OLED-paneleeita on käytetty huipputelevisioissa jo pitkään, mutta tietokonenäytöissä se ei ole päässyt yleistymään. Tällä hetkellä OLED-paneeleita löytyykin tietokonepuolella lähinnä kannettavien puolelta. Maailman suurin OLED-valmistaja Samsung on esitellyt omien sanojensa mukaan maailman ensimmäisen UHD-resoluution kykenevän kannettaviin suunnitellun OLED-paneelin.
Samsungin uusi OLED-paneeli on kooltaan 15,6-tuumainen ja sen natiiviresoluutio on 3840×2160 eli 4K UHD. Näytön dynaamiseksi kontrastisuhteeksi luvataan 120 000:1 maksimikirkkauden ollessa 600 nitiä ja mustan tason 0,0005 nitiä. Lehdistötiedotteen mukaan paneeli kykenee näyttämään 3,4 miljoonaa väriä, mutta kyse lienee kirjoitusvirheestä tarkoittaen 3,4 miljardia väriä. Paneelin luvataan yltävän täyteen DCI-P3-väriavaruuteen ja tukevan HDR-teknologioita.
Yhtiö kertoo paneelin olevan DisplayHDR True Black -sertifioitu kertomatta kuitenkaan asiasta sen tarkemmin. Paneelin ominaisuuksien perusteella sertifikaatin pitäisi olla DisplayHDR True Black 500 -tasoa, eli korkeinta mahdollista OLED-paneeleille.
Samsung tulee aloittamaan näytön massatuotannon helmikuun puolivälin tienoilla. Yhtiö ei kertonut vielä, milloin näyttöä on lupa odottaa valmiisiin tuotteisiin, mutta antoi ymmärtää paneelin tulevan löytymään useamman valmistajan premium-luokan kannettavista tulevaisuudessa. Potentiaalisia ehdokkaita ovat esimerkiksi Lenovon Yoga C730 ja HP:n Spectre x360 15 OLED, jotka ovat tulossa myyntiin kevään aikana ja sisältävät 15,6-tuumaiset UHD-resoluution OLED-näytöt.
Lähde: Samsung
Antaakohan Samsung näihin 10v burn-in takuun kuten Qledeille 😉 Ehkä tämän myötä elättelen vähän enemmän jo toiveita, että jossain vaiheessa tulevaisuudessa, omana elinaikana, nähtäisiin ~40″ ultrawide hdr oled 5160×2160. Ei varmaan kannata hengitystä kuitenkaan pidätellä.
Oledin burn-in on kyllä hieman huolestuttava tietokonekäytössä. Toivottavasti ovat saaneet ratkaistua, eikä ole vain juuri takuuajan umpeen kestävä myöskään.
On kyllä enemmän kuin hieman huolestuttava… Tietty jos lähinnä katsoo videoita, pelaa tms. niin varmaan menee, mutta työpöytäkäytössä/tuottavuuskäytössä, voisin kuvitella, että on aika no-go.
Toisaalta omakin työläppäri on telakassa 95% ajasta, jolloin burn-iniä ei välttämättä kerkeä elinaikana muodostumaan. Eri asia sitten kannattaako oled näytöstä maksaa oled-lisää jos sitä käyttää pari tuntia viikossa.
Jaaha koskahan sitä saataisiin työpöydälle korkean ppi:n näyttöjä…
Sitä minäkin olen odottanut erinäisiä vuosia, ja samalla ihmetellyt vallitsevaa tilannetta.
Ei ole yhtään huolestuttavaa, toki jos 247 on staattinen kuva niin kyllä se siihen palaa
Vielä kun saataisiin Windowsiin toimiva skaalaus.
Jos vuodessa menee tämän näköiseksi niin on kyllä varsin huolestuttavaa: http://i.rtings.com/images/reviews/tv/lg/real-burn-in/real-burn-in-week-48-tv-2-magenta-large.jpg
Työpöytäkäytössä esim. task bar on täysin staattinen asia, aina samassa paikassa ja samat asiat näkyvissä. Sitten on asioita kuten nettiselaimen yläosa, office-ohjelmistojen ribbon-valikot jne. jne., jotka voi pysyä ruudulla koko päivän paikkaa vaihtamatta.
Näiden valmistajien kannattaisi suoraan unohtaa ajatus OLEDin tuomisesta läppäreihin ja tietokonenäyttöihin ja odottaa, että mLED:n valmistus halpenee ja se tulee mainstreamiin. Micro-LED on vähän samanlainen kuin OLED, mutta ilman burn-in-ongelmia.
Jos töissä käyttää esim. samoissa paikoissa samoja ohjelmia usein, niin tietyt elementit ovat aina samassa kohtaa. Esim. selaimen työkalupalkki ja skrollaus, käyttiksen alapalkki, photoshopin ja lightroom kontrollit, koodauskäytössä IDE:n nappulat ja näkymät jne. Tämä nyt varsinkin tulee kyseeseen jos pitää kaikkia ohjelmia kokonäytön kokoisena.
Se mikä huolestuttaa myös, niin olemattomiin kavennetut bezellit. Tuon kun antaa normi reissukäyttöön, on vain ajan kysymys kun saa iskun kulmaansa ja se siitä ultrakalliista näytöstä. Kaukana ollaan niistä ajoista, kun Thinkpad sai pyöriä portaat alas….
OLED mutta silti kontrasti ei ole ääretön? Ilmeisesti OLED ei automaattisesti pysty toistamaan täydellistä mustaa. Olisi tosiaan hauska tietää miten burn-in ongelma on ratkaistu tässä.
Laitetaan tämä oled kiinnipalamistesti tännekkin:
https://youtu.be/nOcLasaRCzY
Mun mielestä oli aika yllättävää, että Samsungilta tuli tällainen tuote. TV-markkinoilla Samsung ei ole hypännyt OLED-kelkkaan, ja telkkarien markkinoinnissa Samsung hehkuttaa jatkuvasti, että "ei kiinnipalamista!" Kännyköissä OLEDejä on tietysti pilvin pimein, mutta näytölle tulee paljon vähemmän käyttötunteja kuin läppärissä.
Ehkä Samsung ei saanut oled tuotantoa isoihin näyttöihin(televisioihin) kannattavaksi tai sitten se on laittanut kaikki paukut näinä vuosina microlediin. Microled on kyllä kuu taivaalta, jos se vaan lunastaa odotukset ja jalkautuu tavallisen ihmisen ostettavaksi. Sen jälkeen veikkaan ettei kukaan osta oledia ellei oledista tule mainstreamia 500-1000e hintaluokaan. Olisi kyllä positiivista jos nykymuotoisesta lcd:stä päästäisiin eroon lopullisesti lähivuosina ja jäljelle jäisi vain nämä kaksi.
Voi olla, että saadaan vielä aika kauan odotella, kun vaikuttaa siltä, että vasta nyt Samsung on tuomassa 75-tuumaista MicroLED-telkkua markkinoille. 15-tuumainen läppärin näyttö edellyttää, että tekniikka saadaan kutistettua murto-osaan nykyisestä. Melkeinpä tämä OLED-julkistus tarkoittaa sitä, että Samsung ei usko saavansa lähivuosina MicroLEDejä tuohon kokoluokkaan.
Mikä lasketaan korkeaksi? Onhan keskikokoisissa 4k-näytöissä jo 160-190 dpi.
Oma veikkaus on, että Oled nimenomaan on mainstreamia muutaman vuoden sisällä. Tällä hetkellähän noita saa tarjouksesta jo tonnilla ja lähivuosina oli muutamakin iso tehdas starttaamassa. Tänä vuonna tuo tonni lienee uusi normaali ja tarjouksissa mennään sitten loppuvuodesta 800-900€. 2020 sitten taas 100-200€ pois hinnoista, niin alkaa lcd-telkuilla olla tukalaa keskihintaluokassakin.
Lisäksi saattaa olla se, että Oledissa alkaa spesiaalimmat näytöt, kuten taittuvat ja "wallpaperit" olla normaalin tv-harrastajan budjetissa siinä vaiheessa kun(/jos) Microled saadaan kisaan mukaan – ostatko 2000 eurolla tavallisen Microledin vai rullattavan Oledin?