Intel valmistelee parhaillaan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla julkaistavia Alder Lake -prosessoreita. 12. sukupolven Core-perheeksi näillä näkymin ristittävä arkkitehtuuri on yhtiön ensimmäinen järeän luokan hybridi-x86-prosessori, jossa on sekä tehokkaita Cove-sarjan ytimiä että energiatehokkaita Gracemont-ytimiä.
Alder Laken työpöytämallin tiedetään jo entuudestaan olevan parhaimmillaan 16-ytiminen, joista puolet on tehokkaita ja toinen puolisko energiatehokkaita ytimiä. Nyt tuttu vuotaja HXL on julkaissut Twitterissä mobiilipuolen Alder Lake -roadmapin.
Roadmapin mukaan Intel tulee kasvattamaan mobiilimalliensa luokituksia kolmella uudella luokalla, M5:llä, U28:lla ja H55:llä. Prosessorit on lisäksi jaettu kolmeen eri paketointiin, M, P ja S-BGA. M5 on taulutietokoneluokkaan suunnattu 5-7 watin (PL1-PL2) karvalakkimalli, joka on varustettu parhaimmillaan yhdellä Golden Cove- ja neljällä Gracemont-ytimellä sekä 64 Execution Unit -yksikön grafiikkaohjaimella. Käytännössä kyse on siis yhtiön ensimmäisen hybridiprosessori Lakefieldin manttelinperijästä. Toinen M-paketointia käyttävä sarja on 9-15 watin U9, jossa on käytössä parhaimmillaan kaksi Golden Cove- ja kahdeksan Gracemont-ydintä sekä 96 EU-yksikön grafiikkaohjain.
P-paketointiin kuuluu kolme luokkaa, joista ensimmäinen on 15 watin TDP:llä vakiona toimiva mutta 12-20 watin välillä konfiguroitava U15. U15 on U9:n tapaan enimmillään 2+8-ytiminen 96 EU-yksikön grafiikkaohjaimella. Toinen P-paketoitu malli on uusi U28, joka toimii 20-28 watin TDP:llä ja sisältää parhaimmillaan kuusi Golden Cove- ja kahdeksan Gracemont-ydintä sekä 96 Execution Unit -yksikön grafiikkaohjaimen. H45 on muutoin vastaava kuin U28, mutta sen TDP-arvo on 35-45 wattia.
Ainut S-BGA-paketointia käyttävä mallisto tottelee nimeä H55 ja niiden TDP-arvo on asetettavissa 45-55 wattiin. Prosessoreissa on enimmillään kahdeksan Golden Cove- ja kahdeksan Gracemont-ydintä sekä 32 Execution Unit -yksikön grafiikkaohjain. Konfiguraatio viittaakin siihen, että kyse on samasta sirusta, josta valmistetaan parhaat työpöytäprosessorit, mutta eri tavoin paketoituna mobiilikäyttöön.
Mikäli dian nimeämiset pitää paikkansa, tullaan kaikkia Alder Lake -prosessoreita myymään Core-brändin alla.
Lähde: HXL @ Twitter
AMD voi olla heikoilla jäillä tänä vuonna, kun Ryzen 6000 tulee varmaankin olemaan pelkkiä Zen 3+ refresh-malleja.
Jos nuo i7-11700K:n ekat testit antavat mitään kuvaa, saa Intel parantaa aika tavalla Golden Coveilla että 8 Core + 8 Atom vastaisi edes 16 Zen 3
AMD tuskin on heikoilla jäillä tänäkään vuonna kun kyse on pelkistä mobiilisuorittimista ja ensi vuonna vissiin jo tulossa 5nm zen 4:n. Intelin julkaisutahti saattaa osua jopa omaan nilkkaan kun edellinenkin mobiilisuorittimien tuotantoerä taitanee olla myymättä tämän julkaisuun mennessä hyvin pitkälti.
Alder Lakeista tulee myös työpöytäversiot.
Siitä uutisoidaan varmaan sitten erikseen ?
Siitä on uutisoitu jo monesti. Lopeta muuten tuollaiset naurettavat todellisuudesta irtaantuneet provot mitä koitat heittää, kuten että Intelillä olisi vanhatkin mobiiliprossut myymättä kun nämä tulee.
Golden Coveissa hypätään sentään Sunny Covea vastaavista coreista kokonaan Tiger Laken Willov Coven yli seuraavaan joten mahdollisuuksia on, ja ensimmäiset vuotohuhut lupaavat melko kovia. Mutta tuo 8+8 ja U15 2+8 herättää aika paljon kysymyksiä – taasko 10nm:n rajoitukset rajoittavat coremääriä. Nuo pikkucoret tuskin vievät nimeksikään tilaa. Ja ultrabookeihin vain kaksi kovaa ydintä? Voi olla ihan kiva lopulta, vaatii kyllä ajattelutavan muutosta että hyväksyy vaihtaa esim läppärin quad-coresta 2 isoon + 8 pieneen, jos vaikka AMD:lta tarjolla U15-kategorian tienoilla 8 Zen 3:ta. Aika jännä nähdä miten toimii eri workloadeilla kuten softan kääntämisessä.
Ihan järkevä kehityssuunta, jos vaan windows osaa oikeasti hyödyntää tuota big.littleä x86 puolella järkevästi.
Eipä Intel tunnu vieläkään tähtäävän näillä noihin hyvin säikeistyviin hyötysoftiin, vaan yrittää edelleen sinne myydä tuota kalliimpaa 4-kanavaista HEDT-alustaansa vaikka sillä ei ole oikein mitään edellytyksiä olla kunnolla kilpailukykyinen jäädessään puristuksiin AM4-kantaisten 16-ydin-mallien ja selvästi järeämpien threadripperien väliin.
Tuo Adler Laken 8+8 ydintä on IMHO vähän huono jako isojen ja pienten ydinten välillä. Jos pikkuytimiä halutaan käyttää siihen, että niistä saadaan oikeasti paljon suorituskykyä sen kautta, että niitä voi olla enemmän ja ne ovat energiatehokkaampia, niitä pitäisi olla paljon enemmän. Jos taas pikkuytimiä halutaan käyttää siihen että kun kone idlatessaan reagoi johonkin verkkopakettiin, ei tarvisi haaskata virtaa ison ytimen herättämisestä unesta, siihen ei tarvitsisi edes kahdeksaa. 1+4 ja 2+8 jotka joissain mobiilipiireissä on jo sitten järkevä jako, mutta työpöydältä olisi pitänyt joko niiden määrä vähintään tuplata, tai jättää ne vaan kokonaan pois, erityisesti kun niiden ollessa enabloituna joudutaan se AVX-512 disabloimaan, jolloin throughput-suorituskyky voi vaan huonontua.
Pelisuorituskyvystä taas, Adler Lake käsittääkseni nostaa L3-kakun määrän kyllä kasvaa selvästi, esim. järeimmillä 8+8-ytimen malleilla sitä pitäisi olla kai 10 * 3= 30 megaa, melkein sama määrä kuin mitä on 8 ytimelle Zen3ssa. Tämä tulee auttavan Adler Lakea pelisuorituskyvyssä selvästi.
Mä mietin että haetaanko tällä sitä, että läppäri on joustava: Jos ei olla piuhassa kiinni, voidaan painottaa käyttöä noihin pikkuytimiin ja saadaan tarvittaessa erinomainen akunkesto ja silti melko hyvä suorituskyky. Verkkovirtaan kytkettynä voidaan sitten päästää kaikki tehoytimet irti.
Tuota olen kyllä ihmetellyt, ettei tuon HEDT alustan hinnoittelua tai ominaisuuksia muutella, kun se on nyt ihan ihme väliinputoaja. Liekkö sitten workstation markkinoilla niin vähän volyymia ja/tai vanha kunnon "ostetaan inteliä kun ostettu ennenkin" -> Xeonit.
Ajattelin tuohon tulevan muutosta "joskus tulevaisuudessa" kun hommattiin twerkkailu mestalle firman ekat TR1 pannut ja taidetaan jatkaa TR:llä ties mihin. Me haluttiin ECC tuki ja riittävästi coreja ja ST suorituskykyä jonku verran. Tuota Intelin olisi helppo tarjota noilla HEDT virveleillään jos haluaisi, mutta ei näytä hirveesti hotsittavan.
Tiger Laken H45 8C+96EU suhteessa Alder Laken H45 6C+8c+96EU?
Tiger Lakessa on siis noissa kahdeksassa isossa ytimessä edelleen tallella avx-512 käskyt. Jotenkin tuntuisi siltä, että noista Alder Laken kahdeksasta lisä pikkuytimestä ei olisi ihan vastaavaa hyötyä, kuin on kahdesta aidosta isosta lisä ytimestä, mitä Tiger Lake tarjoaa? Nuc konehan on verkkovirrassa aina kiinni.
Edelleen… tämä voi mennä ihan nyt pieleen… skimmasin jotain juttua yöllä puhelimesta, ja sain mahdollisesti sen erheellisen käsityksen, että noihin pieniin ytimiin olisi saatu tungettua ainakin osa (? Häh?) noista avx-512 käskyistä? Voiko tämä pitää paikkansa? Ei ole nyt sitä linkkiä tähän antaa. Jostain syystä on kuitenkin päässä ajatus, että niitä uusia pikkuytimiä tässä mennessä jo jotenkin vähän paranneltiin näiden käskyjen osalta.
Voisiko joku tätä hiukan valottaa? Ja ovatko nuo 8 pientä lisäydintä noiden kahden isomman ytimen väärtejä millään mittapuulla?
T -.-
Gracemontit tukevat AVX, AVX2 ja AVX-VNNI (joka on eri kuin AVX512-VNNI) mutta ei AVX-512
Juu, AVX-VNNI on käytännössä AVX512-VNNI:n backporttaus 256-bittiselle AVX/AVX2lle, käyttää vain 256-bittisiä rekistereitä ja on enkoodattu VEX- eikä EVEX-prefixillä.
IMHO tämän lisääminen on vähän kyseenalaista, kun Intelin uusilla piireillä on kuitenkin myös ihan dedikoitu neuroverkkokiihdytinkin, ja ilmankin tätä nämä käskykantalaajennokset on jo hirveä sekamelska.
En ymmärrä mistä puhut
katso liitettä 561722