NVIDIAn uusi lippulaivanäytönohjain GeForce RTX 3090 on tarkoitettu Turing-sukupolven Titanin korvaajaksi, mutta siinä missä Titania pystyi ostamaan ainoastaan NVIDIAn omasta verkkokaupasta, 3090 on tarjolla myös näytönohjainvalmistajien omina custom-malleina eli itse suunnittelemilla piirilevyillä ja jäähdytysratkaisuilla.
Huomattavasti edullisempaan ja viikko sitten testattuun ja myyntiin saapuneeseen GeForce RTX 3080 -malliin verrattuna 3090 on varustettu samalla, mutta vähemmän karsitulla GA102-grafiikkapiirillä, isommalla 24 gigatavun näyttömuistilla, 384-bittisellä muistiväylällä.
GeForce RTX 3090 -näytönohjaimet saapuvat Suomessa myyntiin alkaen 1589 euron hinnalla. Edullisin malli on NVIDIAn oma Founders Edition ja muiden 3090-mallien hinnat sijoittuvat 1590 ja 1850 euron välimaastoon.
Olemme testanneet io-techissä kattavasti erillisissä artikkeleissa molempien 3080- ja 3090-näytönohjaimien suorituskyvyn:
Tässä artikkelissa tutustumme Asuksen, MSI:n ja Gigabyten 1589-1700 euron hintaisten GeForce RTX 3090 -näytönohjaimien ominaisuuksiin ja ajamme pikaiset suorituskykytestit sekä tehonkulutus, lämpötila- ja melumittaukset. Mukana on myös ylikellotustestit.
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3090
Asuksen TUF Gaming GeForce RTX 3090:stä on myynnissä kahta eri mallia eli meille testiin saapunut 1590 euron hintainen perusmalli ja 30 euroa kalliimpi tehdasylikellotettu OC-malli. Lisäksi saataville tulee selvästi kalliimpi Strix-malli.
Asuksen TUF Gaming GeForce RTX 3090:n jäähdytysratkaisu ja ominaisuudet ovat identtiset io-techissä aiemmin testatun ja esitellyn 3080-mallin kanssa, joten kuvat ja esittely on lähes suoraan kopioitu aiemmasta artikkelista. 3090:n piirilevy poikkeaa jonkin verran 3080:n piirilevystä, mutta suunnitteluperiaate on sama.
Jäähdytysratkaisu on yli kahden korttipaikan korkuinen eli se haukkaa emolevyltä kolme korttipaikkaa ja on 30 cm pitkä. Painoa näytönohjaimella on 1,4 kg ja se on varustettu kolmella alumiinikehikkoon upotetulla 90 mm:n Axial-tech-tuulettimella, jossa lavat on yhdistetty ulkokehältä toisiinsa. Jäähdytysratkaisu on kyljistä avoin ja suurin osa tuulettimien puhaltamasta ilmasta palaa takaisin kiertoon koteloon. Tuulettimet pyörivät 3D-rasituksessa x RPM:n kierrosnopeudella ja pysähtyvät, kun grafiikkapiirin lämpötila laskee alle 55 asteeseen.
Näytönohjain on varustettu kahdella HDMI 2.1 -liittimellä ja kolmella DisplayPort 1.4a -liittimellä. Näyttöliittimien vieressä olevan tuuletin puhaltaa puoliksi lämmintä ilmaa myös ulos kotelosta.
Jäähdytysrivasto on pidempi kuin piirilevy ja takimmainen tuuletin puhaltaa ilmaa NVIDIAn Founders Editionin tavoin jäähdytysrivaston läpi kohti keskusmuistia ja prosessoria. Takapuolen alumiinilevy on lämpötyynyjen kautta kontaktissa piirilevyyn muistipiirien ja virransyötön kohdalta.
Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja niiden kohdalla piirilevyllä on ledi ilmaisemassa punaisena tai valkoisena, onko virtaliitin kytketty paikoilleen. Virtaliittimien viereinen TUF-logo on RGB-valaistu. Näytönohjaimen vakio TDP-arvo on 350 wattia ja se on mahdollista nostaa 375 wattiin.
Näytönohjaimesta löytyy kytkin, josta voi valita käyttöön Performance- tai Quiet-tilan. Quiet-tila ei muuta näytönohjaimen tehorajoitusta tai laske kellotaajuutta. Vakiona käytössä on Performance-tila, jolloin grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa 63-asteisena. Quiet-tilassa näytönohjain oli desibelin hiljaisempi, mutta lämpötila nousi seitsemällä asteella 70 asteeseen.
Asus on asettanut ei-OC-mallin GA102-grafiikkapiirin toimimaan 1395 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1695 MHz:n Boost-taajuudella. Todellisuudessa kellotaajuus oli 3D-rasituksessa keskimäärin n. 1765 MHz.
TUF Gaming -näytönohjaimessa GA102-grafiikkapiiri on kontaktissa nikkelöityyn kuparilevyyn, jonka kautta kulkee kuusi liteistettyä lämpöputkea kahteen erilliseen jäähdytysrivastoon. Muistipiireillä ja etuosan virransyötöllä on erillinen lämpöputkella varustettu jäähdytysrivasto.
Molemmissa Asuksen TUF Gaming 3080- ja 3090-malleissa on käytössä ja komponentit kaikkiin virransyötön 20 vaiheeseen. Asus on kuitenkin vaihtanut TUF Gaming 3090:n vaiheisiin käyttöön 50 ampeerin jatkuvalle virralle luokitellut SIC654-mosfetit, kun aiemmin testaamassamme TUF Gaming 3080 OC -mallissa on käytössä korkeammalle 55 ampeerin virralle luokitellut SIC641-mosfetit. Tämä johtuu 3080 TUF Gaming OC:n grafiikkapiirin korkeammasta 175 watin tehonkuluksesta verrattuna 3090:n grafiikkapiirin 160 watin tehonkulutukseen. Lisäksi tantaalikondensaattorit on vaihdettu toiseen malliin. Odotamme vielä Asukselta vastausta, onko kyse 3080- ja 3090-mallien välisestä vai TUF Gaming- ja TUF Gaming OC -mallien välisestä erosta.
Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC 24G
Testiin saapunut GeForce RTX 3090 Gaming OC 10G on 1689 euron hinnalla kalliimpi aluksi kahdesta myyntiin saapuvasta Gigabyten malliista. Edullisemman Eagle OC -mallin hinta on alkaen 1609 euroa.
Gigabyten GeForce RTX 3090 Gaming OC on identtinen io-techissä aiemmin testatun ja esitellyn 3080-mallin kanssa, joten esittely ja kuvat on lähes suoraan kopioitu aiemmasta artikkelista.
Jäähdytysratkaisu on yli kahden korttipaikan korkuinen eli se haukkaa emolevyltä kolme korttipaikkaa ja on 32 cm pitkä. Painoa näytönohjaimella on 1,35 kg ja muovikehikkoon on upotettu kolme 90 mm:n tuuletinta, jotka pyörivät toisiinsa nähden eri suuntaan. Jäähdytysratkaisu on kyljistä avoin ja suurin osa tuulettimien puhaltamasta ilmasta palaa takaisin kiertoon koteloon. Tuulettimet ovat lepotilassa pois päältä ja alkavat pyöriä, kun grafiikkapiirin lämpötila nousee yli 60 asteeseen. 3D-rasituksessa tuulettimet pyörivät 1720 ja 1800 RPM:n kierrosnopeudella.
Näyttöliittimien vieressä olevan tuuletin ei juurikaan pysty puhaltamaan lämmintä ilmaa myös ulos kotelosta. Näytönohjain on varustettu kahdella HDMI 2.1 -liittimellä ja kolmella DisplayPort 1.4a -liittimellä. Näyttöliittimet on kullattu.
Jäähdytysrivasto on pidempi kuin piirilevy ja takimmainen tuuletin puhaltaa ilmaa NVIDIAn Founders Editionin tavoin jäähdytysrivaston läpi kohti keskusmuistia ja prosessoria. Suuri osa alasta on kuitenkin onnistuttu tukkimaan PCIe-lisävirtalittimien johdoilla ja alumiinisella taustalevyllä, joka ei ole edes kontaktissa piirilevyyn, jotta se jäähdyttäisi muistipiirejä tai virransyöttöä.
Piirilevy on varustettu kahdella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä ja ne on kiinnitetty takalevyyn ja liitetty piirilevylle johdoilla. Gigabyten-teksti on RGB-valaistu. Näytönohjaimen vakio TDP-arvo on 370 wattia ja se on mahdollista nostaa 390 wattiin.
Näytönohjaimesta löytyy kytkin, josta voi valita käyttöön OC- tai Silent-tilan. Vakiona käytössä on OC-tila, jolloin grafiikkapiiri toimi 3D-rasituksessa 64-asteisena. Silent-tilassa näytönohjain oli 1,5 desibelin hiljaisempi, mutta lämpötila nousi kuudella asteella 70 asteeseen. Lisäksi näytönohjaimen Power Limit -tehonkulutusrajoitus laski 370 watista 350 wattiin ja Boost-kellotaajuus 1755 MHz:stä 1725 MHz:iin, mutta suorituskykyyn sillä ei ollut vaikutusta.
Gigabyte on asettanut GA102-grafiikkapiirin toimimaan vakiona OC-tilassa 1395 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1755 MHz:n Boost-taajuudella. Todellisuudessa kellotaajuus oli 3D-rasituksessa keskimäärin n. 1815 MHz.
Gaming OC -näytönohjaimessa GA102-grafiikkapiiri yhdessä etupuolen GDDR6X-muistipiirien kanssa kuparilevyyn, jonka kautta kulkee seitsemän lämpöputkea kahteen erilliseen jäähdytysrivastoon. Virransyöttö on suoraan kontaktissa samoihin rivastoihin.
Gigabyte käyttää 3090-mallissaan kaikkia virransyötön vaiheita, kun 3080-mallista niitä on karsittu pois kaksi kappaletta. Molemmissa malleissa on käytössä Alpha & Omega Semiconductorin AOZ5332QI-tehovaiheet, jotka on luokiteltu 50 ampeerin jatkuvalle virralle.
MSI GeForce RTX 3090 Gaming X Trio
MSI:ltä testiin saapui kolmikon kallein näytönohjain eli 1700 euron hintainen GeForce RTX 3090 Gaming X Trio. Edullisempi vaihtoehto on 50 euroa edullisempi Ventus 3X OC -malli.
MSI:n GeForce RTX 3090 Gaming X Trio on identtinen io-techissä aiemmin testatun ja esitellyn 3080-mallin kanssa, joten esittely ja kuvat on lähes suoraan kopioitu aiemmasta artikkelista.
Jäähdytysratkaisu on yli kahden korttipaikan korkuinen eli se haukkaa emolevyltä kolme korttipaikkaa ja on 32 cm pitkä. Näytönohjain on selvästi 1,58 kg:n painollaan testijoukon painavin. Se on varustettu kolmella muovikehikkoon upotetulla 95 mm:n Torx Fan 4.0 tuulettimella, joissa kaksi vierekkäistä lapaa on yhdistetty ulkokehältä toisiinsa. Jäähdytysratkaisu on kyljistä avoin ja kaikki tuulettimien puhaltama lämmin ilma palaa takaisin kiertoon koteloon. Tuulettimet ovat lepotilassa pois päältä ja alkavat pyöriä, kun grafiikkapiirin lämpötila nousee yli 60 asteeseen. 3D-rasituksessa tuulettimet pyörivät 1450 RPM:n kierrosnopeudella.
Näyttöliittimien vieressä olevan tuuletin ei juurikaan pysty puhaltamaan lämmintä ilmaa myös ulos kotelosta. Näytönohjain on varustettu yhdellä HDMI 2.1 -liittimellä ja kolmella DisplayPort 1.4a -liittimellä.
Piirilevy on samanpituinen jäähdytysrivaston kanssa, eikä takimmainen tuuletin puhalla umpinaisen rakenteen läpi ilmaa, kuten NVIDIAn Founders Edition sekä Asuksen ja Gigabyten näytönohjaimet. Siinä missä MSI:n 3080 Gaming X Trion takalevy oli valmistettu grafeenista, 3090:ssä on kahdella lämpöputkella varustettu metallinen takalevy.
Piirilevy on varustettu muista testissä olleista 3080-malleista poiketen kolmella 8-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä. Päädyssä on RGB-valaistu valolista ja samoin tuulettimien vieressä on pienet valaistut alueet. Näytönohjaimen vakio TDP-arvo on 370 wattia ja se on mahdollista nostaa 380 wattiin.
Toisin kuin Asuksen ja Gigabyten näytönohjaimissa, MSI:stä ei löydy BIOS-kytkintä, jolla käyttöön voisi valita suorituskykyisen tai hiljaisen tilan, vaikka piirilevyltä löytyy kyseiselle kytkimelle tyhjä paikka.
MSI on asettanut GA102-grafiikkapiirin toimimaan vakiona 1395 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1785 MHz:n Boost-taajuudella. Todellisuudessa kellotaajuus oli 3D-rasituksessa keskimäärin n. 1845 MHz.
Gaming X Trio -näytönohjaimessa GA102-grafiikkapiiri on suoraan kontaktissa seitsemään kupariseen lämpöputkeen, jotka on liitetty kahteen jäähdytysrivastoon. Virransyöttö on suoraan kontaktissa samoihin rivastoihin. GDDR6X-muistipiirit ovat kontaktissa lämpöputkien ja jäähdytysrivastoon liitettyyn rei’itettyyn alumiinilevyyn.
MSI käyttää 3090-mallissaan kaikkia paitsi yhtä virransyötön vaiheita, kun 3080-mallista niitä on karsittu pois kolme kappaletta. MSI on lisäksi vaihtanut TUF Gaming 3090:n vaiheisiin käyttöön 45 ampeerin jatkuvalle virralle luokitellut ON Semiconductorin NCP302045-mosfetit, kun aiemmin testaamassamme 3080-mallissa on käytössä korkeammalle 50 ampeerin virralle luokitellut NCP302150-mosfetit. Ratkaisu johtuu todennäköisesti materiaalikustannuksista, sillä 3080-mallissa on kaksi vaihetta vähemmän, mutta grafiikkapiiirin tehonkulutus on 192 wattia eli lähes vastaava kuin 3090:n grafiikkapiirin 200 wattia.
