NVIDIA valmistelee uusien Ampere-arkkitehtuuriin perustuvien GeForce-näytönohjainten julkaisua syyskuussa. Nyt yhtiö on julkaissut lukuisten vuotojen joukkoon videon, jossa kuvaillaan näytönohjaimen jäähdytyksen haasteita ja siinä sivussa tulevien näytönohjainten jäähdytystä.
Ampere-sukupolven tähän asti vuotaneet GeForce RTX 3080- ja RTX 3090 -näytönohjaimet käyttävät totutusta merkittävästi poikkeavaa jäähdytysratkaisua. Niissä toinen tuulettimista on kortti perinteisessä asennossa asennettuna näytönohjaimen alapuolella kuten yleensäkin, mutta toinen on asennettu piirilevyn tasalla ylälaitaan. Aiemmin spekuloitiin, että selkäpuolen tuuletin puhaltaisi ilmaa jäähdytysrivaston läpi, mutta nyt julkaistu video osoitti sen oletuksen vääräksi. Näytönohjainten piirilevy on kutistettu mahdollisimman lyhyeksi ja peräpäästään V-malliseksi, jotta näytönohjaimen selkäpuolelle asennettu tuuletin voi imeä ilmaa vapaasti jäähdytysrivaston läpi. Ratkaisun pitäisi olla selvästi tehokkaampi samalla äänentuotolla, kuin perinteiset piirilevyä päin puhaltavat tuulettimet. Videolla näkyy lyhyesti myös neljän paksun lämpöputken järjestelmä, joka siirtää lämpöä höyrykammiosta kortin peräpään rivastolle.
Lisäksi videolla näkyy NVIDIAn uusi 12-pinninen lisävirtaliitin, joka on asennettu vinoon ja pystyyn V-mallisen piirilevypäädyn tuntumaan. Näytönohjainten mukana tulee tarvittava adapteri, jolla kaksi 8-pinnistä PCI Express -lisävirtaliitintä voidaan muuntaa 12-pinniseksi liittimeksi. Videolla kuvataan myös uusi kiinnitysrauta, joka hyödyntää lehtijousia pitääkseen sen koon mahdollisimman matalana, mikä puolestaan mahdollistaa suojalevyn asentamisen näytönohjaimen selkäpuolelle aiempaa helpommin.
Ei itse jäähy mutta sen ilmankiertomalli sitäkin paremmin. Päivitän uutista vielä kunhan on tuuhioitu io-tech tiimillä kana pubgissa (totuus: ei toivoakaan kanasta)
Vähän mietityttää tuo pystyssä oleva 12-pin liitin, saattaa mennä aika helposti mutkalle taikka murtua jos on jäykät kaapelit ja on tiukat liittimet kuten yleensä, tulee koko liitin mukana varsinkin kun se on tuolla V piirilevyn kärjessä, tosin kyl pcb on melko kestävä. Tai voihan se olla myös juotettu levylle jollain liitintä ympäröivällä pellillä…
Juu kyllä tuo hirvittävää jollei ole erikseen tuettu jollain, sen verran pienelle alalle kohdistuu voimat kun liitintä pistetään paikalleen muuten.
Käyttävätkö sitten muut valmistajat perinteistä ratkaisua ja onko sellainen edelleen tehokkaampi? Nähtäväksi jää, mutta aplodit voi antaa tilan säästämisestä. Video on kuitenkin pohjimmiltaan mainos ei niinkään merkittävästä muutoksesta.
Tosta on sitten kun normi jamppa tempaisee liittimen irti ilman lukituksen vapautusta ja liitin on "kuivanu" kiinni.
Mutta käytännössä tuo liitin on aivan turha kun se voidaan korvata mukana tulevalla adapterilla, eli ohjaimen liitinkin voisi olla jos adapterien kokoinen.
Vaikeaa sanoa. En ole vielä 90 vuotta vanha mies, en ole geriatri tai urologi, eikä tuollaisen tarkkailu kuulu vapaa-ajan harrastuksiini.
Jos $1400 kortista hajoaisi virtaliitin katsomalla sitä vähän pahasti, niin siitä nousisi melkoinen itku ja parran pärinä. Joten eiköhän tuo liitin liene tuettu vähintäänkin riittävästi. 😉
Mielenkiintoista nähdä virrakulutus vs. lämpötilat vs. äänitaso… Ei niin että olisi koskaan varaa tuohon korttiin, mutta mielenkiintoistahan noita uusia highend kortteja on seurata!
Mä en kyllä ihan ole 100% fani siihen että näyttis tekee liikaa oletuksia siitä millaiset ja missä on kotelotuulettimet.
Toi noiden uusi systeemi siis näyttää haluavan sen viileän ilman altaan ja puhaltaa sen ylös.
Todennäköisesti ja toivottavasti on, mutta kyllähän noita aika absurdin luokan mokiakin aina välillä tulee vastaan, kuten vaikka Applen "pidät puhelinta väärin kädessäsi" -keissi aikoinaan
No nyt io-techin virtaus- ja lämpödynamiikan insinöörit voisi sitten vaikka yhdessä kertoa että miten se homma tehdään paremmin?
Näin maallikkona ajatellen toi on selvästi parempi ratkaisu kuin puhaltaa sivuille tai siis oikeastaan toiselle sivulle kun toisella on vastassa emolevy niin ei sinne paljoa saa puhallettua ja sen minkä saa palaa varmaan tehokkaasti suurin osa takaisin kiertoon.
Tuossa taas osa pusketaan suoraan ulos ja osa ylös jonne lämmin ilma noin ylipäätäänkin tykkää mieluummin siirtyä.
Niin paremmin kelle?
Tuo on suunniteltu keskimääräisen tyylin mukaisesti jossa on kotelossa takana tuuletin puhaltamassa ulos, edessä puhaltamassa sisään ja ehkä päällä jotain tai ehkä ei. Tuollaiseenhan tuo on parempi kuin tavanomainen näyttis joka puhaltaa sitä ilmaa kotelon sisällä ympäriinsä.
Paitsi jos laitetaan välipalalla pystyyn jolloin se puhaltaa kai kuuman emoa päin. Onneksi siellä nykyään on niitä pieniä tuulettimia ettei piirisarjalle tule liian kuuma
Mutta vakavemmin, eihän tämä nyt muuten paljoa eroa tämänhetkisestä, ainut ero on se että kuuma (ja tosiaan luultavammin kuuma eikä graafin vihjaamasti "miedosti lämmin") ilma nousee tehokkaasti läpi ylöspäin kotelossa eikä vain konvektiolla/muun ilmavirran mukana. Kotelotuulettimien sijaan tämän vaikutus prosessorin ottoilman lämpötilaan voi olla mielenkiintoinen pointti, ainakin allekirjoittaneen ilmajäähyn kanssa tälläinen takatuuppari syöttäisi sitä kuumaa ilmaansa suoraan prossutuulettimen lapaan joka muusta ilmavirrasta huolimatta heikentänee jäähdytystehoa. Mitattavasti vai ei, sitä en osaa sanoa mutta eiköhän siitäkin saada dataa kunhan kortit on ulkona.
Graafissa puhutaan ilman liikkeen nopeudesta, ei lämmöstä. Vähän kotelosta riippuen ja näyttiksen asennosta riippuen kuuma ilma menee nyt suoraan prossulle/muisteille.
Statistiikaksi vaikka gpu, emon vrm, cpu ja keskusmuistin lämmöt. Kopat ja niiden ilmanvaihdot nyt vaihtelee, mutta tuosta vähän näkisi onko tuolla prosun suuntaan pusketulla ilmavirralla merkitystä vai ei.
Tuskin on suurta merkitystä, jonnekinhan sen kuuman ilman on nykyisinkin poistuttava vaikka se puhalletaan sivulle, eli kyllä sekin sotkeentuu tuoreeseen ilmaan mitä edestä puhalletaan ja näin ajautuu osin CPU coolerin läpitte. Muutenhan se vaan jäisi pyörimään sinne GPU:n ympärille ja GPU sitten alkaisi kokkaamaan.
Tuossa uudessa systeemissä kun on vielä niin pitkä kortti kyseessä, se kuuma saattaa itseasissa mennä yli ja jos katossa on poistopuhallin niin suoraan sinne.
Just meinasin vähän samaa. Noissa aikaisemmissahan huhuissa oli myös juteltu että huippumalli vaatisi 3×8 pinnistä lisävirtaa.
Vähän off topic mutta kun pistää silmään, niin joku tämän artikkelin/sivun SSL asetuksissa nenällään kun chrome valittaa et pystyy injectaamaan tänne.
Kiinnostaa se silti. Voi olla, että se kierrättää ilmaa pois GPU:n alueelta ja kotelon lämmöt laskeekin, kun kuuma ilma poistuu, eikä jää pyörimään (samalla lämpökuormalla).
Jos taas GPU pitää itsensä viileänä cpu:n kustannuksella, niin se voi olla inhottava yllätys muutamalle kokoonpanolle. Dual rank muistikammat käy kellotettuna aika lämpöisinä, niille piti omassa kokoonpanossa laittaa erikseen jäähdytys kellottaessa.
Taitaa olla syynä ketjuun postattu imgur-kuva, mikä ei ole salatun yhteyden päässä.
Ai kappas, olisi pitänyt katsoa yksiköt eikä vaan olettaa. Kiitos korjauksesta.
Omassa setissä GPU:n yläpinnan ja ilmajäähyn välissä on selkeä rako jota päin etutuulettimet melko vapaasti puhaltaa eli GPU:n kuuma ilma pitäisi teoriassa suuntautua siitä kotelon takaseinää kohti jossa sitten on tuulettimet heittämässä sitä pihalle, näin ollen vaikuttaen vain vähän CPU:n sisääntulevaan ilmavirtaan (toki kotelon ilma on aina jossain määrin sekoittunutta). Tämä uudenmallinen tuuletus GPU:lle muuttaisi tätä merkittävästi, luulen.
Tämä jäähdytysratkaisu tuo mieleen ASUS Turbo-malliston kortteja, jossa oli sisääntuloaukko sekä ala- että yläpuolella, eli ”Dual-intake blower fan”. Esimerkkinä ASUS GTX 970 Turbo: https://www.asus.com/Graphics-Cards/TURBOGTX970OC4GD5/
Tuota nyt ei kyllä spekuloinut kukaan muu kuin idiootit, ei millään pahalla.
GTX 480 oli aikoinaan jo tuolla takapuolella reikä, ei sinällään siis uutta. Lähinnä hätäkeino ja kertoo siitä ettei jäähdytysratkaisu riitä. Nuo turbotkin aika surullisenkuuluisia vekottimia.
Minä uskoisin että he pohjjustavat tuolla tuleviin malleihin virran saanti ongelmia.
Mietippä 3 tai jopa 4 8:n pinnistä paljonko ne vie tilaa.
Haluan nähdä sen 675W tehonkulutuksesta selviytyvän vakiojäähyn. Ei ton uuden liittimen läpi voi kovasti yli 300W pumpata ilman vakavia lämpenemisongelmia, siinä missä sama käytännön lämpenemisraja tulee vastaan jotakuinkin samassa kohtaa yhden 8pin liittimen kohdalla (eli kun 8pin liittimen pci-sig speksi ylitetään 100%:lla).
Se ei vain muuta haastetta, että mistä prossujäähy (+muistit) saa tuoretta ilmaa?
Tuon markkinoinnin tekaiseman simulaation sijaan oikeassa maailmassa kotelon etutuulettimelta tuleva viileä ilmavirta sysäisi GPU:n lämpöjä päin prossujäähyä, GPU:n ilmavirran taas pyrkiessä sysäämään etutuulettimen ilmavirtaa sinne katon poistotuulettimeen.
Aaltoliikkeistä ja valonsäteistä poiketen fyysisen, edes kaasumaisen, aineen virrathan eivät voi kulkea ristiin.
Nykyisillä päin kotelon kylkeä puhaltavilla jäähyillä ei noin suoraa ilmavirtojen törmäystä tule.
Ja osan GPU:n lämmöistä suoraan kotelosta ulos työntäminenkin auttaa vain, jos kokonaislämmöntuotto pysyy nykyisellä tasolla.
