NVIDIA joutui aikoinaan kohun kohteeksi suunniteltuaan GeForce Partner Program -kumppanuusohjelmaa, jonka epäiltiin täyttävän helposti määräävän markkina-aseman väärinkäytön ehdot. GPP-ohjelma peruttiin, mutta ajatukset saattoivat jäädä kytemään.
Wall Street Journalissa on julkaistu artikkeli, jossa NVIDIAa syytetään GPP:n kaltaisesta toiminnasta tekoälypiirien kanssa. Tekoälypiirejä kehittävän Croq:n toimitusjohtaja Jonathan Rossin mukaan yritykset pelkäävät NVIDIAn yksinkertaisesti viivästyttävän toimituksiaan yhtiöille, mikäli ne edes harkitsisivat muiden valmistajien piirien käyttöä.
Ross kertoo useiden yhtiöiden viestineen jo pelkkien tapaamisten kilpailevien piirivalmistajien kanssa olevan riittävä syy NVIDIAlle ruveta hankalaksi. Hänen mukaansa ongelman ydin on siinä, että asiakkaiden pitää maksaa NVIDIAlle vuosi ennakkoon piireistä, joiden toimitukseen voi mennä se vuosi, tai sitten enemmän.
NVIDIAn oman kannan mukaan se pyrkii olemaan reilu toimittaja. Nahkatakkisen toimitusjohtaja Jensen Huangin mukaan yhtiö pyrkii välttämään kiihdytinten myymistä yhtiöille, joissa ne eivät pääse välittömästi käyttöön. Lisäksi hän kertoo NVIDIAn mainostavan asiakkailleen pilvipalveluntarjoajien GPU-instansseja omia piirejään odotellessa. Yksi tällaisista on CoreWeave, johon yhtiö on itsekin investoinut merkittävästi.
This happens more than you expect, NVIDIA does this with DC customers, OEMs, AIBs, press, and resellers. They learned from GPP to not put it into writing. They just don't ship after a customer has ordered. They are the GPU cartel and they control all supply.
— Scott Herkelman (@sherkelman) February 27, 2024
VideoCardz raportoi lisäksi AMD:lla aiemmin työskennelleen Scott Herkelmanin tukevan Rossin väitteitä. Herkelman on twiitannut X:ssä NVIDIAn harrastavan täysin vastaavaa toimintaa paitsi tekoälymarkkinoilla, myös kaikkialla muualla. Hänen mukaansa NVIDIA toimii kartellimaisesti ja yksinkertaisesti jättävät toimituksia tekemättä, mikäli he katsovat yrityksen toimineen sen kannalta epäsuotuisasti. Tom’s Hardware muistuttaa, ettei NVIDIA ole suinkaan ainut vastaavaa alalla harrastanut yritys. Esimerkiksi Intel on jäänyt kiinni useampaankin kertaan vastaavista toimista ja saanut niistä tuomioitakin.
Lähteet: Tom’s Hardware, VideoCardz
Kaikki alojen toimijat tekee niin.
Jenkkien markkinoilla pari firmaa on jotka voisi ihan hyvin pilkkoa hieman pienempiin osiin väkipakolla.
Vain pari?? Eiköhän kaikki isot teknologiafirmat oo sellaisia
Aluksi vaikka:
– Apple
– Amazon
– Facebook
– Google
– Intel
– Microsoft
– Tesla/Twitter (X)/ mitä kaikkea tähän konserniin liittyykään
– Monet lääkeyhtiöt
Nvidialla oli tovinaikaa 8kk tuotanto myyty etukäteen. Tällä hetkellä joku 4-6kk odotusaika. Jos kilpailijoilla olisi tarjota kilpailukykyistä piiriä(sisältää softan ja konesalikoon toimivuuden) ns. heti niin ne menis kaikki kaupaksi. AMD:lla esimerkiksi ei ole myydä isoa määrää piirejä tällä hetkellä kun mi300 tuotteiden rampup on vasta vaiheessa ja isompi määrä tuotteita tarjolla h2 2024. Yhden mi300x:n tekeminen kestää 7kk-8kk. Lähde valmistusajalle lisa su.
Nvidia pääsi nyt niittämään, kun ovat satsanneet AI:hin pitkän aikaa.
Nvidia toimitti 2016 openai:lle ensimmäiset serverit
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1709215642"
data-lb-id="_xfUid-1-1709215642">
data-unfurl="true" data-result-id="583867" data-url="https://www.tomshardware.com/tech-industry/artificial-intelligence/elon-musk-reminisces-about-the-time-jensen-huang-donated-a-dgx-1-to-openai-shares-photo-gallery" data-host="www.tomshardware.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Elon Musk reminisces about the time Jensen Huang donated a DGX-1 to OpenAI, shares photo gallery
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.tomshardware.com
Alexnet nvidian gpu:lla 2012. Tensoriytimet kuluttaja gpu:hun yksi ajuri ai kehityksessä. 2012 toki ei ollut tensoriytimiä vielä. Alexnetistä visionääri saattoi kuitenkin miettiä, mitä jos matriisioperaatioita saataisiin kiihdytettyä rajusti.
