
Intel julkaisi eilen uudet 9. sukupolven Core-prosessorit. Julkaisutilaisuudesta jäi kuitenkin uupumaan täysin muun muassa kaikenlaiset suorituskykytestit. Core i9-9900K:n ja muutaman muun uutuusmallin testit löysivät tiensä päivänvaloon kuitenkin vielä saman päivän aikana PCGamesN-sivuston kautta. Intel oli antanut testien ajamisen ennakkoon Principled Technologies -nimisen yrityksen tehtäväksi, jonka tulokset PCGamesN julkaisi. Intel itse käytti yhtä Principled Technologiesin testitulosta omassa lehdistötiedotteessaan.
Principled Technologiesin testitulokset olivat odotetusti Intelin prosessoreiden ja etenkin uuden Core i9-9900K:n juhlaa. Hälytyskellot alkoivat kuitenkin soida nopeasti ja tulosten rehellisyyttä kyseenalaistettiin esimerkiksi Hardware Unboxedin toimesta. Principled Technologiesin PDF:n mukaan esimerkiksi käytetyt asetukset olivat kyseenalaisia, sillä Intelillä ladattiin XMP-profiilit mutta AMD:lla käytettiin oletusasetuksia DDR4-2933 -nopeudella.
Hardware Unboxedin lukijat huomasivat myös toisen mielenkiintoisen yksityiskohdan AMD:lla käytetyistä asetuksista: Threadripper-prosessoreille tarkoitettu Gaming Mode oli käytössä myös Ryzen 7 2700X:llä, mikä tarkoittaa prosessorin toimineen 8-ytimisen sijasta 4-ytimisenä.
Hardware Unboxed on julkaissut omat testinsä, joilla pyrittiin replikoimaan Principled Technologiesin demot käyttäen mahdollisimman identtistä rautaa ja samoja asetuksia kolmessa esimerkkipelissä. Testit varmistavat esimerkiksi Ryzen 7 2700X:n todellakin toimineen neliytimisenä Gaming Moden käytön vuoksi. Lisäksi Intelin Core i7-8700K -prosessorin testitulokset on ajettu todennäköisimmin selvästi ilmoitettua nopeammin muistein, sillä Hardware Unboxedin ajamat testit ilmoitetulla DDR4-2666-nopeudella jäävät selvästi jälkeen Principle Technologiesin tuloksista. DDR4-3200-nopeudella ja XMP-profiili käytössä Hardware Unboxedin tulokset olivat samaa luokkaa Principled Technologiesin kanssa.
Valitettavasti tämä epäselvyys muiden testattujen prosessoreiden ympärillä ei kerro mitään Core i9-9900K:n ilmoitetun suorituskyvyn luotettavuudesta, sillä sillä ajettuja testejä ei voida median toimesta julkaista ennen salassapitosopimusten päättymistä. Muiden tulosten vääristely antaa kuitenkin syyn epäillä kaikkia samassa yhteydessä julkaistuja testituloksia.
Päivitys:
Intel on kommentoinut GamersNexukselle luottavansa Principled Technologiesin testituloksiin ja niiden vastaavan yhtiön sisäisiä testejä.
Lähteet: Principled Technologies (PDF), PCGamesN, Hardware Unboxed @ Patreon
Voi joutua odottamaan aika pitkään. Kohta juottamista markkinoidaan "kellottajan unelmana" tai jotain. 😀
Vähän sekava lainaus, mutta siis mihin 2700x:llä ei ole mahdollisuuksia?
Tokihan aiemmissa testeissä kaikissa peleissä 8700k oli nopeampi kuin 2700x ja 9900k tulee olemaan hieman 8700k nopeampi. Toki jokainen voi sitten tulosten jälkeen itse miettiä haluaako maksaa tuon 2700x vs. 9900k hintaeron verrattuna suorituskykyeroon.
Tick-tock on kuopattu vuosia sitten. Wikipediassa Ice Laken suhteen viitataan artikkeliin joka on 2 vuotta vanha.
Mikäli Ice Lakessa on jotain muutakin olennaista uudistusta kuin 4 vuotta myöhästyvä 10nm tekniikka, Intelillä ei juuri nyt ole varaa olla kertomatta siitä. Koska Intel edelleen sanoo Ice Lakesta vain "10nm" + jotain pientä, siinä ei hyvin suurella varmuudella ole mitään olennaisia parannuksia arkkitehtuurissa.
Tick-tock on kuopattu vuosia sitten. Wikipediassa Ice Laken suhteen viitataan artikkeliin joka on 2 vuotta vanha.
Mikäli Ice Lakessa on jotain muutakin olennaista uudistusta kuin 4 vuotta myöhästyvä 10nm tekniikka, Intelillä ei juuri nyt ole varaa olla kertomatta siitä. Koska Intel edelleen sanoo Ice Lakesta vain "10nm" + jotain pientä, siinä ei hyvin suurella varmuudella ole mitään olennaisia parannuksia arkkitehtuurissa.
Ice Lake on seuraava arkkitehtuuripäivitys, se on ollut tiedossa niin kauan kuin koko koodinimi on ollut tiedossa, koska Cannonlake vie Skylake-arkkitehtuurin (virityksineen) 10 nm:lle. Vaikka tick-tockille on sittemmin heitetty hyvästit ei se yhtäkkiä muuta jo silloin kehitteillä ollutta uutta arkkitehtuuriversiota muuksi
Kyse oli siitä tuoko Ice Lake mitään merkittävää muutosta. Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen. Intelhän pystyisi tekemään Ice Laken ensi vuonna 14nm++(++) prosessilla, mikäli siinä jotain oikeasti merkittävää arkkitehtuurillista parannusta olisi. Koska Intel haluaa tehdä sen vasta 10nm prosessilla, on
käytännössä satavarmaa ettei siinä ole mitään merkittävää parannusta arkkitehtuuripuolella.
Sivuhuomiona: joo, Ivy Bridge > Haswell oli karvan yli 10% mutta Haswellista Broadwelliin oli vain reipas kolme prosenttia ja Broadwellistä Skylakeen ~2.5%. (SB>IVB oli vajaa 6%)
The Intel 6th Gen Skylake Review: Core i7-6700K and i5-6600K Tested
Viimeisten hyppyjen perusteella minä en Ice Lakelta odota kuin maks 5%.
Toisaalta jos mietitään niitä spectre/meltdown korjauksia suoraan raudassa niin sittenhän se ero voi olla inasen suurempikin tietyissä tilanteissa kun firmis (saatikka sitten softa) korjaus on hitaampi kuin suoraan rauta korjaus.
Esim tässä Coffee Lake Refreshissä (kuten Cascade ja Whiskey) on parille variantille hardware korjaus. Olisi ihan mielenkiintoista nähdä miten tuo vertautuu CFL:ään sen kannalta. Tuskin kuitenkaan mikään iso ero.
Adoredtv julkas eile videon ja siinä käy hyvin selväks että Intel on esim. Sysmark benchmarkkien takana ja käyä todisteita että sama pätee myös princibled Technologiesin kanssa. Omaa jakeluu ei kyl mee se et mikä pitää kusettaa ku 9900k on nopeempi kuin 2700x, mutku kusetetaa asiasta joka voidaan todistaa päivässä vääräksi..
Tulee mieleen näistä hinnoista, että yritetäänkö pc:t tarkoituksella kuopata historiaan poislukien elitistipelaajien tapauksissa, kun on varaa pistää keskusyksikköön pari tonttua aiemman tontun sijaan. AMD – Intel kisailu on siinä mielessä mielenkiintoista, kun nyt intelin tuodessa 8 ytimiset kuluttajaprossut on hintaero firmojen välillä järkyttävä vaikka toki tehoeroakin on. Nykyiselläänhän amd:n ostaja häviää hieman esim pelejen suorituskyvyssä intelille. Toisaalta kun prossut kehittyvät sen verran hitaalla tahdilla, ettei intelin tulevilla kivillä järkyttävää kaulaa kurota nykytasoon, voi tuo halvemman hinnan amd olla ihan perusteltu päivitys samoin kuin on vältelty päivittämistä esimerkiksi ivystä tai haswellista intelin uusimpaan rautaan, koska tehoero on niin vähäinen.
En pääse katsomaan ko videota ennen iltapäivää mutta sysmark-setit ovat olleet tiedossa aina ja principled technologies on kuulemma tehnyt juttuja myös AMDlle (lukemattomien muiden lisäksi) eli mistään "Intelin firmasta" ei ole kyse
Onko se parempi, jos firma on ostettavissa puolueettomasti ihan eniten maksavalle taholle?
Ja alunperinhän Skylaken jälkeen piti tulla suoraan sen 10nm die shrink Cannonlake, ennen Ice Lakea.
Mutta FUBAR/SNAFU 10nm prosessi sitten laittoi Intelin steppaamaan paikallaan kuin Riverdance.
Softa jne. paikkausten vaikutus kotikäytössähän oli marginaalinen, niin ei rautakorjaus pelinopeutta pahemmin nosta.
Tuo se tällaisesta temppuilusta pahan tekeekin, kun ei selvästikään edes haluta kilpailua tasaväkisistä lähtökohdista.
Vai tarkoittaneekohan tämä sitä että kunnollinen saatavuus viruu niin pitkälle, että todellinen vastus on käytännössä Zen2 ja sen takia yritetään levittää paskaa ja saada AMD näyttämään olemaan enemmän jäljessä?
IMO 100% varmasti ovat tarkoituksella ryssineet testit. Markkinoinnissa on katsottu lukemia ja todettu että nyt pitäisi saada siistimmät numerot Intel vs. AMD. Tulokset uppoavat varmasti osaan ja niitä voi myös käyttää tulevaisuudessa nettifoorumeilla kamppailuun.
No nyt on päivitetyt tulokset julki joita tässä hiukan perataan ja Intelin näkemystä asiaan
Principled Technologies Releases Updated Test Results
Hyvin ampui Intel itseään jalkaan.
intel 9900k benchmarks – Google-haku ja kaikki tulokset vain siitä kuinka tuo testi oli ryssitty. 😀
Tämähän rupes näyttämään jo miltei enempi AMD mainokselta, kun verrataan mitä rahalla saa.
Ryzen 2700x, n. 90% 9900K:n suorituskyvystä 50% 9900K:n hinnasta.
Korjasin. 😉
Pahoin pelkään että Intelin toimet muuttuvat tästä vain entistä härskimmiksi kun eivät meinaa enää rehellisessä kilpailussa pärjätä. Toivottavasti ihmiset näkevät tällä kertaa noiden valheiden läpi (eivät näe, "kukaan ei ole koskaan saanut potkuja ostettuaan inteliä" jne).
Epävirallisia tuloksia ainakin Geekbenchissä: intel core i9-9900k – Geekbench Search – Geekbench Browser
Toisaalta vielä halvemmalla saa core i5-8600K prossun mikä on monessa pelissä Ryzenia nopeampi. Toki jos tarvitsee montaa ydintä niin Ryzen on varsin kilpailukykyinen.
Testissä AMD Ryzen 7 2700X & Ryzen 5 2600X (Pinnacle Ridge) – io-tech.fi
Toisaalta AMD:n emot ovat taas keskimäärin halvempia samoin ominaisuuksin, mikä pitää myös laskea mukaan olettaen että koneessa ei ole valmiiksi yhteensopivaa emoa.