Sony on tänään esitellyt uuden Xperia Pro-I -älypuhelimen, jonka erikoisuutena toimii peräti yhden tuuman kokoinen 1.0-type Exmos RS -kamerasensori. Kamerakenno on tuttu valmistajan RX100 VII -kamerasta, mutta optimoitu älypuhelimeen sopivaksi.
Xperia Pro-I:n kamera tukee vaiheentunnistukseen pohjautuvaa automaattitarkennusta 315 tarkennuspisteellä ja kuvien optimaalisesta lopputuloksesta huolehtii Sonyn Bionz X -mobiiliprosessori. Optiikkana kamerassa toimii 24 mm:n Zeiss:n Tessar-optiikka, jossa on Sonyn muistakin puhelimista tuttu ZeissT-heijastuksenpoistopinnoite. Kamera tarjoaa myös kaksi aukkosuhdetta, joiden välillä voi tilanteen mukaan vaihtaa – F2.0 ja F4.0.
Optisesti vakautetun tuuman pääkameran resoluutio on 12 megapikseliä, minkä myötä sen pikselikoko on varsin massiiviset 2,4 mikrometriä. Sonyn kameroihin tutustuneet huomaavatkin tässä vaiheessa, että samaan sensoriin pohjautuvan RX100 VII:ssä käytössä on suurempi 20 megapikselin resoluutio. Valitettavasti suuresta sensorista huolimatta Sonyn optimoinnit puhelinkokoon tarkoittavatkin sitä, ettei koko sensoria saada hyödynnettyä. Jotta optiikka ollaan saatu riittävän pieneen tilaan, heijastavat kameran linssit kuvan täyden sensorin sijaan 12 megapikselin alueelle 20 megapikselin sensorista.
Pääkameran parina puhelimessa on myös niin ikään 12 megapikselin resoluutiolla varustetut telekamera ja ultralaajakulmakamera, jotka ovat kuitenkin fyysiseltä kooltaan tavanomaisempia.
Kameroiden itsensä lisäksi puhelimen panostus valokuvaukseen on nähtävissä kahdesta erillisestä kamerapainikkeesta, joista toinen avaa oletuksena puhelimen Videography Pro -sovelluksen ja videokuvaukseenkin on panostettu. Xperia Pro-I kykenee kuvaamaan 4K-resoluution videota 120 FPS:n nopeudella, minkä lisäksi se tukee videokuvassakin silmiä seuraavaa Eye AF -automaattitarkennusta.
Kameroiden ulkopuoleltakin Xperia Pro-I tarjoaa varsin kattavat ominaisuudet. Sisällä sykkii Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on 12 gigatavua RAM-muistia ja peräti 512 gigatavua tallennustilaa, jota voi myös jatkaa microSD-muistikorteilla. Muistikorttipaikan lisäksi puhelin erottuu nykynormeista myös 3,5 mm:n kuulokeliitännällään. Puhelimen runko puolestaan on Sonylle tyypilliseen tapaan IP65/68-luokituksen mukaisesti veden ja pölyn kestävä ja 120 hertsin virkistystaajuuteen yltävä 6,5-tuumainen OLED-näyttö on Xperia 1 -mallien tapaan resoluutioltaan peräti 4K.
Sony Xperia Pro-I:n tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 166 x 72 x 8,9 mm
- Paino: 211 grammaa
- Gorilla Glass Victus edessä, Gorilla Glass 6 takana, metallikehys
- IP65/68
- 6,5” OLED-näyttö, 3840 x 1644 pikseliä, 21:9, 120 Hz, 240 Hz:n kosketuksen tunnistus
- Qualcomm Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri
- 12 Gt RAM-muistia
- 512 Gt tallennustilaa, microSD-korttipaikka (max 1 Tt)
- 5G-yhteydet, (n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n77, n78), Dual SIM
- 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet
- Kolmoistakakamera
- 12 megapikselin pääkamera (1”, 2,4 um pikselikoko), f2.0 / f4.0, 24 mm, Dual Pixel PDAF, OIS
- 12 megapikselin telekamera (1/2,9”), f2.4, 50 mm, PDAF, OIS
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/2,55”), f2.2, 16 mm, Dual Pixel PDAF
- 8 megapikselin etukamera (1/4”, 1,12 um pikselikoko), f2.0, 24 mm
- 4500 mAh:n akku, USB-C (3.2), 30 watin pikalataus
- Android 11
Huippuluokan ominaisuuksista ja massasta erottuvan suurikokoisesta kamerasensorista saa kuitenkin maksaa myös massasta erottuvan hinnan, sillä Xperia Pro-I:n suositushinta on peräti 1799 euroa. Puhelimen myynti alkaa joulukuussa tietyillä markkina-alueilla, joihin myös Pohjoismaat kuuluvat. Laajempi saatavuus puhelimelle luvataan ensi vuodeksi.
Lähde: Sony
Sony ollut viimeiset 10v aina pari vuotta kilpailijoita jäljessä kuvanlaadussa. En ylläty yhtään jos tämä on korkeintaan jotain uusinta galaxyä vastaava kuvanlaadullisesti.
Onhan se jännä et muut käyttää Sonyn sensoria, mut eivät osaa ottaa kaiken hyödyn siitä irti. Softapuoli on jäljessä muita.
Ajan myötä kyllä yhteistyö eri osastojen kanssa on tiivistetty, mut…
Saisivat kyllä panostaa pitkällä Android-tuella niin olisi pitkäikäisempi ja antaa vähän takas hinnasta.
Täältä löytyy ammattivalokuvaanan vertailu iPhone 13 Pro Max vs tämä Sony ja ei tuo Sony pärjää alkuunkaan sille, ellei sitten kuvaa jalustan kanssa ja käsin muodosta HDR-kuvia myöhemmin, jolloin olisi varmaan parempi idea ostaa joku muutaman satasen APS-C peilitön järkkäri ja jättää kauppaan tämmöset 1800 euron härpäkkeet.
f6.8 vs f7.1 ei käytännössä ole mitään väliä, mutta jos kyseessä tuollainen kusetus optiikan osalta, niin hohhoijaa…
Joo ei ole, tarkoitin että käytännössä samoja ovat vaikka tuntuu jotkut videot hehkuttavan tätä jonain valtavana harppauksena kennokoon kannalta.
Pikselikokoon liittyen vielä esim Pixel 6 Pron pääkamera on pikselikooltaan tuo sama 2,4µm kun ajattelee sitä neljän pikselin rypästä mistä kuitenkin se lopullinen 12mp kuva muodostetaan. Paitsi että tuolla tavalla saadaan yhtä pikseliä parempi tieto väreistä ja kohinasta.
Hyvä huomio, joka jäi allekirjoittaneelta huomaamatta. Päivitetty myös uutiseen mukaan selvemmin tuon DPReviewin jutun pohjalta.
Jäin tämän osalta miettimään että puhelinten kameroiden heikkous on aina linssi ja että "puhelin ei voi korvata järkkäriä".
Miksei Sony tee tuollaista puhelinta, mutta vaihdettavilla linsseillä. Vakiona kiinni taskuun sopiva "puhelinlinssi", jonka voisi kuitenkin vaihtaa nopeasti parempiin ja isompiin linsseihin. Eli tekisi siitä puhelimesta "järkkärin". Ne jotka haluaisi hyvän kameran ja harrastaa voisi varmasti kantaa muutamaa lisälinssiä taskussa/repussa silloin kun haluaa valokuvata "ammattimaisemmin". Muun ajan laite toimisi päivittäisenä puhelimena.
^ Tuolla logiikalla laukussa kulkisi myös se kameran runko.
Sonyllahan oli aikanaan sellainen puhelimeen kiinnitettävä lisäosa, joka kommunikoi puhelimen kanssa langattomasti, ja siihen lisäosaan sai juuri kytkettyä Sonyn omia vaihto-objektiiveja.
data-unfurl="true" data-result-id="243275" data-url="https://www.dpreview.com/articles/1313222874/sony-introduces-qx1-with-aps-c-sensor-and-e-mount-for-smartphones" data-host="www.dpreview.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Sony introduces QX1 with APS-C sensor and E-mount for smartphones
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.dpreview.com
Itsellä se mielikuva että Sonyllä kenno ja objektiivi on kunnossa, mutta nykykamerat käyttää paljon ohjelmallisia parannuksia joita Sony ei yhtä hyvin hallitse tai ei ole halunnu kehittää.
Kyllä, juurikin näin.
Eiköhän joku lankea noihin kameran mainospuheisiin. Sitten myöhemmin totuus valkenee.
Linus corporaatiolta tuli video aiheesta ja sielläkin pelkkää hehkutusta, kun on iso kenno. Sitten kommenteissa yritettiin jälkeenpäin paikkailla valmistajan höpö valheita toistellen.
Yksi Sonyn puhelin ollut ja viimeiseksi jäi. Vanhalla brändillä koitetaan ratsastaa ja sitten ihmetellään miksei homma toimi.
Vanha Sony fani täällä ilmoittautuu. Trinitron kuvaputket oli ylivoimaisesti parhaimpia! Edelleen löytyy loistavia Sonyn stereoita ja telkkuja (ei sentään kuvaputkia) kotonta. Minun ensimmäinen digipokkari oli Sony ja se oli aikanaan ~20 vuotta sitten oikein passeli kamera hintaluokassaan. Mutta sitten nämä puhelinten kuvanlaatu… aina on jäänyt hieman pettymykseksi, varsinkin kun Sony tekee parhaimmat kennot maailmassa ja myy niitä muille, mutta itse ei onnistu niillä loistamaan.
Itselläni oli joskus useampi vuosi sitten Sonyn älypuhelin, jossa oli takana lasikuori. Tämä lasi alkoi kaksi kertaa repsottamaan ja irtoamaan. Siitä vaan petti liimaukset. Myin sen pois äkkiä toisen korjauksen jälkeen.
Itsellä irtosi näyttö liimauksista. Huoltokaan ei saanut sitä pysymään, mutta ehti takuu jo mennä. Hienoja puhelimia.
Paras tuossa oli se että läheisyysanturi luuli että puhelin korvalla. Eli jos vastasit puheluun niin näyttö pimeäksi ja sitä ei saanut millään päälle. Piti odottaa että vastapuoli lopetti puhelun… ja toivoa ettei se ole puhelinmyyjä.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä