Uuteen prosessiin päästään siirtymään yhtiön hallussa jo olevilla ASML:n NXT:2000i DUV -skannereilla, joita tällä hetkellä hyödynnetään sen 7 nanometrin luokan tuotannossa.

Kiina pyrkii kovaa tahtia kohti länsimaista riippumatonta piirituotantoa, mutta kauppasota Yhdysvaltoja vastaan pistää jarruja projektille parhaansa mukaan. Tästä riippumatta maan johtava puolijohdevalmistaja SMIC kykenee valmistamaan ns. 7 nanometrin luokan siruja ja pienempiä on luvassa.

Semiconductor Manufacturing International Company eli SMIC valmistaa tällä hetkellä piirejä ASML:n NXT:2000i DUV -skannereita hyödyntäen, mikä on mahdollistanut 7 nanometrin luokan piirien valmistuksen. Nykyään edes niitä ei saa maahan viedä, mutta olemassa jo olevat toimivat ainakin toistaiseksi moitteetta ja niistä saadaan puristettua vielä pienempiäkin siruja.

NXT:2000i DUV kykenee parhaimmillaan 5 nanometrin luokan sirujen valmistukseen ja Financial Timesin kahdesta toisestaan riippumattomasta lähteestä saamien tietojen mukaan SMIC olisi saamassa 5 nanometrin luokan sirut massatuotantoon vielä tämän vuoden aikana. SMIC:n suurin asiakas lienee Huawei, joka on Reutersin mukaan priorisoimassa lähitulevaisuudessa Ascend-sarjan tekoälypiirien tuotantoa puhelinpuolen Kirin-järjestelmäpiirien kustannuksella.

Kaikki ei ole kuitenkaan ruusuilla tanssimista. SMIC on juuri kertonut odotukset ylittäneestä viime vuoden viimeisen neljänneksen tuloksestaan, mutta kaiken kaikkiaan vuosi oli heikko. Sen liikevaihto kutistui vuoteen 2022 verrattuna 13 % 6,3 miljardiin dollariin ja nettotulos puolittui 900 miljoonaan dollariin. Tämän vuoden yhtiö odottaa olevan vielä heikompi maailman ekonomisen tilanteen sekä lähitulevaisuuden poliittisten päätösten vuoksi.

Lähde: Tom’s Hardware (1), (2)

This site uses XenWord.
;