Vertailimme Galaxy S8:n ja Galaxy S9:n kameran kuvanlaatua pikaisesti neljässä eri kuvaustilanteessa.

Samsung esitteli uudet Galaxy S9 -mallit puolisentoista viikkoa sitten Barcelonassa ja io-tech julkaisi ensituntumat tuoreeltaan julkaisun yhteydessä. Galaxy S9:n testiartikkelien vaitiolovelvollisuus loppui tänään iltapäivällä, joten päätimme toteuttaa pienen vertailun Galaxy S9:n kameran kuvanlaadusta verrattuna edeltäjämalli Galaxy S8:aan. Galaxy S9:n testaus on jo käynnissä, mutta testijakso on vielä kesken ja artikkelia voinee odottaa julkaistavaksi  myynnin alkamisen tienoilla, eli ensi viikon lopulla.

Galaxy S9:n kamera tuo mukanaan kaksi merkittävää uudistusta edeltäjämalliin nähden: objektiivissa on vaihtuva aukkosuhde ja kamerasensorin yhteyteen on integroitu DRAM-muistia. Kameran megapikselimäärä on pysynyt edelleen 12:ssa, mutta sensori on päivitetty uuteen Samsungin ISOCELL Fast -sarjan SAK2L3-malliin. Sensorissa käytetään edelleen 1,4 mikrometrin pikseleitä ja nopeaa Dual Pixel PDAF-tarkennusta, mutta lisäksi se pystyy integroidun 256 megatavun LPDDR4 DRAM-muistin ansiosta tallentamaan lyhyen pätkän 720p 960 FPS suurnopeusvideota Sonyn huippumallien tapaan.

Sensoriin integroitu nopea muisti on mahdollistanut myös muunlaisen kuvankäsittelyn nopeuttamisen entisestään, jota on hyödynnetty erityisesti hämäräkuvauksessa. Heikossa valossa kuvaa otettaessa Galaxy S9 ottaa yhteensä 12 kuvaa kolmessa neljän kuvan sarjassa ja muodostaa niiden pohjalta lopullisen otoksen. Tämän ”multiframe noise reductioniksi” kutsutun tekniikan avulla kohinan määrän kerrotaan vähentyneen 30 % Galaxy S8:n kameraan nähden.

Viime vuosina lippulaivaälypuhelimien kameroiden aukkosuhteet ovat pienentyneet tasaiseen tahtiin ja tällä kertaa suhdeluku on pienentynyt kaksi kymmenystä (f1.7 -> f1.5) viime vuoden mallista. Nyt lisänä on kuitenkin vaihtoehtoinen pienempi f2.4-aukko. Tarkalleen ottaen GS9 ei ole ensimmäinen vaihdettavalla aukkosuhteella varustettu kamerapuhelin, sillä esimerkiksi 2009 julkaistussa Nokia N86 -mallissa oli mahdollisuus valita f2.4, f3.2 ja f4.8 -aukkosuhteiden väliltä, mutta muista nykypuhelimista ei vastaavaa ominaisuutta löydy.

Pääsyitä kahden eri aukon käyttämiseen on kaksi: suuren aukon kanssa linssien reuna-alueiden vääristymien sekä kuvan ylivalottumisen ja puhkipalamisen hallitseminen on hankalampaa. Samsungin mukaan pienempää aukkoa käyttämällä päästään näistä ongelmista lähes kokonaan. Tästä syystä Galaxy S9:n kamerassa on mekaaninen aukko, jonka f-arvoa voi muuttaa 1.5:n ja 2.4:n välillä. Automaattitilassa aukko suurenee automaattisesti valon määrän laskettua riittävän alhaiseksi ja manuaalitilassa käyttäjä voi vastaavasti valita f-arvon itse.

 

[read more=”Lue lisää” less=”Piilota teksti”]

Otimme Galaxy S9:llä sekä Galaxy S8:lla vertailukuvat neljässä eri tilanteessa, joista kaksi sijoittui päiväsaikaan ja kaksi hämäräolosuhteisiin. Rinnakkaisvertailukuvassa on pikselitason 415 x 600 pikselin rajaus otoksista ja alapuolelta saa klikkaamalla auki täysikokoiset versiot kuvista.

Kaikissa valaistusolosuhteissa Galaxy S9:n kuvissa on nähtävissä edeltäjämallia vähemmän ylikorostunutta terävöintiä, joka on lähtökohtaisesti hyvä asia. Hämärässä värintoisto vaikuttaa eläväisemmältä ja luonnollisemmalta ja kohinaa esiintyy lupausten mukaisesti vähemmän. Tarkemman kuvien analysoinnin jätämme tässä vaiheessa lukijoille ja paneudumme asiaan hieman syvällisemmin varsinaisessa testiartikkelissa runsaan viikon kuluttua.

[/read]

This site uses XenWord.
;