Razer on lanseerannut Huntsman-sarjansa mekaanisiin näppäimistöihin uuden, viime vuonna esiteltyä tenkeyless-malliakin pienemmän, 60-prosenttisella näppäinasettelulla varustetun Huntsman Minin. Kookkaampien sisarustensa tavoin myös Huntsman Mini on varustettu Razerin optisilla kytkimillä, joille luvataan jopa 100 miljoonan painalluksen elinikää. Optiset kytkimet ovat kuitenkin saaneet osalleen päivityksen. Lineaarista versiota kytkimestä on uudistettu lisäämällä mukaan silikoninen vaimennin, jonka pitäisi hiljentää huomattavasti näppäimistön tuottamaa ääntä. Razerin mukaan tämä ei kuitenkaan heikennä kytkimen nopeaa toimintaa tai sulavuutta.
Huntsman Minin näppäinhatut ovat materiaaliltaan PBT-muovia, joka on valmistettu Double Shot -ruiskuvaluna, minkä seurauksena hatuissa ei ole lainkaan kuluvia maalauksia. Näppäimistön kotelointi on alumiininen ja perinteiseen tapaan näppäinten alta löytyy RGB-valaistus. Tenkeyless-versiosta tuttuun tapaan myös Huntsman Minin USB Type-C -kaapeli on irrotettavissa, mikä helpottaa entisestään pienen näppäimistön mukana kuljettamista. Tenkeyless versiosta löytyneestä 10KRO-tuesta poiketen Huntsman Mini tukee täyttä N-key roll-overia.
Razer Huntsman Mini tulee saataville sekä mustana että valkoisena, joko lineaarisilla tai tuntopisteellisillä kytkimillä. Tuntopisteellisen version suositushinta on 129,99 ja lineaarisen 139,99 euroa. Tuntopisteellinen versio on saatavissa välittömästi Razerin Euroopan nettikaupasta. Lineaarisilla kytkimillä varustettu malli tulee saataville elokuussa. Valitettavasti näppäimistö on varustettu tällä hetkellä ainoastaan Yhdysvaltain asettelulla, mutta muut näppäinasettelut, mukaan lukien pohjoismaalainen, tulevat saataville myöhemmin tämän vuoden aikana.
Lähde: Razer
Onko se vain sitä että kuinka tiheästi on näppäimet saatu asetettua?
Tuo 60 prosenttia tarkoittaa, että siitä puuttuu 40% namiskoista, jotka normaalista näppiksestä löytyy (numpad sun muut). Eli nappulat on normaalikokoisia, niitä on vain vähempi…
Puuttu näppäimiä nuolinappuloita myöden.
Nämä 60%-näppäimistöt menevät minusta hifistelyksi. Niillä saadaan leikattua kokoa sentti tai kaksi verrattuna 65% näppäimistöön ja siinä samassa menee kaikki pelien ulkopuolinen käyttökelpoisuus(tärkeimpänä nuolinäppäimet). 65%:lla kuitenkin vielä tekee muutakin, ja vaikka se on sen pari senttiä isompi ei tuolla ole mitään merkitystä.
Tietysti manufacturerit haluavat yrittää luoda markkinatilanteen jossa ihmisillä olisi ”tarve” omistaa 5 erikokoista näppäimistöä mutta minusta on yksinkertaisesti järkevämpää ostaa hyvä 65%-näppäimistö kuin yrittää sheivata senttiä tai kahta.
Ymmärrän että pienestä näppäimistöstä on hyötyä pelikäyttöön ja liikkuvuuteen ja niille on oikeasti meriittejä, mutta puhun tässä hypystä 100%-110% -> 60-65% eikä hypystä 65% -> 60%.
60% on kuinka paljon huonompi se on normi näppäimen verrattuna.
Jos vim-näppäinasettelu käy, niin ilman nuoliakin pärjää. Vaatii tietysti omanlaista omistautumista asialle ja osa ohjelmista ei ikävä kyllä ole konffattavissa.
Tämä on kenties typerin ikinä näkemäni näppäimistö. Ei käy toimistotyöhön koska nuolinäppäimet ja ins-home-pageup-del-end-pagedown puuttuvat. Ei käy pelaajille koska funktionäppäimet, nuolinäppäimet ja tilde puuttuu.
Tämä näyttää olevan suunnattu lähinnä keräilijöille jotka keräävät razer-kamaa. Näyttää varmaan hyvältä seinälle ripustettuna. That’s it.
Vähän riippuu toteutuksesta. Osassa nuolinäppäimet on FN:n takana.
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Full-size, TKL, 60% and more: a guide to mechanical keyboard sizes – The Keyboard Company
Aika moni tekee koneella muutakin kuin pelaa FPS-pelejä.
