Uutisoimme jokin aika sitten PCI-SIGin varoituksesta, jonka mukaan ainakin osa 12VHPWR-adaptereista saattavat olla vaarallisia ja tuottaa tulipaloriskin. NVIDIAn mukaan sen adaptereista löytyi ongelmia, mutta ne on korjattu. Nyt näyttää kuitenkin siltä, ettei korjaukset ole olleet täysin sähkönpitäviä.
Redditiin ilmestyi hiljattain ensimmäinen kuva Gigabyten GeForce RTX 4090 Gaming OC -näytönohjaimesta, jonka 12VHPWR-lisävirtaliitin kortin päässä sekä mukana tullut NVIDIAn virallinen 4 x 8-pin > 12VHPWR -adapteri ovat kumpikin sulaneet ja ilmeisesti jopa syttyneet tuleen hetkellisesti. Käyttäjän mukaan tämä tapahtui Red Dead Redemption 2 -peliä pelatessa.
Myöhemmin nettiin on ilmestynyt vastaavat raportit ainakin kahdesta Asuksen TUF GeForce RTX 4090 -näytönohjaimesta. Tuoreimmassa tapauksessa käyttäjän mukaan näytönohjain vaikuttaa edelleen täysin toimivalta, mutta sulanut liitin ei luonnollisesti ole turvallinen käyttää.
GamersNexus on saanut puolestaan haltuunsa jo alkuperäisen PCI-SIG:n varoituksen aikaan dioja, joiden mukaan sulamisongelmat koskevat useita erilaisia liittimiä ja adaptereita. Useimmissa tapauksissa liitinten sulaminen vaikuttaisi liittyvän kaapelin taipumiseen ja ongelmat ilmenevät yleensä 10-30 tunnissa rasitusta. Kaikissa testikaapeleissa on ollut käytössä 14-16 AWG:n johdot.
PCI-SIG:n mukaan syyllinen ongelmiin on tämänhetkisten tietojen valossa todennäköisimmin taivutetut kaapelit, jotka painavat liittimen pinnit vinoon itse liittimessä. Tällöin pinnit ovat kontaktissa epätasaisesti ja vain osalta matkalta, mikä nostaa niiden vastusta, mikä puolestaan ohjaa enemmän virtaa paremmassa kontaktissa oleviin ja siten matalamman vastuksen tarjoaviin johtimiin.
Kustomoituja kaapeleita valmistava Cable Mod ohjeistaakin, että asennettaessa on varmistuttava, ettei kaapeli taitu ensimmäiseen 35 millimetrin matkalta liittimen perästä laskien lainkaan. Ylikellottajana ja etenkin eri laitteiden virransyötön arvioinnista monille tutuksi tullut Buildzoid on puolestaan julkaissut oman näkemyksensä koko tapauksesta videon muodossa.
The Radeon RX 6000 series and upcoming RDNA 3 GPUs will not use this power connector.
— Scott Herkelman (@sherkelman) October 25, 2022
Virtaliitindraaman jälkihöyryissä AMD:n Scortt Herkelman on varmistanut Twitterissä, etteivät yrityksen RDNA3-arkkitehtuurin RX7000-sarjan näytönohjaimet tule käyttämään tuoretta 12VHPWR-liitäntää.
Lähde: WCCFTech
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
https://www.smpspowersupply.com/atx3connectors.htm
Näyttävät olevan +napoja nuo palaneet.
Kuinkahan monessa myynnissä olevassa kotelossa riittää syvyys siihen, että jo valmiiksi 15cm tai jopa leveämmän 4090-kortin jälkeen olisi vielä 3,5cm lisää tilaa ennen sivupaneelia? Aikamoinen vitsi koko liitin.
Tässä taitaa jo hyvin näkyä, että perinteinen PC-kaapelointi ja estetiikkaa tavoitteleva nykyinen kotelon sisustan ikkunan kautta paljastava paradigma ovat hieman ristiriidassa. Olisi paljon kätevämpää, jos kaikki liittimet olisivat yhdellä sivulla emolevyn puolella. Emolevyssä voisi olla esim. reikä virtaliittimen kohdalla ja virtaliitin osa kotelon runkoa. Ilmakin kiertäisi paremmin.
Kun liität 4 x Pci-E 8 pinnistä liitintä yhteen adapteriin,
voisiko tässä olla kyseessä se kuuluisa
PULLONKAULA ?
Suurin tehonkuluttava kuluttajaluokan osa ikinä,
ja siihen tehdään tuollainen.
Itse epäilen että siihen ollaan liitetty kaksi 8-pinnistä PCI-E liitintä,
ja ne on laitettu niillä haarautuvilla osilla kiinni ne loput paikat.
Ei.
Nää ongelmat ovat tulleet ilmi yllättävän nopeasti, kun kuitenkin alunperin oltiin spekuloitu että noi liittimet voisivat ajan myötä kulua ja sitä kautta tulla ongelmia. Toivottasti paremman tietoisuuden myötä noiden herkkyydestä, tilanne hieman paranee.
Linkin perästä puuttui "l".
4×8 pin kestää paremmin kuin tuo yksi nippu, jos muutoin ovat samantasoisia laadultaan.
Nää osumaa ottaneet kohdat ovat tuon liittimen, ja näytönohjaimen välissä. Se 4×8 pin on toisessa päässä. Tuossa uutisen kuvassa tuo liitin on kauttaaaltaan kärsinyt lämmöstä.
Vaan piirilevyllä olevia johtimia,
joihin saa sitten ne 4 x 8 pinnistä PCI-E liitintä kiinni.
Sellaisia lisä palikoita siis, ettei piuhat taitu, ja sähkö ja mekaaninen kontaktinen "täydellinen".
Niitä saa sitten ostaa kaupasta erimallisia mihin suuntaan haluaa ne lisä piuhat menevän.
Ennustan minä.
Tuo voisi olla kumppaneille ihan kiva tapa kiertää paskaliitin. Backplateen ruuveilla kiinni kulma-adapteri millä suoraan 4x8pin kiinni.
Miten nuo mahtaa kestää valmiskoneissa kuljetukset, jos noin herkkiä?
Ei se kortilla oleva liitin tiedä miksi on vinossa. Toki neljällä kaksipäisellä pcie 8-pin johdolla saa varmasti enemmän vääntöä jo ihan painon takia adapterin kanssa kuin suoralla vedolla.
Mr Kirchhoff on hereillä.
Kaksi haarautuvaa 8 pinnistä pitäisi riittää 2 x 300W. Tai jossain on oikaistu.
Ihmettelin näiden 4090 korttien virtaliittimen paikkaa, että miksi ei ole kuten evgan ftw3 3090ti:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1666722951"
data-lb-id="_xfUid-1-1666722951">
On mentävä. Ei tulipaloriskiä voi käyttäjän harteille sysätä sen jälkeen kun on osoitettu että liitin on susi ja vaarallinen.
Virtakaapelit on nykyään aika jäykkää jötköä, vääntävät liitintintä pienessä kotelossa väärään suuntaan jolloin kontakti on huono.
Tuohon on ratkaisuna mitä äsken tosissani "vitsailin", piirilevylle juotetut liittimet joihin menee PCI-E 8 pinniset liittimet kiinni.
Adapteri piirilevy liitin joka ei kärsi noiden piuhojen mekaanisesta vedosta, ja sitä kautta huonosta sähkösestä kontaktista.
Ja vaikka kärsisi, on parempi että se liitinpala sulaa eikä se 3D-kortin-liitin.
Ei yllätä kun katsoo muutenkin tuota liittimen rakennetta ja suoraan sanoen sen ”rimpulamaisuutta”
Jos kaikki on vielä kytketty samaan ja kontakteilla eri pituiset foliot piirilevyllä niin tietäähän sen miten tuossa käy kun sähkö etsii itselleen sen lyhyimmän reitin nastojen ollessa paksuudeltaan tuota luokkaa.
Kyllä jo terve järki sanoo jos liitin on pienempi koltaan ja myös pinnien koko on selvästi pienempi sekä lisäksi vaatii suuren virtamäärän kuljettamanaan sen läpi ilman lämpeämisongelmia on aika vaikea tehdä ilman todella hyvää kontaktia.
Olisivat suosiolla tehneet liittimen kokoa paljon suuremmaksi ja silti olisi ollut paljon parempi ratkaisu mitä vanha 8pin liitin.
Saa toivoa että tulee uudempi revisio tästä ja kuoppaavat nopeasti nykyisen mallin mutta sitä tuskin tullaan näkemään kun standardit näyttävät liikkuvan virtapuolella todella hitaasti.
Parempi olisi ollut laittaa ihan vain 4x 8-pin liitintä korttiin ja suunnitella piirilevyt niille sopivaksi. Nyt on kärähtämisvaara liittimessä.
Todennäköisesti paskaa laatua, joka johtaa kypsymiseen, kun vähän taivuttaa..
Noita tulee kypsymään paljon, jos laatu ei parane.
Ongelma on mitä suuremmalla todennäköisyydellä naaraspuolen liittimessä..
USB-PD:ssä nostetaan jännitettä aina 48V asti. Riittää ohkasetkin piuhat kun virtaa menee vähän.
Miten tuota edes korjaa? Vaihtoehtoisia vanhoja liitinmalleja ei ihan helposti juoteta valmiille piirilevyille, jotka on suunniteltu käyttämään noita uusia hienouksia. Joutuvat keksimään uuden valmiiksi taivutetun liittimen ja lähettelemään niitä asiakkaille? Jos menee pitkäänkin, niin voivat joutua tekemään takaisinkutsun joka tapauksessa. Vähän epäilen, että Jenssen vetkuttelisi sen kanssa pidempään, kuin asiakkaiden johdot kestää.
Ainut "varma korjaus" olisi jatkaa johdon liittimen kotelointia se 3-4cm pidemmälle. Eihän se ongelma siis ole siinä piirilevyn liittimen päässä vaan johdon, jota taivutellaan.
Pelottavaa jos pitää luottaa loppukäyttäjiin siinä että johto ei missään nimessä saa olla väärin ”käsitelty”. Tuo premise ei yleensä toimi loppukäyttäjän ohjeistuksessa, etenkin kun seuraus voi olla kirjaimeillisesti tulipalo/laitteiden rikkoutuminen jne. Ei voi olettaa että mitkään on loppuun asti apinantestauksen pitäviä, mutta ei johdoista ja näistä nyt voi oikein olettaa muuta kuin että ne ei saa olla ihan solmussa. Jos on noin herkkä, niin sit on minun mielestäni liitin suunniteltu huonosti ja oisi vaan pitänyt tehdä vähän isompi ja jämptimpi joka ei ole niin altis liittimen liikkeelle tai pinnien liikkumiselle pienessä jännityksessä. Viimeinen lausahdus viittaa tuohon oletukseen, että jos on vääntöä suuntaan tai toiseen, pinnit voi jossain kohtaa vääntyä juuri tarpeeksi että kosketuspintaa ei ole kunnolla pinnin pituudelta, vaan vastus kasvaa kun kosketuspinta pienenee, ja tuo voisi johtaa tuohon lämmön kasvuun ja sulamiseen?
8pin liittimen standardilla tää uus olis 300w. Tossa on tuplattu virran määrä per pinni ja pienennetty pinnit. Vika ei koske pelkästään adaptereja, vaan myös poweri liittimiä. Todennäkösesti kaapeleille tullaan tekee takasinkutsu, jossa päivitetään sisällä olevat pinnit ja järkevä olis laittais vielä pcb:n pinnien ja kaapelin väliin, jolloin sen saa taivuttaa juuresta ilman pelkoa
Tokihan näytönohjain on vähän liian pitkäkin massiivisen jäähyvaatimuksen vuoksi, joten vaikeaa sitä virtaliitintä on sinne näytönohjaimen päätyyn on laittaa (varsinkin, kun piirilevyt on pitänyt jättää suhteellisen lyhyeksi jäähdytysilman läpivirtauksen mahdollistamiseksi.
Tälläkin foorumilla on nähty eri ketjuissa keskusteluja siitä, miten 4090:aa pitää melkeinpä rasvata että se saadaan upoamaan johonkin pieneen tai keskikokoiseen koteloon, ja millejä pitää laskea työntömitalla että sopiiko vai ei. Tai sitten on pitänyt poistaa levykelkkoja tai ääritapauksessa jättää kotelon sivupaneeli laittamatta kiinni.
Hyvät ihmiset – hankkikaa riittävän suuri kotelo! Ei sen pitäisi olla kustannuskysymys, jos rahaa on RTX 4090:aan riittänyt. Eivät ne tilavat kotelot kovin kalliita ole.
Jos kotelo on riittävän suuri, niin silloin niitä kaapeleita ei ole tarpeen taivutella liian tiukasti.
Ylimääräistä työtähän se vaatii varsinkin, jos oma kokoonpano on hienosti viritetty nykyiseen koteloon sopivaksi.
Omassa kotelossani tämä ei tulisi esteeksi, mutta en näe mitään syytä sijoitaa 2-2,5K€ näytönohjaimeen. En, vaikka sillä pyörittäisi simuloitua aurinkokuntaa aidoilla RT-efekteillä.
Miksi insinöörit ei vaan tehnyt L muotoinen liitin niin se olisi ollut valmis taivutettu. Vaikutaa olevan juosten kusten tehty liitin.
katso liitettä 980946
Osa ihmisistä vetää virtajohdot näyttiksen yläpuolelta ja osa alapuolelta kotelosta riippuen, jolloin toiseen suuntaan osoittava liitin olisi aika iso ongelma.
Onhan tuo huolestuttava ilmiö. Monesti lisätarvikevalmistajat myy krääsää jota ei oikeasti tarvitse, mutta tälle liittimellehän oli jo joku julkassu 90 asteen adapterin jolla saa käännettyä liitännän alaspäin normaalisti näytönohjainta asentaessa. Jos eivät halua vetää takasin myytyjä ohjaimia, niin tuommosen adapterin myyminen kortin kanssa paketissa ois jo askel oikeaan suuntaan. Toki se ei ratkase riserin kanssa tehtyjen asennusten ongelmia jossa johdot lähtee kortista ylös…
Luultavasti tämä sekoilun vuoksi mahdollisen RTX Titan (Ada) julkaisua lykättiin tai jopa peruttiin. Nvidia RTX Titan Ada reportedly canceled after it melted PSUs, tripped breakers
Kyse ei ole mistään "emme tieneet"-asiasta, vaan tässä on selvästi asian vähättelyn merkkejä.
Saa nähdä missä vaiheessa TUKES kiinnostuu asiasta.
data-unfurl="true" data-result-id="378219" data-url="https://www.tomshardware.com/news/another-geforce-rtx-4090-16-pin-adapter-bites-the-dust" data-host="www.tomshardware.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Another GeForce RTX 4090 16-pin Adapter Bites The Dust
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.tomshardware.com
katso liitettä 980961
Mitä TUKES tuolle voi tehdä?
Vaikka kieltää liittimellä varustettujen laitteiden myynnin?
Aiemmin (jo pitkään) on varoiteltu ja ollut huonoja virtalähteitä mitkä saattavat syttyä jopa tuleen.
Nyt on sitten (kiitos Nvidia!) varoiteltava ja jopa niin huono näytönohjain että se saattaa jopa syttyä tuleen… Täytyy toivoa ettei AMD tai Intel tee yhtä huonoa näytönohjainta rahan himossaan kuin Nvidia.
Riipuu millanen se L liitin on tehty.
katso liitettä 981003
Sitten mikäli kaipaa vielä parempaa jäähdytystä niin seuraava askel
katso liitettä 981010
Eiköhän se ole vain tuo taitos mikä vääntää pinnejä ja resistenssi kasvaa vähemmän vääntyneille liikaa.
katso liitettä 981011
PCI-SIG testasi myös liittimen vapaassa ilmassa mikä ei vastaa alkuunkaan tilannetta jossa kortti on kotelossa kotelon sisäisen ilmankierron varassa. Siellä peruslämpi eli liitinrunko + PCB + jäähyrivat vieressä voi olla jo helposti +50C ja siihen ei vielä sisälly liittimen ylimenovastuksen aiheuttama lämpeneminen.
Tuo että liitin sulaa vapaassa ilmassaki noin herkästi on kyllä multifail.
Lisäksi jos liitintä ei saa taivuttaa, miksi siinä ei ole jonkinlaista estoratkaisua (esim putki tms) joka estää taipumisen? Toteutus toki näyttäisi varsin typerältä, koska sen mahduttaminen koteloon kuin koteloon olisi varsin haastavaa.
Uskaltaako tässä nyt pistää omaa 4090 kiinni koneeseen?
Korvaako kotivakuutus, jos koko kerrostalo palaa :D?
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä