Yhtiö teki vuoden ensimmäisellä neljänneksellä jopa 2,8 miljardia dollaria tappiota, kun aiemmin heikoin tulos oli vuoden 2017 viimeisen neljänneksen 687 miljoonan dollarin tappiot.

Intel on pitänyt vuoden ensimmäisen osavuosikatsauksen. Vuoden alun kutsuminen mollivoittoiseksi olisi vähättelyä, sillä yhtiö teki historiansa ylivoimaisesti heikoimman tuloksen.

Intelin liikevaihto vuoden ensimmäisellä neljänneksellä oli 11,7 miljardia dollaria, mikä on peräti 36 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Samassa ajassa yhtiön myyntikate on laskenut 50,4 %:sta 16,2 prosenttiyksiköllä 34,2 %:iin. Yhtiön tulos oli jopa 2,8 miljardia tappiollinen, kun vuotta aiemmin voittoa tahkottiin jopa 8,1 miljardia. WCCFTechin vuodesta 1993 asti kaivamien tilastojen mukaan yhtiön tähän mennessä heikoin tulos oli vuoden 2017 viimeinen neljännes, jolloin tappiota tuli 687 miljoonaa dollaria.

Yksittäisiä yksiköitä katsastellessa ainoa nousija oli Mobieye, jonka 458 miljoonan liikevaihto oli 16 % parempi vuotta aiempaan neljännekseen verrattuna. Client Computing (CCG) tuli alas 38, Data Center and AI (DCAI) 39, Network eand Edge (NEX) 30 ja Intel Foundry Services (IFS) 24 % vuoden takaiseen nähden. Plussalle osastoista jäivät CCG ja ja Mobileye, kun IFS jäi 140, NEX 300 ja DCAI jopa 500 miljoonaa dollaria pakkaselle. Analyytikko Ming-Chi Kuon mukaan suurin yksittäinen epäonnistuja olisi Sapphire Rapids, jonka kysyntä on huomattavasti odotettua matalampaa. Esimerkiksi Microsoftin kerrotaan pienentäneen tilauksiaan vuoden toiselle neljännekselle jopa 50-70 prosenttia aiotusta.

Yhtiön kuluva neljännes ei vaikuta juuri sen valoisammalta. Siinä missä nyt tuli tappiota 0,66 dollaria per osake, ennustaa yhtiö päättyvällä neljänneksellä tekevänsä 0,62 dollarin tappiot per osake. Yhtiö odottaa liikevaihtonsa pysyvän 11,5-12,5 miljardin dollarin välimaastossa ja myyntikatteen laskevan entisestään 33,2 %:iin. WCCFTech tosin kertoo analyytikko Raymond Jamesin valavan uskoa etenkin datakeskuspuolen toipumiseen vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, joten paremmalla kaukoputkella voi nähdä jo auringon pilkahduksia myrskyn takana.

Intelin johdon mukaan neljännes ei olisi kuitenkaan täysi katastrofi. Yhtiön talousjohtaja David Zinsnerin mukaan yhtiön katastrofituloskin peittosi odotukset ja yhtiön pitäneen tiukkaa kulukulttuuria yllä onnistuneesti. Toimitusjohtaja Pat Gelsinger puolestaan kertoo yhtiön muutoksen etenevän tasaiseen tahtiin ja yhtiön onnistuneen toimittamaan uusia tuotteita ja valmistusprosesseja luvattuun tahtiin, kun Intel asemoi tuotantolaitoksiaan haukkaamaan osansa biljoonan dollarin markkinoista.

Lähteet: Intel, WCCFTech

This site uses XenWord.
;