LG on julkistanut ennakkokatsauksen yhtiön ensi vuoden UltraGear-pelinäyttöihin ja niiden uusiin teknologioihin. Yhtiöltä on luvassa ensi vuonna ainakin kuusi erilaista OLED-pelinäyttöä.
LG:n UltraGear-tarjonnan mielenkiintoisin malli on epäilemättä 32GS95UE, joka kykenee vaihtamaan 3840×2160-resoluution ja 240 hertsin ja 1920×1080-resoluution ja 480 hertsin tilojen välillä. Samalla näytöllä onnistuu siis sekä tarkkuutta vaativa sisällöntuotanto että ruudut silmissä vilistämään saavat pelisessiot hertseistä tinkimättä. Ilmeisesti saman näytön ominaisuuksiin kuuluu myös Pixel Sound Technology, eli käytännössä ohut kalvo osana OLED-näyttöä, joka tuottaa äänen tärinällä ja ohjaa sen suoraan käyttäjää kohti.
Tiukkojen kaarteiden ystäville on puolestaan luvassa 34- ja 39-tuumaiset 34/39GS95QE-näytöt. 800R kaarevuus tarkoittaa käytännössä sitä, että laittamalla näyttöjä kylki kylkeen niiden muodostaman kehän säde olisi 800 mm. Näyttöjen kuvasuhde on leveä 21:9 ja resoluutio 3440×1440.
Niin ikään kaarevia OLED-näyttöjä tulevat olemaan 45-tuumaiset 45GS95QE ja 45GS96QB, mutta niiden resoluutioista, teknisestä toteutuksesta tai kaarevuudesta ei kerrottu vielä lisätietoja. Kuusikon täydentää 27-tuumainen, ilmeisesti suorapaneelinen 27GS95QE, josta ei siitäkään kerrottu sen kummempia tietoja.
Lähde: LG
Onhan tuo hieno ominaisuus, mutta eri hertsit/näyttötila onnistuu toki melkein kaikilla muillakin nykynäytöillä (ja on onnistunut ensimmäisestä NEC Multisync -monitorista vuodelta 1985 alkaen).
Se miksi näyttö ei kykene 4K@480Hz -tilaan taitaa johtua täytön ohjainpiirin (TCON) puutteeellisuudesta, mutta myös DP2.1 -liitännän puutteesta (tuossa on 2x HDMI 2.1 ja 1x DisplayPort 1.4).
Ei onnistu esim omalla LG OLED CX 48":lla. Vaikka pudotan reson 1080p niin hertsit on edelleen se sama 120Hz. Ei löydy 240Hz valintaa.
Minullakin CL48. Ja kyllä onnistuu.
Ja vakuutan että virkistystaajuus muuttuu.
(oli jopa vaikeaa käyttää 24Hz:llä, kun hiiren kursori hyppi niin suurin askelin)
katso liitettä 1230418katso liitettä 1230419
Unohditko scrollata tuota listaa kun en näe sinullakaan 240 Hz valintaa?
En puhunut 240Hz virkistystaajuudesta vaan virkistystaajuuden muuttamisen mahdollisuudesta. Se ei ole uusi ominaisuus.
Okei, saitko jostain siis käsityksen että pidän maagisena virkistystaajuuden laskua? Eka viestissäni ihan kirjaimellisesti sanon lukemat 240Hz ja 480Hz.
Se juttu tossa näytössä ei taida olla, että virkistystaajuutta voi vaihtaa, vaan se että kun käyttää näyttöä maksimia pienemällä resoluutiolla voi käyttää suurempaa virkistystaajuutta kuin maksimiresoluutiolla. CRT:llä aikanaan tuo oli ihan normaalia, mutta LCD:llä taitaa olla normaali se, että maksimi virkistystaajuus on sama resoluutiosta riippumatta.
Omassa LG:n telkkarissa toimii joko 4k@60 tai 1080p@120. Selitys toki on että liitäntänä on HDMI 2.0 mutta en silti pidä tätä ominaisuutena vaan puutteena – markkinoijat toki onnistuvat tämänkin kääntämään eduksi. Onkohan tämän näytön kanssa sama, eli tulisiko tuossa 4k@480 vastaan jo liitäntöjen rajat jos käytössä on vielä DisplayPort 1.4?
