Intelin 10 nanometrin valmistusprosessin tarina on pitkä ja surullinen. Jatkuvasti myöhästelevällä, ongelmien piinaamalla prosessilla on saatu työnnettyä markkinoille vasta ensimmäiset suorituskykytaulukon alapäähän sijoittuvat Core i3-8121U -prosessorit.
Tech Insight on hankkinut yhden Core i3-8121U -prosessoreista käyttöönsä ja vienyt sen elektronimikroskoopin alle. TechPowerUpin löytämän raportin mukaan Intelin prosessi kaikista huolimattaan on merkittävä hyppäys ainakin transistoritiheyden osalta: 10 nanometrin prosessilla Intel pystyy ahtamaan 100,8 miljoonaa transistoria per neliömillimetri, mikä tarkoittaa noin 2,7-kertaista transistoritiheyttä yhtiön 14 nanometrin prosessiin verrattuna.
Lukema osuu yksiin Intelin virallisten lukujen kanssa, sillä yhtiö on aiemmin luvannut nimenomaan 2,7-kertaisen transistoritiheyden kasvun. Myös muut luvut täsmäävät, mikä kertoo Intelin lukujen perustuneen nimenomaan aidoista tuotteista saatuihin lukuihin, eikä teoreettisiin arvioihin prosessin kyvyistä. Kasvaneen transistoritiheyden lisäksi Intelin prosessissa on tapahtunut lukuisia muitakin muutoksia, joista voit lukea aiemmasta uutisartikkelistamme.
Lähde: Tech Insight, TechPowerUp
Näitä ei varmaan hirveästi kellotella kun lämmöt on jo nyt nykyisellä high-endillä mitä on
Transistoritiheyttä voi miettiä vaikka sillä mittatikulla, että intelin Gulftown 6-core sisälsi noin 1.2miljardia transistoria. Olisi kooltaan siis about 4x3mm tällä uudella prosessilla…
Suurempi syy kellottumattomuuteen tuolla prossulla on kerroinlukitus, muutenkin kyseessä on ulvi prossu. Ja sinällään nykyisen high endin lämmöillä ei ole mitään väliä kun sitä ei ole tehty 10nm prosessilla; uusi prosessi tulee uudet rajat.
Intelin 10nm-prosessi on vielä niin epäkypsä, että mene muutama tovi 10nm-prosessilla tehtyjä high-end kiviä ootellessa. Olishan se noloa, jos uuden sukupolven piirit ei pääsis edes tasoihin nykyiten kanssa :think:
Intel kertoi jo ajat sitten, että uusi 10nm ei tule pärjäämään ”suorituskyvyssä” uusimpien 14++ prosessien kanssa. Menee todennäköisesti pitkään, ennenkuin 10nm venyy 5GHz kelloille.
Muistelen itsekkin että 10nm+ taitaa vasta voittaa 14nm++.
Eikö niistä voi tehdä vaan isompia niin sitten pärjää?
Voi tehdä isompia niin saa enemmän coreja, mutta se ei auta esim. peleissä jotka pääsääntöisesti eivät hyödy kuutta enemmästä coresta, mutta hyötyvät paljonkin korkeista kellotaajuuksista.
Saannot ovat isommilla piireillä olemattomattällä hetkellä, joten tehdään pikkupiirejä toistaiseksi.
Ihan fiksua mielestäni. Tavallaan kuten välillä uutta tekniikkaa on näyttispuolella ns. koeajettu pikkupiirien merkeissä (mm. Radeon HD 4770, GeForce GTX 750)
Tämä valmistusprosessi on jo ajat sitten koeajettu. Pikkupiirejä tehdään koska prosessi ei toimi kunnolla (suurilla piireillä surkeat saannot). Saneltu pakko siis.
Tällä 8121U-piirillä varustettu NUC on vihdoin ulkona:
https://www.intel.com/content/dam/s…/mini-pcs/mini-pcs/NUC8i3CYS_TechProdSpec.pdf
Tällä 8121U-piirillä varustettu NUC on vihdoin ulkona:
https://www.intel.com/content/dam/s…/mini-pcs/mini-pcs/NUC8i3CYS_TechProdSpec.pdf
Muisti integroitu emoon, ei jatkoon, ongelmajätettä.
Muisti integroitu emoon, ei jatkoon, ongelmajätettä.
Kuinkahan niin? Jossain HTPC käytössä menee kyllä hyvin jopa tuolla 4GB:lläkin. Ja monet pelaavat vieläkin 8GB:llä, joten tuskin tuota tarvitsee heittää paaliin suoraan laatikosta.
Hauska typo tuolla, "Soldered down LPDDR42400MHz, Duel channel", kaksintaistelumuistia. :hammer:
Kyse on selvästi markkinointiosaston neroudesta, tuo prossu on niin hajalla että toinen muistikanava on pitänyt poistaa käytöstä jolloin yhteen kanavaan on pistetty 2x 2Gt jotka taistelee keskenään kaistasta :comp2: