io-tech tutustui vastajulkaistuun taittuvanäyttöiseen Huawei Mate X -älypuhelimeen.

Huawei esitteli sunnuntaina järjestämässään MWC:n ennakkotilaisuudessa odotetusti uuden taittuvanäyttöisen Mate X -älypuhelimen, joka on samalla yrityksen ensimmäinen 5G-puhelin. Valitettavasti laite oli julkistuksen jälkeen näytillä vain lasivitriinien sisällä, eikä puhelimesta ollut mahdollista ottaa minkäänlaisia luonnollisia lähikuvia. Onneksi suomalainen lehdistö onnistui vetelemään myöhemmin samana iltana sopivista naruista ja maanantaiaamulle järjestyi lyhyt Mate X -kuvaussessio, jossa laitetta pääsi ihailemaan livenä lähietäisyydeltä.

Emme edelleenkään päässeet koskemaan laitetta saatika pitämään sitä kädessä, joten perinteisestä näkökulmasta katsottuna tällä kertaa kyse on hieman poikkeuksellisista ”ensituntumista”. Ensihuomiot laitteeseen liittyen perustuvat lähietäisyydeltä tehtyihin näköhavaintoihin sekä laitetta esitelleeltä Huawein edustajalta kysyttyihin kysymyksiin.

 

[read more=”Klikkaa ja lue koko juttu” less=”Piilota teksti”]

Mate X on kaikilla mittapuilla suurikokoinen puhelin, mutta siitä huolimatta Huawei on saanut tehtyä siitä yllättävän siron näköisen, etenkin jos verrataan vaikkapa Samsungin Galaxy Foldiin. Kokoon taitettuna Mate X näyttää suurinäyttöiseltä älypuhelimelta, jossa on varsin kapeat reunat. Ulkomitoista huolimatta paino ei ole millään muotoa kevyt – valmistaja ilmoittaa vaa’an heilahtavan lukemaan 297 grammaa. Etupuolella taipuvasta OLED-näytöstä on näkyvillä 6,6-tuumainen ala, jonka tarkkuus on 1148 x 2480 pikseliä.

Kun Mate X:n kääntää ympäri, löytyy taustapuolelta sinne taitettu näytön toinen puolisko, joka on hieman etupuolta pienempi (6,38″, 892 x 2480). Ainakin esittelylaitteessa vain noin kolme neljäsosaa näytön korkeussuunnasta oli käytössä ja mustaksi jätettyyn yläosaan oli sijoitetu selfie-painike. Koska takanäyttö on samalla puolella kuin laitteen kamerat, voi sitä luonnollisesti hyödyntää hyvälaatuisten omakuvien ottamiseen.

Huawein edustajan mukaan takanäytön lopullinen toteutus ja kuvasuhde ovat vielä kehitystyön alla, mutta nykyiseen ratkaisuun on päädytty siksi, että poikkeuksellisen kapeaa ja korkeaa näyttöä pidettiin käytön kannalta epäkäytännöllisenä. Yritys tutkii kuitenkin eri mahdollisuuksia takanäytön yläosan tilan hyödyntämiseen ja saattaa olla mahdollista, että käyttäjä voi itse vaikuttaa asiaan lopullisessa tuotteessa.

Mate X on kokoon taitettuna vain 11 mm paksu, eli laitteen luonne huomioiden varsin ohut. Päätykuvasta näkyy hyvin, kuinka oikean reunan palkki on yhtä paksu kuin molemmat näyttöpuoliskot yhteensä. Kuvassa näyttö ei ole täysin painunut laitteen takakuorta vasten, joka johtuu lähinnä siitä, ettei sitä ole painettu loppuun asti kiinni, jolloin se lukittuu paikalleen. Lukituksen vapauttamista varten reunapalkin keskellä sijaitsee pieni näppäin. Sormenjälkitunnistimen sisältämä virtanäppäin sijaitsee laitteen oikeassa kyljessä.

Auki taitettaessa rakenne piti pientä naksahtelua ja rutinaa, joka kuulosti paikoin hieman ilkeältä, mutta käsittääksemme saranatoteutus toimi kuten pitääkin. Taipuisan näytön pinta näytti ikään kuin kiiltävältä muovikalvolta ja sopivaa valoa vasten siinä on nähtävissä pieniä epätasaisuuksia ja ryppyjä. Tämä on luonnollisesti normaalia, sillä taittuvassa näytössä ei voida käyttää pinnassa lasia, vaan pinta on valmistettava tuhansia taivutuksia kestävästä muovimateriaalista. Valitettavasti emme vielä päässeet koskemaan näyttöä, joten on hankalaa arvioida miltä se tuntuu esimerkiksi laitteen saranan kohdalla. Falcon Wing -saranamekanismi koostuu Huawein mukaan yli sadasta osasta ja sen kerrotaan olevan suunniteltu niin, ettei näyttöpaneeli pääse venymään tai menemään kuprulle.

Avattuna näyttö on läpimitaltaan kahdeksan tuumaa, eli käytännössä laite muuntautuu suuresta älypuhelimesta pieneksi taulutietokoneeksi. Avatun näytön resoluutio on 2480 x 2200, eli kuvasuhteen osalta ollaan hyvin lähellä neliötä. Demolaittessa käyttöliittymä laajeni pienemmältä näytöltä koko näytölle varsin nopeasti ja sulavasti, ottaen huomioon näytöllä mahdollisesti auki olleen sisällön.

Jotta puhelimesta on saatu tehtyä riittävän ohut, on Mate X:n akku jaettu kahteen osaan ja sijoitettu saranan molemmille puolin. Akku käyttäytyy kaikesta huolimatta tavallisesti yhden akun tavoin. Kaksiosainen akku on myös ilmeisesti helpottanut pikalatausta, sillä Mate X tukee huippunopeaa 55 watin pikalatausta, jonka kerrotaan lataavan akut puolessa tunnissa tyhjästä 85 %:iin. Lataaminen tapahtuu USB Type-C -liitännästä oikean reunan palkin alapäädystä.

Kuten jo aiemmista kuvista saattoi havata, Mate X:n oikeaan reunaan (edestä katsottuna) on toteutettu paksumpi palkki, joka helpottaa laitteen pitelemistä avattuna sekä sitäkin tärkeämpänä käytännön seikkana sisältää suurimman osa laitteen raudasta sekä antenneista. Palkkiin on sijoitettu myös Leica-brändätyt kamerat, joita löytyy kolme kappaletta (40 + 16 + 8 megapikseliä). Huawei kertoo kehittäneensä laitteen takakuorimateriaalin itse, jotta siitä on saatu mahdollisimman kevyt ja tarkoitukseen sopiva.

Avatulla näytöllä tilan voi jakaa kahdelle eri sovellukselle, jolloin käyttäjä voi hyödyntää suurta näyttöpinta-alaa useampaan eri asiaan. Tiedostojen ja sisällön kopioiminen näyttöpuoliskosta toiselle onnistuu myös suoraan – käyttäjä voi esimerkiksi raahata kuvan galleriasta sähköpostiviestiin. Moniajo ja siirtyminen näyttötilasta toiseen vaikutti toimivan demolaitteessa hyvin, mutta on toki lopulta käyttäjän tarpeista riippuvaista, kuinka hyvin kuvasuhteeltaan hieman erikoista näyttöä pystyy hyödyntämään tehokäytössä.

Visuaalisten ensituntumien perusteella täytyy todeta, ettei mikään muu mobiililaite ole pitkään aikaan aiheuttanut allekirjoittaneessa yhtä suurta aitoa kiinnostusta ja innostusta kuin Mate X. Laitteen design ja toteutus vaikuttaa aidosti täysin uuden sukupolven mobiililaitteelta, joka on harvinaista herkkua tällä alalla.

Toki pelkkien näköhavaintojen perusteella ei voi tehdä kovinkaan syvällisiä analyysejä laitteesta ja io-techin toimitus odottaakin erittäin malttamattomana, että Mate X:n testikappaleet tulisivat saataville. Sitä saattaa kuitenkin joutua odottamaan vielä useamman kuukauden ajan. Ehkäpä mielenkiintoisinta on nähdä, miten taipuisa näyttö toimii ja kestää tosielämän käytössä.

Mate X:n suositushinta Euroopassa on 2299 euroa ja se tulee saataville myöhemmin tänä vuonna. Saatavuus Suomessa riippunee osittain myös operaattoriyhteistyöstä 5G-palveluiden suhteen. io-tech tulee testaamaan Mate X:n heti, kun testikappaleet tulevat lehdistön saataville.

[/read]

This site uses XenWord.
;