Yhdysvaltalainen sosiaalisen median jättiyritys Meta kertoo joutuvansa mahdollisesti lopettamaan Facebookin ja Instagramin palveluiden tarjoamisen Eurooppaan, mikäli EU:n lainsäädäntö ei muutu ja Euroopan ja Yhdysvaltain väliselle tiedonsiirrolle ei saada aikaiseksi sopimusta.
EU:n sisällä vaaditaan uusien tietosuojalakien myötä Euroopan Unioniin kuuluvien maiden kansalaisilta kerätyn datan säilömistä ja käsittelyä vain Euroopan sisällä olevilla servereillä. Tällä hetkellä Facebookin ja Instagramin käyttäjätietoja kuitenkin käsitellään niin Euroopassa kuin myös Yhdysvalloissa, mikä on uuden ohjeistuksen vastaista.
Meta on kertonut osana Yhdysvaltain arvopaperimarkkinavalvojalle toimitettua 10-K-raporttiaan, että mikäli he eivät saa jatkaa tietojen käsittelyä Yhdysvalloissa ovat he todennäköisesti kykenemättömiä jatkamaan tiettyjen palveluiden tarjoamista Euroopassa. Näihin palveluihin lukeutuvat myös sosiaalisen median palvelut Instagram ja Facebook.
Meta on siis jättänyt varsin suorasanaisen vaatimuksen EU:n lainsäädännölle, mutta käytännössä vain aika näyttää mihin asiat lainsäädännön ja Metan toiminnan suhteen etenevät. Meta tuskin on ainakaan erityisen halukas menettämään Euroopassa asuvia asiakkaitaan. Viime viikolla Metan pörssikurssi laski 25 prosenttia yrityksen päivittäisen asiakasmäärän laskettua ensimmäistä kertaa historian aikana.
Päivitys 9.2.2022: Meta on julkaissut oman tiedotteensa aiheesta ja painottaa etteivät he uhkaa poistua Euroopan markkinoilta, vaan yritys kertoo olevansa velvollinen kertomaan sijoittajilleen kaikki mahdolliset tulevat riskit. Näihin riskeihin he laskevat myös EU:n ja Yhdysvaltojen välillä liikkuvan datan säännöstelylait.
Yritys ei siis omien sanojensa mukaan ole halukas poistumaan Euroopan markkinoilta, mutta korostaa kuitenkin Metan olevan, monien muiden yritysten tavoin, riippuvainen EU:n ja Yhdysvaltojen välillä liikkuvasta datasta. Metan lisäksi saman riskin sijoittajilleen ovat yrityksen mukaan listanneet myös 70 muuta yritystä, joihin lukeutuu myös 10 Euroopassa sijaitsevaa yritystä.
Ei muuta ku sivut kiinni vaan. 🙂
Tietysti io-techin käyttäjät toivovat metan poistumista eusta.
Kaikkihan tätä toivoisivat, mutta tämä pelkkää tyhjää uhkailua. Facebookilla ja IG:llä ei olisi ikinä varaa jättää Euroopan markkinoita muiden syötäväksi tuli sitten mitä tahansa regulaatioita.
Eikä varmasti riitä suckbergilla kassit sulkea palveluita koko EU alueelta vaikka kuinka toivon niin. Ihan tyhjänpäiväistä sapelinkalistelua.
Yleisesti ottaen tuo erottelu palvelinten sijoittelusta EU-alueen ja yhdysvaltojen välillä on ihan turhaa, kun se ei tarkoita käytännössä kuitenkaan mitään.
En ole tiktokissa mutta käsittääkseni se on erinlainen palvelu johon ladataan vain videoita?
Siinä sitten realisoituisi yksi kyseisen vehkeen ostamisen riskeistä. Onhan noita toki muitakin laitteita ja palveluita, joiden palveluntarjoajariippuvuutta ihmiset eivät yleensä pahemmin jaksa murehtia. Esim. varmaan aika monella täälläkin on tuhansien eurojen edestä pelejä Steamissa, jotka pysyvät pelattavana tasan niin kauan kuin Valvea kiinnostaa palvelua ylläpitää. Tämän takia jotkut OSS-hörhöt jaksaa meuhkata softan avoimuudesta ja sen sellaisesta, mutta aika köyhä digitaalinen elämä sitä tänä päivänä olisi, jos ei mitään tuotteita olisi valmis mihinkään palveluun sitomaan.
Veikkaisin jonkun sortin massaoikeuskannetta jos näin pääsisi tapahtumaan (Steam, Meta). Se tunnus kun ei oikeasti ole tuotteen käyttämiselle mikään välttämättömyys varsinkin kun kaikki lasit ennen Quest2:sta toimivat omalla ei-face-tunnuksellaan.
Tämä on muutenkin hemmetin hyvä juttu jos joutuvat edes vähän hidastamaan perseilyään. Muutama päivä sitten tuli tapeltua kiitettävästi Minecraft-tunnuksen kanssa, joka aikanaan ostettu pojalle, mutta nyt haluaisi tytär sitä pelata. Microsoftille tyypilliseen tapaan vastassa olikin nyt päivitettyä launcheria, MS storea, Xbox-liveä ja eri versioita itse pelistä yms. Periaatteestakaan en ostanut peliä uudestaan, johon MS yritti joka välissä ohjata. Aikaa siinä meni varmasti enemmän kuin olisi kannattanut sen kolmenkympin takia tapella, mutta avasipa taas silmiä mihin suuntaan tuokin juna on menossa. Pilvipuolelta on tukeva siivu käsissä, ostivat Activisionin juuri ja toimistosoftissa monopoli edelleen, niin sanonpa vaan että MS tulee olemaan kohta pahempi peikko kuin ikinä on tähän mennessä ehtinyt. Kiina ja Venäjä on maina nyt kaikkea muuta kuin esimerkkejä, mutta ymmärrän täysin minkä takia rajoittavat näiden isojen jenkki-IT-jättien palveluiden vapaata luikertelua kriittisiksi osiksi yhteiskuntaa. Valta turmelee väistämättä ja niin tässä on käynyt myös USA:n kanssa.
Onko tuo NextDNS parempi vai huonompi kun Pihole. Ilmeisesti toimintalogiikka on melkolailla sama eli blokata roskadomainit LAN-tasolla. Mutta sen verran katselin että tuo NDNS softa täytyy yhdistää heidän IP:n ja koska domainit täytyy kuitenkin hakea jostain ainakin ensimmäisen kerran käytettäessä paikalliseen tietokantaan niin et voi itse määrittää mistä domainit haetaan kun kiinteä hakukone. Siinä tapauksessa tuohon NDNS-palveluun kertyy sinun käytöstä aikamoinen tietokanta ja mihin sitten sitä käyttävät … ?
En jaksaisi lähteä asentamaan jos ei ole paljon parempi kun pihole joka on ollut käytössä jo varmaan luokkaa 4-5 vuotta ja tyytyväinen olen (2M+ blokattua domainia). Mainoksia ei näy käytännössä missään kun on pihole verkkotasolla ja selaimissa vielä omat blokkerit käytössä (uBlock).
Täällä myös pihole käytössä omana virtuaalikoneenaan kotipalvelimessa. Vanhempien luokse ajattelin viedä kyllä sen defaultin raspilla pyörivän pihole-paketin reitittimen kylkeen kiinni kun sitä erikseen jopa toivoivat. Ollut nyt täällä vasta vuoden päivät käytössä mutta on todella hyvä. Normikäytössä oman huushollin kyselyistä näyttäisi 10-20% blokattavan. Ainoa normaalinettikäyttöön liittyvä muutos on se, ettei niitä googlen ensimmäisiä mainoslinkkejä pysty klikkaamaan, mikä on pieni rasite koska se haluttu löytyy yleensä heti niiden alta ilman että Google saa mitään provikkaa. Suosittelen vahvasti asentamaan tuon jollei jo ole käytössä.
On siinä vaan aika iso ero. NSA ainakin pääsee ihan kaikkiin tietoihin kiinni mitä susta USA:n servereille tallennetaan.
Tuosta NextDNS palvelusta löytyy foorumilaisen tekemä video.
data-unfurl="true" data-result-id="284793" data-url="https://bbs.io-tech.fi/threads/keskustelua-selainten-mainos-ja-yksityisyysestoista.692/page-17#post-8424483" data-host="bbs.io-tech.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Keskustelua selainten mainos-, ja yksityisyysestoista
bbs.io-tech.fi
Niinhän se taitaa olla.
GDPR toki yhtä lailla koskee myös eurooppalaisia yrityksiä eikä sitä kuitata pelkästään sillä, että palvelimet ovat fyysisesti EU:ssa. Kaikilla pitää olla samat käytännöt tietojen käsittelystä, käyttäjän unohtamisesta, identiteetti murroista ilmoitus 72h sisällä kaikille asianosaisille jne. Se varmasti karsii startupeja kun pitää heti ensin alkuun mukavasta byrokratian suosta selvitä kokeilemaan kiinnostaako ihmisiä tarjottu palvelu laisinkaan.
kiinni vaan. hei hei
Ei nyt sentään koko elämä kyseessä, mutta kyllä se vähentää älypuhelimen käyttöä merkittävästi jos esim instaa ei voisi käyttää.
En usko että vähentäisi, mutta ohjaisi sitä johonkin muuhun ja todennäköisesti järkevämpää/tuottavampaan. Se ei toki ole saavutus kun toisessa vaakakupissa on narsistien kulissielämän mainostussovellus.
Osalle meistä varmaan olisi hankalaa olla ilman.
Tai voisi tehdä hyvää olla sitten kirjoittelematta io-techiin tai yleensä minnekkään. Monelle se vain on terapiaa laitella viestejä tänne, vaikka viestien sisältö nyt on mitä on. Esimerkiksi annan omat kirjoitukseni. Enemmän näistä olen itse tyydyttynyt kuin muut. Uskoisin.
Niin kuin eivät muuten pääsisi. Sitä minä vaan tarkoitin.
Tuolla sitä korkeintaan hankaloitetaan ja pyritään pitämään pienemmät firmat edes erossa.
Voihan sitä siirrellä ja kikkailla, mutta sitten jos jäät kiinni, niin siinä ei mikään selittely auta vaan kiltisti otat rangaistukset vastaan. Eli nyt vähän vaikuttaa siltä että Meta ei pysty tekemään tätä tarpeeksi piilossa että uskaltaisivat sanoa että joo on se käyttäjädata vain EU:ssa. Itse en myöskään jaksa uskoa että sellainen massiivinen replikointi olisi kovinkaan todennäköistä pitkässä juoksussa. Siirrettävät datamäärät olisivat sen verran isoja tai jostain löytyy se whistleblower joko paikallisesta työvoimasta tai sitten ihan pääkallopaikalta tyyliin Snowden. Yksittäisten tietojen seuranta on sitten eri asia ja sitä varmaan tehdään koko ajan. Toisaalta taas ne tahot jotka haluaat pitää tietonsa salassa tuskin mitää facea, wappia tai teamsia mihinkään käyttää.
Kunhan lupailee.
IO-tech ei ole tainnut vaatia heikennyksiä tietosuojalakeihin, eikä kai ole toistaiseksi jäänyt housut kintuissa kiinni kaikenlaisesta tietojen väärinkäytöstä. IO-tech ei taida myöskään seurata käyttäjiä omien sivustojensa ulkopuolella, kuten Facebook, joka tekee sitä riippumatta siitä onko sinulla FB-tunnus vai ei.
Mutta harmillinen tosiasia taitaa olla että ei Facebook tätäkään lupausta pidä.
Mitä EU tässä menettäisi? Paljonko Meta maksaa veroja EU:hun?
Ei kiinnosta. Käytän facea ja instaa kaikesta huolimatta.
Niin varmasti! Kovat oli puheet Austraalian lehdistölle menevistä korvauksista, mutta niin vaan ottivat lusikan kauniiseen kätöseen.
EU:ssa on 50% USAa suurempi väestö, _varmasti_ eivät jätä markkinaa vapaaksi. EU on johtava lainsäätäjä yksityisyyden suojaamiseksi, ja muut (USAkin) peesaavat.
Eivät kuitenkaan taida lähteä. Perus kiukuttelua kuten Uber Eatsilla ja DoorDashilla. Kitistään alkuun jospa se purisi johonkin. Sen jälkeen hyväksytään ehdot ja jatketaan eteen päin. Lähtö olisi ihan liian kallista etenkin kun koko Facebookin tulevaisuus on iso kysymysmerkki.
Onkohan tämä valmisteilla oleva lakipaketti jossain luettavissa?
Sehän olisi aivan mahtavaa että sulkisivat, voisi jopa kiirehtiä sen kanssa.
Näkemiin, ei tule ikävä.
Firefoxi puhelimeen ja siihen adblocki. Onhan se vähän kömpelömpi, mutta edes jossain määrin käyttökelpoinen verrattuna siihen appiin.
Mutta joo Tervemenoa facelle.
Joskus 2008 tai 2009 sinne tilin tein ja about 2012 sen poistin. Mitä nyt on sivusta välillä kattonu millanen se on niin onhan se ihan pelkkä mainosalusta vaan. En ainakaan muista mitään mainoksia aikanaan siellä nähneeni ja kaikki sisältökin tuli aikajärjestyksessä siihen näkyville, eikä jonkun tekoälyn arpomana.
Myös opioidiaddikti tykkää fentanyyli-pillereistä vaikka kaikki muu elämässä menee vituiksi ja lopulta menee henki. 10v sitten tilanne oli varmasti eri, mutta nykyään korkeintaan murto-osa oikeasti haluaa näitä palveluja käyttää. Ihmiset käyttävät niitä sosiaalisen paineen ja FOMO:n takia ja ne jotka luulevat pitävänsä jatkuvasta oman näkyvyyden ylläpidon stressistä, synteettisten dubai-huora ja koira kuvien katselemisesta eivät kykene ymmärtämään sitä hintaa minkä he maksavat tästä.
Puhumattakaan sitten jatkuvasta käyttäjille valehtelusta, käyttäjätiedon väärinkäytöstä, epäloogisesta ja epätasa-arvoisesta sensuurista jne.
Juuri tämä on ongelma. Tietyt harrasteryhmät ja vastaavat menevät facebookkiin ja kun kriittinen massa on saavutettu niin facebook rajoittaa näiden näkyvyyttä login ruudun taakse ja kiristää muitakin käyttämään heidän mätäpaisepalveluaan.
Toki en ymmärrä miten nykyään joku voi olla tiedon suhteen riippuvainen facebookista. Lähes kaikkialta netistä löytyy parempaa/luotettavampaa tietoa ja nopeammin. Onko facebook jo kerennyt rampauttaa perus netin käyttötaidot?
Tuokin on jälleen kerran yksi kiristyskeino. Yhteyden ylläpito kavereihin ei vaadi facebookkia, mutta tämä on varmasti juuri se mitä facebook on aina halunnut. Ihmiset eivät uskalla/vaivaannu irtaantumaan tuosta paskasta koska ovat rakentaneet sosiaalisen infrastruktuurinsa sen päälle.
Pitäisikö sosiaalisesta mediasta fundamentaalisesti päästä kokonaan eroon on sitten toinen kysymys, mutta ainakin nämä suurimmat rikolliset saisi puskea Danten helvetin alimmalle tasolle.
Tervemenoa
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä