NVIDIAn ajurit ovat Linux-puolella saaneet vuosien varrella jopa Linus Torvaldsin haistattelemaan ja näyttämään yhtiölle keskisormea. Nyt yhtiön nuiva suhtautuminen avoimiin ajureihin näyttäisi kuitenkin tulleen päätökseen.
Phoronix kertoo NVIDIAn vihdoin päättäneen julkaista näytönohjaintensa kernelimoduulit Linuxille avoimena lähdekoodina. Arvailujen varaan jää, onko päätöksellä jotain tekemistä hiljattaisen tietomurron kanssa, jonka yhteydessä Lapsus$-ryhmä vaati NVIDIAa avaamaan ajurinsa. Phoronix on pistänyt merkille erilaisia vihjeitä avoimista ajureista jo vuodesta 2019 lähtien.
NVIDIA julkaisee ajurit avoimena lähdekoodina Dual MIT/GPL -lisenssillä. Datakeskuskäyttöön ajureiden luvataan olevan jo nyt tuotantokelpoisia, mutta kuluttajamalleille ja työasemiin suunnatuille näytönohjaimille ajureiden luvataan olevan vasta aikaista alfatasoa. Vanhemman sukupolven näytönohjaimien käyttäjille tästä ei ole kuitenkaan iloa, sillä avoimet ajurit vaativat NVIDIAn uuden GPU System Processor -RISC-V-prosessorin läsnäoloa ja sellainen löytyy vasta Turing-sukupolvesta ja sitä uudemmista arkkitehtuureista.
Asiasta lähemmin kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi Phoronixin kattavaa artikkelia.
Lähde: Phoronix
Tämä lienee konesalipuolelta alkanut muutos. Olisiko isot asiakkaat sanoneet, että paree olis pärjätä standardi kernelillä eikä haluta jotain nvidia spesifisia outoja konfiguraatioita konesaleihin? Tätä tukisi myös phoronixin väite siitä, että konesalipiirien ajurit on tuotantalvmiita, mutta tegrat ja kuluttuja+prosumer tuotteet ovat vielä alpha laadulla.
Varmaan ollut työn alla pitkään, kun ei tuollaista ajuria ihan viikoissa tai kuukausissa suunnitella ja toteuteta. Lienee vuosia sitten aloitettu projekti, joka on nyt saatu konesalipuolen osalta tuotantovalmiiksi.
Lapsus$ vuoti jo DLSS 2.2:n lähdekoodin kuulemma. Mutta oleellisempi taitaa olla se geneerinen malli jota NVIDIA opettaa, ei DLSS-lähdekoodi.
juu ei liity. red hatin kaveri tuon jo vahvisti, lähinnä pelkäsivät että tuo vuoto olisi saanut NVIDIAn perääntymään.
Tämä oli ollut suunnitteilla jo pitkään ennen tuota vuotoa.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Why the open source driver release from NVidia is so important for Linux? | Christian F.K. Schaller
Loistava homma ja historiallinen hetki meille linuxkäyttäjille. Julkaisisivat nyt vanhemmillekin korteille ajurit avoimeksi, niin paketti olisi täydellinen. Eipä enää tarvitse tapella nvidian suljetun koodin ajureiden ja epämääräisten kernelpatchien kanssa.,
Niin tässähän oli kyse juurkin vain tuosta ns kernelimoduulista, ei siitä itse userspacen puolella olevasta koodista. Eli kyllä se ihan opensoossia on kun se moduuli on avoin.
Kyllä se sitten parin vuoden päästä kun näistä on oikeasti jotain hyötyä desktopilla, auttaa huomattavasti kun MESA ja nouveu ajurit voivat käyttää tätä moduulia apunaan.
Niin. Lähinnä kommenttini liittyi tähän "avoimiin ajureihin" joista on puhuttu monessa paikassa, myös tässä uutisessa. Ne ajurit eivät ole millään tavalla avoimet edelleenkään, vain kutsurajapinta kerneli moduulissa.
Nähtäväksi sitten jää tuleeko koskaan oikeasti open source ajuria ja jos tulee, niin mitä laatua ne on. Nvidia ja open source on sellainen kombo että olen iän päinvän erittäin skeptinen.
Ohoh. Ehkä pitää alkaa harkita myös NVIDIA:n tuotteita takaisin käyttöön. Nyt alkaa näyttää aika hyvältä linuxin osalta myös työpöydällä kun tukea ja avoimuutta löytyy jokaiselta näytönohjainvalmistajan rintamalta. Intelin ajurithan on olleet jo pitkään tuettuina kernelissä yleisellä tasolla ja olettaisin että tuo ARC julkaisukaan ei aiheuta sen suurempia hikkoja tuen osalta.
Mulle loppukäyttäjänä on oikeestaan ihan sama kuka sen koodin on kirjottanu kunhan toiminnallisuus ja käyttömukavuus on sama. Viimeksi kun noita nv:n blobeja oon ajanu niin kernelin päivittäminen on sen jälkeen ihan v*ttua, kun amd: avoimilla ajureilla päivitykset tapahtuu automaattisesti kaikkien muiden päivitysten ohessa. AMD:n kernelistä löytyvät avoimet ajurit toimii niin hyvin ettei niitä suljettuja viitti asentaa. Windows puolen vastine olisi että NV:n ajurit saisi asentaa aina uudestaan kun tulee isompi windows päivitys, kun AMD:n ajurit tulisi suoraan windows updaten kautta. Toivottavasti kerneli moduulien avoimuus korjaa tämän ongelman, Toki niitä kerneleitä ei ole pakko asentaa aina kun tulee uusi versio, mutta ite asennan.
Toki vähän outoa kutsua tuota open sourceksi, jos kyse on vain viittauksista suljettuun koodiin. Mahtaako toimia ihan jokasessa distrossa jos se suljettu ajuri on asennettu eri paikkaan.
On tainnut DKMS puuttua? Sen pitäisi kääntää ulkopuoliset moduulit automaattisesti reposta ladatun kernel-päivityksen yhteydessä. Avoin koodi toki mahdollistaa jatkossa sen että moduuli tulee kernelin mukana ja nämä kääntämiset jää pois.
Joo ei ole itselläkään ollut mitään ongelmia. Ajossa on niin Ubuntua kuin Archiakin, ja aina kernelin päivittyessä vedetään myös nvidian-moduulit sisään, sama myös jos nvidian jutut päivittyvät.
Tämä on hiukan epäselvä vielä. Jos ajurilla ei ole userspace-puolella avoimen koodin vastinetta, niin voi olla vaikea sisällyttää kerneliin – tämä ei ole tekninen vaan periaatteellinen juttu. Nvidian userspace-puolen ajuri lienee jatkossakin suljettu kuten se firmware. Eli hyvin pieni osa on oikeasti avointa. Jos mesa-ajurit saa kernel-puolen kanssa toimimaan yhteen, niin sittenhän ongelmaa ei ole.
Nvidian ajureissa on erikseen jakelusta johtuen se perusongelma, että kaikki ajuriversiot eivät käänny kaikkien kernelien kanssa. DKMS ei sinällään korjaa tätä. On distron vastuulla testata, että saatava ajurikombo ylipäänsä kääntyy ja toimii.
Hector Martin Twitterissä: "So NVIDIA "released" their kernel driver as open source. By which they mean, they moved most of it to firmware and made the open source driver call into it. There are almost 900 functions implemented in the 34MB firmware, give or take, from what I can see. Broadcom vibes…" / Twitter
Eli veikkaan, että vanhojen korttien kohdalta jää luu käteen Linuxin ostalta.
Mutta jos käytät uudempaa kerneliä mitä distron repo tarjoaa, niin se on ihan arpa peliä miten DKMS:n kanssa käy. Yleiseti ottaen distron testaamaton unsigned kerneli -> kaput.
Näin esim kävi kun duunin TR työaseman hwe kernelistä yritin päivittää 5.15 .. eipä onnistunut. AMD:n kortilla ei tuollaisia ongelmia tule. Perin ärsyttävää, vasitekkin kun mun duuni työasemassa se pirun kortti on vain ja ainoastaan sen takia, että saa useamman näytön kiinni.
Toinen hauskuus on, että Nvidia tiputtelee vanhojen korttien tukia ja luo uusia ajurisarjoja uusille. Sitten kun sulla on vaikka GT 1030 yhdessä pcie röörissä ja toisessa on joku 4xx/5xx sarjalainen niin ähäpäs niitä ei voi mitenkään saada toimimaan samaan aikaan, koska yhteistä ajuria ei löydy. Ja tämä tulee varmasti taas kerran eteen, niinkuin Obi-Lan tuossa alempana arpoo. Sitten onkin parhaillaan 3 sarjaa näyttiksiä ja ajureita joita ei voi saada samaan aikaan toimimaan vaikka tarkoitus olisi vain saada 2d desktop paskaa usealle näytölle.
Toki AMD:lläkin noita GTX 400 -sarjalaisia vastaavat Terascale 2 -ohjaimet (5000-sarja?) käyttävät vanhempaa radeon-ajuria eikä amdgpu/dc-ajuria. Vielä vanhemmissa on fglrx-ajuriakin jne. Nvidian ratkaisu oli katkaista tuki tietyssä versionumerossa ja AMD on vaihtanut koko ajurin nimeä. Taitavat nuo kahden eri ajurigeneraation kombot toimia AMD:llä samaan aikaan, mutta en yllättyisi, jos on heikosti testattu.
Lienee turvallinen oletus laskea, että äärimmäisen nopeasti kehittyvä komponentti toimisi työkäytössä vain 5 vuotta. Esim. Hiukan GTX 480:ää nopeampi 1050 alunperin ollut MSRP-hinnaltaan luokkaa satasen, joten aika helposti päivittää kaikki ohjaimet samaan generaatioon.
Tietotaitoni ei ole kovin laaja tässä asiassa, joten kysyn. Miksi tämä olisi huono asia? Eikö tuo niinsanotusti universaalimpi ratkaisu?
Teoriassa näin, mutta käytäntö voi olla monessa firmassa vähän hankalmpaa. Esimerkiksi meillä ei virallisesti ole desktop työasemia, joten myöskään virallisessa hankinta prosessissa ei ole näytönohjainkortteja. Ennen pystyttiin osaston sisällä pomon luvalla ostamaan visalla verkkokaupasta kortti ja iskemään se kulukorvauksena toimistotarvikkeista. Nyt se ei onnistu, joten prosessi on niin perseestä , että jätin uuden kortin hommaamisen väliin ja poistin 2 näytöä käytöstä.
Yrityksissä joissa on 10-100 tuhansia työntekijöitä on yleensä jonku hankinta prosessi ja sitten on hankinta kumppani. Sieltä kumppanilta löytyy jotain tavaraa, joka on katsottu tarpeelliseksi ja kaikki katalogin ulkopuolella oleva romu on hankalaa saada ja vaatii erityisluvan. Tämän sen vuoksi, että kaikki katalogin ulkopuoliset tilaukset ja niiden laskut pitää jonkun käsitellä käsin ja se maksaa ihan oikeasti rahaa puljata niiden laskujen kanssa vs. että ne menee automaatti järjestelmien läpi.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä