Tachyum on puuhannut universaalin Prodigy-prosessorin parissa jo vuosia. Yhtiö kutsuu sitä universaaliksi prosessoriksi, koska sen kerrotaan kykenevän ajamaan niin x86:lle, Armille kuin RISC-V:llekin suunniteltua koodia suorituskykyisesti.
Tachyum julkisti 128-ytimisen Prodigy-prosessorin virallisesti toukokuussa 2022. Tuolloin prosessorin kerrottiin kylmän viileästi tulevan murskaamaan niin Intelin Xeon 8380:n kuin AMD:n 3. sukupolven Epyc 7763HPC:n kokonaislukutehtävissä kuin NVIDIAn H100-laskentapiirin FP64- ja FP8-tarkkuuksilla.
Nyt yhtiö on kertonut päätyneensä vaihtamaan logiikkasynteesityökalut (EDA, Electric Design Automation) kesken piirin fyysistä suunnitteluvaihetta. Työkalujen vaihto on pakottanut yhtiön uusimaan paljon jo tehtyä, mutta työ ei ole ollut turhaa.
Tachyumin mukaan uusien työkalujen myötä yhtiö on voinut kasvattaa prosessorin 192-ytimiseksi, jonka lisäksi SERDES-väylien määrää on kasvatettu 64:stä 96:een, sarjaväylien määrää on kasvatettu 32:lla ja muistitukeakin on saatu viilattua DDR5-6400:stä ylöspäin DDR5-7200:aan. Piirissä on yhteensä 16 DDR5-muistikanavaa. Muutokset kasvattivat piirin kokoa, mutta vain maltillisesti. Aiemmilla työkaluilla piiristä olisi tullut noin 500 mm2 kokoinen, kun uusilla työkaluilla ja piirin ominaisuuspäivityksillä koko on noin 600 mm2. Valmistusprosessin puolesta piirin kokoa voisi kasvattaa entisestään, mutta yhtiön mukaan loppuisi jo muistikaista liian pahasti kesken.
Tachyum on päivittänyt samalla myös suorituskykylupauksiaan. Nyt Prodigy tulee sen mukaan peittoamaan nopeimmat x86-prosessorit nelinkertaisesti pilvikuormissa ja nopeimmat GPU:t kolminkertaisesti HPC-tehtävissä sekä jopa kuusinkertaisesti AI-tehtävissä. Yhtiö aikoo toimittaa ensimmäiset Prodigy-prosessorit kuluvan vuoden loppuun mennessä.
Lähde: Lehdistötiedote
Enemmänkin Transmeta ja Crusoe(?).
Ei niillekään sinänsä ihan huonosti lopulta käynyt, kun päätyivät Qualcommille lopulta…Tiedä sitten moniko jengistä on vielä siellä.
Kuuleman mukaan "aivot" lähti 2011 eli ennen Qualcomm kauppoja ja perusti Siru Innovationsin joka myytiin 2020 Intelille
Ah joo, muistelinkin joskus kaivelleeni tosta Sirustakin, tais olla Ulvilassa tmv. Pari kaverin kaveria oli Bitboysissa mukana aikoinaan.
Tämän eka malli (joka ei koskaan mennyt tuotantoon) oli melko onneton arkkitehtuuriltaan, sitten laittoivat pari vuotta sitten arkkitehtuurin totaalisen uusiksi, selvästi järkevämpään, vaihtamatta kuitenkaan nimeä.
Lupaukset on vieläkin kuitenkin melko epärealistisia.
On helppoa suunnitella piiri, jossa on suuri määrä laskentayksiköitä ja teoriassa paljon liukulukuvääntöä. Mutta on ihan eri asia saada ruokittua ne yksiköt siten, että ne saadaan laskemaan jotain hyödyllistä tosimaailman koodilla eikä vaan idlaamaan odotellessaan että data saapuu, tai idlaamaan kun koodista ei vaan löydy niiden hyödyntämiseen tarvittavaa rinnakkaisuutta.
Ja tuo noiden "ajaa mitä tahansa koodia" on melko harhanjohtavaa markkinointia. EI se aja x86-koodia yhtään sen paremmin kuin Applen ARM-ytimet ajaa x86-koodia, molemmat perustuu ihan samalla tavalla binäärikäännkseen, ja molemmissa on tämän helpottamiseksi x86-yhteensopiva muistin konsistenttiusmoodi (jonka tachyon muuten lisäsi vasta kakkosversioonsa, vaikka hypetti tätä muun koodin ajamista jo ykkösversiossa jossa se olisi tosiasiassa ollut binäärikäännetyn x86-softan ajaisessa onnettoman hidas tämän puutteen takia)
Porissa juu. IP räätälöinti ASIC piireihin se juttu, tai oli silloin kun siellä kävin vuosia sitten.
Kyllähän se Transmeta teknisesti oli mullistava. Se vaan ei tosimaailman softilla tarjonnut kovin hyvä suorituskykyä.
Ja teknisesti tämän ykkösversiossa oli selvästi yhtäläisyyksiä transmetan kanssa, lähinnä kahdella erolla:
1) transmeta ei panostanut liukulukuvääntöön niin paljon kuin tämä
2) tämän ykkösversiossa oli puute muistin konsistenttiussäännöissä.
Tämä kakkos-/kolmosversio sen sijaan on arkkitehtuuriltaan kauepana transmetasta ja lähempänä normaaleita CPUita.
Mietin vielä tuota "EDA-työkalujen vaihtoa", että olivat siis alunperin laittaneet täysin epärealistiset kellotaajuustavoitteet. Ja sitten varmaan syyttivät "huonoja työkaluja" siitä, ettei niitä saavutettu. Joten työkalut vaihtoon. Voi olla, että se, mitä tapahtui on, että samalla kun vaihtoivat työkalut, ottivat vähän järkeä käteen noissa kellotaajuustavoitteista ja pudottivat tyyliin 5.7 => 3-4 GHz ja tämä mahdollisti sen ytimen pienentämisen.