Xiaomin uusien 12 -sarjan lippulaivaälypuhelinten ennakkomyynti alkaa huomenna 6. huhtikuuta ja kauppojen hyllyille laitteita odotetaan 21. päivä kuluvaa kuukautta. Malliston huipulle sijoittuva Xiaomi 12 Pro ehti saapumaan io-techin mobiilitoimituksen käsiin hyvissä ajoin ennen julkaisuaan, joten ennen ennakkotilauspainikkeen naputtamista on nyt mahdollista lukea meidän uusi testiartikkeli kiinalaisvalmistajan 1099 euron hintaisesta lippulaivasta.
Xiaomi 12 Pro sisältää Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiirin, 12 Gt RAM-muistia, 256 Gt tallennustilaa ja 4600 mAh:n akun 120 watin pikalataustuella. Sekä puhelimen pääkamera että sen tukena olevat tele- ja ultralaajakulmakamerat ovat resoluutioltaan 50 megapikseliä ja kameroiden lopputuloksia voi tarkastella 6,73-tuumaiselta 1440p-resoluution AMOLED-näytöltä.
Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi 12 Prohon noin viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.
Lue artikkeli: Testissä Xiaomi 12 Pro
Jep sitä se materialismi ja ajattalemattomuus aiheuttaa
Ei sillä että se olisi hyvä juttu, mutta eipä voi minkään muunkaan markkinoilta löytyvän high-end-puhelimen suorituskykyä ulosmitata muutamaa kymmentä sekuntia pidempään. iPhonet mukaanlukien. Tässä Xiaomissa toki vaikuttaisi jäähdytys ja suorituskyvyn hallinta toimivan vielä keskivertoa huonommin.
Osittain syynä ovat ARM:n Cortex-X -sarjaan perustuvat ytimet, jotka eivät oikein näytä soveltuvan älypuhelimiin ylikuumenemisen vuoksi (maailmalla on jopa raportoitu rikkoutuneita emolevyjä). Tilannetta vielä pahentaa Samsungin valmistusprosessi, jolla kaksi edellistä Snapdragon huippupiiriä on valmistettu. TSMC:n prosessilla valmistetut järjestelmäpiirit ovat toimineet virrankulutuksen suhteen paremmin.
Xiaomin 12 -sarja oikeastaan alleviivaa ongelmaa melko hyvin, kun Xiaomi 12X Snapdragon 870 piirillä toimii paremmin kuin kalliimmat Xiaomi 12 ja 12 Pro mallit uusimmalla SD8G1 piirillä. SD870 valmistetaan TSMC:n prosessilla (vieläpä vanhemmalla 7nm) eikä se käytä Cortex-X ytimiä. Notebookcheckin testeissä Xiaomi 12X (punainen viiva) pyöritti Armajet -peliä yli 60 FPS (ka 64,6 FPS) kun Xiaomi 12:lla (keltainen viiva) jäätiin reilusti alle (ka 45,9 FPS). Vastaavasti Asphalt 9 pelissä Xiaomi 12:n suorituskyky oli rajoitettu 30 FPS jostain syystä.
katso liitettä 830226
Kirsikkana kakun päälle GsmArenan testissä Xiaomi 12X oli ainoa, joka ei kaatunut 3DMark Wild Life Stress testissä. CPU Throttling testissä 12X:n suorituskyky putosi vain 80% maksimista, kun 12 ja 12 Pro malleilla se oli io-techin tavoin 60%.
Omasta mielestä valmistajien pitäisi keskittyä uusien mallien markkinoille puskemisen sijaan laatuun ja erityisesti ohjelmistoon. Jos sitä suorituskykyä ei saada lisää, niin ei sitä tarvitse väkisin yrittää hakea. Kahdessa edellisessä io-techin Xiaomin testiartikkelissa on havaittu ihmeellisiä ohjelmistobugeja ja lapsuksia. Totta kai niitä on aina mutta kun puhutaan yli 1000€ puhelimista, niin parempaan pitäisi pystyä.
Tuota noin, iphone päätelmäsi ei kyllä pidä alkuunkaan paikkaansa.
Ei ollut kyse päätelmistä vaan ihan omista testihavainnoista. Toki suorituskyvyn käyttäytyminen riippuu rasituksen tyypistä.
Tässä esim. Wildlife Stress Testin pitkäaikaisen grafiikkasuorituskyvyn selvä pudotus iPhone 13 Prolla:
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1649243691"
data-lb-id="_xfUid-1-1649243691">
Pointtini nyt siis tuossa aiemmin oli, että mitään näitä nykyisiä high-end-mobiilipiirejä ei pysty ajamaan älypuhelimen kuorissa pidempiä aikoja lähellekään sen maksimipotentiaalilla. Valmistajien välillä on sitten eroja, kuinka pitkään ja kuinka korkealla teholla sitä pystyy tekemään milläkin sovelluksella.
En ymmärrä mistä Xiaomin kaltaiset brändit voivat repiä tällaisen hintatason. Siinä pitäisi jo olla mainstreamin tunnistama nimi, luotettavuus ja laatuarvo takana joka on todistettu ihan konkreettisesti useita kertoja edellisillä tuotteilla suurelle yleisölle.
Ei kai X-sarjan ytimissä sinänsä ole mitään vikaa. Valmistajat vain väärinkäyttävät niitä laitteissaan (ehkä saadakseen parempia benchmark-tuloksia kuin kilpailijansa). Ja tosta Samsungin valmistusprosessin kommentista, niin eikös esim hkultala juuri sinua opastanut asiasta joku aika sitten?
Tämähän on totta melkein kaikissa mobiilipiireissä, mutta tosiaan pointtina tuo suorituskyvyn laskun nopeus ja määrä. Täysi epäonnistuminen Xiaomilta, mutta kyllähän tuo syyttävä sormi osoittaa myös Qualcommin suuntaan kun katselee muiden valmistajien puhelimia samalla piriillä. Melkein voisi jo sanoa suoraan ettei tuota piiriä kannata tunkea puhelimiin ellei niissä ole aktiivista jäähdytystä.
Juu, kuten jo totesinkin niin kyllä tässä Xiaomilla on onnistunut toteutus keskimääräistä heikommin, esimerkiksi OnePlus 10 Prossa tuntuisi suorituskyky säilyvän selvästi paremmin samalla piirillä.
Anandtechin arvostelussakin todettiin, että X2 ytimet ovat turhan ahnaita virrankulutuksen suhteen älypuhelimia ajatellen ja Cortex X -sarjaa on kritisoitu muutenkin.
Valmistajat ovat ajautuneet tilanteeseen, missä laitteiden suorituskykyä joudutaan rajoittamaan tavalla tai toisella. Osa valmistajista on tuonut puhelimille suorituskykyä hidastavia päivityksiä tai sitten valmistajat ovat hidastaneet laitteiden toimintaa sovelluskohtaisesti (kuten näissä Xiaomi 12 malleissa: Xiaomi responds to throttling controversy and Geekbench de-listing). OnePlus puolestaan päätyi kytkemään Cortex X1 pohjaiset tehoytimet kokonaan pois käytöstä tietyissä tilanteissa OnePlus 9 malleissa ja OnePlus 10 Prota ajetaan kokoajan käsijarru päällä.
Osittain viime vuosien lippulaivapiirien kuumenemisongelmiin on myös syynä Samsungin valmistusprosessi. Anandtech totesi Samsungin 5nm prosessin olevan heikompi kuin TSMC:n 5nm (itse asiassa jopa TSMC:n 7nm tasoa). Samsungin 4nm prosessin kanssa tilanne ei ole juurikaan parempi, kun katsotaan miten TSMC:n 4nm prosessilla valmistettu Dimensity 9000 pärjää virrankulutuksessa SD8G1 ja Exynos 2200 piirejä vastaan. Eikä varmaan ole ihan sattumaa, että Qualcomm haluaa siirtyä käyttämään TSMC:n prosessia (Samsung’s horrible yield forces Qualcomm to give TSMC its business)?
Kaiken kukkuraksi Samsungin ihme viritykset rajoittavat pelien resoluutiota. Itsellä ainakin piti ladata Game Plugins Samsungilta ja erikseen pakottaa kaikki täyteen resoluutioon. Jos poistan tuon, niin sitten ei moni peli enää pyörikään natiiviresoluutiolla. Todella nihkeää toimintaa kyllä Samsungilta. (Itsellä siis S22.) P30:n kanssa ei tarvinnut mitään säätämistä. Eipä siinä ollutkaan mitään vastaavaa syöpää "optimoimassa" pelejä…
Genshin Impact:
~10 minuutin keskiarvo fps oli 57,4, mikä on oikeasti kyllä kova tulos.
katso liitettä 831507
Apex Legends (käytännössä koko ajan 60 fps 20 minuutin ajan):
Turpaan veto ehkä lievästi yliampuvaa, mutta hyvin näyttäisi pärjäävän K50 Pro vs. S22 Ultra.
Noissa kuitenkin resoluutio kohtaa, kun taas perus K50 on melkolailla pienemmällä, puhumattakaan iPhone SE:stä.
Tosin Redmi K50:n tapauksessakin resoluutiota on ilmeisesti muutettu kuten Redmi K50 Pro:lla aiemmin.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1649375170"
data-lb-id="_xfUid-1-1649375170">
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-2-1649375170"
data-lb-id="_xfUid-2-1649375170">
Redmi K50 sai juuri uuden päivityksen, jolla resoluutiota ilmeisesti säädetty aiempiin testailuihin nähden.
Näistäkin huolimatta Dimensity 8100 on todella pätevän oloinen piiri. Tuohan ei sisällä ollenkaan niitä surullisen kuuluisia X2 ytimiä, mikä auttaa lämpöjen kanssa.
Kieltämättä kyllä nykymarkkinassa tuollainen moderneilla A710- ja A510-ytimillä varustettu piiri vaikuttaa aika houkuttelevalta vaihtoehdolta.
Niin siis ei tuo Dimensity 8100 niitä sisällä.
Siinä olikin tosiaan vielä vanhemmat A78 ja A55 sisällä, muistin väärin Sitä suuremmalla syyllä olisi tilausta
Ihan päteviä nuokin ilmeisesti vielä ovat. Eihän ne toki vielä hirveän vanhojakaan ole.
Ei ne nyt vanhoja ole, mutta ei tämän alan standardeilla varsinaisesti uusiakaan. A78 esitelty 2020 ja A55 jo 2017.
data-unfurl="true" data-result-id="308870" data-url="https://www.notebookcheck.net/Snapdragon-7-Gen-1-Leak-reveals-more-details-of-Qualcomm-s-sub-premium-SoC-ahead-of-tipped-May-launch.612348.0.html" data-host="www.notebookcheck.net" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Snapdragon 7 Gen 1: Leak reveals more details of Qualcomm's sub-premium SoC ahead of tipped May launch
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.notebookcheck.net
Ainakin itseäni eniten kiinnostavat nuo ilman möhköytimiä olevat alle 500e puhelimet.
katso liitettä 832241
katso liitettä 832756
Joo laita ihmeessä miten Kinkki-luurit pärjää. Muista myös käyttää niitä. Kiitos myös Kinkki-luureista?
Yli 2,5 vuotta vanha iPhone pistää hanttiin ylläoleville malleille ilman mitään ongelmia mitä ilmennyt Xiaomi 12 Prossa ja Samsung S22-sarjassakatso liitettä 832912
Näyttäisi laskevan saman verran suhteessa extremessä ja normaalissa. Tuli vasta nyt huomattua, ettei tullut ajettua extremeä. Ei tapahdu mitään massiivista yhtäkkistä droppia, mikä on käyttökokemuksen kannalta ihan kiva juttu.
katso liitettä 833031
Antiuser aktivoitui Missä vitussa olet ollut? Sinua nimenomaan ollaan odotettu . Hei antiuser. Arvaapa mitä, Iphone 13Pro hävisi kilpailutuksen mulle? Eikö? Iphone 13 saa pelkästä iOs-käyttöjärjestelmästä n.4 miinuspistettä.
Onhan tuo kuvan mukaan hitaampi.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä