Kotelo- ja jäähdytinvalmistajana parhaiten tunnettu NZXT on julkaissut uuden tuuletinohjaimen. Grid+ V3 -jäähdytinohjain on suunniteltu tarjoamaan älykästä ohjausta, joka mukautuu ympäristöönsä.
Grid+ V3 -jäähdytinohjain tukee maksimissaan kuutta kanavaa, joita voidaan ohjata toisistaan riippumatta. Ohjain osaa tunnistaa myös, onko kuhunkin kanavaan kytketyt tuulettimet 3-pinnisiä jänniteohjattavia vai 4-pinnisiä PWM-tuulettimia ja ohjaa niitä sen mukaan. Kanaviin voidaan syöttää tehoa maksimissaan viiden watin edestä.
Optimoidakseen tietokoneen jäähdytyksen Grid+ V3 käyttää NZXT:n Cam-ohjelmiston tarjoamia rasitus- ja lämpötilatietoja sekä laitteeseen kuuluvaa äänisensoria löytääkseen koneoppimisen avulla parhaan balanssin melun ja jäähdytystehon välillä käytössä olevassa kokoonpanossa joko Silent- tai Performance -tilan esiasetettujen sääntöjen mukaisesti. Käyttäjä voi halutessaan korvata tekoälyn luomat tuuletinprofiilit myös itse luoduilla profiileilla tai asettaa tuulettimet toimimaan aina tietyllä nopeudella. Tuuletinohjain tukee myös lähes äänetöntä 0 dB -tilaa, joka pitää tuulettimet pois päältä kyllin matalilla lämpötiloilla.
NZXT Grid+ V3:n strategiset mitat ovat 125 x 78 x 15 millimetriä ja 147 grammaa. Sen voi asentaa koteloon käytännössä mihin tahansa magnetisoidun pohjan avulla, mutta laite tukee myös 3M Dual Lock -kiinnitystä. Äänisensorin mitat ovat 35 x 15 x 10 mm ja sen voi asentaa joko suoraan itse ohjaimen kylkeen tai 450 mm:n johdon avulla haluamaansa paikkaan kotelossa. Virtaa tuuletinohjaimelle syötetään 4-pinnisellä Molex-liittimellä ja kommunikointi ohjelmiston kanssa tapahtuu micro-USB-liitännän kautta.
Grid+ V3 -tuuletinohjaimen suositushinta on 49,90 euroa ja se saapuu virallisesti myyntiin kuluvan kuun lopulla.
Onpa semmonen juttu ettei seiskan tietokone jutut ole tällä tasolla.
Ihan mielenkiintoinen konsepti.
Nopealla silmäyksellä ei ollut mainintaa pumpusta, eli tukeekohan tuo sitten myös nestepumpun säätöä?
Ottaakohan tämä huomioon CPU tuulettimet? Vilkaisin ohjeet mutta olivat aika helppoiset.
Vaikuttaa täydelliseltä jos toimii oikeasti ja 50€ hinta on ihan naurettavan pieni verrattuna vastaaviin. Mielenkiintoista olisi tietää että toimiiko prosessorin ja 180mm tuulettimien kanssa vaikka omassa koneessani eniten ääntä pitää MSI RX 480. Pelatessa näyttiksessä jää tuulettimet pyörimään maksimilla ja kun hwmonitorilla tmv. katsoo pyörii lämmöt jossain 45 asteessa. Tähän tosin auttaa kun laittaa tuulettimille maksimi nopeuden johonkin 1000 rpm tienoille. Tuossakin vaan harmina se että AMD:n ajurit nollailee noita säätöjä eikä niitä saa tallennettua.
Itselleni tuo olisi neste loopille herkku ominaisuus, koska voisi luoda lämpötilan mukaan muuttuvat rytmitykset eri kennojen tuulettimille. Idlessä käytettäisiin tarvittaessa vain etukennon tuulettimia pwm-ohjattuna ja kuorman noustessa otettaisiin katon kennon tuulettimet mukaan…
En ole RX 480:illä koittanut mutta ainakin niillä Radeoneilla mitä mulla on ollut käytössä MSI Afterburner on osannut kävellä yli AMD:n ajureiden tuuletinasetuksista, eli sillä luulisi voivan luoda tuollekin pysyvän tuuletinprofiilin
Itellä ainakin ne MSI:n ohjelmat joilla tuuletin profiilit yms. säädettiin vetää koko koneen jumiin. Tulee artifakteja yms. ja tekee koneesta ihan käyttökelvottoman. Red screen of death yms. tuli myös nähtyä. Voisi kai kokeilla uudelleen varsinkin nyt kun nuo säädöt tietää. Nuo ongelmat siis ihan puhtaan Windows 10 asennuksen ja ilman kellotuksia tmv.
ner
Afterburner lienee suht turvallinen ainakin jos sitä käyttää vain tuuletinprofiilin luomiseen 🙂 Se on "de facto" valinta monelle ihan näyttiksen merkistä riippumatta
Vai pilveen pitää jo tunkea tuuletinohjauksetkin. Onhan tuossa toki kiinnostavia ominaisuuksia ja hintakaan ei ole älytön, mutta tuon koneoppimisen olisi varmasti pystynyt pitämään sillä käyttäjän omalla koneella eikä lähetellä sitä jonnekin eteenpäin. Ja mitä nyt hieman asiaa tutkin, niin olivat sentään NZXT:llä vähentäneet datan määrää mitä lähetetään, offline ominaisuutta ei ilmeisesti kuitenkaan ollut.
Öö, missä kohtaa tämä pilveen on tungettu? Kyllä minä ainakin ymmärsin että ihan sillä käytössä olevalla koneella nuo koneoppimishommat tehdään ja myös NZXT:n kertomat nettivaatimukset kertovat (IMO) samaa. Cam-softa käyttää pilveä statistiikkojen säilömiseen, mutta se on eri juttu
Se purkki tarvitsee sen CAM -ohjelmiston (näin ainakin ymmärrän tuosta NZXT:n kotisivusta: Control Method Software via CAM) ja siitä löytyy tällainen keskustelu esimerkiksi: Fully Offline mode for CAM (PRIVACY)
Tuosta en tiedä, mutta itse laskut parhaan balanssin löytämiseksi tehdään silti käsittääkseni koneella eikä pilvessä, jota tuo Cam kertoo ihan suoraan sivuillaan käyttävänsä statistiikkoihin
Itellä on speedfanilla säädetty juuri tuolla tavalla, etu radin tuulettimet ei pyöri idlessä ollenkaan ja katossa noin 50%
Hyvin jännä, toivottavasti on toimiva laitos 🙂
Hintakin vaikuttaa järkevältä.
Se että kone itse laskeskelee paikallisesti balanssit ei poista tuota täysin turhaa pilvi integrointia tuosta heidän softastaan.
Esimerkki siitä millainen tuo heidän softansa oli muutama kuukausi sitten (yhä kuitenkin tarvitsee kymmeniä kilotavuja lähetellä): https://camwebapp.com/blog/2017/08/11/3-3-5-change-log/
Tämäkin olisi paljon parempi tuote, jos sen kerran säädät kuntoon ja sen jälkeen ei sitä softaa tarvitse enää, eikä se myöskään soittele kotiin paitsi jos haluat vapaaehtoisesti osallistua tietojen keruuseen.
Blokkaa palomuurin kautta, problem solved?
Eiköhän tuo ala olla ihan yleistä melkeinpä kaikissa softissa että dataa kerätään… Se onko se eettisesti oikein, tarpeellista ja niin edelleen on sitten eri keskustelu.
Tai jättää tukematta yritystä ja käyttää muita vaihtoehtoja.
Eikö tuon nyt saa jo nyky emoilla säädettyä samoin. Aikanaki esim. Itsellä kattoradit sammuu kokonaan kun neste 32c tai alle ja kolmas radi sitten kun 30c. Huoneen lämmöstä riippuen idlessä pysyy radit sammuksissa. Sitten kotelotuularit seuraa vrm lämpöä…..
Mutta pätevä laite jonkin matx mitx settin joissa yleensä ole kun muutama fanheaderi
Toki, ei vaan taida olla kyseiselle tuotteelle paljon vaihtoehtoja samoilla ominaisuuksilla.
Kuinkahan hitaalle laite antaa tuulettimia säätää, jos täyttä pysähdystilaa ei lasketa.
riippuu tuulettimesta
Millä tavoin? Kykeneekö laite ohjaamaan tuuletinta esim. 200 rpm nopeuteen mikäli tuuletin vielä toimii sillä nopeudella? Omat kokemukset noista tuuletinohjausvehkeistä on sellaisia, että ne rajoittuvat johonkin 400-500 rpm paikkeille tuulettimesta riippumatta. Eivät salli sen hitaampia asetuksia.
Eiköhän siinä joku raja ole ja sitten erikseen tuulettimien pysäytys. Lataa tuo CAM softa ja kokeile mihin asti antaa käppyrän vetää, eiköhän tuo ole täysin softalla rajoitettu ettei kukaan vedä tuuletinta joka ei edes pyöri pienillä volteilla jonnekkin 20% ja sitten ihmettele kun ei tuulettimet pyöri ollenkaan.
Kyllä ja pwm tuulareiden ic piirillä on määritelty tuo minimi kierros. Esim. Noctuan tuularin specseistä löytyy tuo minimi kierros.
http://noctua.at/en/products/fan/nf-f12-pwm/specification
Jännite ohjattavillahan tuo menee sitten sen mukaan millä jännitteellä tuuletin jaksaa lähteä pyörimään.
Liekkö tässä samaa kuin kilpailijan Commander PRO/Mini:ssä, että tuulettimille annetaan 100% kunnes winukka on latautunut.
Nooh – Vaihtuupa ilma ja pölyt siinä tohinassa.
Itselleni turha tuote, kun ei ole lämpöantureille paikkoja. Mutta jos semmoisia ei tartte niin ihan hyvä vaihtoehto.
Gamersnexuksen mukaan kyseessä on ns. kasa paskaa
NZXT H700i Case Review: Better Without the "Smart" Device
Enemmän tuosta nopealla luvulla tuli kuva "keskeneräistä paskaa", kasaksi paskaa sitä voidaan haukkua kun saavat softan julkaisukuntoon jos vielä näyttää samalta
Siinä on taas intialaisten koodaustaidot/tietämys näytillä… 😀