
Netissä on viime aikoina liikkunut huhuja erillisistä virtuaalivaluuttojen louhintaan tarkoitetuista, NVIDIAn grafiikkapiireihin perustuvista laskentakorteista. Nyt huhut ovat saaneet lihaa luidensa ympärille, sillä VideoCardz on saanut käsiinsä usean valmistajan laskentakorttisuunnitelmia.
Yhteistä kaikille paljastuneille laskentakorteille on NVIDIAn ennen näkemättömien grafiikkapiiriversioiden käyttö. Laskentakortit käyttävät teknisesti GP104- ja GP106-piirejä, mutta P100-laskentapiiristä tuttuun tapaan niiden nimestä on tiputettu G pois. GP106-grafiikkapiiristä on käytössä P106-100-versio ja GP104:stä P104-100-versio. Toinen yhteinen seikka on näyttöliitinten puuttuminen, eli louhintaan tarkoitettuja laskentakortteja ei ole mahdollista käyttää näytönohjaimina.
Asukselta on luvassa tässä vaiheessa yksi virtuaalivaluuttojen louhintaan erikoistunut laskentakortti. Mining-P106-6G-nimen saanut laskentakortin grafiikkapiiri on varustettu 1280 CUDA-ytimellä, jotka toimivat 1506 MHz:n perus- ja 1708 MHz:n Boost-kellotaajuudella. 192-bittisen muistiväylän jatkeena on 6 gigatavua 8 Gbps:n GDDR5-muistia ja virtaa kortille syötetään yhdellä 6-pinnisellä PCI Express -lisävirtaliittimellä.
MSI avaa oman pelinsä kahdella louhijalla, P104-100 Minerillä ja P106-100 Minerillä. Laskentakorttien kellotaajuudet eivät ole vielä selvillä, mutta P106 on varustettu kuudella gigatavulla GDDR5- ja P104 kahdeksalla gigatavulla GDDR5X-muistia. P106-100 Miner käyttää MSI:n OC-malleista tuttua kahden tuulettimen jäähdytysratkaisua ja P104-100 Miner Aero-sarjasta tuttua radiaalipuhaltimeen perustuvaa jäähdytintä.
Colorful on keskittynyt lähinnä Aasian markkinoihin, mutta se ei ole este virtuaalivaluuttojen louhinnalle. Yhtiöltä on luvassa ainakin P106-100-grafiikkapiiriin perustuva laskentakortti, joskin VideoCardzin käsiinsä saama tietolomake vihjaa kahdesta eri mallista, WK1:stä ja WK2:sta. Laskentakortin muut tiedot eivät sisällä vastaavia vihjeitä, vaan lupaavat identtiset kellotaajuudet ja muistimäärät Asuksen Mining-P106-6G:n kanssa.
Malesialaisen Goldfries-sivuston mukaan myös EVGA olisi julkaisemassa oman louhintakorttinsa. Sen nimeksi kerrotaan laskentakortille vähintäänkin erikoinen GeForce GTX 1060 6G P106, mutta kyse voi olla kommunikaatiokatkoksesta sivuston ja sen lähteen välillä. EVGA:n mallin tekniset ominaisuudet ovat identtiset Asuksen ja Colorfulin P106-mallien kanssa. Myyntiin sen kerrotaan tulevan rajoitettuna eränä 10. heinäkuuta.
Goldfries esittää sivuillaan myös kaksi mielenkiintoista väitettä: suositushinnan EVGA:n mallille sekä takuutiedot. Suositushinnan kerrotaan olevan malesiassa 1220 ringittiä eli noin 256 euroa. Mikäli hinta pitää paikkaansa, se sijoittuisi Malesian hintatasossa GTX 1060 -näytönohjainten edullisempaan päähän, muttei missään nimessä halvimmaksi malliksi.
Sivuston tietojen mukaan NVIDIA rajoittaa kaikkien louhintakäyttöön tarkoitettujen laskentakorttien takuun vain kolmeen kuukauteen. Takuutietojen paikkansa pitävyyttä on luonnollisesti mahdotonta varmistaa vielä, mutta io-tech palaa astialle heti kun saamme käsiimme varmistettua tietoa.
Sähkön kuluttaminen tai firman toiminnan lievä haittaaminen eivät liene laittomia asioita? Myös firma voi itse määritellä mitä koneissin saa asentaa ja mitä ei saa, laissa ei taideta asiasta sanoa mitään jolloin kyse on yrityksen omasta käytännöstä.
Ilmaisella sähköllähän nämä kryptovaluutat pyörivätkin. Luonto kiittää.
Onhan noita monon kuvia tullut ihan sähköfillarin lataamisesta, riippuu siis firmasta / pomosta. Veikka ja voita 😉
Ilmaista sähköä ei itseasiassa ole.
Varastaminen on aina rikos, olipa kyse kiinteästä tai ei kiinteästä omaisuudesta, kuten sähkö. Asiassa ei ole mitään muttia.
Lisäksi firma voi antaa tuosta potkut ja valittaminen on täysin turhaa, koska potkut tulevat hyvästä syystä.
Yrityksen voi haastaa oikeuteen jossa päätetään olivatko potkut lailliset vai eivät. Läheskään aina potkujen laillisuudesta ei oikeuslaitos ole samaa mieltä firman kanssa.
Aika huonosti tuon voi rinnastaa varastamiseen. Sähkön varastaminen = tehdään sähkökaappiin oma kytkentä jolla saadaan ilmaista sähköä omaan kotiin vuosikaudet, tuota on oikeasti tehty. Tuossa tilanteessa firman tietokone (joka muutenkin kuluttaa sähköä) laitetaan laskemaan (jolloin kuluttaa enemmän sähköä). Se ei ole varastamista saman varsinaisessa merkityksessä koska sähkö ei tule omaan käyttöön.
Lue hieman enemmän sanomalehtiä. Paljon "paremmistakin" syistä on potkuja jaeltu ja firmalle tullut takkiin isot oikeudenkäyntikulut.
Edelleen: väitteeni koski vain tuon tempun laillisuutta, ei muuta. Firma voi antaa potkut työntekijälle mistä tahansa syystä, vaikka täysin keksitystä. Ei siihen vaadita lain rikkomista. Tarvittaessa oikeuslaitos päättää olivatko potkut aiheelliset vai ei.
Jos et käytä luvatta, se sähkö ei kulu. Kun käytät luvatta konetta, se sähkö kuluu. Olet siis varastanut firmalta sähköä. Eli tuo laskentaohjelman suorittaminen firman koneella luvatta johtaa siis selkeästi, firman niin halutessa:
-Potkuihin.
-Korvausvelvollisuuteen (Sähkö, laitteisto, haitat ja asian selvittämiseen käytetty aika)
-Sakkoihin, jos asia viedään poliisille.
————–
Keksityistä systä potkujen antaminen voi johtaa korvauksiin, jos syyt ovat huonot. Tässä tapauksessa syy on täysin validi ja kelvollinen ja korvauksia voi joutua maksamaan vain firman laitteita väärinkäyttänyt henkilö..
———–
Jos olet esim kaupassa töissä ja pomosi näkee sinun ottavan makeisen makeishyllystä, etkä maksa sitä, niin silloin voit saada syytteen näpistyksestä, jos juttu viedään poliisille. Firman sähkön käyttäminen luvatta omaksi hyväksi on täysin sama asia.
Jos sinulla on jo laskentaa jonkun firman koneilla, suosittelen lopettamaan homman välittömästi, jos olet sen sinne luvatta virittänyt.
– Hyvin harva firma uskaltaa antaa potkuja syystä "työntekijä kasvatti tietokoneen sähkönkulutusta". Oikeudessa tulisi todennäköisesti turpaan.
– Korvausvelvollisuus miksi? Tuossa tilanteessa työntekijä konkreettisesti käytti tietokonetta. Ylikellottaminen tmv olisi eri asia. Ainoa korvausvelvollisuus voisi syntyä suuremmasta sähkönkulutuksesta, joka on sen verran pikkujuttu ettei asian selvittämisen kuluja tulisi korvattaviksi asian vähäpätöisyyden vuoksi.
– Sakkoihin, miksi? Tietokoneen käyttämisestä sakot? Joopajoo.
Voisit vähitellen palata todellisuuteen fantasiamaailmasta.
Tietokoneen normaalia raskaampi käyttö menee todella kauaksi validista syystä antaa potkut. Mikäli pystyt näyttämään asiasta ennakkotapauksen, myönnän olevani väärässä.
Ei ole sama asia koska makeinen on selvää irtainta omaisuutta. Sähkö voisi olla irtainta omaisuutta mikäli esim otetaan omaan taloon sähköä ilmaiseksi. Tietokoneen suurempi sähkönkäyttö ei mene näpistys kategoriaan ellei sähköä edes oteta omalle tietokoneelle tmv.
Minulla ei ole mitään tuollaista laskentaa missään eikä ole koskaan ollutkaan.
Älä nyt viitsi jauhaa tuota älytöntä roskaa. Joku vielä menee, hölmöilee ja saa potkut tai muita hankaluuksia takiasi.