Noctua on tänään julkistanut uuden NH-D12L-nimeä kantavan prosessoricoolerin, joka nimensä mukaisesti muodostuu kahdesta jäähdytintornista ja tarjoaa 120 mm:n tuulettimen. Myös coolerin käyttämä NF-A12x25r-tuuletin on uusi ja kyseessä on pyöreä versio tavanomaista pienemmän välin kiinnikkeillä valmistajan suositusta NF-A12x25-mallista.
Pyöreärunkoisen jäähdytintornien väliin sijoittuvan tuulettimen ja tavanomaista matalamman tornirakenteen myötä NH-D12L on 145 millimetrin korkeudellaan peräti 13 mm valmistajan muita 120 mm:n tuulettimia käyttäviä coolereita matalampi. Noctuan mukaan NH-D12L mahtuukin tämän myötä useisiin 4U:n korkuisiin räkkikoteloihin tai tavanomaista kapeampiin tornikoteloihin ja ITX-kokoonpanoihin. Kahden alumiinirivaston lisäksi jäähdytyksestä NH-D12L:ssä huolehtivat viisi kuparista lämpöputkea.
Pienentyneen koon ja vain yhden tulettimen myötä jäähdytyssuorituskykykin on ymmärrettävästi NH-U12A-cooleria heikompi ja Noctua suositteleekin uutuutta nimenomaan tilanteisiin, joihin vanhempi malli ei mahtunut. Valmistajan oman NSPR-suorituskykytaulukon mukaan NH-D12L:n suorituskykyarvosana on 148 pistettä kun taas U12A:lla lukema on 169 pistettä ja vastaavasti vanhemmilla U12S- ja U12S redux -malleilla se on 129 pistettä.
Noctuan taulukossa NH-D12L:n suorituskykyarvosana kuitenkin kerrotaan tulleen kahdella NF-A12x25r-tuulettimella suoraan paketista toimitettavan yhden sijaan. Coolerin mukana toimitetaan kiinnikkeet myös toiselle tuulettimelle, jonka kuitenkin tulee olla alkuperäistä vastaava, sillä tavallinen neliskanttinen NF-A12x25 ei uutuuscooleriin mahdu.
Sekä Noctua NH-D12L että NF-A12x25r saapuvat myyntiin välittömästi 89,90 sekä 29,90 euron suositushinnoin. Cooleri käyttää valmistajan SecuFirm2 -kiinnitystä ja valmistaja lupaa coolerin olevan yhteensopiva niin vanhojen emolevykantojen kuin myös Intelin tuoreimman LGA1700:n ja AMD:n vielä tulossa olevan AM5:n kanssa.
Lähde: Noctua
Eiköhän tuo testata, mutta en nyt osaa juuri luvata että milloin.
Minä myös odotellut jo tovin, mielenkiinnolla odotan testejä.
Noctuan tuntien saattaa mustan version tulemisessa mennä hetki
Saa nähdä, että jääkö nielemään Fuman pölyjä ja kuinka äänekäs Noctuan uutukainen on suhteessa tehokkuuteen. Tornien välissä, tuulisemmalla puolella näyttäsi olevan vähän jytkympää hainevää. Testejä odotellessa; ei ole kiire, kunhan artikkeli on luettavissa viimeistään perjantaihin mennessä
Sen perusteella, että Noctua on rankannut tämän suorituskyvyn NH-U12:n alapuolelle, niin hyvin mahdollisesti jää. Toki erot todennäköisesti sellaisia, että niillä ei ole juuri merkitystä.
Kun Noctua tekee jäähyn äpärätuulettimella, jota myydään erikseen 30€ hintaan, eikä käy yhtään mihinkään muuhun: "Kai tämä nyt voittaa kaikki muut jäähyt heti kättelyssä, koska tulee revikka?"
..eikä kukaan sano yhtään mitään negatiivista, koska on oma merkki (ja väri).
Ainakin testissä tuosta tulee sapiskaa, jos ei saa korvattua standardimallisella…
Noctuan omilta sivuilta:
data-unfurl="true" data-result-id="307821" data-url="https://noctua.at/en/nf-a12x25r-pwm/specification" data-host="noctua.at" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
NF-A12x25r PWM
data-onerror="hide-parent"/>
noctua.at
..eli voi tulla pieni pettymys, kun saat sen käsiisi. Se on myös ongelma toisinpäin: noita 120mm tuulettimia ei saa kiinni esim. kotelon taakse tai toisiin jäähyihin, vaan pitää olla juuri tuo jäähy ja juuri tuo kiinnitys.
Lieköhän täysin sama kuin Thermalrightin 135mm korkeissa 120mm tuulettimella varustetuissa torneissa eli AK120 Mini ja Silver Soul 135. Vertailu noihinkin voisi olla paikallaan.
En edes tiennyt noiden olemassaolosta. Thermalright kyllä näyttää poistuneen Suomen markkinoilta..
Ehkäpä kompromisseja on ollut tarpeen tehdä puhaltimien osalta, jotta dimensiot ovat ollet mahdollisia määrätyillä suorituskykyarvoilla.
Jos viittasit kommenteillasi viestiini, niin näiden asiasisällössä ja tarkoitusperissä on hyvin vähän tai ei laisinkaan yhtäläisyyksiä. Totta kai tuotteita ja asoita on enemmän tai vähemmän mielekästä verrata, etenkin täällä suomen parhaimmistoon kuuluvalla tekkisivustolla. Huomionarvoista kuitenkin on, että keskusteluinnokkuus häviää kuin pieru saharaan, jos vuorovaikutus muuttuu hyvästä hengestä toksiseksi.
En viitannut keneenkään erityisesti, vaan keskityin siihen, että kaikki kommentit olivat pelkästään positiivisia ja ehkä sinun kommentistasi otin mallia siihen "Kai tämä nyt voittaa kaikki muut jäähyt heti kättelyssä, koska tulee revikka?" , jossa tahallaan liiottelin asiasta tulleita kommentteja. Jätetään kuitenkin nämä toksisuuskeskustelut pois ja koetetaan ymmärtää joskus kieroa huumoriani ja erityisesti sarkasmia.
Nyt saattaa sinulla olla ruskeat lasit silmillä ja et voi nähdä mitään pahaa suosikkivalmistajassasi ja se on ihan ok. Pointtini oli kuitenkin, että esim. Arctic Cooling Freezer 50 haukuttiin nopeasti maanrakoon, kun siinä oli epästandardit tuulettimet. Noctua tuotteisti oman epästandardin "äpärätuulettimensa" ja ennen kommenttiani se näytti olevan hiljaisesti hyväksytty – vaikka kilpailijalta ei toki mitään vastaavaa voi hyväksyä.
..mutta en jatka keskustelua keskustelun olemuksesta, keskitytään nyt tähän tuotteeseen.
Arctic ei ainakaan omassa kaupassaan myy kyseisiä ”äpärätuulettimia”, kuin bundlessa metalliklöntin kanssa. Jos siis tuulettimesi hajoaa takuuajan jälkeen, niin käsissäsi on lähinnä romurautaa. Noctua toi oman ropelinsa heti myyntiin erillistuotteena. Tässä on merkittävä ero. Lisäksi arcticin vehkeeseen ei saa vaihdettua parempia tuulettimia, siinä missä noctuassa on jo markkinoiden paras vakiona. Tämä ero tosin ei IMO ole kovin olennainen.
Ei sitä Noctuaankaan saa vaihdettua, jos vaikka tulevaisuudessa tulee parempia tuulettimia standardikiinnityksellä. Ja aina tulee parempaa, vaikka Noctualta itseltään. Nyt on tuotteistettu varaosa ja tämä on sillä selvä?
Itse en kuitenkaan halua enempää Noctuaa haukkua, kun se on tällä hetkellä todennäköisesti paras alle 150mm tornijäähy. On vaan epästandardit osat ja kallis hinta. Mutta jos on mennyt ostamaan vaikka HP Omenin tai Lenovo Legionin ja sinne ei isompi mahdu, niin tuo on todennäköisesti suorituskyvyltään paras (jos mahtuu). Sitten taas hinnaltaan löytyy parempia vaihtoehtoja jo 20€ hintaluokasta (tod.näk. pienemmällä tuulettimella), joiden suorituskyky on riittävä ja reilusti parempi kuin stock-jäähyn.
—
Noctua nyt on niiden ihmisten valinta, joilla on enemmän rahaa kuin aikaa ja halua ottaa asioista selvää. Sillä saa kautta linjan hyvää suorituskykyä ja pitkän tuen. Mutta onko sillä vastinetta rahoille? Tässä tuotteessa erityisesti sanoisin, että ei ole. Mutta jos rahaa löytyy, niin ei se huono tuote ole..
Mielestäsi hypoteettinen ongelma paremman tuulettimen sopimattomuudesta on verrattavissa siihen, että tuuletinta ei voi vaihtaa parempaan olemassaolevaan laitteeseen, eikä varaosia saa kaupasta?
Epästandardit laitteet on perseestä, mutta onhan tuossa aika iso ero. Lisäksi kiinnikkeet vaihtamalla saatavilla olevaan toisen tuotteen varaosaan tuohon saa kiinni mitä vaan normaalipaksuisia 120mm tuulettimia. Arcticin kohdalla moinen tarvitsee jesaria ja/tai pikaliimaa..
Noctualla on myös hyvä maine vanhojenkin tuotteiden tukemisesta.
Mistä tämä monologi on peräisin ja millä argumenteilla pääsit tuohon loppupäätelmään? Ainut mikä on tässä ruskeaa, on Noctua ja keskustelun sisältö.
Edit: NCC mukaan 3800X kohdalla ois kolme vihreetä NH-D12L kanssa ja 5800X3D kohdalla vielä under evaluation.
Tämä on ajatuksissa kokeilla.
Jos tästä on tulossa joskus testiä niin vertailuun mukaan NH-C14S allekirjoittaneelta kys tuuletin 4U räkissä jonka jouduin vaihtamaan kun NH-D15 ei mahtunut enää. Kiinnostais tietää erot nimen omaan räkki kokoonpanon kannalta.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä