Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota on jatkunut jo vuosia, mutta mustan pannalistan kasvulle ei näy loppua. Viimeisimpien joukossa sanktiolistalle on päässyt kovaa nousua tehnyt muistivalmistaja YMTC.
Yangtze Memory Technologies Corp eli YMTC on joutunut Yhdysvaltojen sanktiolistalle ja sen myötä sen pääsy moderneihin piirintuottovälineisiin ja -teknologioihin on törmännyt tiukkaan portinvartijaan. Kenties kiinalaisten protestien myötä, tai tuntemattomista muista syistä, YMTC:tä ei ole asetettu ehdottomalle EI-listalle, mutta Yhdysvaltojen kauppaministeriö tulee jatkossa syynäämän jok’ikisen yksittäisen Yhdysvaltalaisteknologiaa ostoksen läpi erikseen ja päättämään sitten, saako YMTC toteuttaa kaupan vai ei.
YMTC oli ensimmäinen tai ainakin ensimmäisten joukossa, joka sai tuotettua yli 230 kerroksisia 3D NAND -muisteja, mutta nyt TrendForce pitää todennäköisenä, että yhtiö joutuu lopettamaan kilpailun 3D NAND -markkinoilla kokonaan viimeistään vuonna 2024. Yhtenä selviytymisreittinä yhtiölle on nähty erikoiskäyttöön suunniteltuja 2D NAND -piirejä, joita voitaisiin valmistaa vanhemmilla prosesseilla.
Yhden merkittävän tekijän (tuleva) poistuminen markkinoilta heijastuu myös muihin valmistajiin. Sanktiolistalla olevan yrityksen kanssa yhteistyöntekeminen on aina hankalaa, minkä myötä epäilemättä useat yritykset, joilla oli suunnitelmia YMTC:n kanssa, tulevat turvautumaan muihin valmistajiin. Samsung onkin saanut tästä jo vainun ja nostanut kaikessa hiljaisuudessa omien muistipiiriensä hintaa DigiTimesin mukaan jopa 10 prosentilla. Varastossa jo olevien muistien vuoksi tilanteen ennustaminen lähineljänneksille on kuitenkin hankalaa. Muun muassa Apple oli suunnitellut aiemmin käyttävänsä YMTC:n piirejä, mutta se suunnitelma on haudattu tällä haavaa.
Lähteet: TrendForce, Tom’s Hardware (1), (2)
”Kiinan ja Yhdysvaltain välinen kauppasota on jatkunut jo vuosia,…”
Tarkennuksena USA:n aloittama kauppasota on jatkunut…
Politiikalle on oma alueensa, jos haluat keskustella asian poliittisista ulottuvuuksista suuntaa sinne.
Vaikka ymmärrä jossain määrin kyseistä kommentoijaa, olen samaa mieltä kanssasi.
Uutisissa on syytä pysyttäytyä poliittisesti neutraalina jos suinkin mahdollista!
Uutinen ei ole enää uutinen, jos siinä otetaan kantaa poliittisiin agendoihin; Tuolloin siitä tulisi poliittista julistusta.
Hmm… nyt kun oikein mietii, tämänkin olisin voinut jättää postaamatta?
Käsittäkseni on kyse USA:n yksipuolisesta teknologisesta kiristyksestä.
Vain onko kyse vain erikoisoperaatiosta.
Ttämä ei ole osoitettu uutiseen tai kirjoittajaan, vaan yleiseen asenteeseen.
Se on se USA harrastama Että pitää olla tehdas USA että saa myydään. Suojaa sitä kotimarkinaa. Sinässä hassu että kapitalisten maa ei suosi avointa kaupankäyntiä.
Fixed: Kiinan aloittama.
Eihän Kiina ole mikään reilu vastapeluri vaan roistovaltio. Toki USA vetää kotiinpäin siellä missä pystyy, myös Euroopan kanssa. Eihän EU halunnut avointa kaupankäyntiä kun tullien poistaminen USA-kaupalta ei sopinut.
Puhutaan vain oikeilla nimillä. Kiina on jo pitkään harrastanut röyhkeää valtiojohtoista teollista vakoilua länsimaisia ja aasialaisia yrityksiä vastaan. On virheellistä väittää, että ’sota’ olisi selkeästi Yhdysvaltojen aloittama tai heidän "yksipuolista teknologista kiristämistä".
Mitä jälkimmäiseen osioon tulee, kaikesta kopioinnista huolimatta Kiina on kehityksessä pääasiallisesti jäljessä eikä ole vienyt eteenpäin oikein mitään muuta paitsi hintakilpailua muiden ohjaamassa valmistuksessa. Ytmc näyttäisi olevan tähän kaavaan poikkeus.
Asian poliittinen puoli on se, että pitäisikö Kiinan osin varastamalla ja kopioimalla tapahtuvaa teknologista kehitystä hidastaa, ja jos pitää, miksi. Kannattaako autoritaarista ja hengeltään imperialistista valtiota päästää liian vahvaksi, etenkään sotateknologiassa? Kiinan puheet Taiwanistakin ovat samanlaisia kuin Venäjällä Ukrainasta.
Pitäisikö puhua uutisesta eikä suurvaltapolitiikasta?
Ei se näemmä onnistu, eli ei keskustella lainkaan uutisesta.
Jahas, ei näemmä uutisen aiheesta tekninen keskustelu onnistu vaan politiikkapaskaa on pakko tunkea myös tänne. Käsittääkseni tuolle vääntämiselle on oma alueensa.
Tuota tuotannon rajoittamista näyttää olevan ilmassa myös muilla tietotekniikan aloilla, ainakin huhujen mukaan.
Onko näistä oikeita tuloksia jo selvillä? Eli onko tuotannon rajoittaminen todella alkanut…
Ainoa asia jolla on merkitystä on se että me joudumme maksamaan enemmän. Ja näinhän ei saisi olla, meille pitää mahdollistaa halvat tuotteet. Ei ketään kiinnosta kärsiikö joku jossain helkkarin kuusessa.