data-unfurl="true" data-result-id="555576" data-url="https://en.wikipedia.org/wiki/AlexNet" data-host="en.wikipedia.org" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
AlexNet – Wikipedia
data-onerror="hide-parent"/>
en.wikipedia.org
katso liitettä 1270401
kellerin tenstorrent ja japanilaiset hynttyyt yhteen ai-kiihdyttimissä. tenstorrent lisensoi japanilaisille ip:ta mitä sitten pukataan ulos japanilaisesta tehtaasta.
data-unfurl="true" data-result-id="583992" data-url="https://www.anandtech.com/show/21281/tenstorrent-licenses-risc-vcpu-ip-to-build-2nm-edge-ai-accelerator" data-host="www.anandtech.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Tenstorrent Licenses RISC-V CPU IP to Build 2nm AI Accelerator for Edge
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.anandtech.com
Kartellijuttuja kun miettii niin aika hyvin on isoilla pelaajilla myös omat kiihdyttimet työn alla. Tesla, amazon, microsoft, google, meta jne. kaikki kyhää omia kiihdyttimiä. Ei nvidia voi kauheasti noiden kanssa pelata voimapelejä tai tulevaisuuden ostokset ns. nolla.
Kyllähän firmoilla on tendenssi "vakiinnuttaa" asemaansa kun pääsevät määräävään markkina-asemaan ja useasti tämä tapahtuu nimenomaan epärehellisinkin keinoin. Vai voitko sanoa että nvidia olisi puolijohdepulan/mainaus/koronan aikaan toiminut täysin puhtoisesti. Eikä tuo nvidian kohdalla mikään ensimmäinen kerta ollut. DRAM valmistajat tais viimeksi kärähtää hintakartellista
Mitä tulee sitten noihin sanktioihin niin ne on joka kerta karkkirahoja noille firmoille suhteessa saavutettuun hyötyyn jotka ratkaistaan sovittelemalla ja johda todellisuudessa mihinkään muuhun kuin siihen että korporaatiot nauraa matkalla pankkiin.
Mitä tulee muiden kommentteihin tuosta pilkkomisesta niin täysin samaa mieltä. Käytännössä mikä tahansa jättitekno joka laajentanut toimintaansa tai kohonnut nvidian tavoin dominanssiin voitais pilkkoa. Tämä nykyajan "too big to fail" kapitaalimaailma missä kasvetaan niin isoksi että aletaan imemään elinvoima kilpailijoilta joko kiusaamalla tai ostamalla pois markkinoilta on pahinta myrkkyä ironisesti sille järjestelmälle minkä nimeen nämäkin tahot vannovat eli kallissinen kilpailtu kapitaalimarkkina.
Mä en usko, että nvidia on sen parempi tai huonompi yritys kuin intel tai amd. Kilpailijoiden suusta tulevat mustamaalaukset on aika huono todiste yhtään mistään. Jos/Kun joku lyö todisteita tiskiin ja nvidia saa tuomiota oikeudessa niin asia on selkee.
Yritin kuitenkin esittää pointteja aikaisemmissa postauksissa miksi nvidia ei voi liikaa keulia tässä tilanteessa tai pelaa itsensä täysin ulos konesalimarkkinasta. Esimerkkinä meta, amazon, microsoft, google jne. itse tehdyt kiihdyttimet versus nvidialta ostaminen. Olisi kovin typerää optimoida yhden vuoden tulosta sen sijaan, että miettii asiaa pitkällä aikajänteellä. Nvidia pelaa pitkää peliä kuten näkyy siitä miten aikaisin nvidia alkoi satsaamaan gpu ohjelmoitavuuteen(cuda) ja tekoälyyn(alex net 2012, openai 2016 jne).
Uusilla yrittäjillä voi olla vaikeuksia saada käsiinsä äkkiä huipputekniikkaa..
Joo AMD:llä 80% myynnistä CPU:issa jälleenmyyjien hyllyistä niin paloiksi vaan.
Niillähän on jo valmiiksi prossut chiplettejä että luulis olevan helppo palotella, yksi firma tekee zen ytimiä ja toinen 3D cachea jne…
/s
Cuda nyt ei ole mikään ihmeellisyys vaan nvidian proprietary vastine OpenCL rajapinnalle. Mikään ei olisi estänyt firmoja esim OpenCL jatkokehitystä ja käyttöönottoa nvidian proprietaryn sijaan. Se että Cuda on noussut nykyiseen asemaansa ei ole todellakaan nvidian ansiosta.
data-unfurl="true" data-result-id="586036" data-url="https://www.marketwatch.com/story/eu-fines-apple-nearly-2-billion-over-streaming-service-4e4adee8" data-host="www.marketwatch.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
EU fines Apple nearly $2 billion over streaming service
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.marketwatch.com
EU ilmeisesti melko aktiivisena big techin suhteen. Jenkeissä FTC myös big techin kimpussa. Ilmeisesti amazon tähtäimessä ftc:lla.
data-unfurl="true" data-result-id="586037" data-url="https://www.marketwatch.com/story/eus-record-apple-antitrust-fine-is-just-the-start-of-a-big-tech-regulatory-crackdown-this-year-ddf20f96" data-host="www.marketwatch.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
EU’s record Apple antitrust fine is the start of a Big Tech regulatory crackdown
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.marketwatch.com
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä