Ajurit tulevat saataville Dual MIT/GPL -lisenssillä ja ovat jo tuotantovalmiit datakeskuskäyttöön, kun kuluttaja- ja työasemapuolten tuki on vielä aikaisessa alfavaiheessa.

NVIDIAn ajurit ovat Linux-puolella saaneet vuosien varrella jopa Linus Torvaldsin haistattelemaan ja näyttämään yhtiölle keskisormea. Nyt yhtiön nuiva suhtautuminen avoimiin ajureihin näyttäisi kuitenkin tulleen päätökseen.

Phoronix kertoo NVIDIAn vihdoin päättäneen julkaista näytönohjaintensa kernelimoduulit Linuxille avoimena lähdekoodina. Arvailujen varaan jää, onko päätöksellä jotain tekemistä hiljattaisen tietomurron kanssa, jonka yhteydessä Lapsus$-ryhmä vaati NVIDIAa avaamaan ajurinsa. Phoronix on pistänyt merkille erilaisia vihjeitä avoimista ajureista jo vuodesta 2019 lähtien.

NVIDIA julkaisee ajurit avoimena lähdekoodina Dual MIT/GPL -lisenssillä. Datakeskuskäyttöön ajureiden luvataan olevan jo nyt tuotantokelpoisia, mutta kuluttajamalleille ja työasemiin suunnatuille näytönohjaimille ajureiden luvataan olevan vasta aikaista alfatasoa. Vanhemman sukupolven näytönohjaimien käyttäjille tästä ei ole kuitenkaan iloa, sillä avoimet ajurit vaativat NVIDIAn uuden GPU System Processor -RISC-V-prosessorin läsnäoloa ja sellainen löytyy vasta Turing-sukupolvesta ja sitä uudemmista arkkitehtuureista.

Asiasta lähemmin kiinnostuneille suosittelemme lämpimästi Phoronixin kattavaa artikkelia.

Lähde: Phoronix

This site uses XenWord.
;