Saksalainen Caseking-verkkokaupassa työskentelevä ylikellottaja der8auer on julkaissut Youtube-videon, jossa hän kritisoi erityisesti ensimmäisten Core X -prosessoreille tarkoitettujen X299-emolevyjen virransyöttöä.

Der8auer on testannut useimpia tällä hetkellä myynnissä olevia eri valmistajien X299-emolevyjä, joita oli tarkoitus käyttää Casekingin valmiiksi ylikellotetuissa PC-tietokoneissa, mutta tällä hetkellä ne eivät ole käyttökelpoisia.

Eniten kritiikkiä saa osakseen emolevyjen virransyötön jäähdytys, joka on käytännössä kaikissa nykyisissä myynnissä olevissa malleissa riittämätön, jos prosessoria aiotaan ylikellottaa. Testit oli suoritettu 10-ytimisellä 4,6 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotetulla Core i9-7900X -prosessorilla. Esimerkiksi Aoruksen X299 Gaming 3 -emolevyltä mitattiin virransyötön kohdalta yli 100 asteen lämpötiloja, mutta lämpötilat olivat vastaavat kaikkien valmistajien emolevyillä.

Virransyötön jäähdytyselementit onkin ilmeisesti suunniteltu ulkonäkö edellä, eikä niissä ole tarpeeksi jäähdytyspinta-alaa. Lisäksi virransyötön ja siilin välissä käytetty lämpötyyny toimii enemmänkin eristeenä kuin lämmönjohtimena. Der8auerin testien mukaan, kun jäähdytyssiili poistettiin ja tilalle laitettiin tuuletin kierrätäämään ilmaa, virransyötön lämpötila laski 20-30 astetta järkevälle tasolle.

Riittämätön emolevyn virransyötön jäähdytys johtaa siihen, että prosessorin kellotaajuus throttlasi emolevystä riippuen noin 10 minuutin rasituksen jälkeen 4,6 GHz:stä 1,2 GHz:iin.

Myöskään yksi 8-pinninen ATX +12V -lisävirtaliitin ei ole tarpeeksi 300 wattia imevälle ylikellotetulle Core X -prosessorille. Der8auer oli mitannut avonaisessa testipenkissä kaapelin lämpötilaksi 65 astetta ja kun virtalähde asennetaan ahtaisiin tiloihin suljettuun koteloon, on lämpötila hälyttävän korkea. Core X -prosessoria ylikellottaessa emolevyllä olisi syytä olla lisäksi toinen 4-pinninen tai mielummin yhteensä kaksi 8-pinnistä lisävirtaliitintä.

Yhteenveto on täystyrmäys nykyisille X299-emolevyille, joita ei ole der8auerin mukaan suunniteltu kunnolla ja hän suositteleekin odottamaan ainakin 1-2 kuukautta, ennen kuin markkinoille tulee paremmin suunniteltuja ja jäähdytettyjä malleja.

Tilanne on siinä mielessä erikoinen, että halvimmatkin X299-emolevyt maksavat 300 euroa, joten niiden voisi olettaa olevan viimeisen päälle viimeistelty. Syyn Der8auer vierittää suurimmaksi osaksi Intelin harteille sillä se aikaisti Core-X-prosessoreiden julkaisua parilla kuukaudella ja lopputuloksena emolevyvalmistajat joutuivat kiirehtimään emolevynsä julkaisukuntoon ilman kunnollista rasitustestausta.

Osallistu keskusteluun Core-X-prosessoreista X299-emolevyistä TechBBS-keskustelufoorumilla.

This site uses XenWord.
;