Mikä ei vaikuta pitävän paikkansa ja tässä voi 150-200W lämpöä tulla dumpatuksi suoraan päin muisteja ja prossujäähyä.
Mutta sehän ei enää ole rahat jo taskuunsa käärineen Nvidian ongelma, vaan siitä taviskäyttäjät tulevat syyttämään näiden muiden osien valmistajia…
Kyllä ne ilmavirrat siinä varmaan pääosin sekottuu, eli kuuman GPU ilman sijaan CPU jäähy saa lämmintä hybridi-ilmaa (kuumaa GPU ilmaa + viileää etutuuletinilmaa).
Itse laittaisin ja olen laittanutkin nykysetupissa etummaisen kattotuulettimen työntämää ilmaa sisäänpäin, koska muuten se pääasiassa poistaisi vain juuri sisään tullutta ylemmän etutuulettimen ilmaa kotelosta. Tässä skenariossa CPU jäähy saa varmasti ainakin n. puolet viileää ilmaa. Takimmaisen kattotuulettimen voisi ottaa oikeastaan myös pois, ettei se etummainen kierrätä tämän poistamaa lämmintä ilmaa sisälle, mutta en jaksa…
’Despite its relatively compact dimensions, the 12-pin connector is rumored to be rated for a significantly higher power delivery than the 8-pin connector, with some of the oldest reports even suggesting 600 W.’
Google translate:
Suhteellisen pienistä mitoistaan huolimatta 12-napainen liitin on huhuttu olevan luokiteltu huomattavasti suuremmaksi virrankulutukseksi kuin 8-napainen liitin, ja jotkut vanhimmista raporteista viittaavat jopa 600 W:n
Lähde
Siihen en ota kantaa miten onnistuvat jäähdyttämään mutta uskoisin heidän ainakin saavan teoriassa enemmän tilaa jäähdytykselle.
Edit: ’The 8-pin power connector can deliver a maximum of 150W’
Eli mahdollisesti vastaa neljää nykyistä 8 pinnistä.
Lähde
Kyllähän tuo tulee helpottamaan myös johto viidakkoa. Loistava idea etten sanoisi.
Jos nyt Molex standardin mukaan noille liittimille ruvetaan maksimi virroilla tehoja laskeskelemaan se on 6*5.5A*12V=396W 12 -pinniselle micro fitille ja 3*9A*12V=324W 8-pinniselle mini fitille. Nvidia kun korvaa yhdellä 12-pinnisellä kaksi kasi pinnistä, niin sen on tarkoitus pystyä siirtämään se 300W tehoa eli 300/(6*12V)=5A per pinni.
Niin tai jos ne sense pinnit muistetaan ottaa mukaan niin siellä on ilmeisesti 5kpl käyttökelpoista maata joten sen mukaan laskenta eli 330W ja PCI-e väylästä se 75W niin kyllähän se 405W pitäisi riittää aika pitkälle. Tai jos oletetaan että kortin jäähdytys kierrättää myös liittimeltä suht asiallisesti ilmaa niin kyllä siitä silloin voidaan pinni speksin mukaan repiä tehoja, joten 510W voisi ottaa siitä 12-pinnisestä.
—
Nopeasti tupakkiaskin kulmaan laskien: Jos meillä on tuuletin joka puskee kotelosta ulos ilmaa vauhdilla ~65m³/h, niin jos ilman sisälämpö on 35C ja korvaavan ilman lämpötila on 20C, niin kotelosta katoaa tuon yhden tuulettimen ansiosta n. 400W teholla lämpöä.
Eli kahdella 12cm tuulettimella kotelosta lähtee kyllä aika hyvä määrä lämpöä veke ilman, että kotelon pitää olla kovinkaan kuumaa. Vielä jos tuo takahyrrä siirtää edes muutaman kuution tunnissa jotain 45C ilmaa sieltä kotelosta ulos, niin sekin on jo aika monta wattia pois koneesta.
Speksin mukaan siis 150W+150W on edelleen lisävirralle maksimi. (jos tällä sivulla on oikein Power Supply Connectors and Pinouts )
Siis selvyydeksi, kenelläkään ei ole tuon julkaisussa virtalähdettä jossa on tuota uutta liitintä suoraan. Tuo kytketään alkuun 2x PCIe 8 pin jotka on 150W kappale.
https://www.molex.com/molex/products/part-detail/pcb_headers/0455580002
Siinä 6-pinnisen korttiliittimen speksit, luvataan 8A per contact. Eli kyllä siitä voidaan ottaa huomattavasti enemmän mitä se PCI-e "speksi" sanoo, edellyttäen toki sen että ei ole narujen kanssa säästelty.
Vähän tässä on kyllä sellainen kanamuna efekti, nvidia yrittää ratkaista ongelmaa jota ei pysty ratkaisemaan sillä että lyödään salkkuun mukaan adapteri. Ainoa keino jolla ongelma ratkaistaan on että powerissa on suoraan 12-pin liitin ja piuha taikka sitten sama ratkaisu minkä seasonic on tekemässä eli tarjotaan modulaarista kaapelia olemassa oleviin powereihin jolloin narut on varmasti mitoitettu riittäviksi.
Nyt tuon adapterin kanssa tulee käymään niin että porukka iskee siihen yhden 8-pin piuhan jossa on siansaparo ja sitten ihmetellään kun taikasavut karkaa.
Voisin kuvitella että suurimmalta osalta PSU-valmistajista on tulossa vastaavat kaapelit myyntiin, ite koitin tuossa vilkuilla hieman Corsairin sivuja ja jonnyguru mainitti n. viikko sitten Corsairin foorumilla seuraavaa:
"You can pretty much be 100% sure that IF the Ampere cards with the 12-pin micro-fit end up in end users hands, after market modular cables are going to be available for everyone. "
Se tuli kyllä mieleen et mahtaako nää kaapelit olla varustettu kahdella PCI-E virtaliittimellä PSU:n päässä.
Jos en väärin muista, joissain palvelinjärjestelmissä on tehty näin jo ties kuinka kauan sitten.
Kyllä se seasonicin piuha ainaskin on 12-pin to 2×8-pin. Eikai siinä mitään järkeä muuten olis.
ja pci liitin 75w päälle yht. 375w
Onhan nuo piuhat powerin päästä myös huomattavasti paksumpaa tekoa (toivottavasti myös kuparin osalta) eli eipä tuossa mitään ongelmaa ole.
Myydäänkö tällaista huijauskuraa nykyään vielä? Itse en ole törmännyt koskaan. Ei siinä, en ole pc-maailmassa kauaa ollut ja senkin ajan luottanut Seasonic Prime -laatuun. Itseäni ärsyttää ihan sellainenkin jossa PSU:n päässä on 8 pin ja sitten tuo haaroitettu toisessa päässä. Sekin mielestäni hieman kyseenalainen. Omaan näyttikseeni olen vetänyt kaksi kuvailemaani johtoa, jolloin molemmista nuo saparot jäävät yli rumasti.
Onneksi ainakin Seasonicin uusissa Prime GX, PX ja TX virtalähteissä tulee ainoastaan yhden liittimen johtoja eli noista haaroista on vihdoinkin päästy eroon.
Jooh. Super Flower Leadex II 1000W mukana tullee 2kpl tommosia 2×6+2 ja 2kpl samanmoisia ilman saparoa eli pelkkä 6+2. Muuten hemmetin hyvä poweri mutta noi PCI-e piuhat tosiaan jäi vähän kaivelemaan. Toi PSU:n pää on kuitenkin 3×3 eli siellä on 9 pinniä mutta 7 vain kytketty ja niistäkin yksi hyppylangalla kuten kuvasta näkyy.
Saman paksuisia ne johdot on aina PSU:lta saparon päähän asti. Ja nuo piuhat nimenomaan on niitä joilla niitä ongelmia saadaan aikaan.
Öh, ihan yleinen käytäntö. Käytössä myös seasonic gold+ sarjassa joka viimevuosien suosituimpia powereita.
Ai okei. Mielenkiintoista. Onko tuosta virtalähteen pään toteutuksesta koitunut ongelmia? Tuo komponentin pään haaroitus on tiettävästi ainakin aiheuttanut ongelmia 2080 ti Gaming X Trion kanssa.
On niitä taikasavuja päässy ulos molemmista päistä.