Suorituskykytestit
Näytönohjainten testikokoonpano on kasattu Cooler Masterin Cosmos C700P -kotelon sisälle, jonka etupaneelissa kaksi 140 mm:n kotelotuuletinta imee viileää ilmaa kotelon sisuksiin ja takapaneelissa yksi 140 mm:n tuuletin puhaltaa lämmintä ilmaa ulos. Testikokoonpanona toimi NZXT:n Kraken Z63 AIO -nestekierrolla jäähdytetty AMD:n 12-ytiminen Ryzen 9 3900XT -prosessori asennettuna Asuksen ROG Crosshair VIII Hero -emolevylle ja 16 gigatavua DDR4-3600-nopeudella toimivaa keskusmuistia. Käyttöjärjestelmänä on käytössä 64-bittinen Windows 10 Pro asennettuna Corsairin 2 teratavun MP600 M.2 SSD:lle. Kokoonpanon virransyötöstä vastaa Corsairin 1000 watin HX-virtalähde.
- AMD Ryzen 9 3900XT (12/24 ydintä/säiettä, boost 4,7 GHz)
- Asus ROG Crosshair VII Hero Wi-Fi (AMD X570)
- 16 Gt G.Skill Trident Z 3600 MHz (16-18-18-36)
- Corsair MP600 2 Tt M.2 SSD (PCI Express 4.0)
- Cooler Master COSMOS C700P -kotelo
- NZXT Kraken Z63 AIO -nestekierto
- Corsair HX1000 (1000W)
- Microsoft Windows 10 Pro 64-bit
Suorituskykytestit
4k-resoluutiolla Tomb Raiderissa MSI oli 2 FPS:ää eli 2 % suorituskykyisempi kuin Gigabyte ja Asus.
1440p-resoluutiolla Tomb Raiderissa MSI oli 1 % suorituskykyisempi kuin Gigabyte ja 2 % suorituskykyisempi kuin Asus.
1080p-resoluutiolla Tomb Raiderissa Asus oli 1 % suorituskykyisempi kuin MSI ja Gigabyte.
Tehonkulutusmittaukset
Tehonkulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla, joka kertoo koko kokoonpanon tehonkulutuksen ilman näyttöä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä.
Gigabyten Gaming OC -mallilla kokoonpanon mitattiin korkein tehonkulutus eli 548 wattia, joka oli 26 wattia korkeampi kuin Asuksella
Vakiona Gigabyten ja MSI:n Power Limit -tehonkulutusrajoitus on asetettu 370 wattiin ja sen saa MSI:llä nostettu 380 wattiin ja Gigabytellä 390 wattiin. Koska Asukselta oli testissä ei-OC-malli, sen vakiorajoitus on 350 wattia, mutta sen saa nostettua 375 wattiin.
Lämpötilamittaukset
Grafiikkapiirin lämpötila mitattiin GPU-Z-ohjelman avulla ja 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä.
Testijoukon viileimpänä eli 13 astetta MSI:tä alhaisemmalla 63 asteen lämpötilalla toimi Asuksen TUF Gaming-malli Performance-tilassa. Gigabyten Gaming OC:n lämpötila OC Mode -tilassa oli lähes sama kuin Asuksella eli 64 astetta.
Hiljaisemmassa Quiet-tilassa Asuksen TUF Gaming- ja Gigabyten Gaming OC toimivat 70-asteisena. MSI:n Gaming X Trion grafiikkapiiri toimi 75-asteisena ja lämpötilan laskemiseksi tuuletinprofiilia täytyy säätää manuaalisesti.
Melumittaukset
A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän kiinni olevan kotelon kyljestä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 33 desibeliä. 3D-rasituksena käytettiin Battlefield V -peliä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.
MSI:n Gaming X Trion grafiikkapiirin 75 asteen lämpötilan taustalta löytyy testijoukon hiljaisin 36 desibelin melutaso. Asus oli Quiet-tilassa marginaalisesti 36,5 desibelin melutasolla äänekkäämpi, mutta grafiikkapiirin lämpötila oli samalla 5 astetta alhaisempi.
Korvakuulolla MSI:n Gaming X Trio oli lähes äänetön ja Asus TUF Gaming Quiet-asetuksella ja Gigabyten Gaming OC Silent-asetuksella olivat todella hiljaisia Ainoastaan Gigabyten Gaming OC -mallissa tuulettimien alkoivat olla selvästi kuultavissa 39 desibelin melutason lähestyessä.
Varsinaista kelojen vinkumista kuin sikaa tapettaisiin ei yhdessäkään näytönohjaimessa havaittu, mutta korvakuulolla kaikilla näytönohjaimilla oli kuultavissa jopa alle 100 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella vaimeaa korkeataajuista sirinää. Onneksi sirinä ei oikeastaan kuulunut kotelon läpi.
Kun testipeliksi vaihdettiin Doom Eternal 1080p-resoluutiolla ja ruudunpäivitys hyppäsi yli 400 FPS:ään, sirinä voimistui ja alkoi kuulua jo kotelon läpi. Kaikilla näytönohjaimilla oli kuultavissa matalataajuisempaa ”sirkutusta” pelin latailujen yhteydessä.
Ylikellotustestit
Ylikellotustestissä GeForce RTX 3090 -näytönohjaimet olivat asennettuna suljetun Cooler Master Cosmos C700P -kotelon sisälle. Power- ja Temp Target- eli tehonkulutuksen ja lämpötilan ylärajat nostettiin maksimiin. Tuulettimen kierrosnopeuden annettiin olla lämpötilan mukaan automaattisesti säätyvässä Auto-asennossa. Saavutetut kellotaajuudet ovat suuntaa antavia.
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3090
Asuksen TUF Gaming ylikellotettiin vakio- eli Performance-tilassa. Power Limit -tehonkulutusrajoitus nostettiin 350 watista 375 wattiin.
Grafiikkapiiri ylikellottui +125 MHz eli 1820 MHz:n Boost-taajuudelle, jolloin todellinen kellotaajuus 3D-rasituksessa vaihteli noin 1830-1875 MHz:n välimaastossa. GDDR6X-muistit venyivät vakaasti ilman ongelmia +1000 MHz eli 21,5 Gbps:n nopeudelle.
Grafiikkapiirin lämpötila nousi ylikellotettuna kolmella asteella 66 asteeseen ja kokoonpanon tehonkulutus 522 watista 552 wattiin. Kokoonpanon melutaso nousi 37,5 desibelistä hieman 38 desibeliin ilman suurempaa vaikutusta melutasoon (tuulettimet 1730 -> 1850 RPM).
Gigabyte GeForce RTX 3090 Gaming OC 24G
Gigabyten Gaming OC ylikellotettiin vakio- eli OC Mode -tilassa. Power Limit -tehonkulutusrajoitusta ei pysty nostamaan vakiosta eli 370 watista ylöspäin.
Grafiikkapiiri ylikellottui +25 MHz eli 1780 MHz:n Boost-taajuudelle, jolloin todellinen kellotaajuus 3D-rasituksessa vaihteli noin 1830-1920 MHz:n välimaastossa. GDDR6X-muistit venyivät vakaasti ilman ongelmia +750 MHz eli 21 Gbps:n nopeudelle.
Grafiikkapiirin lämpötila nousi ylikellotettuna kolmella asteella 67 asteeseen ja kokoonpanon tehonkulutus 548 watista 576 wattiin. Kokoonpanon melutaso nousi 39 desibelistä 40 desibeliin ja tuulettimet alkoivat olla selvästi kuultavissa (tuulettimet 1765 -> 1950 RPM).
MSI GeForce RTX 3090 Gaming X Trio
MSI:n Gaming X Trion Power Limit -tehonkulutusrajoitus nostettiin 370 watista 380 wattiin.
Grafiikkapiiri ylikellottui +50 MHz eli 1835 MHz:n Boost-taajuudelle, jolloin todellinen kellotaajuus 3D-rasituksessa vaihteli noin 1785-1890 MHz:n välimaastossa. GDDR6X-muistit venyivät vakaasti ilman ongelmia +500 MHz eli 20,5 Gbps:n nopeudelle.
Grafiikkapiirin lämpötila nousi ylikellotettuna asteella 76 asteeseen ja kokoonpanon tehonkulutus 546 watista 555 wattiin. Ylikellottamisella ei ollut vaikutusta kokoonpanon erittäin hiljaiseen 36 desibelin melutasoon (tuulettimet 1475 RPM).
Suorituskyky ylikellotettuna
Kuten tuloksista näkee, näytönohjainvalmistajien omilla malleilla hyöty ylikellottamisesta jäi vähäiseksi ja MSI:llä ja Gigabytellä suorituskyky parani ylikellotettuna 2-5 %. Suurin hyöty saavutettiin Asuksen ei-OC-mallilla, jolla suorituskyky parani 7 %.
Loppuyhteenveto
Testissä olleet Asuksen, Gigabyten ja MSI:n GeForce RTX 3090 -mallit käyttävät kaikki samaa jäähdytysratkaisua, kuin aiemmin testaamamme 3080-mallit. Myös piirilevyt ovat lähes identtiset, mutta niissä on huomioitu yli kaksinkertainen määrä näyttömuistia, joista puolet on sijoitettu piirilevyn takapuolelle. Mukana on myös NVLink SLI -liittimet ja virransyöttöjä on hienoisesti muokattu vaiheiden lukumäärän tai komponenttien osalta. Suunnitteluperiaate niin jäähdytyksen kuin piirilevyn osalta on säilynyt kuitenkin samana kaikkien kolmen valmistajan 3080- ja 3090-malleissa. Ainoastaan NVIDIAn 3090 Founders Editionin jäähdytysratkaisu vaikuttaisi olevan huomattavasti isompi kuin yhtiön 3080-mallissa.
Kuten aiemmassa 3080-vertailussamme, myöskään 3090-mallien suorituskyvyn tai ylikellotuspotentiaalin suhteen merkittäviä eroja ei nähty, vaan eroavaisuudet mitattiin lämpötila-, tehonkulutus- ja melumittauksissa. Myös näytönohjainten hintahaarukka on 120 euroa, Asuksen ollessa edullisin ja MSI:n kallein.
Suorituskyvyn osalta 4k-resoluutiolla MSI oli 2 FPS:ää eli 2 % suorituskykyisempi kuin Gigabyte ja Asus ja testijoukon hiljaisin eli käytännössä lähes äänetön 36 desibelin melutasolla. Asuksella grafiikkapiiri toimi testijoukon viileimpänä 63-asteisena, sen tehonkulutus oli alhaisin, melutaso Quiet-tilassa 36,5 desibelillä lähes yhtä hiljainen kuin MSI ja se ylikellottui parhaiten. Gigabyte suoriutui testeistä tekemättä sen suurempaa numeroa itsestään sijoittuen kaikissa testeissä ja hinnallaan Asuksen ja MSI:n välimaastoon.
Yli 1500 euron hinnalla GeForce RTX 3090 ostamisessa ei ole juurikaan järkeä, koska se tarjoaa ainoastaan keskimäärin 11 % paremman suorituskyvyn 4k-resoluutiolla reilun 700 euron hintaiseen GeForce RTX 3080:een verratuna. Testien perusteella sopivampi hinta 3090-näytönohjaimille olisi 900-1000 euron välimaastossa. GeForce RTX 3090 -näytönohjaimien saatavuus julkaisun yhteydessä on kuitenkin todennäköisesti erittäin rajoitettu, joten todennäköisesti tyytyminen on testitulosten ja paremmuuden sijaan siihen malliin, minkä kaupasta saa ylipäätään ostettua.
Koska GeForce RTX 3090 -näytönohjaimen hinta-suorituskyky-suhde on niin heikko, io-techin toimituksen valinta -mainintaa ei tällä kertaa jaeta. Testikolmikosta Testivoittaja-maininnan saa Asuksen Gaming TUF, joka vakuutti samaan tapaan kuin aiemmassa 3080-testissä, ollen myyntihinnaltaan edullisin, grafiikkapiiri toimi viileimpänä, tehonkulutus oli alhaisin, melutaso oli hiljainen ja sillä saavutettiin ylikellotettuna paras suorituskyky. Lisäksi Asuksen muistipiireillä ja virransyötöllä on erillinen kunnollinen jäähdytysrivasto.
Myöhemmin testiimme on vielä saapumassa NVIDIAn oma 3090 Founders Edition ja Asuksen 1850 euron hintainen ROG Strix 3090.
Kiitos jälleen hyvästä artikkelista!
Asus 3090 tulossa ultrawide-näytön ”kylkeen”. Eiköhän tuolla pari vuotta pärjäile.
Asus Strix 3090 sai TPU:n testissä mielenkiintoiset 19% tehoeron vrt. 3080. Riippuu toki mitä pelejä on arviossa käytetty.
tomb raiderissa testattu 3080 malleja ;)?
11% keskiarvo kahdeksassa pelissä, joista Assetto Corsa ja Flight Simulator laskee keskiarvoa huomattavasti. TPU:ssa ero pn 19%.
Paljonko io-techin keskiarvi olisi jos nuo kaksi peliä jättäisi laskematta?
Tuo oli ilman flight simulatoria. TPU:lla taisi olla alle 10 % ero isossa taulukossa.
19% faster than RTX 3080 (Asus Strix):
ASUS GeForce RTX 3090 STRIX OC Review
http://www.techpowerup.com
joo just korjasin ton oman viestin, ei siellä ole edes verrattu vielä 3090 referenssiä. Katsotaan sitten kun on 3080 strix vastaan 3090 strix.
Tuossa 11% ei ole Flight Simulator eikä Assetto Corsa mukana.
de8auer pisti 3090 mallin vesille. Sai 2 fps lisää nopeutta ilma oC verrattuna… eli on nämä aika tappiin vedetty vakiona.
Aika heikko esitys Nvidialta hinnan suhteen. Ahneus käynyt järjen edellä kun vertailee tuloksia 3080 ja 3090 ”manitbois” -editionin välillä.
Niin siis jos 3090 on RTX Titanin päivitys (hinta laski) ja 3080 on 2080 Ti:n päivitys (hinta laski)… en ole yhtään seurannut, mutta oliko taannoin hirveä itku siitä kun RTX Titan ei olekaan tuplat 2080 Ti vaikka hintaa on helvetisti enemmän?
Loistava yhteen veto. Erinomaista, että testit tehdään sivupaneeli kiinni eikä avoimella kokoonpanolla. Näin saadaan todenmukaisemmat lämpö ja melu tulokset.
@Sampsa Ite kyllä tykkäsin aikasemmissa videoissa kun "lunttasit" lapulta. Häiritti huolella videossa tuo ohi katsominen. Tuo lunttaaminen muutenki toi pätkiin, omasta mielestäni, enemmän sellaista "kotikutoista" -fiilistä josta tykkään.
Vai harittaako mulla silmä.
Eipähän tarvitse murehtia muistin loppumista seuraavan neljän vuoden aikana isoimmillakaan resoluutioilla. Suorituskykylisä on vain sitten plussaa.
aivan. käy kuten kaikille muillekin yliammutuille näyttiksille. muistia on mutta teho ei riitä. esimerkkejä on maailma täys. johonki editointihommaahan tuo varmasn sopisi
Mieluiten yliammuttu kuin aliammuttu. Jos ostaa nyt 10gb näyttiksen ja muisti loppuu vuoden päästä niin kylläpä harmittaa. Toki sieltä on ne 3080 20gb-mallit tulossa, mutta veikkaan hinnaksi sen 1200-1300e.
TPU:n testissä tais olla Asus Strix joka on kaukana referenssistä johon sitä verrattiin, sehän maksaakin useamman satasen enemmän kuin referenssi 3090, 160% enemmän kuin 3080joten syytä ollakkin suorituskykyä. Kun 3080 kellotetaan niin mahtaa ero tippua tuohon 11% paikkeille.
Jeps linkkasinkin Strixin aiemmin.
Meinaatko, että Strixissä ja TUF-mallissa on isokin prosentuaalinen tehoero (hintaeroa 300 euroa)? Taitaa todellinen tehoero olla sen pari prosenttia vakionopeuksilla? Eikä tietenkään kellotettua FE:tä voi verrata vakio-customiin. Kummatkin kellotettuna tehoero onkin sitten ~15%.
En usko että TUF ja Strix välille jää suurta suorituskykyeroa kun kellottaa manuaalisesti joten en äkkiseltään näe järkeä maksaa Strixistä 300€ extraa, mutta koska 3090:n kohdalla järki ei muutenkaan ole läsnä niin samahan se on maksaa. Hyviä kortteja ovat varmasti, ei siinä mitään. Saa nähdä milloin Titan tulee.
Prompterista luen, se on kameran edessä. Se on videon tekemisen kannalta helpoin ja nopein tapa saada puheet purkkiin.
Ei se ole sama asia kuin titan. Titanille on aivan omat ajuritkin, mutta 3090 RTX on nimenomaan täysin pelaajille lanseerattu tuote ja kuuluu samaan ajuriperheeseen.
Oisko ihan vaan sillä että 3090 on myynnissä nyt ja ne tuplamuistilliset 3080 "sitten joskus".
Itsekin tosin odottelen niitä 3080 paranneltuja versioita.
Mihin se loppuisi vuoden päästä maagisesti. 4K pelit ei vie lähellekään 10 ja 8K pelaaminen tuskin sopii koska asetukset halutaan pitää tapissa ja 20kuvaa sekunnissa tuskin riittää himopelaajalle
Samaa katsoin. Vähän hämäsi väärät mallinimet, mutta ehkä vain unohtunut vaihtaa valmiisiin pohjiin?
Kiitos, vähän turhan kauan kesti tajuta, että kyseessä 1440p ja 1080p tulokset, kun 4k oli oikeilla mallinimillä… nyt päivitetty.
Nyt on tompan 1080p ja 1440p:n fps -tulokset 1080:n graafikuvalla.
Tekstuurit suurenee ja säteenseuranta saattaa hyvinkin varata enemmän ja enemmän muistia lähitulevaisuudessa, kun sitä on nyt tarjolla. Fullhd ja WQHD-resoilla 10gb pärjäileekin luultavasti ihan hyvin.
Keskiarvo on laskettu 3840×2160 resoluutiolla kuudelle pelille eli Flight Simulator ja Assetto Corsa Competizione on jo jätetty pois. @Sampsa mainitsi asian videolla. Tai no videolla sanotaan, että Flight Simulator jätettiin ka:sta pois mutta Assetto Corsa Competizione ei ole videolla muutenkaan. Ilmeisesti kyseisen pelin testit ajettiin videon tekemisen jälkeen?
Jos Flight Simulator ja Assetto Corsa Competizione otetaan keskiarvoon mukaan, saadaan eroksi vain 8%.
@Sampsa voisi kertoa asian myös artikkelissa?
Juuri tuo hämäsikin kun artikkelissa ei sitä mainittu. Hieno homma jos sekin kerrottaisiin.
Onko NVidia jossain suoraan todennut että korvaisi Titanin? Eihän tuo vastaa Titania missään muussa kuin muistin määrässä. Tuo on BFGPU jonka katsoisin sijoittuvan perus pelikorttien ja Titanin väliin.
Mikä sitten on lähitulevaisuutta? Itse en 4K lähde ennen kun 144hz näytön saa alle 500€. Ja tulee niitä uusia ohjainmallejakin lähitulevaisuudessa. Itse en osaa niin hyvin ennustaa, että tietäs kuinka pitkälle tämä riittää, mutta ostan sitten uuden kun ei enään riitä.
Titanhan siis ei ole mitään muuta kuin pelikortti + lisää muistia.
Joo jossain parissa CAD softassa tulee myös Quadrojen ajuriboosteja, mutta siinäpä se ja yleensä noita CAD-mallinnuksia tehdään Quadroilla silti.
Titanissa on avattu myös DP-suorituskyky laskemiskäyttöön, sehän sen erottikin pelikorteista, 3090:ssä se on edelleen rampautettu joten en kutsuisi missään nimessä Titanin korvaajaksi, enemminkin 3080 Ti:ksi, mutta koska Ti:ssä ei ole ennenkään tarjottu tuplamäärää muistia niin tuo päätettiin nimetä pykälää ylemmäs. Eiköhän sieltä tule vielä Titan erikseen, saa rahastettua lisää pienellä ajuritwiikkauksella.
Tuotesivulta:
Jos tuohon päälle olisi tarkoitus tulla vielä titaani niin olisi vähän hassu viesti: "tässä titan-tason suorituskykyä. btw, tämä varsinainen titaani onkin paljon nopeampi".
Tosin kyllähän tuotesivu toitottaa pelitekniikoita ja 3080 sivulla on täsmälleen samat tuottavuus & striimaus kohdat, eli ei näissä nyt sitten tuotesivujen markkinoinnissa suurta eroa tehdä. Esittelytilaisuudessa oli paljon selkeämmin viestitty että pelaajat tähän jonoon 3080 varten ja sisällöntuottajat & ammattilaiset tähän jonoon 3090 varten. Vähän hölmöä NVIDIAlta nojata tuohon pelaamiseen noin paljon, sillä kun saa lähinnä pettymystä suorituskyvyn kasvamattomuuteen ja Pitkätukka Stevelläkin markkinointilauseet osu johonkin hermoon kun ei muusta malttanut kortin "revikassa" puhuakkaan.
Eiköhän tuota olisi toitotettu isommasti jos oli suora Titanin korvaaja ja DP-suorituskyky myös avattu, kenties hinnassakin tonni lisää, nyt tuo osuu hinnaltaankin "3080 Ti":n ja Titanin väliin. Mutta samapa se, kutsukoon joku Titaniksi jos halajaa.
[QUOTE]Tuulettimet pyörivät 3D-rasituksessa x RPM:n kierrosnopeudella ja pysähtyvät, kun grafiikkapiirin lämpötila laskee alle 55 asteeseen.[/QUOTE]
X jäänyt korvaamatta lukemalla vai enkö vaan ymmärrä?
Kyllä se on Titanin korvaaja, sanottu ihan suoraan median reviewer’s guidessa.
Ok, DP-suorituskyky siis karsittu vain pois.
Kaiken lisäksi noi huippu kortit on ollut valmistajille aina sellanen kikkelin venytys, eihän ne edes ajattele et porukka ostaisi noita joka HTPC koneeseen, väittäisin et tulevat 3060 ja 3070 kortit on se mitä myydään huomattavia määriä, luultavasti nimenomaan juurikin 3060 ja sitä halvemmat kortit on se mitä massoille myydään. Myynti strategiaahan tuo on et julkastaan ensin huippumallit et ne jotka haluaa heti uutta on ostettava se +700-1500+€ malli vaikka pärjäisi 350-550€ kortilla, lisäksi kun saadaan kilpailijaa nopeammin myyntiin ni se on myös aina plussaa.
No 3. kerta toden sanoo
Aika huonosti korvaa jos 3080 on noin lähellä suorituskyvyssä. Ei firmatkaan maksa huvikseen hitusen paremmasta suorituskyvystä puolta kalliimpaa hintaa.
Nyt on esim. koneoppimisen laskennan kannalta ominaisuuksia rajattu vs Titan RTX, ja olisin itse ollut erityisesti tästä sovelluskohteesta kiinnostunut pelailun lisäksi. Siihen tuo 24GB muistiakaan ei ole niin overkill. Mutta sitten pitänyt ominaisuuksia jossain ajuritasolla mennä rajoittamaan.
Enpä taida sittenkään tuota hintaa maksaa kortista joka tarkoituksella tehty tähän käyttötarkoitukseen huonommaksi.
Ja ne firmat ei myöskään tuijota pelisuorituskykyä. Tuo ero muistimäärässä jo tekee sen että 3080 joutuu jättämään kokonaan pois harkinnasta tiettyihin käyttötarkoituksiin. Se ei hirveästi auta jos kortti olisi teoriassa melkein yhtä nopea, mutta asiaa X ei vaan voi tehdä jos muistimäärä rajoittaa.
Ja onhan noita kuulemma nykyään joitain pelejäkin mitkä tuosta muistista hyötyy niin merkittävästi että 3080 pitää tiputtaa pois harkinnasta. Ei ole omalle kohdalle sattunut eteen, ja aika harvinaisia taitavat vielä olla, mutta kuitenkin.
Jos tuosta 3080 rtx:stä tulee 20 gigan versio kuten on huhuttu, niin kyllä se nakertaa pohjaa tuolta 3090 -kortilta aika paljon. Jotkut kellotetut 3080 tulee jo nyt suorituskyvyssä aika lähelle 3090, joten edelleenkin sanoisin että oli käyttötarkoitus mikä tahansa, niin ei tuolla 3090 tee työkäytössäkään sen enempää kuin 3080:lla.