Google esitteli odotetusti eilen illalla New Yorkissa uudet Pixel 4- ja Pixel 4 XL -älypuhelimensa. Uutuusmallit tarjoavat useita massasta poikkeavia ominaisuuksia ja ne eroavat toisistaan lähinnä näytön ja akun koon osalta. Pixel 4 -malleissa on musta mattapintainen alumiinikehys, lasikuoret ja IP68-suojaus.
Molemmissa malleissa on käytössä 19:9 OLED-näyttö – perusversiossa se on 5,7-tuumainen ja tukee Full HD+ -tarkkuutta. XL-versiossa näyttö on puolestaan 6,3-tuumainen ja tukee QHD+-tarkkuutta. Molemmissa puhelimissa näyttö tukee 90 Hz:n ruudunpäivitysnopeutta ja osaa tarvittaessa sisällön mukaan laskea sitä virrankulutuksen pienentämiseksi.
Näytön yläreunassa ei ole lovea ja se on jätetty varsin korkeaksi, sillä kaistaleeseen on pakattu paljon tekniikkaa: 8 megapikselin etukamera, kasvojentunnistuksessa käytettävät kaksi infrapunakameraa ja infrapunapisteprojektori, näytön värilämpötilaa ympäristön mukaan optimoiva Ambient EQ -sensori sekä uusi Soli-tutka, joka mahdollistaa puhelimen ohjaamisen tarkasti käsieleillä näytön yläpuolelta.
Sisuskaluista uutuusmalleista löytyy Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri, Titan M -tietoturvapiiri, Cat.18/13-nopeusluokan LTE-yhteydet, kuusi gigatavua LPDDR4X RAM-muistia ja 64 tai 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa. Pixel 4:n akun kapasiteetti on 2800 mAh ja Pixel 4 XL:n 3700 mAh – tuettuna on 18 watin USB PD -pikalataus sekä langaton Qi-lataus.
Pixel-puhelimien kameratoteutusta on pidetty viime vuosina jopa markkinoiden parhaana ja nyt Pixel 4 -malleissa on ensimmäistä kertaa tarjolla kaksi kameraa – laajakulma ja kaksinkertainen zoom. Pääkamera luottaa 12 megapikselin sensoriin suurella 1,4 mikromerin pikselikoolla, Dual Pixel -tarkennuksella sekä optisesti vakautetulla f1.7-aukkosuhteen objektiivilla. Telekameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja sen parina on optinen kuvanvakain ja f2.4-aukkosuhteen 52 asteen kuvakulman tarjoava objektiivi. Optinen zoom-kerroin ei ole aivan kaksinkertainen, joten puuttuva osa hoidetaan ohjelmistopohjaisesti. Toista kameraa hyödynnetään myös bokeh-efektin luomisessa. Videokuvaus onnistuu laadukkaimmillaan 4K 30 FPS -laadulla.
Googlen mukaan suurin tekijä kuvanlaadun suhteen on uusi Neural Engine -ominaisuus yhdessä yrityksen kehittämien algoritmien kanssa, jotka mahdollistavat mm. HDR+-kuvien renderöinnin reaaliaikaisesti etsinnäkymässä. Uudet kameraominaisuudet mahdollistavat myös manuaalisen varjojen ja valojen hienosäädön sekä Nightsight-kuvien ottamisen todella pitkillä 16 sekunnin valotusajoilla tähtikuvausta ajatellen.
Ohjelmistopuolella Pixel 4 -mallit käyttävät luonnollisesti uusinta Android 10 -versiota, joka on saanut muutamia Pixel-malleille uniikkeja ominaisuuksia. Google Assistant on uudistettu ja puristuskomentojen tekemisen mahdollistava Active Edge on tehnyt paluun. Päivittäminen on tehty entistä helpommaksi, sillä Pixel 4:t osaavat päivittää ja käynnistää itsensä uudelleen yöaikaan. Mukana on myös uusi älykkäämpi nauhuri-sovellus sekä automaattinen hätäpuhelutoiminto. Ohjelmisto- ja tietoturvapäivityksiä on luvattu kolmen vuoden ajaksi.
Pixel 4 -malliston toimitukset alkavat Yhdysvalloissa 22. lokakuuta ja valituissa Euroopan maissa 28. lokakuuta. Suomi ei kuulu kyseisten maiden joukkoon. Pixel 4:n hinnat alkavat 749 eurosta ja Pixel 4 XL:n 899 eurosta. Muistimäärän tuplaamisesta 128 gigatavuun joutuu maksamaan satasen lisää. Värivaihtoehtoja ovat humoristisesti nimetyt Oh So Orange, Just Black ja Clearly White.
Lähde: Google, Google Blog
”Päivittäminen on tehty entistä helpommaksi, sillä Pixel 4:t osaavat päivittää ja käynnistää itsensä uudelleen yöaikaan.”
Toivottavasti tuon saa pois päältä tai estettyä. Muuten onkin kiva herätä siihen kun puhelin on brikkaantunut yön aikana.
Tuolle löytyy käsittääkseni oma täppänsä asetuksista.
Aika kova saavutus Googlelta :smoke:
Ainakin samsung puhelimessa tuo ominaisuus on toiminut 100% kunhan on poistanut sim pin kyselyn käytöstä.
Tuo pixel 4 olisi kyllä kooltaan puhelimen kokoinen mutta akun koko on edelleen turhan pieni vaikka onkin hyvin optimoitu.
Kameran kuvanlaatu iPhone 11 vastaan näyttää tekevän aika hyvää luonnolista jälkeä mutta tietyt kuvat oli hieman tummia.
Vähän sama kuin ristisanatehtävien täyttäminen kuulakärkikynällä, hyvä vaihtoehto niille jotka tykkäävät elää vaarallisesti. 😀
Noin muuten vaikuttaa kyllä hienolta puhelimelta. Akku ehkä vähän pieni, mutta eiköhän tuokin ole ajateltu ja todettu riittäväksi. Hinta tietysti sellainen, että kestää aikaa ennen kuin tuo ilmestyy keskituloisen ostoslistalle.
Ei sormenjälkitunnistinta. Ei jatkoon. Unohdetaan että on tälläinen edes olemassa.
Milenkiintoista että tuo piti karsia pois. Näytönalainen edes olisi voinut olla.
Jos tuo Applen Face ID:tä teknisesti vastaava kasvojentunnistus hoitaa saman homman, niin mikäs siinä?
Toivottavasti Google on työstänyt "uudet" ominaisuudet erittäin sulaviksi ja helppokäyttöisiksi, sillä muuten Pixel 4 -malleilta putoaa vähäinenkin pohja kokonaan pois. Samsung kokeili "hovering" eleitä jo Galaxy S4:ssä kahdella infrapunasensorilla mutta ominaisuus ei tainnut ottaa tuulta purjeisiinsa, sillä se poistui Galaxy S5 mallin jälkeen. Enkä ole oikeen vakuuttunut, että kasvojentunnistuksesta olisi vieläkään sormenjälkitunnistimen korvaajaksi. Harmillisesti Google on kaiken lisäksi jättänyt ilmaisen ja rajattoman pilvitallennustilan pois täydellä kuvanlaadulla. Samaan aikaan tarjolla on naurettavan pienet tallennustilavaihtoehdot ja Oh So Orange malli ilmeisesti saatavilla vain 64Gt versiona. No, Pixel 4 sentään laajentaa pienempää puhelinta kaipaavien vaihtoehtojan.
En tykkää. Sehän siinä. Pidän sormenjälkitunnistinta helpompana ja luotettavampana.
Toki riippuu kuinka hyvin Google tuon on toteuttanut, mutta ainakin Applen uusimman sukupolven Face ID toimii niin sujuvasti ja nopeasti, ettei ole tullut enää koko tunnistustapaa ajateltua. Eikä enää tunnu aukeavan lähisukulaistenkaan kasvoilla, mitä olen lähipiirissä asiaa selvittänyt.
Nokian N9 malliin sai myös jälkikäteen eleohjauksen mutta toteutus oli vielä huonompi kuin samsungin viritys :btooth:
Noin pienellä näytöllä/laitteella kuten pixel en koe että eleohjaukseen kannattaa edes satsata resursseja.
Tuohan mahdollistaa myös paljon muitakin ominaisuuskai kuin pelkät eleet. Tuon "tutkan" avulla laite pystyy aistimaan kun poistut sen läheisyydestä ja osaa sammuttaa näytön akun säästämikseksi ja kun palaat luurin ääreen niin aktivoi taas näytön. Sama juttu kun lähdet kädellä tavoittelemaan luuria niin se aktivoi näytön ja tarvittavan face id -sensorin ja luuri on (ainakin videoiden perusteella) auki kun nostat sen käteen.
Vähän vitsi laite. Plussana vois mainita oikeastaan päivitykset ja ihan kivan ulkoasun.
Mitenkäs tuo face-id toimii pankkisovellusten kanssa? Vaikka nykyään taitaa joutua näpyttelemään sen mobiilikoodin vaikka sormenjälkeä käyttäisikin.
Heräsi kyllä mielenkiinto puhelinta kohtaan…pitänee tutkia josko vaikka jostakin sen saisi tilattua.
Ainakin op:lla toimii pelkkä sormenjälki. Samoin suomi.fi sovelluksessa. Tuossa kasvojen tunnistuksessa on se ongelma ettei noi sovellukset tue muuta kuin sormenjälkeä. Onhan niitä tietysti muitakin, mutta noi tuli ekana mieleen.
Riippuu miten sovelluksissa on tuo tunnistus toteutettu. Vahva veikkaus on että käyttävät normaalia Googlen Androidin biometrisen tunnistuksen rajapintaa jolloin tuo face id toimii myös sovelluksissa joissa on tuki sormenjälkitunnistukselle.
Aikamoiset surureunat, varsinkin päällä. 2010 tuli takaisin 😀
Siellä yläpuolen surureunassa on sen verran tavaraa, että aika nihkeä sitä olisi tuosta pienentää. Paitsi tietenkin, jos saisi laitettua kaikken näytön alle. Parempi tuo on kuin massiivinen lovi IMO.
Jep omaan silmään tuo reunus on paljon parempi kuin lovi, mutta mä olenkin wanha heebo ja uutuudet vaatii oikeasti hyvän käyttökokemuksen ennenkuin menevät läpi…
Nosiis, ihan samaverran tavaraa on iphonen notchissakin ja monessa muussa, Google vaan luovutti ja veti koko reunan kiinni 🙂
OP:lla toimii myös ihan kasvojentunnistus ainakin iOS softassa.
Tuntuu ettei Googlea oikein edes kiinnosta nämä puhelimet sen enempää kuin muutkaan laitteet, mutta haluavat niitäkin yrittää tehdä raha mielessä. Yksi suurimmista firmoista maailmassa ja siinä lopputulos? Ei ihan maaliin asti päästy. Google olisi voinut olla se yhtiö joka olisi tarjonnut puhelimiinsa samanlaista jatkumoa mitä Apple, mitä _kukaan_ muu Androidvalmistaja ei tee. Mutta kun ei niin ei.
Kasvojen tunnistus varmaankin toimii paremmin iOS 13 päivityksen jälkeen ja nykyään tunnistus toimii myös vinoista kulmista. Toivottavasti Pixel 4:ssä on yhtä hyvä toteutus.
Tietyissä käyttötilanteissa pidän sormenjälkitunnistinta kuitenkin parempana ja se mahdollistaa myös eleiden ja "content aware" inputtien syöttämisen.
Jep, pakko yhtyä tähän. Jotenkin vähän huvittavaa, kuinka korostivat tuossa presentaatiossa niin voimakkaasti kestävyyttä ja kestävää kehitystä, mutta samaan aikaan julkaisevat laitteen, joka ei juuri poikkea muiden valmistajen lupauksista.
Mielestäni vähintään 5 vuoden softatuki pitäisi olla aivan itsestäänselvyys näissä Googlen omissa laitteissa. Rautahan näissä ei vanhene 3 vuodessa vielä mihinkään, esimerkiksi originaali Pixel tai vaikka Samsung Galaxy S7 ovat vielä edelleenkin täysin päteviä laitteita.
On siinä kuitenkin
– Eka kunnollinen kasvontunnistus Android laitteissa?
– Liiketutka voi olla hyödyllinen jos se ottaa pään liikkeitä tai esim pelkkää peukun liikettä ja asioita saadaan tapahtumaan jollain suhteellisen luontaisilla eleillä tai liikehdinnällä
– Assistant ymmärtää keskustelun kontekstia
– Algoritmit kuvauksessa (saa nähdä ovatko kunnollisia)
Toki enemmän vaikuttaa joltain teknologia demolta kuin markkinan valloittajalta.
Riippuu miten määritellään "kunnollinen", mutta parista viimeisimmästä Huawein Mate-sukupolvesta tuo pisteprojektoriin perustuva kasvojentunnistus löytyy myös.
Ei kyllä kovin kaunis ole tuo kamerakyhmy.
Ei oo mikään valmistaja vielä keksiny paksuntaa koko puhelinta tuon kyhmyn verran ja iskeny sisään enemmän akkua.
Paksuunnus ja suurempi akku tuo taasen lisää painoa mikä on monille ratkaiseva tekijä
Miksi Googlen Pixel mallisto ei ole saatavilla Suomessa?
Miksi lähes puolet Googlen palveluista on saatavilla vain Pohjois-Amerikassa ja valituissa muissa maissa?
Koska Googlen palvelut, jotka ovat keskeisessä osassa Pixel-malleissa, eivät toimi (ole lokalisoitu) Suomessa.
Totta, enpä ajatellut taas kysymystä pidemmälle!
Mahtaakohan Google suunnitella näiden palvelujen kehittämistä myös toimimaan Suomessa? Pieni markkina-alue ja valtava investointi tietysti!
Ehkä jonain päivänä!
Taitaa niitä olla huhuttu jossain vaiheessa tulevaksi, mutta toisaalta asiaa on jo saatu odotella tässä useampi vuosi, joten henkeä asian suhteen ei kannattane pidätellä.
Käsittääkseni Google ei julkaise Pixel puhelimia tai muita laitteita jotka perustuu Google Assistant -teknologian ympärille ennenkuin heillä on täysin toimiva suomenkieli. Ruotsiksi nämä ovat jo olemassa ja ruotsista näitä myös saa.
Korjaus, puhelinta ei saa. Mutta assistentti toimii ruotsiksi.
Eikö nämä oli ikään kuin suuntaviivojen näyttäjiä muille valmistajille.
Eli siinä mielessä sormenjälki lukijat tulee varmaan pikkuhiljaa poistumaan Androidista, varmaan halvemmista malleista ainakin.
Toki tässä ei oikean mitään uutta ole ja hintakin kovasti yläkantissa.
Muten viekö tässä Android 10 yhtä paljon muistia kuin Oneplussalla?
Riippuu valmistajasta paljonko käyttis vie muistia.
Taitaa mennä niin että voi poistua kalliimmista, mutta löytyy halvemmista malleista.
Ilmeisesti suuri osa sovelluksista käyttää vielä vanhaa rajapintaa, joka ei tue kasvojentunnistusta. Google kuitenkin vaatii sovelluskehittiä päivittämään rajapinnan tuoreempaan ensi kuusta lähtien. Uusien sovellusten suhteen vaatimus on ollut jo voimassa elokuusta.
IMO pienempiruutuisen plussat ja miinukset vs. Pixel 3:
+ 90 Hz ruutu
– Ei laajakulmakameraa edessä eikä takana (Pixel 3:ssa edessä, odotin että ilmestyisi taaksekin). Silti iso kameramötikkä.
– Ei rajatonta pilvitallennusta
– Iso yläreuna, pieni mutta sivureunoja isompi alareuna -> näyttää epäsymmetriseltä, ruutu tulee aivan alas ja niin tulee näppiskin sillä Androidissa mikään näppis ei ainakaan vähään aikaan tukenut iPhone X -tyyppistä pientä gäppiä ruudun ja näppäimistön väliin -> huonompi ergonomia.
– Pieni akku vaikka 90 Hz:n näyttö ja uusi sensori.
Jään Pixel 3:seen mielihyvin.
Tarkoituksella pitävät kilpailun kovana muiden valmistajien välillä ja eivät selvästikään halua nousta markkinajohtajaksi – pysyvät itse vähän loitommalla tekemällä, joka vuosi pari rampauttavaa featurepäätöstä. 😀 Näin puhelinta oikeasti hamuilee vain lehdistö ja Google-fanit rajatulla Google Store -markkinalla, ja itse Androidille ei ilmaannu varteenotettavaa kilpailijaa, kun koko muu maailma tekee myös Androideja. Samalla toki toimii referenssipuhelimena ja kannustimena muille valmistajille pitää uusimmat Googlen palvelut/featuret rullaamassa.
Pixel 3A:ta myydään joka puolella maailmaa, myös Suomessa, vaikka siinä on käytännössä aivan sama softa. Lisäksi Google Assistant toimii Ruotsiksi ja Tanskaksi, mutta Google Store ei silti myy luuria noihin maihin (varmaan ajatuksena myydä samat laitteet kaikkiin Pohjoismaihin).
Eriasia että luuria myydään "harmaatuontina" kuin että se olisi saatavilla virallisia reittejä pitkin (google store + jälleenmyyjät).
Google ei myy Pixel 3a:ta virallisesti Suomessa. Kyseiset laitteet ovat jälleenmyyjien Keski-Euroopasta itse tuomia. Asian voi tarkistaa Googlen oman kaupan Suomen valikoimasta: Googlen laitteiden ja lisävarusteiden virallinen Google Store
En sanoisi Verkkokauppa.comia harmaatuojaksi…
…mutta on tämä toki eri asia kuin että Google itse myisi niitä täällä (vaikka takuu pelaakin ym). Ymmärrän mitä tarkoitat.
Tuohon epäviralliseen toimituskanavaan Uotila tuolla "harmaatuonnilla" varmasti juurikin viittasi.
Pixel maahantuonti, "tehdaskorjatut" iphonet. Varmasti löytyy muitakin tuotteita.
Googlella vain nähtävästi on vielä pienempien maiden kohdalla vähän arastelua tuon myynnin kanssa. Sinänsä hassua, eivätkös he rakennuttaneet datakeskuksenkin tänne?
Ilmeisesti vähän kehittämisen varaa vielä:
Googlen huippupuhelimesta paljastui paha ongelma: Voidaan avata omistajan nukkuessa – ja ehkä kuoltua
Suomeksi efekti on itse asiassa "boke" (siis ilman h-kirjainta).
Googlella tuntuu olevan ihmeellistä säätämistä 90Hz:n näytön ja virrankulutuksen pienentämisen kanssa.
Ilmeisesti pienempään Pixel 4 malliin tuli laitettua liian pieni akku, joten 90Hz:n tilan kanssa on pitänyt vähän kikkailla, jotta virrankulutus pysyy aisoissa. Lisäksi Pixel 4 XL mallissa on erikoinen bugi liittyen 90Hz:n tilaan: