Qualcommin Snapdragon Summit -julkaisutapahtumassa Havaijilla nähtiin odotetusti yhtiön tuorein mobiililippulaiva Snapdragon 8 Gen 3. Myös vain vähän ennen itse tapahtumaa vuotanut PC-kannettaviin tarkoitettu Snapdragon X Elite julkaistiin nyt virallisesti.
Qualcomm kehitti aikoinaan täysin omia Arm-ytimiään, mutta on sittemmin siirtynyt käyttämään Armin kehittämiä Cortex-ytimiä. Snapdragon X Elitestä alkaa kuitenkin uusi aikakausi itse suunniteltujen ydinten parissa, sillä sen Oryon Arm-ytimet perustuvat alun perin Nuvian kehittämään Phoenix-arkkitehtuuriin. Se valmistetaan tarkemmin määrittelemättömällä 4 nanometrin luokan prosessilla, mutta oletettavasti kyse on jostain TSMC:n prosesseista.
Uusi järjestelmäpiiri sisältää 12 suorituskykyistä Oryon-ydintä, jotka toimivat maksimissaan 3,8 GHz:n kellotaajuudella kaikkien ydinten rasituksessa. Yhden tai kahden ytimen rasituksessa kellotaajuus voi nousta 4,3 GHz:iin asti. Ytimet on jaettu neljän ytimen ryppäisiin ja niiden käytössä on yhteensä 42 Mt välimuisteja, mutta niiden tarkemmasta jaosta ei ole tietoa. Muistipuolella on käytössä yhteensä 128-bittinen LPDDR5x-muistiohjain, joka tukee virallisesti LPDDR5x-8533-nopeutta.
Oryon-prosessoriydinten viereltä löytyy Adreno-grafiikkaohjain, jonka luvataan tarjoavan 4,6 TFLOPSin edestä raakaa laskentatehoa ja tukevan DirectX 12 -rajapintaa ja kiihdytettyä säteenseurantaa. Näyttöohjain tukee kannettavan sisäänrakennetun näytön lisäksi maksimissaan kolmea ulkoista DP 1.4 -näyttöä ja sen VPU-mediayksikkö osaa sekä pakata että purkaa AV1-videot.
Snapdragon X Eliten yksi mahdollinen valttikortti kilpailijoita vastaan on sen tehokas Hexagon NPU-tekoälyprosessori, joka kykenee 45 TOPSin suorituskykyyn. NPU rakentuu Micro Tile Inferencing -yksiköstä, erillisestä kiihdyttimestä sekä matriisi-, skalaari- ja vektoriyksiköistä sekä niiden jakamasta muistista. 45 TOPSin suorituskyky saavutetaan matalalla INT4-tarkkuudella ja sen kehutaan olevan jopa 4,5-kertaista kilpailijoihin nähden. Koko Qualcomm AI Engine, jossa hyödynnetään myös Sensing Hubia, prosessoriytimiä ja GPU:ta, yltää yhteensä 75 TOPSiin oletettavasti samalla tarkkuudella. Prosessorista löytyy myös vastaava Sensing Hub, kuin mobiili Snapdragoneista, josta löytyy Micro NPU -kiihdytin, DSP-yksikkö, vähän omaa muistia ja aina päällä oleva kuvaprosessori eri sensoreiden tarpeisiin.
Snapdragon X Elite tukee 5G-yhteyksiä, mutta ne on toteutettu erillisellä piirillä. Järjestelmäpiirin rinnalta löytyy jo hieman vanhahtava Snapdragon X65 5G -modeemi, kun Snapdragon 8 Gen 3:een on integroitu jo kaksi sukupolvea uudempi X75. Myös Wi-Fi- ja BT-yhteydet on toteutettu erillispiirillä, mutta käytössä on onneksi tuore FastConnect Wi-Fi 7- ja BT 5.4 -tuella.
Qualcommin omien kaavioiden mukaan Snapdragon X Elite on kaikilla ytimillä samalla tehonkulutuksella jopa kaksi kertaa niin nopea, kuin Intelin Core i7-1355U tai i7-1360P ilman tehonrajoittimia ja yltää Core i7-1360P:n maksimisuorituskykyyn 68 % pienemmällä tehonkulutuksella. Core i7-13800H:n ollessa verrokkina suorituskyvyn luvataan olevan jopa 60 % parempaa samalla tehonkulutuksella ja Intelin maksimisuorituskykyä 65 % pienemmällä tehonkulutuksella.
GPU-suorituskyvyssä Qualcomm on verrannut Snapdragon X Eliten Adrenoa sekä Intelin Core i7-13800H:n Iris Xe -grafiikkaohjaimeen että AMD:n Ryzen 9 7940HS:n Radeon 780M:ään. Yhtiön lukujen mukaan Adreno tarjoaa Iris Xe:n maksimisuorituskyvyn 74 % pienemmällä tehonkulutuksella ja parhaimmillaan suorituskyky samalla kulutuksella on jopa kaksinkertaista. Radeoniin verrattuna Adrenon luvataan olevan 80 % nopeampi samalla kulutuksella ja maksimisuorituskyvyn onnistuvan niin ikään 80 % pienemmällä tehonkulutuksella.
Qualcomm Snapdragon X Eliteen perustuvia kannettavia odotetaan markkinoille ensi vuoden puolen välin tienoilla.
Lähde: Qualcomm
Kyseessä on kuitenkin melkein sama Adreno kuin ennenkin, eikä mikään uusi ilmestys – eikä se nyt kyllä mitenkään erikoisesti ole loistanut erilliseen näytönohjaimiin nähden.
Samaa pohjaa on käytetty myös CPU:n kohdalla, joten jotain piiloteltavaa siinäkin on (jopa tässä paperijulkaisussa).
Snapdragon Compute Spotlight
Jos menisi tuon mukaan, niin maksimitehot olisi siellä reilussa 16000 pisteessä, vastaavaan tulokseen päässeitä prossuja olisi Threadripper Pro 5975WX ja i9-12900KS. Ja nuo prossut ei moisia tehoja irrota 50 watin kulutuksella. Todellisissa testeissä sitten selviää, onko tehoa oikeasti noin älyttömästi vai ei.
Paassivijäähdytykseen sopiva ehkä 12w antaisi pisteitä noin 9000, samaan pääsee esim Ryzen 7 6800H, i5-12500 ja Ryzen 5 5600X. Ja sähköä kuluu ja jäähdytystä tarvitaan ihan reippaasti enemmän.
Pörssiyhtiö ei voi valehdella noissa vertailuissa, mutta epämääräisyyttä mahtuu paljon mukaan. Eli voi olla tässä omassa arvailussa paljonkin heittoa. Puolueettomia testejä odotetaan innolla, että millainen tämä uusi sheriffi onkaan, vaikuttaa todella pätevältä kaverilta omien puheidensa perusteella
katso liitettä 1198468
Rupesi ärsyttämään tämä streami. Pelkkää hypeä siitä, kuinka piirin neuroverkkokiihdytintä voi käyttää feikkaamaan entistä enemmän asioita.
Eikä juuri mitään oikeasti teknistä sisältöä esim. arkkitehtuurista.
Koska tuskin ovat jaksaneet kilpailijoiden vertailulaitteita säätää mitenkään huippuunsa, niin otetaan noiden maksimitulosten sijaan vertailuun tulokset, joita tilastoista löytyy hieman enemmän. Ja otetaan i7-13800H:n vertailu myöskin mukaan. Oletuksena tuossa on, että vertaillut Intelit olisivat saaneet 9000, 11000 ja 14000 Geekbench-pistettä. Noilla oletuksilla X Elite voisi saada Geekbenchissä 9000 pistettä 12 watilla, 11000 16 watilla, 14000 33 watilla ja 15000 pistettä 50 watilla. Erot vertailtuihin Intelehin on huimat.
katso liitettä 1198575
Ja eilisessä tilaisuudessa näytettiin kalvo myös Cinebench R24 multicore vertailusta i7-13800H:n kanssa. Geekbench-testien virrankäyttö loppuu 50 wattiin, kun Cinebenchissä se jatkuu 75 wattiin saakka. R24:sta ei kuranttia vertailudataa i7-13800H:n osalta oikein löytynyt. Mutta jos R23 ja R24 skaalautuisi samalla lailla ja i7-13800H saisi R23:ssa 19000 pistettä, tarkoittaisi tuo X Elitelle 25000 pistettä. Eli oltaisiin siellä i5-13600K:n ja Ryzen 7 7900:n tienoilla Cinebench-tehoissa. Monta jossia kuitenkin tuossa.
katso liitettä 1198585
Tuo on hyvä uutinen, että X Elite venyy ainakin 75 wattiin saakka niin, että puhtaan rendauslaskentatehon kasvu näyttää sen verran asialliselta että haluavat sen kalvoihin ottaa mukaan.