Samsung on avannut pelinsä CES-messujen osalta jo ennakkoon, kuten suurimmilla valmistajilla on enemmän tai vähemmän ollut tapana. Varsinaiset CES 2024 -messut pidetään 9.-12. tammikuuta ja niitä edeltävät ns. ”lehdistöpäivät” kuluvan viikon sunnuntaina 7. tammikuuta.
Samsung julkisti kerralla kolme uutta tai uudistunutta Odyssey OLED -pelinäyttöä, G6:n (G60SD), G8:n (G80SD) ja G9:n (G95SD). Kertauksen vuoksi yhtiön pelinäytöt käyttävät sen omia QD-OLED-paneeleja, jotka poikkeavat rakenteeltaan LG:n W-OLED-paneeleista. Samsungin paneelissa koko näytölle tuotetaan valo sinisillä OLEDeilla, joiden valo muunnettaan Quantum Dot -kerroksella halutuksi.
49-tuumainen lippulaivamalli G9 tarjoaa tuttuun tapaan 5120×1440 resoluution äärileveällä 32:9-kuvasuhteellaan. Näyttö yltää 240 hertsin virkistystaajuudelle ja tarjoaa vaivaisen 0,03 millisekunnin GtG-vasteajan.
Keskimmäinen malli G8 on yhtiön ensimmäinen litteäpaneelinen OLED-pelinäyttö. Sen 32” paneeli tarjoaa 3840×2160 resoluution ja isoveljensä mukaisesti 240 hertsin virkistystaajuuden ja 0,03 ms:n vasteajan.
Pakan pohjimmainen G6 on 27” QHD- eli 2560×1440-resoluution ja on G8:n tapaan litteäpaneelinen. Pienemmän resoluution paneeli yltää sisaruksiaan pykälän korkeammalle 360 hertsin virkistystaajuudelle, mutta vasteajaksi kerrotaan samat 0,03 millisekuntia.
Kaikille kolmelle on yhteistä heijastukset minimoiva OLED Glare-Free -pinnoite ja VESA DisplayHDR True Black 400 -sertifiointi sekä AMD FreeSync Premium Pro -tuki. Jokaisessa on myös kaksi HDMI 2.1 -liitäntää, USB-hubi ja DisplayPort 1.4 -sisääntulo. Jokaisen jalusta tarjoaa kallistuksen ja kääntämisen lisäksi korkeussäätöä ja pivotkin on tuettu G9:iä lukuunottamatta.
G8 ja G9 on varustettu uudella Multi Control -ominaisuudella, jonka luvataan helpottavan useamman laitteen käyttöä samalla näytöllä ja mahdollistavan datan siirron tiedostoja tai tekstiä näytön ja Samsungin muiden laitteiden kuten puhelinten ja taulutietokoneiden kanssa. Lisäksi niissä on Samsung SmartThings Hub, joka tosin vaatii erillisen SmartThings-donglen toimiakseen Zigbee- ja Thread-laitteiden kanssa eikä Z-Wavea tueta lainkaan.
Lähde: Lehdistötiedote
data-xf-init="lightbox"
data-lb-single-image="1"
data-lb-container-zoom="1"
data-lb-trigger=".js-lbImage-_xfUid-1-1704329161"
data-lb-id="_xfUid-1-1704329161">
Onkohan tuo nahistunut kylmässä, samsungilta lähtiessä oli 49’’.
Onkohan nää flicker free näyttöjä? Toi G8 näyttää mielenkiintoiselta, mutta tuli yllätyksenä OLED läppärin ostaessa, että ei ole. Huomaa kun silmät rasittuu ihan eri tavalla.
Oi että, olis toi 34 tuumaisena aika kova… niin varmasti on kyllä hintakin kun kauppoihin pääsee…
Nyt vain kun saisivat ratkaistua OLEDin pahimman ongelman miten kaikki palaa ruutuun kiinni varsinkin toimisto käytössä.
Pitäskö 32” näyttö olla muka kaareva? Juu ei.
Onhan tuo G9 kaareva kuvan perusteella, olisi toki kiva tietää onko 1000R vai jotain muuta.
Todellakin pitäisi. Tuossa koossa ruudun reunat alkaa mennä jos sen verran kauaksi katsojasta.
Ja G6 ja G8 eivät ole.
Eihän se haittaa että reunat menevät kauas, koska OLEDilla värit eivät kärsi vaikka näyttöä katsoisi sivusta. Ja oletettavasti, jos ostaa 32" näytön, sitä ei ehkä pidä 30cm etäisyydellä naamasta.
27" tuumaisella kaarevuus on aivan hyödytöntä ja 32":kin hieman kyseenalainen. Kaarevat näytöt saattavat soveltua pelaamiseen, mutta en itse ainakaan ikinä ostaisi kaarevaa näyttöä monitoimi- tai työkäyttöön.
Itsellä on 30" 21:9 näyttö 1800R kaarevuudella ja kyllä tämä vain parantaa käyttökokemusta suoraan ruutuun nähden. Kuva on reunoiltakin enemmän samalla etäisyydellä silmistä kuin ruudun keskikohta. Tämä vastaa siis leveydeltään 27" 16:9 näyttöä. Katseluetäisyys noin 65-70cm.
Korjataan
Onko nämä nyt ”aitoja” oled näyttöjä. Alkaa mennä nömä Samsungin nimeämiset ja speksit että mikä on oled ja mikä vaan sattumalta nimetty about oled näytöksi sekaisin.
Eli Samsungin OLED näytön pikselit itsevalaiset itsensä pelkästään sinisellä valolla (kirkkaus?) ja sitten sen päällä on ”quantum” kerros millä vääritellään sen pikselin väri? Jäänyt se käsitys itselle että oled pikselit valaisevat itse itsensä juuri sillä värillä millä pitääkin ilman filttereitä ja se on yksi sen vahvuuksista.
32 tuumainen näyttö ei tosiaankaan tarvitse kaarevuutta, 34 tuumaisessakin se kaarevuus on ihan makuasia tarvitaanko vai ei.
Tähän liittyen, olenko nyt tyhmä ja ymmärtänyt jotain väärin, mutta eihän DP 1.4 eikä HDMI 2.1 liitäntä mahdollista 4K @ 240 Hz? Vai mitä nyt missaan… Julkaisivatko siis 4K 240Hz näytön, jota on mahdollista käyttää vain 4K 120Hz?
Kyllä LG:n WOLEDissakin on värifiltteri-kerros, eli pikselit on kaikki valkoisia ja sitten valo viedään tuon filtterin kautta.
Samsungilla OLED on nimetty QD-OLEDiksi, jota ei pidä siis sekoittaa QLED (LCD).
katso liitettä 1238049
Jos G8 olisi oikeasti reunaton neljältä sivulta niin, että kontrollit saisi vaikka magneettikiinnitteisellä konsolipalalla siirrettyä toiselle reunalle, arvostaisin kovasti. 3x riviin pystyssä olisi itselle kyllä niin ideaali.
Tässä on erittäin hyvä video, mikä selittää kuinka nämä eri teknologiat toimivat.
MicroLED on se missä ledi valaisee itsensä eri värillä, tästä me ei tulla kuitenkaan saamaan OLED:ia parempia kuluttajatuotteita vielä vuosiin.
21:9 näyttö voisi kaarevana olla vielä ihan OK, mutta oma 16:9 27″ G7 on kaarevana ihan kuraa, mutta ostin kun muuten hintalaatusuhde oli aivan huippu. Näin kapeissa näytöissä ehdottomasti ilman kaarevuutta, kiitos!
Sekä G6 että G8 menevät nyt vakavaan harkintaan, kun paneeli on suora. Vanha 60hz 32″ IPS 4k -näyttö saattaisi päästä ansaittuja eläkepäiviä viettämään tuon G8:n myötä, kun samalla laitteella hoituisi sekä huvi että hyöty. Pitkään on odoteltu näyttöä, joka olisi taas sekä peli- että työkäytössä erinomainen. Olisikohan kuvaputkinäytöissä ollut viimeksi tämä tilanne?
DSC
DP1.4:llä DSC:n kanssakin päästään vain 120Hz "Using DSC with HBR3 transmission rates, DisplayPort 1.4 can support 4K UHD (3840 × 2160) at 120 Hz with 30 bit/px RGB color and HDR" Display Stream Compression – Wikipedia
Eli 240Hz on mahdollista vain HDMI 2.1 + DSC yhdistelmällä. Kai tuo on vain sitten halvempi tehdä näin kuin laittaa DP2.1 portti, mutta eiköhän tämäkin korjaannu viimeistään kunhan Nvidiakin pääsee kelkkaan mukaan.
Varmaan just sen takia, kun se HDMI 2.1 löytyy kaikista moderneista näytönohjaimista. DP 2.1 rajaisi sen vaan tällä hetkellä AMD:lle
Ehkä vielä tulee 1440p paneli 32" kokoluokassa jossain vaiheessa.
Toivottavasti liittimet ovat normi kokoiset tällä kertaa eikä noita mini dp ja micro hdmi.
Ja kyllä vuonna 2024 saisi olla jo Displayport 2.0 eikä 8 vuotta vanhaa 1.4 versiota.
Hieman kyllä ihmetyttää heidän päättely miksi ei ikinä voi olla kaksi nykyaikasta liitäntää kun dp liittimestä ei minun ymmärrtäkseni tarvitse edes maksaa lisenssointimaksuja.
Hyötykäytössä kannattaa muistaa OLEDien poikkeava pikselirakenne, joka voi häiritä joitain käyttäjiä, tässä näytössä oleva QD-OLED kuitenkin vähemmän kuin W-OLED. Tämä vain tiedoksi jos tarkkaan työkäyttöön tulossa
data-unfurl="true" data-result-id="508005" data-url="https://pcmonitors.info/articles/qd-oled-and-woled-fringing-issues/" data-host="pcmonitors.info" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
QD-OLED and WOLED Fringing Issues | PC Monitors
pcmonitors.info
Itsekin hankin tuollaisen 32" QD-OLEDin, mutta valinta taitaa kohdistua Alienwaren malliin jossa lievä 1800R kaarevuus, näin iso suoranäyttö kun alkaa läheltä katsottuna kärsiä "kalansilmä-efektistä".
Ei, vaan se rajaisi ainoana menneessä roikkuvan NVIDIAn pois. Myös Intel tukee DP2.1:tä
Millä tavalla DP2.1 käyttö rajaisi sitä AMDlle? Siihen voi tyrkätä ihan hyvin letkut 1.4 näyttisportista.
Mut mikä pointti olisi nvidialla tehdä moinen järjestely? Sit oot rajotettu vielä pienempään hertsimäärään. HDMI 2.1 toimii nyt kaikilla optimaalisesti.
Ehkä se että toi DP2.1 tulee kaikkiin seuraavan genin näyttiksiin niin olisipa jo tuki näytössä. Eikä haittaa että 2/3 näyttisvalmistajasta jo tukee sitä.
Nvidian korteissa ei ole DP 2.1 porttia. Vai mitä nyt hait takaa?
NVIDIAlla? Mikä järjestely? Kyse on siitä miksi näyttövalmistajat ei käytä ajanmukaista liittimiä, kun vain yksi firma änkyröi menneessä vanhentuneine näyttöohjaimineen, kun sen ajanmukaisen liittimen käyttö ei estäisi myöskään niitä NVIDIAn näyttiksiä toimimasta ihan kuten ne nytkin toimii. Kyllä sen johdon 1.4:stä 2.1:een voi vetää, toimii 1.4:n rajoitteiden mukaisesti
Mitähän siä nyt vänkäät. Siis top of line näytöissä pitäisi olla vuonna 2024 DP2.1 sekä HDMI2.1.
En mä mitään vänkää. Perustelin vain, miksi sitä ei ehkä vielä näistä näytöistä löydy. Nvidia on markkinajohtaja ja niiden korteista ei vielä DP 2.1 löydy. HDMI 2.1 toimii joka valmistajan uusimmilla korteilla tällä hetkellä ja se on varmasti se syy miksi porttia ei vielä näihin tullut.
Ilmeisesti Samsung olettaa että jengi vaihtelee näyttöjä kun kalsareita koska seuraavat Nvidian näyttikset DP2.1 tukee. Mitään haittaahan siitä ei olisi ollut laittaa jo nyt koska se olisi toiminut kaikilla nykyisillä näyttiksillä. Olispa sitte ollut tuleville nvidian näyttiksillekin fiksut portit.
Samsungin 57" G9 näytöstä kun löytyy jo DP2.1 joten eipä olis ollu uutta edes Samsungille.
Selvästikään eivät halua DP 2.1 liitäntää laittaa ellei näytön speksit sitä vaadi, mainitsemasi G9 57" kun sen jo vaatii, ilmeisesti tuo vaatii vielä niin paljon lisäkuluja etteivät näe kannattavaksi laittaa..
Käsittääkseni sun G7:ssa on 1000R kaarevuus. 27" 16:9 ruutu on tosiaan fyysisesti yhtä leveä kuin 30" 21:9 ruutu mikä itselläni on 1800R kaarevuudella. Paljon maltillisempi kuin ihan mutkalle väännetty 1000R.
Sitä odotellessa että OLEDeissa päästään eroon kuvan kiinnipalamisesta niin voi itsellekin sellaisen ostaa kun tekee töitä kotoa käsin.
Kaarevuuksilla on peitelty joidenkin paneeli tyyppien onnettomia katselukulmia. Itsellä 32” ips flätti, en ole kaivannut yhtään kaarevuutta.
57” 21/9 paneelin osto innokkuutta rajoittaa merkittävästi ettei sille viellä löydy riittävän tehokasta näytönohjainta, kenties seuraavat rtx 5090 ja 8900 xtxtxtx. Talon rakennusta suunnittelevat huomioivat sitten atk-kammariin voimavirta pistokkeen tai vähintään 16A sulakkeet, vähintään 2 kpl kahdesta eri ryhmästä.
49” 21/9 VA on alennuksessa 777€, 49” 21/9 OLED 1079€ ilman meedio ominaisuuksia, 1299€ meedio ominiasuuksien kanssa ja 57” 21/9 OLED 2099”
En pidättelisi hengitystä. 5 vuotta sitten televisiota ostaessa ajattelin, että ostetaan nyt joku (olin telkkariton) ja päivitettään olediin kun 65” saa tonnilla. Eipä ole hinnat juurikaan tippuneet 5 vuodessa pl. ehkä vielä isommat koot. Olisi pitänyt ottaa siloin muinoin se tonnin 55” tarjous-oled…
Kun on käyttänyt 49" 1000R näyttöä pidempään niin on täysin mahdotonta kuvitella käyttävänsä enään 1800R ruutuja tuon kokoisena, aivan ylivoimainen omasta mielestä.
Sanoinkin jotakuinkin Tuommoisissa koko pöydän leveissä siinä onkin järkeä ettei tarvitse kiikareita nähdäkseen ruudun reunat
Harvinaisen epäkiinnostavat julkaisut kyllä Samsungilta. LG:n uuden koon ja resoluution ultrawidejä odotellessa..
Makuasioita. Minulla on ollut suora 16:9 32" näyttö viimeiset 5 vuotta, enkä ole havainnut mitään tällaisia ongelmia. Ottaisin ihan mielelläni vielä pari tuumaa isommankin näytön suorana. En siis ainakaan itse ole kaivannut tuohon kokoluokkaan kaarevuutta. Vaihdoin nyt kuitenkin 38" ultrawideen, jossa on pieni kaarevuus, koska valikoimat ovat mitä ovat ja toki kaarevuus on ultrawide-näytöissä muutenkin perusteltua.
LG:n 42" C2 päänäyttönä tuotti parkaisun, kun se näyttää värejä heikommin, mitä nämä HP:n jäkäläjätit SDR tilassa.
42" 16:9 4k jollain 1500-1800R kaarevuudella niin menisi ostoskoriin. Toki tuo alipikselirakenne vielä arveluttaa, että onko miten terävä teksti työkäytössä kun on tämmönen kaikille grafiikkavirheille herkkä silmä.
Varmaan tänne oli viesti tarkoitettu?
Joka tapauksessa, tuolla hinnalla pakko-ostos, pelkäsin jo että hinta lähenee 2k€. Onpahan mitä odottaa taas tekniikkaosastollakin.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä