksena aiemmassa Pentium G4560:ssani oli ECC tuki. Kyllä, budjettiprossussa. Esim. nykyinen 7600K:ni taas ei tue. 😀
Olisiko oikeasti kyse juotoksen lämpölaajanemisesta?
Palvelimissa CPU:t toimivat yleensä maltillisimmilla kelloilla, jolloin esim. Indiumin lämpölaajeneminen ei ehkä ole niin paha ongelma.
Lisäksi palvelimien ilmankierto on yleensä paljon parempaa ja valvotumpaa
Kuluttajaprosessoreita kellotetaan ja vakio/turbokellotkin ovat monesti palvelinprossuja paljon korkeampia.
(Indiumin sulamispiste on n. 156,6 astetta – lieneekö tuokin asiaan liittyvä ongelma?)
Ei koska prosessorien varmuusmekanismit pysäyttävät menon siinä 100-105c hujakoilla.
Mites kirkas kynsilakka pintaliitoskomponenttien päälle? Tämmöistäkin olen kuullut.
Sekin toimii.
Pohdiskelin ite tuossa jo aikasemmin, että mahtaisko shimmi toimia näitten kanssa, että pulttais coolerin suoraan coren päälle ja shimmi prossun PCB:n päälle tukee antaan?
Joku customoitu delid dieguard -tyyppinen?
Jotain tuollasta juu, muistelen vaan vanhojen partojen käyttäneen vähän vastaavia aikanaan AMD:n Socket A-prossujen kanssa jos käytti järeempiä jäähyjä, noissa kivissä kun ei heatspreaderia ollu ollenkaan.
The Intel Core i9-7980XE and Core i9-7960X CPU Review Part 1: Workstation
Meinaatko tällaista?
Paremmin toimisi kun vaihdetaan koko socketin kansi customiin.
Juurikin tuollasta, tosin muistelen niitten vanhojen shimmien olleen korkeudeltaan about samalla tasolla coren kanssa.
Piti jatkaa väittelyketjussa? Nyt on huomautettu, seuraavaksi varoitus.
Well, hyvähän että näitä coreja tulee lisää vaikka virtaa kuluukin. Pikkuhiljaa se kulutus laskenee kun viivaleveydet pienenee. Ainakin ohjelmat alkavat parantua söikestyksen suhteen.
Aika kauan siitä, kun saatu viimeksi sininen vastus kiukaaseen. Nyt tulikin oikein jytky laittaen kaikki ennätykset uusiksi! Aika velmua, että pelkällä "normi"kellotuksellakin saivat lähes 500 W hörppäämään (G.Nexus). :confused2:
Alkaa näyttää kilpailun kannalta loistavalta! Toivottavasti lisää Threadrippereiden ja Rytsölöiden myyntiä ja laittaa intelinkin panostamaan taas tuotekehitykseen.:geek:
Nimenomaan ei koske peruskäyttäjiä.:tup:
Täytyy kyllä henk.koht sanoa että hieno nähdä tuollaisia lukemia seinästä otettuna että ylipäätänsä on mahdollista saada noinkin paljon irti vaikkakin ei kauhean pitkäkestoista olekkaan . +1 der8aerille :tup:
:cigar:
Se ECC tuki on sitä varten että noihin serverilankkuihin voi laittaa niitä. Kuluttajapuolen LGA1151 jne Xeoneissa on ainoastaan 4 ytimisiä malleja, ja noita penoja ja i3 voi laittaa siksi että jos joku vaatii workstation ominaisuuksia mutta ei tarvitse montaa ydintä. Toisaalta nämä on myös kuulemma esim Perulaisille koska korkeissa vuoristoissa kosmiset säteet kääntää bittejä ja tekee ECC muistista tärkeää.
Sitten itse asiaan. Muistaakseni GN testeissä tuli tuo OCP-suojaus, eli over current protection vastaan 500W paikkeilla. En usko että noita CPU lisävirtapiuhoja on kovinkaan monessa virtalähteessä suunniteltu tätä varten, ja linus mainitseekin omalla videollaan että piuhat olivat jo aika kuumia. Muutenkin tuntuu että pitää olla aila helvetin järeä emolevy näitä prossuja varten.
Ah, aivan. Ihmettelen lähinnä ettei Intel rahasta G4560:aa vastaavalla Xeonilla erikseen. 😀
Olikin tämä @PPetaja vanha tuttumme @sChoOlmAStEr altteri, joten tervemenoa.
Ihan offtopiccina: Onko MadMax samaa sarjaa?
Nyt hieman suhteellisuutta tuohon virrankulutus ihmettelyihin:
7700K vei Anandilla 179W, kun kellot olivat 4800 Mhz
Tuossa prossussa oli 4,5X enemmän coreja Eli vastaava kulutus tulisi olla n 805W 4800 MHZ kelloilla.
Nyt oltiin saatu menememään 850w 5500 Mhz Kelloilla. Minusta tuo on selkeä parannus. Paljonkohan tuo vei 4800 Mhz kelloilla? 700 Mhz kelloista pois kun sallii huomattavan jännitteenlaskun ja siitä seurauksena ison tehonkulutuksen leikkautumisen.
Tehokkaampi hiustenkuivaaja kilowatin teholla, kuulostaa kyllä niin älyttömältä määrältä poweria piisirulla