Sony julkisti odotetusti tänä aamuna Barcelonassa uudet älypuhelimensa kolmeen eri hintaluokkaan. Samalla yritys vaihtoi laitteidensa nimeämistapaa. Uusi huippumalli (XZ3:n seuraaja) tunnetaan nimellä Xperia 1 ja keskihintaluokan mallit (XA2-mallien seuraajat) nimellä Xperia 10 ja 10 Plus. Lisäksi malliston edullisimpaan päähän julkaistiin uusi Xperia L3 -malli.
Xperia 1 on Sonyn uuden älypuhelinstrategian ensimmäinen lippulaivamalli ja se on nimetty täysin uudelleen. Runkorakenne on metallia ja kuoret Gorilla Glass 6 -lasia. Kokonaisuus on IP65/68-suojattu. Laitteessa on markkinoiden ensimmäinen 4K OLED-mobiilinäyttö, jonka kuvasuhde on poikkeuksellisen laaja 21:9. Sonyn mukaan kuvasuhde mahdollistaa elokuvien katsomisen niiden alkuperäisessä muodossa sekä tehokkaan moniajon kahden samanaikaisen sovelluksen kesken.
Myös kamerapuolen toteutus on varsin mielenkiintoinen, sillä laitteen takapuolella on Sonyn ensimmäinen kolmoiskamera, joka koostuu kolmesta 12 megapikselin kuvasensorista. Pääkamerassa on 1,4 mikrometrin pikselit, Dual Pixel -tarkennus sekä optinen kuvanvakain. Kaksi muuta kameraa tarjoavat superlaajakulman sekä kaksinkertaisen optisen zoomauksen pääkameraan nähden. Videokuvauksessa käytössä on Optical SteadyShot -kuvanvakautus, joka hyödyntää sekä optista että elektronista vakainta.
Rautapuolella Xperia 1 tarjoaa Qualcommin uuden Snapdragon 855 -lippulaivapiirin, kuusi gigatavua RAM-muistia ja 128 Gt UFS-tallennustilaa. Akun kapasiteetti on 3330 mAh ja langattoman latauksen tuki on valitettavasti jätetty pois varustuksesta.
Xperia 1 tekniset tiedot:
- Ulkomitat: 167 x 72 x 8,2 mm
- Paino: 180 grammaa
- Gorilla Glass 6 -lasi edessä ja takana, metallikehys, IP65/68-suojaus
- 6,5″ OLED-näyttö, 1644 x 3840 pikseliä, 21:9, BT.2020
- Snapdragon 855 -järjestelmäpiiri
- 6 Gt RAM-muistia (LPDDR4X)
- 128 Gt tallennustilaa (UFS), micro-SD-muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
- LTE Cat19/13 (1,2 Gbit/s)
- WiFi ac 4×4 MIMO, Bluetooth 5.0, NFC
- stereokaiuttimet, Dolby Atmos, Dynamic Vibration System
- Kolmoistakakamera:
- 12 MP laajakulmakamera, 26 mm kinovastaava polttoväli, f1.6, 1,4 um pikselikoko, Dual Pixel -tarkennus, OIS
- 12 MP superlaajakulmakamera, 16 mm kinovastaava polttoväli, 1,0 um pikselikoko, f2.4
- 12 MP telekamera, 52 mm kinovastaava polttoväli, 1,0 um pikselikoko, OIS
- 4K HDR-videokuvaus, 960 FPS 1080p slow motion
- 8 MP etukamera: 1/4″ sensori, f2.0
- 3330 mAh akku, USB Type-C 3.1, USB PD -pikalataus, Qnovo Adaptive Charging
- Android 9 Pie
Sony Xperia 1 tulee saataville loppukeväästä valituilla markkinoilla. Hinnoittelusta ei ole vielä tietoa.
Xperia XA2 -mallien seuraajaksi Sony esitteli uudet Xperia 10 ja Xperia 10 Ultra -mallit, joista kumpikin käyttää huippumallista tuttua 21:9-kuvasuhteen näyttöä. Xperia 10 -malleissa näyttö perustuu tosin LCD-tekniikkaan ja on tarkkuudeltaan Full HD -tasoa. Perusmallissa näyttö on kuusituumainen ja Plus-mallissa 6,5-tuumainen.
Rautapuolella mallit eroavat toisistaan järjestelmäpiirin, RAM-muistin, akun ja takakameran osalta. Xperia 10:ssä käytetään Snapdragon 630 -järjestelmäpiiriä, kolmen gigatavun RAM-muistia ja 2870 mAh akkua. Plus-mallissa on puolestaan Snapragon 636, neljä gigatavua RAM-muistia ja 3000 mAh akku.
Xperia 10:n ja 10 Plussan kaksoiskamerat eroavat toteutukseltaan toisistaan. Perusmallissa on 13 + 5 megapikselin kamerat, joista jälkimmäistä käytetään vain syvyysterävyysefektiin. Plus-mallissa on sen sijaan 12 + 8 megapikslein kamerapari, joista jälkimmäinen tarjoaa kaksinkertaisen polttovälin pääkameraan nähden.
Xperia 10:n suositushinta on 349 euroa ja Plus-mallin 429 euroa ja ne tulevat myyntiin ensi perjantaina.
Uusi Xperia L3 on Sonyn uutuuksista edullisin vaihtoehto ja se käyttää tavanomaisempaa 5,7-tuumaista 18:9-kuvasuhteen HD+ LCD-näyttöä. Laitteessa on MediaTek 6762 -järjestelmäpiiri, kolme gigatavua RAM-muistia, 32 Gt tallennustilaa, 13 + 2 megapikselin takakamera sekä 3300 mAh akku. Käyttöjärjestelmänä on valitettavasti edelleen vanha Android 8 Oreo.
Xperia L3 on saatavilla maaliskuun puolivälistä lähtien 199 euron suositushintaan.
En ymmärrä mikä ongelma Sonylla on laittaa riittävästi muistia/tallenustilaa huippupuhelimiinsa. Ovat koko ajan jäljessä sekä kiinalaisia että korealaisia. Noh, onneksi on edes muistikorttipaikka. Kiva nähdä, että Sony vielä yrittää ja tarjoaa jotain hieman erilaista. Kiva nähdä miten kamerat toimivat käytännössä.
Mihin sä tarvitset yli 6 gigaa ramia?
Heikko akku ja kömpelö kuvasuhde. Veikkaan että floppaa totaallisesti.
Onko tietoa mitä resoluutiota toi Xperia 1 näyttö käyttää ns. normaalisti? Gsmarena artikkelissa mainittiin että ei juokse 4k resolla kokoaikaa mutta ei mainintaa että mikä resoluutio sitten median ulkopuolella käytössä
Kaikissa malleissa on akut turhan pienet ja erityisesti tuo Xperia 1 mallin näyttö on aika varmuudella virtasyöppö 4k resoluutiolla käytettynä, sekä koko on naurettavan iso puhelimeksi.
Myös kuvista päätellen on kameranäppäin poistettu eli yksi sonyn eduista on hävinnyt.
Ja taas piti mennä muuttamaan nimeämiskäytäntöä eli pakka on todella sekaisin sonyn leirissä tällä hetkellä.
Jossain videossa ainakin näytti olevan kameranäppäin joten se vaikuttais säilyneen, sormenjälkilukija jälleen kyljessä. Akku tosiaankin sen 700mAh liian pieni tuommoiseen näyttöön.
Koko nyt on nykyaikaisen trendin mukainen (hirvee möhkö).
Kyllä katsoin itse että jossan kuvissa tuo kameranäppäin näkyy mutta näissä kuvissa sitä ei näkynyt.
Hyvä että säilytti kun välillä se on helpompaa painaa näppäinta kun näyttöä riippuen kuvaustilanteesta.
Compact-mallin lopettaminen konkretisoitui näköjään sillä, että venyttivät lippulaivan tuplaten pidemmäksi. Vaikea ymmärtää että kovinkaan moni haluaisi noin helkutin isoa puhelinta tuollaisella vammaisella kuvasuhteella.
Sonyllä OIS, rasti seinään!
Nyt kamera on speksien puolesta hyvä, suorituskyky ja ulkonäkö kohdallaan, mutta kuvasuhde on vedetty överiksi ja puhelimesta on tullut ihan liian pitkä. Yhden käden käyttö on varmasti aika hankalaa, vaikka käyttöjärjestelmässä olisikin avustavia toimintoja. Lisäksi akku on näytön kokoon nähden ihan liian pieni. Ja toki omasta puolesta vielä 3,5 liitennän puuttuminen on harmittava juttu.
On kyllä aika uskomatonta miten Sony saa joka julkaisuun niin monta hyvää asiaa, mutta sitten saa muutamalla käsittämättömällä jutulla "pilattua" koko puhelimen.
En voi ymmärtää miksi näihin yli 6" luureihin laitetaan n.3000mAh akkuja.
Itse kannan isoa luuria (6.4") vaan sen takia että siinä on iso akku. Jos riittäisi tommonen n. 3000mAh akku niin ostaisin jonkun 5" luurin.
Ja tyhmä veto sonyltä 21:9 näyttö kun aika helkutin epäkäytännöllinen ja sitten vielä ei 3.5mm audio liitintä :facepalm:
Itselläni on kuulokkeet joita voi käyttää joko suoraan USB-C:llä tai 3.5mm audio piuhalla tai bluetoothilla.
Juuri koskaan en jaksa bluetoothilla leikkiä vaan 3.5mm:llä mennää, kun helpoiten voi siirtyä tietokoneen, tabletin ja puhelimen välillä.
Että ei muuta voi sanoa etten nyky puhelin trendeistä tykkää yhtään ja mihin ne ovat menossa.
Myöskin tarvisi tulla joku uus alusta androidin ja iosin rinnalle kilpailemaan. Olen niin kypsä androidiin ja applen vehkeisiin en koske pitkällä tikullakaan.
Olen haikaillut windows 10 mobilen perään mutta se nyt on kuollut ja kuopattu.
Sailfish?
Jännää taas nää näyttöspeksien markkinanimet. Aluksi otetaan uusi pöhinänimi käyttöön, tässä tapauksessa "4K", sitten aletaan tuottamaan laitteita joissa on ruutu joka ei ole kyseisen resoluution täyttävä, mutta käytetään silti sitä termiä. On se kuluttajilla kivaa. Toki hyvä puoli tuossa vajaassa 4K:ssa verrattuna "laajennettuun" eli tässä tapauksessa 5Kx2160 on se, että tosiaan niitä leffoja katsellessa ei sitä kuvaa tarvitse tosiaan skaalata ylöspäin täyttääkseen koko ruudun.
Tuo 4K-termihän ei tietääkseni ole mikään tarkka standardi, vaan tarkoittaa yleisesti näyttöä, jonka leveyssuunnan resoluutio on noin 4000 pikseliä :think:
"The term "4K" is generic and refers to any resolution with a horizontal pixel count of approximately 4,000."
Eipä tuo 10 ole kun sentin pidempi kuin nykyinen X Performance. Taisi juuri löytyä seuraava puhelin. 🙂
Kannattaa varautua sitten tuohon 21:9 kuvasuhteeseen. Tuossa 10:ssä on kapeampi näyttö kuin X Performancessa, joten kun katsot yleisimmällä 16:9 kuvasuhteella olevia videoita, skaalautuu video pienemmäksi kuin X Performancessa, vaikka näyttö on ”isompi” tuumissa.
Joo näinhän se jotakuinkin menee, kun alunperin sekin oli lähinnä käytössä filmiformaattien resoluutioden ilmaisuun kunnes se kaapattiin kuluttajamarkkinoiden sekaan.
Mutta ei voi väittää etteikö termi olisi jo jotakuinkin asettunut tarkoittamaan sitä 4K UHD (3840×2160) resoluutiota. Sentään sekin on tunnistettavissa UHD kirjaimista. Sitä päivää odotellessa kun tulee ruutu myyntiin jota markkinoidaan "4K UHD" ja resoluutio ei ole mihin on totuttu. inb4 3840×500 = 4K
Itse taas en ole langallisia kuulokkeita käyttäny enää apout 5 vuoteen enkä todellakaan kaipaa mitään 3,5mm plugeja, ei elämä juuri helpommaksi muutu BT-kuulokkeiden kanssa.
Tietokoneella sitten ihan eri jutut kuulokkeiden osalta.
Itsellä on sekä langalliset että lenkkikäyttöön BT-kuulokkeet (Jaybird Run) ja vihaan BT:tä sydämen pohjasta. Aina saa säheltää viisi minuuttia että ne saa yhdistettyä puhelimeen, tai akku on tyhjä. Sitten videoita katsellessa on bluetooth-lagia ja huulisynkkä menee rikki. Ja musiikkia kuunnellessa kuuluu sitä taustakohinaa. Samoja ongelmia oli aikaisempien JBLien kanssa.
In before "osta paremmat kuulokkeet" tai jotain. Ei, haluan käyttää ihan sitä kaapelia, ilman mitään vitun dongleja. Puhelimissa on miljoona ominaisuutta mistä ei ole minulle mitään hyötyä (esim näyttössä oleva sormenjälkilukija, ihan turha), älkää viekö kuulokeliitäntää sen takia pois (Oneplus..).
Kyllähän tämä taas kerran on paras huippumalli mitä markkinoilta pian löytyy, vaikka huhujen perusteella olin ensin epäluuloinen. Akun koko on Sonyn kulutukseen nähden kelvollinen sillä varauksella ettemme tiedä tarkkaan kuinka paljon korkeatarkkuuksista näytettävää ruudulla lopulta pyörii. Voiko esimerkiksi käyttöliittymän pyörittämisen 4K:na tehdä vähävirtaiseksi? Tähän saattaa vastata tuo uusin Qualcommin järjestelmäpiiri.
Kameranamikan häviäminen edullisemmista malleista on minulle suuri henkinen isku ja en ymmärrä sitä alkuunkaan. Tämä on todella harmillista ja nyt on taas yksi syy vähemmän harkita Sonyn edullisempia malleja. Kuten aikaisemminkin, paras ratkaisu on ostaa keskihintaluokasta Sonyn edeltäviä lippulaivoja. Lopulta ratkaisee keskiluokan malleissa kuitenkin kameran ja näytön laatu, mitkä voivat hyvässä lykyssä yllättää.
Kerrataan vielä mitää hyvää löytyy tästä Xperia 1:stä: OLED-näyttö, edistynyt värinämoottori, kolmoiskamera Sonyn lähestymistavalla, kamerapainike, sormenjälkilukija kyljestä, kuvasuhde mikä tekee puhelimesta mukavemman kädessä ja hyödyttää erinäisissä sovelluksissa kuten selaimissa, tuplakaiuttimet, kuulokeliitin ja IP68-hyväksyntä. Lisähuomiona noista kolmesta kamerasta yksi on LG:n tyylisesti erittäin laajakulmainen, mikä sopii hyvin yhteen kuvatessa vaakatasossa tuolla leveällä näytöllä. Monikameraratkaisuista läheskään kaikissa ei ole erittäin laajakulmaista kameraa.
Minusta hyvä tuote tuli taas ja pidetään peukut pystyssä että saataisiin vielä se pienempi malli. En osaa sanoa olisiko se järkevä tuoda samalla kuvasuhteella vaiko ei, riippuu niin käyttäjästä. Lähes kaikki muut arvostaisivat pienessäkin koossa leveämpää näyttöä paitsi paljon videoita katsovat. Minusta tässä isossa mallissa leveimpään mahdolliseen kuvasuhteeseen siirtyminen on hyvä ratkaisu, sillä monet muut ovat soveltaneet hieman sellaista arastelevaa välimaastoa. Uskoisin ohjelmien olevan oikein mielekkäitä käyttää pystysuorassa kunhan päivittyvät ja tekstin lukeminen mukavaa vaakatasossa kun ei tarvitse niin paljon hyppiä riviltä toiselle.
Huippumallissa ei ole, koska Sonyn mukaan high-end käyttäjät käyttää lähinnä Bluetoothia, mutta edullisemmissa on, koska niissä hintaluokissa langallisten kuulokkeiden käyttö paljon yleisempää.
Miten perustelet 16:9 olevan yleisin? Esim Netflixin sisällöstä suuri osa taitaa olla 18:9 ja leffoista suurin osa 21:9.
Puhelin käyttää 4K-tarkkuutta vain yhteensopivan sisällön, kuten kuvien ja videoiden sekä Androidin 4K-rajapintaa hyödyntävien sovellusten näyttämisessä.
Sonyn mukaan keskihintaluokan puhelimien käyttäjistä niin pieni osa oikeasti käytti kamerapainiketta, että se jätettiin kustannussyistä pois.
Nämäkin on varmaan skaalattu tuossa Netflixissä kun elokuvien yleisimmät kuvasuhteet ovat 1.85.1 ja 2.39:1
21:9 on 1.0 arvoon suhteutettuna 2.35:1
Muutamasta palvelusta tuo 2.39:1 tuki jo löytyy (ainakin selaimella).
Movies with a 2.39:1 aspect ratio are a natural match for 21:9 output video timings, as long as the streaming clients support such video modes, and even content with other wide aspect ratios such as 2.20:1 and 2.00:1 are inherently maximizing the use of the output frame on such systems. Amazon Prime Video and YouTube support ultrawide movies/videos, while Tubi TV does not. Netflix has now added support for ultrawide displays when viewing via web browser for recent content.
Tuossa pienemmässä on about saman kokoinen näyttö kuin 5.5" 16:9 kuvasuhteella ja suuremmassakin about 6" 16:9 (juu, toki moni muukin on tuota 16:9 levämpi nykyään).
Tuo halkaisijan käyttö näytön koon ilmoittamiseen on vähän hanurista, kun vertaillaan täysin eri kuvasuhteella olevia näyttöjä. Välillä tuntuu, että valmistajat tekevät noita megasuperhyperwide formaatteja nimenomaan siksi, että saavat mainostaa isoja tuumia pienessä näytössä. Saati sitten, kun nyt näiden taittuvien härpäkkäiden vuoksi alkaa tuolla jotain 4:3 jollei kohta 1:1 näyttöjä toiseen ääripäähän, niin tuumat ei ääripäitä vertaillessa kerro kohta mitään näyttöjen koosta.
Itse uutiseen, ensi reaktio oli, että mitäköhän kikkailua tämä taas on, mutta kun asiaa miettii, niin eipä nuo puhelinta paljon leffakäyttöön käyttävät nyt niin pieni niche-taida olla ettei tällekin voisi olla tilausta. Tosin saa tosiaa nähdä, ottamatta kantaa siihen mikä on yleisin, niin kyllä 16:9:kin on yleinen videoformaatti (varsinkin kun varmaan aika moni leffoja paljon katsova katsoo myös sarjoja tai somevideoita) ja 16:9 käyttöön taas tuo alkaa olemaan jo aikas pikkuihen (suurempi vastaa about 5.2-5.3 tuuman 16:9 näyttöä). Kuinka moni on sitten valmis uhraamaan leveiden leffojen edestä tuota 16:9 kokemusta. Melkein veikkaisin, että suurimmalle osalle joku välimuoto on parempi kompromissi videokäytönkin kannalta, puhuimattakaan muusta käytöstä.