Kerroimme uudesta käytännöstä näyttömuistin nopeuden ilmoittamiseen. Kommenteissa monet lukijat kyselivät myös HBM- eli High Bandwidth Memory -muistien nopeuskäytännön perään.

HBM-muistit integroidaan interposer-alustalle grafiikkapiirin välittömään läheisyyteen. Ainoissa markkinoille julkaistuissa HBM-muisteja käyttävissä näytönohjaimissa eli Radeon R9 Fury -sarjassa HBM-muistipiiripinoja on neljä kappaletta Fiji-grafiikkapiirin ympärillä (kuvassa), HBM-piirejä on ladottu päällekkäin neljä kappaletta ja ne toimivat 500 MHz:n kellotaajuudella.

HBM-muistien sisällä ei kuitenkaan käytetä useita eri kellotaajuuksia, jotka vaikuttaisivat muistien nopeuteen merkittävissä määrin, kuten GDDR5-, GDDR5X- ja GDDR6-muististandardeissa muun muassa command clock (CK) ja write clock (WCK).

Nopeus voitaisiin siis teoriassa edelleen turvallisin mielin ilmoittaa kellotaajuutena esim. 500 MHz tai tehollisena 1000 MHz:n kellotaajuutena (DDR, Double Data Rate), jolla viitataan mahdollisuuteen siirtää tietoa kaksi kertaa kellojaksossa.

Jos halutaan käyttää siirtonopeutta, HBM-muisteissa 500 MHz:n kellotaajuudella siirtonopeus on 1 Gbps per pinni. Yhdessä HBM-pinossa on yhteensä 1024 data- eli I/O-pinniä, joten yhden pinon kaistanleveys on 128 gigatavua sekunnissa (1 Gbps/pin * 1024 pinniä / 8). Neljällä 500 MHz:n kellotaajuudella toimivalla HBM-piirin pinolla muistiväylän kokonaiskaistanleveydeksi muodostuu 4 * 128 Gt/s = 512 Gt/s.

Vaikka HBM-muisteilla yksittäisen pinnin siirtonopeus on siis alhaisempi kuin esimerkiksi GDDR5-muisteilla (esim. 1 vs 7 Gbps), HBM-muistipiiripinossa on I/O-pinnejä huomattavasti enemmän kuin yhdessä GDDR5-muistipiirissä (1024 vs 32 kpl), joten lopputuloksena HBM-muisteilla kaistanleveys on korkeampi.

HBM2-muisteilla kellotaajuus voi olla standardin mukaan maksimissaan 1000 MHz ja siirtonopeus 2 Gbps / pinni eli yhden HBM2-pinon kaistanleveys on maksimissaan 256 Gt/s.

Kun jatkossa käsittelemme HBM-muisteja io-techissä, saatamme mainita siirtonopeuden rinnalla myös kellotaajuuden.

This site uses XenWord.
;