Muistaakseni ainakin joillakin LG:n telkkareilla on kierretty tuota HDMI2.0 rajoitusta sillä että ovat ajelleet custom resolution utilityllä 4k120Hz moodia 4:2:0 chromalla ja 8bit väreillä ja jotain muuta kikkaa. Jos siis kiinnostaa säätä.
Tässä kannattaa huomioida OLEDin poikkeava pikselirakenne, joka ei toki ole vain näiden uutisessa mainittujen OLEDien ongelma, vaan OLEDien yleensäkin.
Liittimet nyt on ainakin tosiaan yksi, HDMI 2.1 mahtunee vielä tuo 1920×1080@480Hz pakkaamatta ja 3840×2160@240Hz DSC pakattuna, mutta 3840×2160@480Hz olisi datamassa jo sen verran suuri (ilmeisesti jotain yli 140Gbit/s pakkaamattomana, jos Redditistä löydettyyn laskukaavaan on uskominen), että mahtaako edes DP2.1 DSC:lla riittää ja sitten vielä päälle näytön ohjauselektroniikan pitäisi tämä pystyä käsittelemään
1440p ja 4k vaihtomahdollisuus olisi parempi vaihtoehto.
Elokuvien katseluun 4k on hyvä vaihtoehto ja pelamiseen sitten 1440p kun 32″ näyttö on jo 1080p resolle turhan iso.
Äniratkaisu on sitten täysi turha ainoa syy siihen että saavat hinnan nostettu.
Mielummin näkisin nykyiaikasemmat liitännät tai paremman usb hubi ratkaisun kun tällä hetkellä 95% markinoillle tulevat näytöt on jo pois automaattisesti ostolistasta.
KVM kytkin en myöskään näe tärkeänä kun useammat käyttäjät omistaa yhden tietokoneen ja pelikonsooli monella on telkkariin kytketty.
Ongelma tuommoisessa 1440p valinnassa on se että sitä ei voi siististi näytön päässä vain skaalata integer skaalauksella 4k eli kuva paskottuu. Jos taas näyttö olisi natiivilta resoltaan 5120×2880 niin sittenhän tuo onnistuisi, olettaen että saadaan vielä displayport 2.0 täydellä kaistalla näytönohjaimiin ja näyttöihin joskus.
En näe tärkeänä parempaa usb-hubia. Kaupasta hubin saa 20e jos on sellaiselle tarvetta. KVM-kytkin on taas huomattavasti tärkeämpi. Useimmat kyseisen näytön kohderyhmästä on työssäkäyviä, ja etätyöläisille KVM on ehdoton vaatimus. Erilliset KVM-kytkimet taas eivät ole kehittyneet vuosikausiin. Ne tukee lähinnä 1080p/60hz resoluutiota ja maksaa useita satasia
Suomalaisissa kaupoissa tilanne tuntuu omankin kokemuksen mukaan olevan tämä. Amazon onneksi auttaa tässäkin, esim. tästä parilla kympillä kahden koneen usb/hdmi-kvm-kytkin: https://www.amazon.de/-/en/Monitor-…7936&s=computers&sr=1-12&ts_id=430058031&th=1 . Parempiakin löytyy, ilman että tarvitsee juuri satasta kalliimpaan hintaluokkaan mennä.
Parasta olisi silti saada se kytkin suoraan monitoriin integroituna.
Mukavana lisämausteena, että voi esportsia tai retrompaa pelatessa klikata 1080p/480hz moodin tulille jos siltä tuntuu. Siellä on varmaan kyllä Zowiet ja kumppanit ihmeissään, että milläs käärmeöjlyllä me nämä +tonnin 540Hz TN-paneelit nyt markkinoidaan.
Vielä kun olisi Glossy pinnoite ja hiukka parempi yhteneväisyys tummissa tasaisissa sävyissä kuin aiemmissa w-oledeissa, niin en kyllä itse enää keksi mitä muuta voisin monitorilta edes pyytää.
Sen verran voisin tuoda rauhoittelua tähän tilanteeseen että tälle monitorille ei ilmeisesti ole julkaisuaikataulua tiedossa. Itse paneelivalmistajan roadmapista on päätelty että ehkä Q3 tai Q4 kauppaan… tai sitten ei… ja mitä tulee Zowien kilpailukykyyn tonnin eSports monitoreilla… noh, olen varma että tätä OLEDia ei alle kahdella tonnilla saa. Jos saa niin saa kuittailla mutta veikkaisin 2000 – 3000 eukua.
Tuo on kyllä ihan totta. Julkaisuaikataulu on kysymysmerkki ja tämän hinta saattaa riipaista lompakkoon jo melko kohtuuttoman loven.
Tietysti true esporttaajat haluavat myös yhä 24" kokoa ruudultaan, sillä mennään hamaan tulevaan taatusti turnauksissa ja muualla jo ihan sponsorointi, logistisista yms. syistä alkaen. Joten kenties sille ihan oma markkinansa on, ja saavuyttanee yhä dyac backlight strobingilla aavistuksen skarpimpaa liikettä ruudulle yhä.
Mutta omaan käyttöön olisi kyllä kuin nakutettu. Hintoja ja julkaisuaikataulua odotellessa.
Oled ei kyllä ole tehty työkäyttöön enemmän peli ja video katseluun sen takia kvm kytkin on täysin turha ja kylllä integroitu usb hubi siistii työpöydän helposti kun erillis.
Asus mallien kohdalla julkaisu piti olla Q1 2024 mutta monet epäili sitä aikatalua.
katso liitettä 1230568
Menee siinä hetki myös kokoonpanolinjpilla ja jakeluverkolla ennenkuin ovat kauppojen varastossa.
Kyllä itselle kelpaisi OLED näyttö heti työ & vapaa-ajan käyttöön kun vain se subpixel ongelma ratkeaa. Näitä silmiä en lähde enää kiusaamaan epätarkoilla teksteillä 8-12h päivä.
Kvm mukaan vain kunhan on oikeasti vähintään 4k@120hZ kelpoinen.
USB hub, jos on niin ok jos puuttuu niin hankin, vähemmän tärkeä kuin tuo KVM. Ja telakassa kuitenkin USB portteja.
Mutta jokaisen tarpeet vaihtelee.
Täytyykin ehkä vaihtaa nykyinen Atenin KVM uuteen, uusissa alkaa olla jo
Kuvassa on monitorien arvioitu saapumisajankohta. Samsung ilmoitti hiljattain aloittaneensa 31,5" QD-OLED-paneelien valmistuksen.
Samsung Display Starts Mass Production of QD-OLEDs for UHD Resolution Monitors
Tämä on selvästi aika sitkeässä elävä pelko. Sinänsä toki ihan ymmärrettävää. Ensimmäisissä LG:n kuluttajatelkkareissa 6- ja 7- sarjassa vuosilta 2016 ja 2017 ongelma oli melko todellinen.
Itsellä olkkarissa tällä hetkellä C8 (2018) jota on käytetty surutta ja sen enempiä miettimättä siitä alkaen plekkarin ja leffatoistimen roolissa aktiivisesti. Useita tunteja joka ilta päällä. Hiljattain piti ihan mielenkiinnosta katsella testikuvia. Ei mitään.
Tämän lisäksi on ollut koneen päässäkin useampikin OLED jo kiinni. Olen käyttänyt niitä ihan siinä missä muitakin monitoreita, yhtälailla työhön kuin pelailuun. Ei mitään ongelmaa. Toki monitorikäytössä ovat sen verran tuoreita tulokkaita, että paha arpoa miten pidemmässä juoksussa tilanne mahdollisesti kehittyy. Olen melko optimistinen. Eipä ole sattumoisin yhdessä oled puhelimessakaan ruutuun mitään palanut kiinni.
Itse laskeskelen, että jos tuolta nyt vaikka sen + 5 vuotta saa huippuluokan kuvaa ja sitten alkaisi jotain kirkkauden epätasaisuutta esiintymään staattisilla sävyillä. Voin hyväksyä asian. Kiitos palveluksesta. Eiköhän siinä vaiheessa ole muutenkin jo jotain uutta ja kiiltävää tullut markkinoille, että voi vaihtoa tekee kenties muutenkin jo mieli. Mielummin siis niin, että katselisin nuo vuodet harmaata ja häntivää LCD:tä rajoitetuilla katselukulmilla.
Mikään ei ole ikuista. kun oikein laitetaan rasitusta niin myös LED taustavalot kuluvat käytössä, joskus jopa vikkelämmin kuin OLEDit samassa ajassa Tästä harvoin mainitaan.
data-unfurl="true" data-result-id="556202" data-url="https://www.rtings.com/tv/learn/longevity-results-after-10-months#lcd-degradation" data-host="www.rtings.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Longevity And Burn-In Investigation: 10-Month Results
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.rtings.com
Erikoista tuohon roadmappiin liittyen on, että Samsungilta löytyy jo 49" QD-OLED näyttö, joka todennäköisesti aiempien mallien tapaan rakentuu kahdesta 27" paneelista, joten sen kokoisten paneelien luulisi olevan jo tuotannossa.
OLED G9 on ollut kaupoista saatavilla viime kesäkuusta alkaen. Samsung Odyssey G9 (G95SC) 49" OLED -kaareva pelinäyttö 1 899,99
Ei kai nuo 49" koskaan ole kahdesta paneelista oikeasti rakennettu, vaan kyse on "kuin" olisi kaksi ruutua, mutta kuitenkin yksi paneeli se on.
Ja tässä roadmapissa tuo 27" 360Hz, G9 taisi olla 240Hz, tiedä sitten miksei 27" 240Hz ole tuotu myyntiin (vai onko vain mennyt ohi?).
Ainakin muistelen että vanhempi VA-paneelilla varustettu versio on valmistettu kahdesta 27" paneelista, siksi tuo oletus.
Ei mielestäni mikään näistä ole kahdesta paneelista tehty, alkuperäinen 3840×1080 CHG9/HG90 mahdollisesti oli leikattu puolikas jostain 4K TV-ruudusta, mutta yhtenäistä paneelia kuitenkin sekin.
Joku muistikuva olisi, että aivan ensimmäisiä 4K monitoreja olisi tehty kahdesta paneelista, koska liitännöissä ei tuolloin riittänyt kaista pyörittää täyttä resoluutiota ja täten nuo piti kytkeä myös kahdella kaapelilla.
Jokaisessa sukupolvessa mother glass kasvaa ja joka kerran tehtaat joutuvat miettimään mikä on kustannustehokkain tapa leikata eri kuluttaja kokoja. Toki suunnittelevat uudelleen leikkuita varmasti markkinoita tuijottaen ja mitä TV/monitorivalmustajat pyytävät. Tuontanolinjojennuusintakkan ei ole halpaa.Tässä myös yksi syy miksi jokin "välikoko" voi olla hinnaltaan epälineaarinen. Esim sivutuotteena tulee piristi jotain kokoa -> hinta alempi ylitarjonnasta johtuen.
Äskettäin ihmeteltiin kun alkoi tulemaan 42 kokoista 48 jälkeen, muuttivat äitilasin leikkuuta.
Se että jotain panelia on tarjolla on vielä kaukana lopputuotteen massatuotannosta, tarvitaan ohjauselektroniikkaa, tuotantolinjojennmodaus, eri averioita ehä Aasiaan, Eurooppa, us jne, alihankintaketjut…
Jep, täällä melko simppelissä muodossa Samsungin newsroomista parin vuoden takainen juttu samasta aiheesta:
data-unfurl="true" data-result-id="556233" data-url="https://global.samsungdisplay.com/28976/" data-host="global.samsungdisplay.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
[Learn Display] 31. Mother Glass & Generation
data-onerror="hide-parent"/>
global.samsungdisplay.com
eli ideahan on, miten iso levy leikataan. Elimtuo ultra leveä leikataan niin, että se on kahden norminäytön levyinen ja yhden korkuinen. Koot pääsääntöisesti valitaan niin, että mahdollisimman vähän menee hukkaan. Eli teknisesti hukkaan menee ihan sama määrä kuin että, tehtäisiin kaksi näyttöä.
Siksi tuo koko, ei tule lisähukkaa.
Ilmeeni kun oon tehnyt pari vuotta CX 48" ääressä töitä
katso liitettä 1230919
@Nerkoon kiinnipalamisesta: Pari vuotta oon tehnyt tän ääressä töitä, reilu kolme vuotta omistanut. Ihan marginaalisesti on tullut vähän sävyeroa joihinkin kohtiin jotka on staattisia töitä tehdessä, mutta nekin näkee vain jos katsoo fullscreenilla jotain "check OLED burn in"-videoa ja silloinkin hyvin maltillisesti.
En osoita kommenttiani nyt Contay sinulle, vaan ihan yleisenä kommenttina;
Minua on aina ihmetyttänyt ihmiset – joita löytyy tämänkin foorumin OLED-TV -ketjusta – jotka tarkoituksenmukaisesti etsivät (OLED-) televisioistaan ja näytöistään vikoja noiden testikuvien ja testivideoiden avulla. Jos jokin asia on täysin huomaamaton normaalissa käytössä, miksi turhaan etsimällä etsiä sitä? Koska jos tuon "vian" tai värien sävyeron, tms, edes kerran testikuvan avulla löytää, alkaa se häiritsemään normaalissakin käytössä, koska katsoja alkaa alitajuisesti tiedostamaan vian ja keskittymään siihen. Näin itse pilaa itseltään koko katselukokemuksen, vaikka ilman testikuvien tuijottelua käyttäjä ei ehkä olisi huomannut mitään koko 5-10 vuoden aikana, jona OLEDia käyttää.
Pieni ymmärrys löytyy, jos joku haluaa tuliterän telkkarin ostettuaan tarkistaa mahdolliset viat ja käyttää tähän testikuvia. Mutta silti tässäkin tilanteessa itse mielummin testaisin tuotteen käyttämällä sitä normaalisti (pari leffaa, hetki pelailua/työpöytäkäyttöä ja vaikka TV-uutiset päälle) ja jos vikaa ei tässä ilmene, ei se todennäköisesti ilmene myöhemminkään. Oma LG:n OLEDini on nyt ollut kolme vuotta käytössä, eikä tulisi mieleenikään alkaa tuijottelemaan jotain 100% punaista testikuvaa täydellä kirkkaudella, jotta saisin selville onko jokin nurkka himmeämpi kuin toinen.
Vastaan kuitenkin, koska oon sun kanssa samaa mieltä.
Mulla tää tuli ilmi kun kaveri halusi selvittää kuvaa ihastellessaan. Eipä tuo itseltä sitä kokemusta pilannut enkä varmaan olis katsonutkaan vasta kuin oon harkitsemassa näytön myyntiä.
Kaikkea ne keksii! Maalikkona tuntuu mahdottomalta koko ajatus.
Sonylla tuo "acoustic surface audio" on ollut jo ilmeisesti 2019 mallistosta lähtien, eli mistään uudesta tekniikasta ei ole enää kyse
data-unfurl="true" data-result-id="556500" data-url="https://www.techarp.com/home/sony-acoustic-surface-audio-plus/" data-host="www.techarp.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Sony Acoustic Surface Audio+ Explained + Demonstrated! | Tech ARP
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.techarp.com
data-unfurl="true" data-result-id="556544" data-url="https://www.oled-info.com/lgs-crystal-sound-oleds-embed-sound-system-within-display-panel" data-host="www.oled-info.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
LG's Crystal Sound OLEDs embed a sound system within the display panel | OLED Info
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.oled-info.com
Näen kaksi vaihtoehtoa. Integer scalingillä full screen 1080p moodin jossa yksi 1080p pikseli koostuu neljästä natiivipikselistä tai sitten 1:1 1080p keskellä ruutua 16" koossa ja loput mustaa. Kaikki muu kustomi nuiden välillä tarkoittaisi että signaalitiellä on joku skaalaus-chipp/DSP joka pasko kuvaa ja tuo input lagia. Ei kiitos semmoiselle.
Arvelisin myös, että näytön omalla raudalla suoritettu neljän pikselin kokonaislukuskaalaus, jolloin on käytännössä natiivitasoinen 32" 1080p 480Hz paneeli tuossa tilassa.
Uskoisin, että tilaa vaihtamalla näyttäytyy Windowsille eri Display ID:llä kuin 4K 240Hz tilassa, eli vähän kuin olisi kaksi eri näyttöä yhdessä paketissa.
Mikäli tätä kumminkin haluaisi ajella 1080p 480Hz tilassa mustilla palkeilla siten, että renderöity kuva on 24" kokoinen tulisi todennköisesti tehdä GPU:lla kustomoitu skaalaamaton resoluutio jonka tarkkuus luokkaa 1440×810.
Myös Asusta (ja varmasti monen monta muuta) tulossa samalla tekniikalla.
Myös mielenkiintoinen tuo 27" 1440p 480Hz paneeli.
katso liitettä 1233724
katso liitettä 1233725
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä