Intelin aloittama synkkä puolijohdevalmistajien alkuvuosi saa jatkoa AMD:n ensimmäisessä osavuosikatsauksessa. Yhtiön tulos painui tappiolle ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2017, vaikka yhtiön liikevaihto ylsikin odotuksiin.
AMD:n liikevaihto laski 9 % vuoden takaisesta 5,353 miljardiin dollariin ja myyntikate 4 prosenttiyksikköä 44 %:iin kulujen kasvaessa samaan aikaan 29 %. Mahdoton yhtälö vei yhtiön tuloksen 139 miljoonan dollarin tappiot.
Suurin tekijä tappion takana on Client-osasto, eli prosessorit ja piirisarjat. Osaston liikevaihto romahti peräti 65 % 739 miljoonaan dollariin ja oli yhtiön ainut tappiota tehnyt tuoteosasto. Näytönohjaimet ja esimerkiksi konsoleiden semi-custom prosessorit sisältävän Gaming-osaston liikevaihto laski 6 ja liikevoitto 12 %. Datakeskusten puolella liikevaihto jopa nousi pari miljoonaa, mutta liikevoitto romahti siellä jopa 65 %. Positiivistakin taloon kuitenkin mahtui, sillä Xilinxin ja AMD:n omat Embedded-luokan tuotteet sisältävä osasto kasvatti liikevaihtoaan jopa 163 % 1,562 miljardiin ja liikevoittoa raketoi peräti 188 % 798 miljoonaan dollariin.
Osavuosikatsauksen sijoittajapuhelussa Lisa Su kertoo yhtiön keränneen eri osastojen tekoälytiimit yhteen Victor Pengin johtamaan yksikköön. Yksikkö tulee olemaan vastuussa kaikista AMD:n tekoälypuolen tehtävistä niin rautatehtävistä ja kehittämään ohjelmistoekosysteemiä, joka kattaa koko yhtiön tuoteportfolion. Sun mukaan asiakkaat ovat myös osoittaneet entistä kovempaa kiinnostusta sen tulevia MI300-kiihdyttimiä kohtaan nimenomaan tekoälytehtäviä silmällä pitäen.
Hän varmisti yhtiön saaneen myös Phoenix-koodinimellisten Ryzen 7040 -mobiiliprosessoreiden massatuotannon käyntiin onnistuneesti ensimmäisen neljänneksen aikana. Toistaiseksi Phoenix on nähty vain tehokkaamman pään kannettavissa, mutta yhtiö on vasta julkaissut virallisesti myös vähävirtaisimmat 7040U-sarjan mallit.
Gaming-puolella Su kertoi näytönohjainten myyntien kasvaneen edeltävään neljännekseen nähden ja varmisti yhtiön julkaisevan kuluvan neljänneksen aikana keskiluokan Radeon 7000 -sarjan RDNA3-näytönohjaimet. Näytönohjainten myynti laski kuitenkin vuodentakaiseen nähden ja osaston tulosta pitikin parhaiten yllä kasvaneen semi-custom myynnit.
Lähde: AMD
AMD:n tuotteet ovat hyviä mutta miksi päivittää jos omistaa AM4 emon ja sille saa noin 350€ hintaan 5800X3D prosessorin. Ei joku 5900X tai 5950X myöskään kallis enää ole.
Eli jos joutuisi nyt ostamaan uuden emolevyn, prosessorin sekä muistit se tulisi helposti monta kertaa kalliimmaksi kuin pelkän prosessorin ostaminen.
Samaten nuo julkaistut uudet näytönohjaimet jos vertaa 6700XT – 6950XT hintoihin joita ei tosin vieläkään saa siihen 250-399€ väliseen "normaaliin" hintaan mutta siihen hintaluokkaan tuskin ihan heti palataan. Nyt alkaa 6700XT saamaan tuohon hintaan (PROSHOP), siltikin..
Ja jos ei pelaa, niin 5950X on riittävä pitkään, ainakin omaan käyttöön (lähinnä koodin kääntämistä ja videoiden prosessointia). Nykyään on lisäksi muutakin rahan menoa, hinnat nousee kaikkialla, ettei kyllä ihan heti tule mieleen PC-koneen päivitys.
AMDn uusimman prosessorisarjan ja emolevyjen hinnat on niin naurettavat että myynti tuskin paranee.
Prossujen hinnat eivät ole turhan törkeitä esim. 7600X ja 7700X, mutta emojen hinnat ovat oikeasti kaameita, B650/E pitäisi olla 150-200 e max.
Vähän lähteneet hinnat lapasesta kun tuolla hintavälillä sai sen parhaan piirisarjan 2.-3. parhaan emon joskus viisi vuotta sitten.
Kuis monta kerrosta näissä uusissa on noihin vanhempiin verrattuna?