Saksan suurimpiin verkkokauppoihin lukeutuva Mindfactory julkaisee kuukausittain tilastot myydyistä prosessoreista mallikohtaisesti. Elokuussa AMD:n prosessoreita myytiin kappalemääräisesti ja rahallisesti enemmän kuin Intelin prosessoreita.
AMD:n prosessoreiden kappalemääräinen osuus oli 56 % myydyistä prosessoreista ja Intelin 44 %. Euroissa laskettuna AMD:n prosessoreita myytiin noin 1,8 miljoonalla eurolla ja Intelin prosessoreita 1,55 miljoonalla eurolla.
Mindfactoryn ylivoimaisesti suosituin myymä AMD-prosessori oli noin 200 euron hintainen kuusiytiminen Ryzen R5 1600 -malli, jota meni kaupaksi lähes 2500 kappaletta. Myös Ryzen R5 1600X- ja R7 1700 -malleja myytiin elokuussa yli 1000 kappaletta. Intelin prosessoreista eniten myytiin reilun 300 euron hintaista Core i7-7700K -mallia, jota meni kaupaksi reilu 2300 kappaletta ja Core i5-7600K -mallia myytiin 920 kappaletta.
Soitimme ja tarkastimme Suomen myyntitilastoja elokuun osalta Jimm’s PC-Storesta, jonka mukaan Intelin osuus Suomessa on edelleen erittäin vahva. Noin 70 % elokuussa myydyistä prosessoreista oli Inteliä ja noin 30 % AMD:tä. Jimm’sin mukaan heidän asiakaskuntaan kuuluu paljon pelaajia, jotka ostavat pääsääntöisesti ainoastaan Inteliä. Lisäksi AMD ei tue suomalaisia jälleenmyyjiä alennuksilla tai kombo-tuotetarjouksilla, joten markkinoinnin suhteen Ryzenin potentiaali on jätetty toistaiseksi täysin hyödyntämättä.
Uusia Core i9-7900X- ja Ryzen Threadripper -tehoprosessoreita on Jimm’siltä toistaiseksi myyty vain yksittäisiä kappaleita.
No suomalaiset on yksinkertaisia ja kiusaamisen pelossa kaikki ostaa samanlaiset setit ettei vaan erotu joukosta.
Jeps, Suomessa tyhmät ja ei-niin-hintatietoiset pelaajajonnet ostaa uutena Inteliä kaupasta vain brändin takia, vaikka huomattavasti parempaa olisi tarjolla. No, omatpahan ovat rahansa. Se on harmi kyllä, että Suomessa ei ole kunnon bundleja ollut Ryzenien osalta, siinä on hukattu tosiaan varmasti monta potentiaalista euroa. :/
Ööö huomattavasti parempaa?
Mikäs AMD prosessori on pelikäyttöön huomattavasti parempi kuin esim 7700k?
@Sampsa voi varmaan laittaa vanhan ketjun lukkoon:
AMD ohitti Intelin prosessorimyynnissä (Saksan Mindfactoryssä 8.2017)
:tup:
Pakkohan sen intelin on oltava parempi, kun kellot jo vakiona korkeammat.
Hommaan vaikuttaa myös että Intelin omistavan ei ole tarvinnut päivittää vuosiin, eikä nytkään. AMD:n haluavat on olleet päivityspaineessa pitkään ja odotelleet Ryzenä jo vuosia.
En koe haluavani erityisesti kumpaakaan merkkiä toista enemmän, tuskin moni muukaan joka järjellä katsoo ostokohteita. Itse vaihdoin 3570K:n R1700 enkä kokenut erityisempää tarvetta juuri ostaa AMD tai Intel. Ymmärtäisin kommenttisi jos AM4 kanta olisi ollut käytössä vuosia.
Kiinnostusta näyttää selkeästi olevan ja jos markkinaosuutta haluaa kuroa umpeen, niin pakkohan se on myös myydä enemmän kuin kilpailija. Tässä on vielä Ryzen prosessoreiden (pois lukien Threadripperit) markkinaosuudet kaikista prosessoreista UserBenchmark -sivuston mukaan:
Ei markkinaosuuksien eron kuromiseen tarvitse myydä enemmän kuin kilpailijan, vaan (suhteessa) enemmän kuin mitä niillä koneitaan uusivilla oli edellisessä koneessaan punaisia osia. Koska AMD on pieni vähemmistö, niin tähän riittäisi aika paljon pienempi osuus myynnistä. Nyt markkinaosuus näyttäisi nousevan hyvinkin reippaasti.
Ja erityisesti hinta 🙂
Eihän sitä tiedä, että jos Intelin strategia on antaa AMD:lle tilaa markkinoilla. Etenki EU on ollut hanakka antamaan sakkoja määräävään markkina-aseman väärinkäytöstä.
Google sai 2,4 miljardin euron sakot: EU-komissio syyttää Googlea markkina-aseman väärinkäytöstä – Aamulehti
Järjellä tuohon ei oli ollut tarvetta.
…ja perustelut oli? ARMA jonnet erikseen mutta omaan käyttöön tuli huomattava parannus.
Tämähän se on Sandy bridgellä on pärjännyt hyvin ja vihdoin joku toi vähän enemmän ytimiä järkevään hintaan ja luulen, että Intelin omistajat osittain osottaa mieltään nykyiselle Intelin touhulle (5-10 % tehobuustia per vuosi ja välillä takapakkia kellottuvuudessa). Vannoutuneet AMD-fanit toki tilasivat varmana Ryzenin heti.
Itse siis vaihdoin 2500K -> 1600X ja ero on aika reilu.
Kohta uudet Intelit niin tämä on vain hetken pyrähdys.
Eipä taida olla.
Mutta on aika typerää väittää tai olettaa että jokainen joka pelaa ostaa 7700k + 1080Ti:n. Aika moni joka pelaa, tinkii siitä kokoonpanon hinnasta ja on valmis hieman antamaan detaileissa jälkeen.. tai ei edes pelaa 4k resolla, jolloin on varaakin tinkiä. Ja tuosta 7700k:sta kun lähtee tinkaamaan prossusta eikä kohde just ole tämän ns. i5 variantti, niin voikin katsella jo molemmista leireistä.
Sehä o hyvä ku AMD myy. Mikäli ois uudelle koneelle tarvetta ni todennäköisin valinta ois myös Ryzen.
50%/50% tilanteeseen ei päästä ilman että myytäisiin enemmän kuin kilpailija. Siihen on kuitenkin niin pitkä matka, että nyt aivan turha moisiin keskittyä.
Pitkään kestävä 10% myynnistä tosiaan tarkoittaa yli 10% nousua, koska moni vaihtaa intelistä AMD:lle. Katsotaan nyt vuoden loppuun miten näiden myynnit kehittyy. Tällä hetkellä näyttää hyvältä ja piirejäkin tuntuu valmistuvan aika moista haipakkaa. Hyvä niin. AMD todellakin tarvitsee sitä myyntiä.
Markkinaosuuden kasvattamisen suhteen toki näin mutta mikäli meinaa päästä rinnalle ja ohi Intelistä, niin olisi hyvä myydä enemmän. Tällä hetkellä AMD:n markkinaosuus lienee jossain 20% tienoilla (CPUBenchmark 22.20%, UserBenchmark 14℅).
Ainahan saadaa uutta odottaa jos sille tielle lähdetään. Ja uusien Intelien jälkeen odotetaan uusia Zenejä. Toki itsekin odotan uusia Intelin ytimiä, mutta vielä enemmän kiinnostaa tulevat Zenit jotka ilmeisesti pitäisi tulla jo uudella prosessilla joka sopinee paremmin korkeille kelloille. Toki taitaa mennä myöhää ensivuoden puolelle?
Intelille ei olisi mikään pahempaa, kuin se että AMD saa uudesta Zen versiosta sen ~10% IPC lisän, ja kellot sinne 5GHz luokkaan. Toki vielä muistipuolta pitää parantaa, kun AMD:llä vaikea ruokkia nykyisellään edes 4GHz nopeudella toimivia kiviä.
Ei ole edes pakko päästä sinne 50% tasolle (ainakaa lyhyellä tähtäimellä). Riittää kun kasvu on terveellä pohjalla, ja saadaan tuotetta myytyä hyvällä katteella joka näkyy pidemmän päälle positiivisena kassavirtana. Offtopiccinahan voidaan mainita että AMD yrittää kovasti palkata insinöörejä nimenomaan optimoimaan pelejä cpu puolelle.
Niin jos konetta käyttää vain pelaamiseen ja silloinkin sulkee kaikki ohjelmat taustalta. :beye:
Kyllähän AMD on käsittääkseni antanut ymmärtää, että Zenistä ei ole puristettu vielä läheskään kaikkea ulos eli se 10% voi olla jopa mahdollinen. Ja GF on muistaakseni mesonnut, että se uusi tuleva prosessi mahdollistaisi huomattavasti nykyistä kovemmat kellot. Jos tuo pitää paikkansa, niin merkitsee Intelille ikävää päänsärkyä ja kuluttajalle riemujuhlaa.
Eri asia on sitten miten kulutusystävällinen tuo GF:n uusi prosessi on, koska nykyisellään Ryzen on hiukan matalammilla kelloilla todella vähävirtainen.
Ai mitkä uudet? 2 vuotta vanhaa tavaraa tulossa uusilla nimillä ja samalla moar cores taktiikalla josta AMD:ta on haukuttu vuosikausia :think:
Ryzenin pääsuunnittelija sanoi ettei Ryzeniin laitettu läheskään kaikkea mitä olisi voitu jotta saatiin virrankulutusta alaspäin. Siten 10% on ennemmin minimiodotus eikä mahdollinen. Kuten olen aiemminkin sanonut, todennäköisesti Zen2 on se mikä Zen olisi ollut ilman kyseisiä rajoitteita ja luultavasti Zen2:n arkkitehtuuri valmistui samaan aikaan kuin Zen1:n. Global Foundriesin recordi valmistusprosessien suhteen on ollut aika heikko, toivotaan parempaa tällä kertaa.
Onko jo liian myöhtäistä tyhjentää salkku Intelistä ja täydentää AMD:llä 🙁
Riippuu varmaan käyttötapauksesta. Pelaamiseen ei järkeä päivittää, mutta kyllähän tuo 1700 suorittaa skaalautuvia ammattisoftia aika paljon nopeempaa kuin tuo 3570K vaikka olisi miten kellotettu (molempia voi kellottaa). Meilläkin töissä hävisi monta "kahvitaukoa" päivässä, kun hyvin yleisen työvaiheen n. 5-8 minuutin tuskainen odottelu vaihtui n. 30 sekunnin odotteluun. Toki vanhat prosessorit olivat jo vähän aikansa eläneitä neliytimisiä ilman hyper threadingiä, mutta silti.
Puhun siis ohjelmista, joille voi antaa käyttöön vaikka 100 ydintä ja laskenta skaalautuu lähes lineaarisesti prosessoriytimien mukaan.
Juu, varmaan siellä on pussillinen uusia temppuja odottamassa, mutta ei niitä kaikkia voi siihen prosessoriin laittaa tai Harvian tehtaalla alkavat YT:t. Enkä kyllä usko ihan tuohonkaan, että Zen 1 ja 2 olisivat valmistuneet samaan aikaan. Eivät ainakaan kokonaan, koska vie kuitenkin oman aikansa etsiä ne pullonkaulat Zen 1:stä ja korjailla niitä Zen 2:teen.
Miksi eivät? Zen1:n arkkitehtuuri oli tiettävästi valmis 18.9.2015, ensimmäinen kyseistä arkkitehtuuria käyttävä prosessori julkaistiin maaliskuun 2. 2017. Tuossa välissä on aika tarkasti 1,5 vuotta. Eli mahdollisesti tehtiin Zen2 josta karsittiin osia koska virrankulutus jotta saatiin Zen1. Molemmat arkkitehtuurit valmiina, alettiin työstämään Zen1 maksimivauhtia markkinoille, jonka jälkeen osa porukasta työstää Zen2 ja osa alkaa suunnittelemaan mitä tulee Zen3:n.
Löytyykö mistään statistiikkaa, paljonko Mindfactory myy valmiskoneita vrt. prosessoreita? Omien prossujen saanti isojen valmistajien konepakettien sisään luulisi olevan AMD:lle paljon tärkeämpää kuin irtokivien myynti. Toisaalta sillä osastolla APUt ovat varmasti tärkeämpi tuote kuin nämä grafiikkapiirittömät prossut.
No, pääasia, että markkinaosuus nousee edes jollain keinolla ja AMD saa rahaa.
Eihän se ole mahdollista että Zenin suunnitteluvaiheessa löytyneet pullonkaulat ehdittäisiin ratkaista ikäänkuin lennosta Zen2:een, ja vielä prosessorimalli viimeistellä samaa aikaan. Eli ikäänkuin Zen1:n työryhmä olisi pitänyt taukoa suunnittelusta sen aikaa, kun Zen2:een olisi ratkaistu ongelmat, ja sitten jatkettu kehitystä. Siis puhun nyt niistä ongelmista joita Zenissä on, enkä mistään karsituista ominaisuuksista.
GlobalFoundriesin mesoamisille ei kannata antaa mitään painoarvoa, ihan jo historiankin takia.
"14LPP technology can provide up to 55% higher device performance and 60% lower total power compared to 28nm technologies."
Jälkimmäinen lause on varmasti totta, mutta se pätee ainoastaan hyvin matalalla taajuusalueella ollen siten täysin epärelevantti nopeisiin kuluttajaprosessoreihin.
Vaikka arkkitehtuuri on täysin eri, niin GlobalFoundriesin 28nm prosessivarianteilla valmistetut Steamroller ja Excavator prosessoriytimet kulkivat < 20% paremmin kuin Ryzen.
Ryzenissa on varmasti joitain pullonkauloja itse designissa (taajuuden suhteen), mutta 14nm LPP prosessin ominaisuuksista kertoo melko paljon se että prosessorin täydellä taajuudella toimivat välimuistit (L2 & L3)
pystyvät huomattavasti korkeampiin taajuuksiin kuin itse prosessoriytimet. Kaikilla aikaisemmilla designeilla ja valmistusprosesseilla tilanne on ollut L2 välimuistien osalta täysin päinvastainen :think:
Erilaisia ohjelmia jotka eivät säikeisty(tai vain osittain) on ihan pilvin pimein, melkeinpä kaikki CAD/CAM-softat ainakin, ja nuo nyt ei ole mitään marginaalisoftia. Solidworksista olen jonkun benchmarkin nähnyt ja siinä tilanne ei ollut kovin hyvä Ryzenin kannalta. Eli kyllä niitä oikeita syitä pelien lisäksi riittää.
Samaan aikaan? Eihän Zen2 tule kuin aikaisintaan ensi vuoden loppupuolella ja siten Zen2 tiimillä on aikaa viimeistelyyn kauemmin kuin Zen1 tiimillä oli + pystyvät käyttämään hyödyksi kaikkea tietoa mitä Zen1:sta on saatu. Eikä tarvitse suunnitella uusiksi muistiohjainta, PCI Express ohjainta ja niin edelleen.
Mikäs ihme tuo on? Yritysmaailmassa millainen roska tahansa myy koska kukaan ei uskalla sanoa mitään vastaan, tekivät valmistajat millaista kiusaa tahansa.
Eikös siitä prosessista ollut jossain väite, että GF:n uusi olisi IBM:ltä? Jos GF ei kehitä sitä itse, niin kuvittelisi sen kulkevan paremmin kuin omat tekeleet?
14nm LPU ei ole IBM:n prosessi, vaan Samsungin evoluutioversio.
14nm HP on IBM:n kehittämä prosessi ja se on oikea high-performance suunnattu versio, kuten Intelinkin P1272.
Prosessi on käytössä IBM:n uudessa Z14 prosessorissa, jonka kellotaajuus on 5.2GHz.
Totta turiset.
Vakavasti puhuen, pari surkeaa single thread softaa on todella huono syy välttää Ryzeniä.
Joo, siis luultavasti arkkitehtuurit valmistuivat samaan aikaan joka suurella todennäköisyydellä oli 18.9.2015 tai siinä paikkeilla. Jim Keller on aika monta kertaa lähtenyt firmasta arkkitehtuurin valmistuttua mutten muista että häntä koskaan olisi syytetty homman jättämisestä kesken.
No jos esim. työkseen vääntää päivät pitkät Solidworksia tai muuta kunnollista CAD-softaa niin se rupeaa kyllä olemaan erittäin hyvä syy. Etenkin kun 7700k on niissä yleensä se nopein prossu niin ei hinnassa ole juurikaan eroa.
Tässä päästäänkin siihen ristiriitaan ettei yrityksiin yleensä hankita peliprosessoreita vaan workstation luokan prosessoreita. Jolloin se "hyvä syy" lentää roskiin. Tuo peliprosessori kun hakkaa workstation prosessorit noissa surkeissa ohjelmissa.
Jos työkseen vääntää Solidworkin tapaisia ohjelmia, niin alla on yleensä kyllä tehotyöasema ja niissä on harvemmin peliprosessoreita. Yleensä niissä on ollut Xeon, pro sarjan näytönohjain ja rankasti muistia.
No ei se HT mikään jumaluus ole. Tuosta näkee hyvin miten paljon heittelee eri kuormilla se hyöty.
Sizing Up Servers: Intel's Skylake-SP Xeon versus AMD's EPYC 7000 – The Server CPU Battle of the Decade?
Valitettavasti suuri osa ostajista ei osta prosessoria testien perusteella, vaan mielikuvien.
Jos Coffee Lake julkaisusettiä (4c/4t , 6c/6t, 6c/12t) on uskominen, niin HT on juuri se jumaluus, joka erottaa kärkiprosessorin tavallisista kuolevaisista.
Itse luulen että tuosta 6c/6t voi tulla aika kova kives jos intel vain hinnoittelee sen oikein. Siinä on enempi ruutia kuin nykyisessä pelijumalassa 7700K:ssa. 6c/12t kives varmaan hinnoitellaan piloille ihan vain koska Intel, mutta kyllä fanipojat sitäkin tulee ostamaan.
Kun suhde on nyt tämä, niin eiköhän Intelin ostajat jatka tuon parhaan mallin ostamista.
i7-7700 ja i7-7700K on nyt jo yli puolet kokonaismyynnistä. Kaikista Intel-prosessoreista. Kyllä minusta siinä on vahva korrellaatio sen kanssa, että porukka haluaa Inteliltä vain parasta mallia. Ei AMD:n R7:t myy läheskään noin hyvin ja kärkimalli myy suorastaan surkean huonosti.
Nyt ei ole sama kuin julkaisuajankohtana. Silloin kun itse tämän i5 ostin niin hintaero i7 oli yksinkertaisesti niin suuri että se ei todellakaan ollut sen premiumin arvoista että olisi sen henkselitemmi mallin saanut. Nyt porukka ostaa i7 ihan sen takia kun 4 core prossuista alkaa jo jerkku loppumaan ja Intelillä ole kuluttajaluokkaan mitään muuta tarjottavaa kuin 4-corea henkselitemmin kanssa, joten se pienikin hyöty otetaan irti mikä on valmistajalla tarkota.
AMD:llä taas R7 sarjassa se kärkipää ei myy kun sen ostamisessa ei ole mitään järkeä. Lähes samoihin kelloihin päästään huomattavasti halvemmalla. Ja suurin osa muutenkin ostaa noita 6c/12t kiviä kun ne on vielä halvempia ja on enemmän kuin riittävä ihan mille tahansa pelille tällä hetkellä. Monet ei katso tulevaisuuteen vaan ostetaan lyhytnäköisesti sitä parhautta mitä sillä hetkellä sattuu saamaan.
Se nyt riippuu täysin firman koosta. Ei pieniin firmoihin välttämättä hankita mitään Xeoneja jos niistä ei ole hyötyä verrattuna "peliprossuihin", mutta silti voi olla tarvetta pyöritellä Cadi-ohjelmia. Isoissa firmoissa sitten kukaan tuskin rupeaa kymmeniä/satoja koneita osista kasaamaan.
Valitettavasti Mindfactory ei myy enää Saksan ulkopuolelle/Ulkomaille, joten syyskuun myynti tilastot muuttuu huomattavasti toiseen suuntaan huonon myyntistrategian/politiikan takia.
Öö ei. Vaikka täältä tavaraa MF:stä onkin ostettu niin Suomi ei ole tuo puljun isoin markkina-alue, ei läheskään. Lisäksi MF kyllä myy Saksan ulkopuolelle tavaraa ja Suomikielto on tällä hetkellä päällä sen takia että tänne pitäisi tilittää lisää veroja koska Mindfactoryn vuosimyynti suomeen ylittää verokarhun määrittelemän rajan.
Ja lopuksi Suomeen myynti (tai sen väheneminen) ei tule tuon putiikin tilastoja juurikaan heiluttamaan. Sen verran isosta lafkasta on kyse.
Näköjään Suomi ei ole ainoa maa, siis myyntikielto koskee alhaalla olevan artikelin perusteella myös muihin EU maihin.
Pienissä firmoissa ei ole tajuttu sitä, että loppupeleissä sen työntekijän peukaloiden pyöritykseen menevä aika maksaa enemmän kuin nopeamman koneen hankinta
Selittäkää tyhmälle. Minkä takia mun ei kannattaisi vaihtaa i7 6700k —> i7 8700k jos haluan enemmän coreja kohtuu hintaan mutta en haluaisi luopua singlecore performancesta? Pääasiallinen käyttö pelaaminen ja omasta mielestä alle 500eur pysyy vielä järkevissä summissa. Ryzeniä vastaan ei mitään ole ja voisin hyvinkin valita ryzenin, jos se vain pärjäisi pelitehoissa intelille.
Koneesta löytyy 1080ti kaveriksi.
Vaihda ihmeessä 8700K:hon jos haluat tämän hetken parhaimman pelitehon. Eikä siinä toisia kannata kuunnella jos siltä tuntuu. 🙂
Jos täydet FPS:t haluat peleistä niin onhan kellotettu 8700k varmasti kovempi kuin Ryzenit jos peli vaatii single-corea enemmän. Itsekin pelaan ja olen 1800X rusinaan oikein tyytyväinen, vaikkei se mukamas peliprosessori ole. Enemmän coreja auttaa mielestäni enemmän silloin, kun pelin taustalla pyörii muitakin sovelluksia. Prossutesteissähän monesti on melko puhdas kone pyörimässä missä taustaprosessien vaikutuksia on minimoitu, mutta omassa käytössäni saattaa olla vaikka 2-3 peliä samaan aikaan päällä + selain + muut. Tällöin useampi core voi siirtää vaakakuppia hieman Ryzenin suuntaan, vaikka toki 8700k kykenee samat kuormat käsittelemään.
Tuskin kukaan voi suoraan sanoa mikä prossu kannattaa ostaa, ehkä tilanteessasi 8700k on paras vaihtoehto. Ja eikös tuo 8700k pärjää myös multithreadissa Ryzeneille oikein mallikkaasti?
Jos koneesi päätehtävä on pelaaminen ja 500€ on "järkevä summa" niin osta se Intel. Kukaan ei kiellä etteikö se olisi parempi koneeseen, jonka ainoa tehtävä on toimia pelikoneena. :facepalm: