Suomalaisten PC-käyttäjien syksyn muotiharrastus on seurata näytönohjaimien saatavuutta ja oman tilauksen edistymistä jonossa.

NVIDIA esitteli syyskuun alussa uudet GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjaimet, jotka tarjoavat huomattavasti aiempaa parempaa suorituskykyä edullisempaan hintaan. Yhtiön toimitusjohtaja Jensen Huang lauloi etäyhteyden välityksellä keittiöstään käsin kuluttajille sulosäveliä kolmen kappaleen verran, joista jokainen oli platinalevyn arvoinen suoritus:

  1. 3070: 2080 Ti:n suorituskyky 529 eurolla
  2. 3080: 2x suorituskyky 2080:een verrattuna
  3. 3090: Maailman ensimmäinen 8k-pelinäytönohjain

Nyt kun näytönohjaimet on testattu puolueettomien arvostelijoiden toimesta, nahkatakkimiehen puheista on paljastunut jonkin verran kuuluisaa Lapin lisää. RTX 3070:n 529 euron hinta koski vain NVIDIAn omaa Founders Edition -mallia, jota ei saanut ostettua Suomesta lainkaan, vaan halvimmat mallit jälleenmyyjillä maksoivat noin 600 euroa. RTX 3080:n mainostettiin olevan 2x suorituskykyisempi kuin edellisen sukupolven 2080, mutta todellisuudessa parannusta tuli noin 60-70 %. 8k-pelaaminen oli pelkkää mainoshöpinää ja RTX 3090 jäi yli 1500 euron hinnalla suorituskykynsä osalta suureksi pettymykseksi ollen keskimäärin vain noin reilu 10 % suorituskykyisempi kuin 3080.

Vaikka NVIDIAn lupaukset eivät aivan täyttyneet, ovat uudet GeForcet silti erinomaisia näytönohjaimia. Uutuuksia on tilattu yksistään Suomessa tuhansia. Valitettavasti näytönohjaimien saaminen kuluttajien käsiin on osoittautunut haastavaksi, tarkemmin ottaen todella haastavaksi.

Julkaisupäivänä muutamat kymmenet tai viimeisimmän 3070:n kohdalla pari sataa onnekasta sai oikeasti ostettua näytönohjaimen itselleen. Tähän mennessä uusia RTX 30 -sarjan näytönohjaimia on toimitettu Suomeen hyvällä tuurilla 1000 kappaletta ja eri jälleenmyyjien jonoissa vuoronumero kourassa odottaa vielä useita tuhansia innokkaita tietokoneen kasaajia tai päivittäjiä.

Monet odottajista ovat löytäneet syksyn aikana itselleen uuden harrastuksen io-techin TechBBS-keskustelufoorumilta löytyvästä viestiketjusta, joka käsittelee GeForce RTX 30 -sarjan saatavuus- ja tilausseurantaa. Ketjuun on kirjoitettu jo yli 6000 viestiä ja sitä on luettu 700 000 kertaa. Keskustelu pyörii eri jälleenmyyjien varastosaldojen ja saapuvien erien sekä jonotusnumeroiden edistymisen ympärillä. Välillä ketjussa kuohahtaa hyvänolontunne, kun joku ilmoittaa saaneensa seurantakoodin sähköpostiin ja samaan aikaan useat muut joutuvat pettymään, kun jono nytkähti eteenpäin vain muutamalla kymmenellä numerolla. Väliin mahtuu myös kauhutarinoita täydessä näytönohjainlastissa ojaan ajaneista rekoista, Panaman kanavassa jumissa olevista rahtilaivoista ja  kylkiäisenä tulevat  pelikoodit vanhenevat tai vaihtuvat lennosta.

Saatavuusvaikeuksien rinnalla myös hintataso on elänyt aivan omaa elämäänsä. Esimerkiksi io-techin testissä toimituksen valinnan itselleen pokannut Asuksen 759 euron hintainen TUF Gaming 3080 OC -malli on listattu tällä hetkellä Jimm’sissä 890 eurolla eli 130 euroa alkuperäistä kalliimmalla. Huhujen mukaan NVIDIA tarjosi näytönohjainvalmistajille syyskuun ajan 100 euron hyvitystä jokaisesta myydystä RTX 3080 -näytönohjaimesta, jotta hintataso saatiin hetkellisesti painettua mahdollisimman alas. Sen päätyttyä yhdistettynä saatavuusvaikeuksiin, lopputuloksena hinnat ovat pompanneet useiden mallien kohdalla jopa yli 100 euroa ylöspäin. Näytönohjaimien hintoja pystyy kätevästi seuraamaan Hinta.fi:n hintaseurantatyökalulla, joka näyttää tuotteiden hintahistorian julkaisusta lähtien kauppakohtaisesti.

Nykyistä tahtia GeForce RTX 30 -sarjan näytönohjainten jonotusharrastus jatkuu pitkälle vuoteen 2021, jos ei NVIDIA saa radikaalisti parannettua grafiikkapiiriensä toimituksia, jotta näytönohjaimia pystyttäisiin valmistamaan enemmän. Myös AMD:n uusien Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimien myyntiintulo saattaa auttaa asiassa. Moni innokas PC-pelaaja saattaa siirtyä vihreästä punaiseen leiriin saatavuuden perässä, jos hintataso on sama ja suorituskyky riittävän vastaavalla tasolla.

This site uses XenWord.
;