Nokia ja kiinalainen Xiaomi ovat ilmoittaneet sopineensa liiketoimintayhteistyöstä sekä monivuotisesta patenttiyhteistyöstä. Sopimus sisältää matkapuhelintekniikoihin liittyvien keskeisten patenttien ristiinlisensointia, jonka lisäksi Xiaomin kerrotaan hankkineen patenttiomaisuutta käyttöönsä. Sopimukseen liittyvistä rahasummista ei myöskään ole mainintaa.
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoi myös suunnitteilla olevista strategisista yhteistyöprojekteista, jotka liittyvät mm. verkkoinfrastruktuuriin, datakeskusten optisiin siirtoratkaisuihin ja infrastruktuuriin sekä Nokian tuoreeseen FP4-verkkoprosessoriin.
Yllä mainittujen ohella yritykset tutkivat yhteistyömahdollisuuksia mm. IoT-ratkaisuihin, tekoälyyn sekä lisättyyn- ja virtuaaliseen todellisuuteen liittyen. Nokialta lisensoitujen patenttien avulla Xiaomin arvioidaan olevan helpompi laajentaa toimintaansa Aasian markkinoiden ulkopuolelle.
Viimeaikaisten huhujen mukaan HMD Global saattaa käyttää Xiaomin järjestelmäpiirejä tulevissa Nokia-älypuhelimissaan. Xiaomi esitteli ensimmäisen alempaan keskiluokkaan sijoittuvan Surge S1 -piirinsä viime helmikuussa.
Lähde: Nokia
Kuva: MIUI
Mainiota!
Erikoista, tämä voi myös tarkoittaa että Nokia brändi lisensioidaan Xiaomille
Voi siinä olla sekin että kun Xiaomi tekee kovasti tuloaan Kiinasta myös länsimaihin niin yrittävät varautua etukäteen ettei heti tule patenttioikeudenkäyntejä jotka ovat tällä alalla hirmu yleisiä ja todella kalliita.
Hyvä juttu, Xiaomilla tuntuu olevan aika paljon hyvää roinaa.
Nyt oli loistava kumppanin valinta. Varmasti molemmat hyötyy.
Muistakaa, että sopimuksen ovat tehneet Nokia ja Xiaomi.
HMD Global on erillinen yritys, eikä tuo sopimus automaattisesti vaikuta heihin. Mutta tietysti neuvottelut Xiaomi-yhteistyölle ovat askeleen lähempänä, jos halutaan käyttää esim. Surge S1 soc. Tänään olen HMD Globalilta saanut emme kommentoi Nokian tekemisiä lausunnon. Käsittääkseni HMD on varsin hyvissä väleissä Qualcommin kanssa.
Tämä on Xiaomi:n puhelimien ilmestymiselle länsimarkkinoille hyvä uutinen kun suurin este sille on ollut patentit.
Nokian huippuvuosien aikaan oli ihan tavallista ristiinlisensoida patentteja. Kyse ei ollut niinkään siitä, että kiinnosti käyttää kilpailijan teknologiaa, vaan se, että näin sanottiin kiltisti ”en haasta sinua oikeuteen”. Oikeudenkäynnit isoille yrityksille maksaa jopa satoja miljoonia.
Xiaomi on kuitenkin vielä aika pieni firma. Todennäköisempää on, että heillä ei ollut mitään annettavaa Nokialle, mutta saivat patentit halvalla. Kun Nokia kuitenkin on patentoinut jotain perustekniikkaa, niin tästä saa salkkuun neuvotteluvaraa isoja vastapelureita vastaan. Kun on tarpeeksi patenttiarsenaalia, kukaan ei haasta oikeuteen, koska häviö maksaa monta, monta miljoonaa.
Luulen että asia liittyy myös älyrannekkeisiin ym. Xiaomilla on vaikka mitä, Xiaomi Mi Smart Home – category of Xiaomi smart devices and accessories for it | Xiaomi-Mi.com
Nokiakin on päättänyt suuntautua sille alueelle. Nokia has high hopes for its its new IoT platform
Tuo mielestäni ei suoraan pidä paikkaansa " saattaa käyttää Xiaomin järjestelmäpiirejä tulevissa Nokia-älypuhelimissaan" Koska Nokia ei valmista puhelimia, mutta se saattaa ostaa älypuhelimia Xiaomilta, jolloin ne käyttää sitä piirinä. Vähän sama jos uutisoitaisiin että jos uutisoitaisiin että suomen valtio ostaa applen prosessoreja. Toki Foxconn voisi ostaa niitä, mutta kilpailijalta ostaminen ei kuulosta todennäköiseltä.
Xiomihan ei valmista kuulokkeita ym laitteita itse, vaan sillä on laaja verkosto jota valmistavat Mi tuotemerkillä tuotteita.
Niin ei olekaan sanottu, että Nokia valmistaisi älypuhelimia, mutta voidaan hieman yksinkertaistetusti sanoa, että HMD Global valmistaa Nokia-älypuhelimet (yhteistyössä FIH Mobilen kanssa). Nokia-älypuhelimet ovat HMD:n ja FIH:n yhteisprojekti, joten en näe siinä mitään järkeä, että Xiaomi alkaisi valmistaa Nokia-älypuhelimia, koska se on FIH:n rooli tuossa yhteistyökuviossa. Nyt kannattaa muistaa, että FIH Mobile ei ole Foxconn, vaan sen tytäryhtiö, joka tekee monenlaista kuluttajaelektroniikkaa ja siihen liittyvää tuotekehitystä. Applen ja Foxconnin väliset valmistussopimukset eivät siis liity tähän asiaan millään tavalla.
Nokia muuten viimeisteli loppukeväästä toisenkin yhteistyökumppanuuden kiinalaisen toimijan kanssa:
Tällä tosin ei taida olla sen kummempia vaikutuksia tähän Nokian ja Xiaomin yhteistyöhön. Panostus Kiinaan näyttää kuitenkin olevan vahvaa.