Samsung julkisti tänään Koreassa pitämässään Galaxy Unpacked -tilaisuudessa paitsi taittuvanäyttöisiä puhelimia ja kelloja, myös uusia taulutietokoneita. Samsung Galaxy Tab S9 -perhe ei juuri yllätyksiä tarjoile, mutta mukaan mahtuu silti tervetulleita päivityksiä.
Koko perheelle yhteistä on päivitys Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiriin, joka toimii normaalia 8 Gen 2:sta korkeammilla kellotaajuuksilla. Piirin jäähdytys on varustettu höyrykammiolla lämmönsiirron tehostamiseksi. Lisäksi uutta on koko sarjan ja S-Penin kattava IP68-luokitus sekä näytön alle siirretty sormenjälkilukija.
S-Pen on nyt päivitettävissä Creator Edition -versioon, jossa on mukavammaksi teksturoitu pinta sekä laajempi kallistustuki kynän kärjellä. Yhteistä koko Galaxy Tab S9 -perheelle on myös kattava neljän vuoden käyttöjärjestelmä- ja viiden vuoden tietoturvapäivitystuki.
Kenties merkittävimmän päivityksen on saanut osakseen perusmalli Galaxy Tab S9, jonka näyttö on vaihdettu LCD:stä Dynamic AMOLED 2X:ään. 11-tuumaisen näytön resoluutio on 2560×1600 ja se tukee vaihtelevaa virkistystaajuutta 60-120 hertsin alueella. Myös muiden mallien näytöt ovat samaa Dynamic AMOLED 2X -sarjaa HDR10+-tuella, mutta korkeammin resoluutioin ja joka mallissa on käytössä 16:10-resoluutio, joskin Ultrassa etukamera rikkoo yhden sivun.
Mediaominaisuuksiin painottavassa sukupolvessa on uudistetut 20 % aiempaa suuremmin kaiuttimin varustettu AKG:n äänentoisto Dolby Atmos -tuella.
Galaxy Tab S9 -perheen tekniset ominaisuudet:
- Koko ja paino:
- Tab S9: 165,8 x 254,3 x 5,9 mm, 496 (Wi-Fi) tai 500 grammaa (5G)
- Tab S9+: 185,4 x 285,4 x 5,7 mm, 581 (Wi-Fi) tai 586 grammaa (5G)
- Tag S9 Ultra: 208,6 x 326,4 x 5,5 mm, 732 (Wi-Fi) tai 747 grammaa (5G)
- Näyttö:
- Tab S9: 11” 2560×1600 AMOLED, 16:10, HDR10+, 60-120 Hz
- Tab S9+: 12,4” 2800×1752 AMOLED, 16:10, HDR10+, 60-120 Hz
- Tab S9 Ultra: 14,6” 2960×1848 AMOLED, 16:10, HDR1+. 60-120 Hz
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri
- Muisti ja tallennustila:
- Tab S9: 8 + 128 Gt / 12 + 256 Gt, microSD (max 1 Tt)
- Tab S9+: 12 + 256 Gt / 12 + 512 Gt, microSD (max 1 Tt)
- Tab S9 Ultra: 12 + 256 Gt / 12 + 512 Gt / 16 + 1024 Gt, microSD (max 1 Tt)
- Kamerajärjestelmät:
- Tab S9: takana 13 megapikselin kamera, edessä 12 MP ultralaajakulma
- Tab S9+: takana 13 megapikselin kamera ja 8 megapikselin ultralaajakulma, edessä 12 MP ultralaajakulma
- Tab S9 Ultra: takana 13 megapikselin kamera ja 8 megapikselin ultralaajakulma, edessä 12 MP selfiekamera ja 12 MP ultralaajakulma
- Wi-Fi 6E, Wi-Fi Direct, Bluetooth 5.3, 5G-mallissa 5G-tuki
- Neljän kaiuttimen AKG-äänentoisto, Samsung Knox
- Akku: 45 watin pikalataus
- Tab S9: 8400 mAh
- Tab S9+: 10 090 mAh
- Tab S9 Ultra: 11 200 mAh
- Android 13, OneUI 5.1.1
Koko Galaxy Tab S9 -perhe tulee saataville beigenhopeisena sekä grafiitin harmaana. Galaxy Tab S9:n hinta on konfiguraatiosta riippuen 949-1299 euroa, Tab S9+:n 1199-1549 euroa ja Tab S9 Ultran 1449-2099 euroa.
Samsung Galaxy Tab S9 -perheen ennakkomyynti alkaa välittömästi ja varsinainen myynti 10. elokuuta. Ennakkotilaajat saavat kaupantekijäisiksi Book Cover Keyboard Slim -näppäimistökuoren.
Lähde: Lehdistötiedote
Niin on, mutta ainakin mennä-vuosina on tullut jossain välissä kelpotarjouksia. Mainittakoon 299e S8 tab 128gb wifi 11/2022. .
Tai S23+ 799 256gb hintaan.
Mutta sinänsä normihinnat voisi olla kohtuulliset…nyt ei ole
Tuo S9 perusmalli muuttui kyllä houkuttelevammaksi kun siihen saatiin vihdoin amoled-näyttö.
Itse ostin perus S8 tabletin tuohon 299e hintaan. Voisin vaihtaa S9 tablettiin jos tulee jokin todella kova kampanja.
Saadaankohan näitä testiin?
Miten niin viimein? Muistaakseni niissä oli alussa kaikissa oled, kunnes Samsung alkoi kitsastelemaan ja vaihtoi parin mallin ajaksi huonomman perusversioon
Offtopic; vielä kun saataisiin pöytäkoneiden näyttöihinkin takaisin 16:10-suhde
Sen 900€ voisi vielä sijoittaa, jos lätkässä on 4g/5g modeemi. Jos sen yli menee, niin saa jäädä hyllyyn minun puolestani
Kyllä se katselukokemus esim reissussa on ihan eri tabletilla kuin puhelimella, eikä läppäri taivu yhtä mukavasti moniin paikkoihin missä taulukoneella mahtuu katsomaan (ainakaan ilman 360°-saranoita)
Tabletin ja puhelimen yhdistelmää odotellessa. Tabletti joka taittuu puhelimen kokoon, mutta ei ole älyttömän paksu ja akku on riittävän iso.
Sitähän nuo Foldit yrittää olla lähinnä, mutta se on auttamaton paikka; taulukoneelle sopivan kokonen näyttö ja puhelimena taitettunakin liian iso (tai paksu jos menisi kolmin kerroin).
Tuo plussa malli kiinnostasi mutta yli tuhannen euron hinta 5g mallista on kyllä kova kynnys ja vanhasta tab 6s mallista ei saa kovin monta euroa.
Ihan samaa olin aikeissa kirjoittaa. Näin käynee myös itsellä jos omaan piikkiin olisi hankinta. Kyllä tuo hintataso on niin älytön ja näppiskuori on ainakin itselle välttämätön joten nostaa vielä entisestään hintaa. Ennakkona toki mukana mutta siitä huolimatta. Tarjoaisivat edes etäisesti järkevänä pakettina myöhemminkin.
Päivityslupaus lienee sama kuin aikaisemmin. Pahimmillaan yli parin tonnin laitteella vähintään tietoturvapäivitysten soisi olevan lähemmäs kymmentä vuotta tarjolla.
Pari FE-mallia tulee myös:
Pelkäänpä pahoin noissakin ahneuden näkyvän.
Vaikkei Dex ole vieläkään täydellinen, antaa se kyllä näissä paremmissa Samsungeissa huomattavasti enemmän mahdollisuuksia. Harmillisesti ei tullut otettua plus-mallia aikanaan mutta tuo 11", Dex ja näppiskuori on varsinkin kokous tms käytössä ollut varsin toimiva.
Mutta todella harva ostaa 1000+ euron tablettia vain tuben katseluun.
Kuten edellä, tämä on makuasia. Itsellä menee juuri toisin. Tabletti on reilusti näppärämpi mukana kuljetettava ja kun näissä S-sarjalaisissa 11" on pienin tarjolla oleva, ollaan varsin kaukana puhelimien kokoluokasta.
Mutta vähän oudoksun tuota kommenttia. On vain hyvä asia jos tarjontaa on, täysin riippumatta kiinnostaako se tuote x itseä. Eikä kärkipään Andoideissa valikoimaa todellakaan ole liikaa joten enemmänkin uutisia uusia julkaisuja saisi näkyä.
Ainakin S7:ssa se kynä on laadullisesti paska. Netti täynnä valituksia sen kärjestä. Omassakin se kärki on kärsinyt pahasti vaikka sitä on käytetty suht vähän
Ei pidä paikkaansa. Käyttämällä KEYBOARD23 saa tuon book keyboard coverin kaupan päälle
Kentän pitäisi mukamas tunnistaa IMEI *tai* sarjanumero, mutta sarjanumeron syöttämisen jälkeen herjaa vain olevan kyseessä virheellinen IMEI.
Kyse siis S8 Wifi-mallista, jolla ei IMEI-koodia ole.
Mutta läppäristä ei saa näppäimistöä pois tieltä.
360°-saranoilla saa
Olen itsekin kuullut kärjen olevan aika surkea mutta siitä ei voi vetää mitään johtopäätöksiä korvaavan mallin korvaavaan malliin.
Toisaalta en ole itse huomannut mitään ongelmaa kynän kanssa mutten toki lähde yleistämään sitäkään.
Tämäkin makuasia. Itsellä on tuohon S7:aan näppiskuori ja normaali. Vaikka sen näppiksen saa todella helposti pois niin kaikki ylimääräinen ärsyttää. Haluan kevyen laitteen jonka voi "muuttaa läppäriksi" jos on tarve.
Näkisin silti mielelläni enemmän noita 360-saranoita. Järkevä läppäri, hyvällä kosketusnäytöllä ja noilla saranoilla olisi lopulta varsin mukava työkone äkkiä ajateltuna.
Niin. Toki taittuvia ja 2-in-1 -koneita on. Ihmetyttää vaan, miten tingitään näin edullisesta asiasta vaikka nyt 2000 euron koneessa. Itselläkin tabletteja ollut yli 10 vuotta ja kokoluokissa 6-10", mutta edelleen tuntuu, että tableteissa on valtavasti alisuoriutujia, jotka eivät anna rahalle vastinetta. Kaikki eivät esim. piirrä, niin käyttö voi rajoittua webin selaamiseen, videoiden katseluun ja muutamaan hassuun appsiin, jotka tabletti hoitaa paremmin kuin puhelin. Kaikissa ei saa DRM-syistä HD-laatuista videotakaan ja kaikissa ei ole esim. videoulostuloa. Myös SoC voi olla vastaavan aikakauden puhelimia heikompi vaikka tablettiin helpompi tehdä jäähdytys yms.
Eipäs nyt liioitella. Ei siitä ole kovin montaa vuotta kun eräs embedded systeemi piti laittaa eläkkeelle sisällä olevan Vortex86 prosessorin takia. Toki tuen kesto toista luokkaa kun Androidilla, mutta käyttökohteen huomioiden niin olisi kyllä saanut muuten vielä jatkaa hommia paljon pitempäänkin.
Oliko jossain läppärissä tosiaan Vortex86? Netbookeissa noita oli, mutta niitä ei käyttötarkoitusten osalta ehkä kannata laskea muiden läppäreiden joukkoon.
Läppäreistä ei tietoa, kyseessä oli tällainen laatikko:
Sulautettu järjestelmä – Wikipedia
fi.wikipedia.org
Aah joo, oletin että oli kyse läppäristä, kun sellaisista puhuttiin verrokkeina tabletteihin.
Pointti oli lähinnä ettei edes ”oikeisiin tietokoneisiin” saa loputtomasti päivityksiä, ja jopa pitkäaikaiseen käyttöön tarkoitetulle purkillekin 20 vuotta on näemmä liikaa pyydetty.
Pitää palata asiaan kun tuki loppuu. Tuossa on yksi Atom-pohjainen (64-bittinen) kiinatabletti yhä käytössä. Prosessorin ikä lienee jo 7 vuotta. 4 gigan muistilla ja 64 gigan levyllä vielä pärjää jonkin aikaa. Laitoin alkuperäisen Windows 10 Homen tilalle Arch Linuxin ja Gnomen. Toimii vielä ihan hyvin ja todella vakaasti. Tuki on jopa parantunut pikkuhiljaa. Alkuperäisen käyttiksen iGPU-ajuri esimerkiksi kaatuili aika lailla jatkuvasti ja työpöytä vaan katosi hetkeksi ja heti perään varoitusilmoitus tehtäväpalkissa.
Microsoftin Surfacet ja sen (lähinnä kiinalaiset) kloonit ovat vielä jossain määrin olemassa.
Voi olla jotta fyysinen kestävyys antaa periksi ensimmäisenä tabletissa: tuo mainitsemani matolaatikko oli luokkaa 15 vuotta palvellut, mutta sitä ei pyöritelty käsissä vaan sai istua rauhassa hommiaan hoitaen.
Kokeile chromella, sillä meni mulla läpi.
Surface on Windows-tabletti johon saa näppäimistön.
Hieman on liukas pidettäväksi etenkin yhdellä kädellä. Kaipaisi kyllä jonkinlaista grippiä takakanteen tämä. Pelkkä uritus tai pistemäiset kolot auttaisi jo asiaa.
Kun pitää kiinni sivusta vaakasuunnassa, niin peukalolla ei yllä mitenkään keskeltä näkyvää toimintoa tms painamaan, vaan pitää ottaa toinen käsi käyttöön irti laitteesta.
Äänet yllätti positiivisesti kokoonsa nähden, mutta hieman on tumma äänensävy ehkä omaan makuun.
Android toimii samalla tavalla, kuin puhelimessa, eli tutut asiat löytyy samoista paikoista.
Bloattia on maltillisesti.
Kuvanlaatu on taattua, kuten osasi odottaakkin.