Tosin juuri näiden 60% näppisten ostajat ostanee sen lähinnä pelikäyttöön. Razerista näyttää löytyvän nuolet ja pagedownit on FN:n takana
Nekin löytyvät. 65% taas omaa noille ihan omat näppäimet.
Oma valintani oli se 65%:nen juuri sen takia, että tekstin editoinnissa ei tarvitse Fn:ää rämpätä jatkuvasti. Toki vim-sankari ei tarvitse mitään erikoisnappeja.
Samalla tavalla kuin vaikka digi-tv?
60%-näppäimistöissä ei yleensä löydy nuolia, mukaanlukien kyseessä oleva Razer. Tottakai ne komennot nuolille ovat edelleen "olemassa" mutta niitä pitää kaivella esille funktioilla mikä tekee niistä epäkäytännöllistä. Minusta ei ole mitään järkeä raiskata koko näppäimistön käyttökelpoisuutta pelien ulkopuolella ihan vaan siksi että saa sahattua sentin tai kaksi pois verrattuna noihin 65%-näppiksiin jotka vievät marginaalisesti enemmän tilaa mutta joissa on kuitenkin vielä melko monipuolinen käyttökelpoisuus.
Toki jos ei ikinä tee näppäimistöllä mitään mikä vaatii oikeaa kättä, ei niitä nuolia varmasti tule ikävä. Mutta jopa tässä äärimmäistapauksessa, olisivatko asiat oikeasti yhtään huonommin 65% versiolla? Veikkaan että ei, sillä nuo voitetut 1-2 senttiä eivät enää tarjoa parempaa peliasentoa, eivät se vie laukussa merkittävästi enempää tilaa eivätkä paina paljoa. Ainoa "hyöty" on se että 60%:lle löytää helpommin osia jos haluaa itse rukata näppäimistöään.
Ymmärrän täysin logiikan näiden compact-näppäimistöjen käyttämiseen ja olen juuri ostamassa sellaista itselleni. Väitän vaan se sweetspot vaan saavutettiin tuossa 65%:ssa ja kun mennään tuon alle, vaihdetaan aivan liikaa funtionaalisuutta lähes olemattomiin hyötyihin.
Ihan yhtä leveä tuo kirjoittamisosio tossa on.
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1595411527"
data-lb-id="_xfUid-1-1595411527">
Itsellä käytössä full size, mutta nykyään voisin ehkä harkita TKL:ää. Näppis on vain sen verran kallis (Topre Realforce), että ei kannata.
Ero tuli näppäinhatuista, esim. nykyisessä Cherryn MX Boardissa on enemmän väliä hattujen välissä. Eikä sen eron tarvinnut olla paljon että asento tuntui mukavammalta omissa käsissä. Sama homma esim. vanhassa Razerin BlackWidowssa kun tässä hieman näitä vertailin.
Näppäinhattuja on erilaisia, mutta miten tämä liittyy 60% näppäimistöön?
Tämä on sellainen keskustelufoorumi ja kerroin oman kokemukseni 60% näppäimistöstä.
TKL jossa yhdellä painalluksella hoituu tallennus F5 tms. ilman FN yhdistelmiä on sen verran plussaa että ei tullut lopulta käytettyä 60% näppistä sen enempää.
Käytän myös kotona pelikäytössä 60%. Pelaan aika kaikenlaisia pelejä, toki lähinnä FPS. Tähän mennessä 60% ei ole ollut rajoite missään pelissä.
Tämä Razer näyttää ihan tervetulleelta lisäykseltä 60% sarjaan. Odotan toki että arvostelette sen ensin
60% ei ehkä ole rajoite mutta useassa pelissä se on ollut hidaste, varsinkin pelit joissa huomattavasti enemmän nappeja käytössä joita 60% ei löydy on yhtä tuskaan.
Itselleni 60%:sten suurin murhe on se, että Fn on oikealla kun kaikissa vuosien mittaan käyttämissäni läppäreissä se on ollut vasemmalla.
Siirtymiskynnys olisi pienempi jos Fn olisi siellä missä sitä on tottunut 15v ajan käyttämään.
Totta, varmasti on sellaisia pelejä missä tämä on ongelma! Itsellä varmaan eniten näppäimiä vaativa peli on WoW ja sitä pystyy mainiosti 60% vielä pelailemaan. Ehkä tällaiset simu pelit onkin ne missä tarvitsee kaikki mahdolliset napit.
Hyvä pointti. Joissakin näppäimistöissä toki sitä FN pystyy vaihtamaan, ainakin capslockiin tai vasempaan superiin. Toki ei sekään ole sama sijainti kuin läppäreissä.
Se nyt vain sattuu olemaan niin että näppäinten käyttö on paljon nopeampaa jos niille on oma nappinsa. Voit toki sanoa että se ei sinua häiritse että joudut painamaan montaa nappia ja ehkä niin, mutta se on objektiivinen fakta että tekisit samat toiminnot tehokkaammin jos niille olisi erilliset napit. Erityisesti hommissa joissa joutuu vaihtelemaan moodien välillä, nuo funktiot ovat päänsärky ja väistämättä vähentävät tehokkuutta.
En minä väitä etteikö pienessä näppäimistössä olisi etuja, mutta tuo funktionäppäin ei noin vain tuo takaisin niitä näppäimiä joista on luovuttu. Tarkoitus ei ole pelkästään pystyä teknisesti tekemään jotain, vaan myös tehokkuudella ja käytännöllisyydellä on hyötyä ja kyllä ihan varmasti vaikkapa kirjoituskäytössä 100% näppäimistö on selvästi tehokkaampi kuin 60%. Jos paljon tarvitsee kantaa mukana silloin kannattaa ostaa kylkeen langaton compact-näppis, mutta jos ihan suoraan verrataan 1v1 niin kyllä sillä on omat sivuvaikutuksensa että melkein puolet näppäimistä katoaa.
Kysymysmerkin tekeminen lauseen loppuun vie huomattavasti enemmän aikaa kuin pisteen, tämän voi testata jokikinen näppäimistön omistava ihminen. Nuo funktionäppäimet toimii hyvin samalla konseptilla ja vaikka joissain näppiksissä on ON/OFF-tyyppinen ratkaisu, sitä pitää silti laittaa päälle ja pois. Joudut painelemaan enemmän nappeja ja käyttämään enemmän aikaa samojen asioiden tekemiseen, silläkin olettamuksella että tuntisit näppäimistösi kaikki funktiot ulkoa.
Jos sulle sopii 60%-näppäimistö ja saat sillä tehtyä kaiken, hyvä niin. Ei minulla ole mitään sitä vastaan. Mutta älkää jaksako tuota "tällä tekee kaiken paremmin", se on objektiivisesti väärin.
Ei tuo mikään aukoton fakta ole.
Esim. minulla on selkärangassa erittäin tiukasti pitkään käyttämissäni läppäreissä oleva nuolinäppäimet kursorin siirtelyyn + vasemman pikkurillin Fn+nuolinäppäimet pgup/dn/home/end kun hypin koodieditorissa / tekstieditorissa eestaas.
Vasemmalla pikkurillillä Fn:n modulointi on minulle selkeästi nopeampaa kuin käsien siirtely nuolilta pg-upille ja end:lle ja takaisin.
Tämän kaiken olisit pystynyt sanoa paljon lyhyemmin. -> "En ole koittanut, enkä aio". Suosittelen kuitenkin koittamaan!
Täytyykin hommata toinen näppis isoille kirjaimille ja erikoismerkeille niin ei kulu aikaa turhien nappien painamiseen
Copy/paste olis ilmeisesti kans nopeampaa jos ne olis omat nappinsa pgup/dn vieressä tai print screenistä oikealle. Isot kirjaimet ja jokainen erikoismerkki myös omaan nappiinsa.
Ja päätit valittaa asiasta joka ei liity spesifisti mitenkään tähän 60% kokoluokkaan.
Niin, ison kirjaimen tekeminen vaatii enemmän aikaa/painalluksia/vaivaa kuin pienen. Jos haluat ihan konkreettisen testin, kirjoita ensin itse valitsemasi lause normaalisti ja sitten perään sama lause tavalla jossa joka toinen kirjain on isolla ja joka toinen pienellä. Huomaat kyllä miten tehokkuus ja nopeus kärsii.
Minä en ole missään vaiheessa ehdottanut näppäimistöä jossa on erillinen näppäin jokaiselle isolle ja pienelle kirjaimille tai erillistä näppäimistöä siihen viereen koska usein käytettäviä näppäimiä tulisi 30~ lisää, yksinkertaisesti siksi että se ei olisi käytännöllistä. Sen sinä jo tietsitkin, mutta halusit nyt kuitenkin sanoa jotain keksimättä mitään järkevää argumenttia niin päätit siirtää maalitolppia.
Epäilen että tämä objektiivinen fakta pätee vain siihen asti kunnes näppäimen etäisyys sormien ns. normaaliasennosta aiheuttaa pienemmän viiveen kuin ylimääräisen näppäimen painallus. Tämä etäisyys lienee erittäin pieni.
Esim. linux-terminaalissa näpyttäessä ctrl-a ja ctrl-e kyllä päihittää home ja end näppylät mennen tullen, vaikka kahta namiskaa joutuukin painamaan yhden sijasta.
Vähän kommentista paistaa läpi motorisen muistin aliarvioiminen, toki se on aika yksilöllinen piirre mutta mahdollistaa monimutkaistenkin liikesarjojen suorittamisen tehokkaasti ilman että niitä tarvitsee sen enempää ajatella. Jos joutuu aina erikseen miettimään että mikä se fn-yhdistelmä nyt olikaan niin toki se hidastaa, mutta on mahdollista oppia motoriseen muistiin yhdistelmät jolloin niitä ei tarvitse miettiä.
Toisaalta on myös objektiivinen fakta että monessa hommassa näppäimistön hakkaamisen tehokkuus on täysin toissijaista joten parasta mennä sen mukaan mikä on omalla mukavuusalueella.
Olen oman kokemukseni vastaavankokoisesta näppäimistöstä kirjoittanut eli Duckyn Ministä ja miten se ei omaan käyttöön sopinut. Sinä et päätä mitä minä kirjoitan tai olen kirjoittamatta tälle foorumille.
Juu en päätä, mutta kerron muille ihmisille jos kirjoitat jotain asiaankuulumatonta. Alkuperäisen viestisi pohjalta joku olisi voinut luulla että näissä näppäimet on lähempänä toisiaan tai muuta omituista.
Se on täysin lukijan ongelma, jos kirjoitan selkeästi mistä tuotteesta puhun ja kerroin myös MINUN kokemuksestani en muiden kokemuksista. Ja siksipä en enää ole omaan käyttöön mini näppäimistöjä suosinut.
Mutta eihän tuo liity mitenkään näppäimistön kokoon, vaan selvästi Duckyn käyttämiin näppäinhattuihin? Ja sillä perusteella et ota "mini" näppäimistöä, koska Duckyssa oli huonot näppäinhatut?
Kirjoitit että "Sekä omiin käsiin oli liian tiukasti kädet yhdessä ja tuo hankaloitti kirjoittamista verrattuna täysikokoiseen näppäimistöön.", joka pitää tasan 0% paikkaansa ja ei ole mielipideasia, vaan ihan mitalla mitattavissa oleva suure.
Näppäinhattujen muodoista ja niiden soveltuvuudesta omaan käyttöön voi varmasti keskustella jossain muuallakin, yleensä täällä pyritään pysymään ketjujen aiheessa.
Tällä mennään niin kauan että pääsee joskus testaamaan toista, jos on minuun liittyvää asiaa lisää niin laita YV. Olen riittävästi mielipidettäni perustellut.
Voisin mittailla jos kyseinen näppäimistö minulla vielä olisi. Nyt on enää oma kokemus jäljellä joten sillä mennään.
Suosittelen siis ensi kerralla käyttämään raportti nappia eikä leikkimään modea.
Voin paljastaa että sekä sun nykyisessä, että tossa duckyn 60% näppiksessä (ja myös tämän uutisen näppiksessä) näppäinväli on tasan 19,05 mm. Sama on ollut käytössä aina 80 luvulta asti eikä kukaan valmistaja ole onneksi alkanut tuon kanssa sooloilemaan mekaanisten näppäimistöjen kohdalla. Pienikin muutos johtaisi siihen että noiden hattuja ei voisi vaihtaa päittäin.
Ei tarvitse turhaan alkaa mittailemaan.
En ole standardin olemassaoloa kieltänyt missään vaiheessa. Tämä on muuten tässä, mielipiteeni olen tuonut julki.
Tämä ei nyt suoraan liity tuohon mutta olen tottunut aikanaan käyttämään näppistä jonka A ja CapsL. välissä oli hyvin tilaa, nyt täytyy aina toi CapsL. korvata pienemmällä napilla.
katso liitettä 418332
Vuosia käytössä, yksikään asia ei ole sen hitaampi mitä täyskokoisella olisi. Jopa nuolinäppäimet löytyvät oikealta paikalta "tap" ohjelmoituna, kun näpäyttää kerran shift – fn – fn2 – l ctrl: ovat oikeassa muodostelmassakin. En edes muista tilannetta että kyseessä olisi ollut ongelmia ja kirjoitan varmasti päivässä enemmän kuin keskiverto tietokoneen käyttäjä.
Jos ei pysty tottumaan kuin siihen mitä on saanut äidinmaidossa, niin sitten asia on varmasti toinen.
Onhan toi askellettu capslock kivemman näköinen myös. Ite korvasin vaan controllilla ja opettelin olla osumatta siihen turhaan. Näppäinhattusettejä saa onneksi ostettua joissa on toi askellus mukana.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä