Razer esitteli aiemmin tänä syksynä ensimmäisen yhtiön lineaarisia optisia näppäinkytkimiä käyttävän näppäimistön. Lineaariset versiot eivät olleet kuitenkaan ainoat uudet kytkimet, joiden parissa yhtiö on työskennellyt, vaan optista reseptiä on sovellettu myös kannettaviin.
Uuden Razer Blade 15 -kannettavan yhteydessä julkistettiin maailman ensimmäiset kannettaviin suunnitellut optiset näppäinkytkimet. Razerin mukaan näppäinten kytkentäsyvyys on 1 millimetri, mutta kytkimen rakenteen vuoksi näppäinten liikeradasta on saatu 50 % pidempi, kuin kannettavien tyypillisissä näppäimistöissä. Painallusvoimaa kytkimet kysyvät 55 gramman edestä ja ne tarjoilevat käyttäjälle mielipiteet jakavan klikkaavan äänipalautteen. Näppäimistö tukee luonnollisesti N-Key Rollover eli NKRO-ominaisuutta anti-ghosting-teknologian kera sekä Chroma RGB -LED-valaistusta.
Itse kannettavan voi konfiguroida parhaimmillaan 9. sukupolven 6-ytimisellä Core i7-9750H -prosessorilla, GeForce RTX 2070 -näytönohjaimella, 16 Gt:llä DDR4-muistia sekä 512 Gt:n SSD-asemalla. Sen 15,6-tuumainen näyttöpaneeli tarjoaa 240 hertsin virkistystaajuuden ja FullHD- eli 1080p-tarkkuuden.
Lähde: Razer
Mitäköhän läppärien näppiksille on muuten tapahtunut? Vaikuttaa, että vielä 2010-luvun alkupuolella näppäimet ja näppäimistöt olivat kooltaan huomattavasti lähempänä irtonäppiksiä kuin nyt. Nyt kirjoitan vuoden 2011 perus-HP:lla, jossa on täysikokoiset näppäimet, ja niiden liike on silmällä arvioiden ainakin viisi milliä (5 mm). Tuntuma on miellyttävä. Samoin oli vuoden 2009 Acerissa 17" näytöllä, missä oli taidokas näppäimistöasettelu ja hyvä tuntuma pitkällä liikkeellä.
Toisessa, vuoden 2016 Lenovossa 17" näytöllä on tänä päivänä todennäköisesti hyvin tavanomainen "täysikokoinen" näppis numpadeineen. Kuinka ollakaan, näppäinten koko on pieni, ja tuntuu kuin kosketusnäyttöä hipsuttelisi. Näppäinten sijoittelukin on hieman poikkeava verrattuna irtonäppäimistöihin. Huteja tulee tämän tästä ja sitä kautta tekstin tuottaminen hidastuu. Laitteen pinta-alassa olisi tilaa kunnon näppäimistölle. Minusta on menty liiallisuuksiin laitteen ohuuden tavoittelemisessa käytettävyyden kustannuksella.
Razer on tainnut keksiä oikein kunnon patenttiratkaisun pulmaa, jota ei edes pitäisi olla olemassa jo puolenkymmentä vuotta sitten on jo tehty parempia näppiksiä. Tästä HP:n näppiksestä muuten lähtee ihan kohtuullinen "tuottavuuden äänikin"! Tarkoittaen sitä, että se ei ole kova napse eikä toisaalta limainen lätinäkään (kuten noissa tunnottomissa läppärinäppiksissä saattaa olla).
Varmaan vaan pyritty saamaan koneita ohuemmiksi ja kevyemmiksi ja siinä on näppäimistöjäkin pyritty pienentämään mahdollisimman paljon. Tämä sitten tekee sen että näppäimistöissä on tehty kompromissejä milloin minkäkin kanssa. Esim. tämä macbook pron näppäimistö on muuten mukava, mutta välillä temppuilee aika paljon…