io-techin viikon ensimmäisessä testiartikkelissa tutustutaan Applen tuoreen iPhone 12 -malliston pienimpään vaihtoehtoon, iPhone 12 miniin. Kyseessä on täysin uusi malli, joka asemoituu nykypäivänä poikkeuksellisen pieneen kokoluokkaan. Keväällä julkaistuun ja io-techissäkin testattuun iPhone SE 2020 -malliin nähden iPhone 12 mini on fyysisesti pienemmän kokoinen, vaikka sen näyttö on selvästi suurempi. Teknisesti mini eroaa suuremmasta iPhone 12 -mallista vain akun ja näytön koon osalta. Laitteen hinnat alkavat Suomessa 829 eurosta.
Tässä artikkelissa tutustumme iPhone 12 Miniin reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta. Artikkelin pääpaino on uudessa pienentyneessä koossa ja sen tuomissa käyttökokemuksissa. Pohjalle voi lukea aiemmin julkaistun testin iPhone 12:sta, joka on teknisesti pitkälti identtinen minin kanssa. Apple ei tee minkäänlaista yhteistyötä suomalaisen lehdistön kanssa, joten testikappaleemme toimitti ystävällisesti DNA.
Lue artikkeli: Testissä Apple iPhone 12 mini
Tarkemmin ottaen tästä puhelimesta ei ole tulossa latausnopeusmittauksia, mutta Pro-malleista on. Tälle puhelimelle useampi ulkomainen taho on mitannut 0-100 % noin 1,5 h ja 0-60 % noin 30 min.
Charge curve mittaus kertoisi paljon paremmin miten lataus oikeasti etenee, mutta kyllä noistakin näkee sen verran, että jos "väsyneen" 30-40%:ssa olevan puhelimen saa 10minuutin ajaksi USB-C PD laturiin kiinni, niin se kerää n. 20% lisää akkukestoa siinä ajassa, mikä auttaa edes vähän.
Charge curvella tarkoitan siis aika vs. teho käyrää, en edes tuota normaalia aika – prosenttilukema käyrää, joka on käytännössä tehokäyrän integraali akun koolla skaalattuna.
Jep, mutta edes tehokäyrä ei kerro kuinka paljon käyttöaikaa puolen tunnin latauksella saa. Akkumittarin prosenteilla, tai edes vastaanotetulla energiamäärällä ei loppupeleissä ole väliä, sillä vain käyttöajan lisäys on se oleellinen asia kuluttajan kannalta. Useimpien testaajien lataustestit ovat täyttä kuraa, sillä niissä tuijotetan pelkästään akkujen varausprosenteja, joita valmistajat voivat manipuloida mielensä mukaan. En jaksa uskoa alkuukaan, että kaikkien puhelinten akkujen varausmittareiden käyrät olisivat lineaarisia.
Eräs ratkaisu ongelmaan on yksinkertainen, mutta työläs:
Tälläinen testi olisi kuluttajan kannalta selvästi hyödyllisempi, kuin jokin "prosenttipetkutus".
Mielenkiintoista nähdä, että testaajakin oli tottunut pienempään luuriin "halkojen" jälkeen. Isoja luureja on markkinoilla pilvin pimein mutta pienempiä saa etsiä kissojen ja koirien kanssa. Hienoa, että Apple päätti tuoda vähän vaihtelua markkinatilanteeseen.
Olihan tuo pieni yllätys itsellekin. Tosin kun ei mitään oikeasti todella kompaktia luuria ole ollut käytössä pitkään aikaan niin näkökulma tietysti vähän erilainen. Kyllähän tuo koko vaan on tuon puhelimen yksi parhaista puolista. Akkukestokin oli vielä omassa käytössä sellainen, että normaalista päivästä selvisi hienosti ilman akkuahdinkoa.
Tiedä sitten miten tuo akku jaksaisi, jos tämä pandemia tilanne ei olisi tälläinen kun se oli ja pitäisi ravata toimistolla joka päivä julkisilla jne.
Voi kun saisi ilma faceid:tä ja sivuun virtanpääimeen sijoitetulla touchid:llä niin olisi aika tavalla täydellinen vehje!
Tästä mallista saisi monikin valmistaja yrittää tehdä vastineen, vielä kun nokittaisi akussa ja näytössä.
Itsekin kuulun tuohon arvostelussakin mainittuun kastiin, joka himoaa mahdollisimman pientä, mutta kuitenkin lippulaivatason puhelinta. Samsungin S10e ollut käytössä julkaisusta lähtien, mutta sekin tuntuu omaan käteen liian isolta. iPhone 12 mini on täydellisen kokoinen käteen ja himot vaihtamiseen on kovat. Applen anti-repair ja anti-consumer -toimet ja tuo p*rkeleen lightning liitäntä saavat kyllä pidettyä ostohousut kaapissa. Varsinkin tuo lightning liitäntä ja USB2.0 -nopeus vetää ihan hiljaiseksi. Testiksi yritin siirrellä puolison iPhonelta kuvia/videoita PC:lle (file managerin kautta, jota tykkään itse käyttää kyseiseen toimenpiteeseen) ja oli kyllä sellainen kokemus ettei tarvitse hetkeen enää kokeilla.
Noh, josko tämä tosiaan loisi sentään sitä painetta android puolelle ja ensi vuonna voisi marssia kauppaan ostamaan vastaavan kokoisen android luurin snapdragon 888:lla. Valitettavasti arvelen tämän jäävän toiveajatteluksi ja todellisuudessa android puolen "mini" luurit tulee olemaan lähempänä kuuden tuuman näytöillä varustettuja.
Mitä tarkoittavat "anti-consumer -toimet "?
Rosmannin tubekanavalta noita voi katsella.
Käytännössä korjaamisesta tehdään koko ajan enemmän mahdotonta vaikeuttamalla piirien saatavuutta valmistajilta (kielletään myymästä muille kuin Applen haluamille tahoille) sekä estämällä myös aitojen Apple varaosien vaihto laitteesta toiseen (esim. näyttö ja akku).
Toisaalta pro-consumer toimeksi vois laskea sen, että virallisia huoltoja on vaikka kuinka. En edes tiedä miten joku samsung tai huawei huollatetaan virallisessa huollossa.
Applen kanssa se korjauttaminen on triviaalin helppoa ja voin luottaa korjausjälkeen.
Notchia en ole kokenut koskaan häiritseväksi, UI kun on suunniteltu sitä silmällä pitäen. FaceID toimii niin saumattomasti, että sen olemassaolo on helppo ymmärtää.
Perinteinen autovertaus. Tosiasiassa esim. Audiin, Mercedes-Benziin ja moneen muuhun merkkiin et vaihda jarrusatulaa kummempaa osaa ilman, että ajoneuvon diagnostiikka on yhteydessä huolto-organisaation tietojärjestelmään. Sinne pääsy on ainoastaan valtuutetuilla huoltokumppaneilla.
Jos osan vaihtaa ja jättää koodaamatta se toimii fail-safe tilassa.
Tämä on funktionaalisuuden kannalta ihan hyvä pointti – iOS on suunniteltu tuo lovi silmällä pitäen, joten haitta/hyöty lähinnä visuaalinen. FaceID toimii hyvin, paitsi kun pitäisi maskin kanssa käyttää.
Ei vähennä ainakaan tämänhetkisellä toteutuksella. iPhone 12 on lähes identtinen iPhone 12 Pron kanssa sisuskaluiltaan. iPhone 12:ssa on vain kaksi kameraa ja siellä kolmannen paikka on täytetty muovinpalalla
iPhone 12 minissä ei kyllä ole mitään plastic spacereita, kuten tuossa normikokoisessa 12:sessa.
Ei olekaan. Puhe oli kolmannen kameran vaatimasta kompromissista. Jos koko pysyy samana, niin sen suhteen ei tarvitse tehdä kompromissia.
Ei pidä paikkaansa Jo vuosimallista 2003 alkaen on CP käytössä. http://www.audi-resource.co.uk/componentprotection.php
Oletan, että lista on +-5 vuotta vanhoissa huomattavasti pidempi.
Jaha, ollaan siis saavutettu piste, jossa puhelimessa on liikaa tilaa?
Heheh, joo aika erikoinen ratkaisu oli tuo, kun yleisesti siitä tilasta on puhelimien sisällä lähinnä pulaa Ilmeisesti on ollut vain halvempi tehdä noin, kun on voinut käyttää kahdessa mallissa samoja osia sen myötä.
Nuo ovat kaksipiippuisia juttuja. Toisaalta Applen politiikka estää jälleenmyyjien ja korjaajien tekemät petkutukset. Ei nimittäin olisi ensimmäinen kerta, jos epärehellinen korjaaja vaihtaisi laitteeseen sinertävän halpanäytön, mutta veloittaisi silti alkuperäisosan hinnan. Parasta olisi, jos laitteessa olisi digitaalinen huoltokirja, joka on tehty siten, että sen petkuttaminen on hankalaa. Jotain tämän suuntaista Apple onkin jo kokoillut, eli kolmannen osapuolen näytöt toimivat moitteetta, mutta iPhonen näytölle tulee parin viikon ajaksi ilmoitus, jossa käyttäjää informoidaan ei-alkuperäisestä varaosasta. Tässä yhteydessä pitää myös muistaa, että vanhojen iPhone-laitteiden varaosasaatavuus on selvästi parempi kuin Android-laitteilla, joten vanhojen iPhonien korjattavuus on itseasiassa parempi. Tästä oli jutta mm. kuluttajalehdessä. Käytettyjen puhelinten kauppa on myös keskittynyt lähes kokonaan Applen laitteisiin, mihin voi etsiä syytä esimerkiksi täältä.
Kokonaisuudessaan nuo mainitsemasi "AntiConsumer"-toimenpiteet tuntuvat kyllä melko värittyneiltä puolitotuuksilta. Osittain totta, mutta positiiviset puolet "unohdetaan" kertoa, ja sitten keskitytään negatiivisiin asioihin. Syytä tälle voi vain arvailla, miksi eri merkkejä ja käyttöjärjestelmiä ei kohdella samalla tavalla?
Tähän tyyliin vai? Vaikuttaisi että torpedointia tehdään uudessa laitteessa taas vähän lisää.
Mikä tuossa on "anti repair designia"?
Miksi luulet, että ei-Apple-merkkiset laitteet olisivat tältä osin parempia? Jos revin kiintolevyn irti tästä windows-kannettavasta, jolla tätä kirjoitan, ja kytken sen toiseen samanmerkkiseen kannettavaan, niin luuletko että Windows suostuu käynnistymään ongelmitta? iPhonen tapauksessa kone sentään käynnistyy, vaikkeivat kaikki ominaisuudet toimi oikein.
Jopa Applella on useita eri alihankkijoita, jotka toimittavat eri iPhone-malleihin samoja osia, kuten näyttöjä, kameramoduuleita ja akkuja. Eri alihankkijoiden valmistamat osat vaativat erilaisen ohjelmiston, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Samsungin näyttöpaneeli tuskin toimii LG:n ajureilla, ja niin edelleen. Tietoturvan kannalta olisi myös suorastaan huolestuttavaa, jos Face Id suostuisi toimimaan kolmannen osapuolen sensorilla. Eipä siinä, mielestäni jokaisella tulisi olla oikeus ja mahdollisuus akun vaihtamiseen, ja haljenneen näytön korjaamiseen, mutta esittämäsi materiaalit ovat juuri niitä puolitotuuksia, josta puhuin edellä.
Toivotaan, että Android puollekin tulee hyvällä kameralla varustettuja pienikokoisia puhelimia.
Isot puhelimet ovat hankalia pitää taskussa => helppoja pitkäkyntisille.
Tossa kun olis ollut muistikorttipaikka… En oikein ymmärrä näitä 4K 60fps puhelemia missä sitä ei ole… syö kameran käytettävyyttä paljon.
Apple ei näitä muistikortteja ole ikinä tukenut ja aika varmasti voinee sanoa, ettei tule ikinä tukemaan. Ei tuo myöskään mikään vakio-ominaisuus enää Android puolellakaan ole, vaikkakin ainakin toistaiseksi on vielä lippulaivapuhelimissakin tarjolla.
Kokeile ja voit yllättyä. Tulee taas stereotypialle vahvistuksia, kun pitää kommentoida asioita joista ei tiedä juuri mitään…
Mulla on toiminut ongelmitta vaikka samalla windowsasennuksella menty aivan eri sukupolven vehkeisiin samalla SSD:llä. Ei kuitenkaan eletä enää sitä XP-aikaa jolloin käyttis oli naurettavan helppoa saada solmuun.
Ainakin Nexus 6:sta ja Pixelistä uupui muistikorttipaikka mitä itsellä ollut noita vanhoja lippulaivoja.
Riippuu tietysti siitä, että kuinka paljon uusi rauta eroaa alkuperäisestä. Itse en ole tuota kokeillut, se myönnän. Windowssille pystyy kuitenkin itse asentelemaan ajureita, toisin kuin iPhonelle. Uskon kuitenkin, että pointtini tuli melko varmasti selväksi, ei harhailla enempää.
Eihän tossa ole mitään järkeä, tehdään hyvä videokamera ja sitä ei voi käyttää kuin muutaman tunnin. Ja tietokoneelle ladatessa (tuntikausiako?) puhelin on siinä kiinni.
Muistikortti on niin tärkeä videokuvauksessa, että saa olla hivenen huonompi kamerakin ja valitsen mielluummin muistikortillisen version.
No hyvin se sisäinen tallennustila on tähänkin asti riittänyt. Kuten todettu, hyvinkin monelle tuo muistikorttipaikka on turha ja jos oikeasti tarkoitus tallentaa sitä videota ihan pitempiä määriä niin silloin hankitaan tarpeeksi sisäistä tallennustilaa.
Tuskin nyt kuitenkaan oikeaan videokäyttöön kukaan puhelinta ostaa, mutta b-rollin yms kuvaukseen nämä ovat ihan käypiä laitteita.
Ne, jotka kuvaavat todella paljon 4K videoita luurillaan, valitsevat varmaan isomman tallennustilan. Tai sitten muistikorttipaikkaa halutessaan toisen merkin. Itsekin otan nykyään jo vähintään 256 gigan tallennustilalla, vaikken nyt kovin paljoa videoita kuvaa. Tietokoneellehan noi siirtyy nopeimmin langattomasti ja luuria ei ole mitenkään sidottu siihen tiedonsiirron ajaksi vaan luuria voi käyttää normaalisti, siirtyy myös iCloudin kautta jollei halua päivystää kotona wifin kantaman päässä. En ymmärrä, miksi täälläkin ja monilla muilla IT-foorumeilla ollaan niin jumiuduttu siihen perinteiseen USB-tiedonsiirtoon tai mustikortin käyttöön, kun esimerkiksi Airdrop on ollut jo vuosia yhtä pätevällä tasolla.
Jos käytössä on full disk encryption, kuten vaikkapa kaikissa työkoneissani on ollut hyvät 10-15v, niin ei kyllä siirry täysin triviaalisti. Ja se on nimenomaan hyvä juttu, ettei siirry.
Jos videota tallentaa 100mbit/s ei 256 Gt muistiinkaan paljon mahdu, lisäksi se lisä 128Gt maksaa paljon enemmän kuin v30-luokan muistkortti, joita voi ottaa reisulle kätevästi muutaman mukaan.
Itse asiassa juuri ostin, tosin siis lähinnä muiden kameroiden kauko-ohjaukseen, mutta aina ei jaksa niitä mukanaan raahata, jolloin hyvä puhelin-videokamerakin on tarpeen. "Ne parhaat videot otetaan sillä kameralla mikä sattuu olemaan mukana". Hyvää puh. kameraa voi myös käyttää "sivukamerana". Ei noi vielä kunnon videokameraa syrjäytä huonon zoominsa takia, mutta parhaat ovat jo monelle riittävän hyviä. Jos kallisko hinta ei ole ongelma.
Kaikki eivät halua videoitaan "pilveen" laittaa.
Kaikki eivät myöskään halua laittaa helposti hajoavia muistikortteja luureihinsa
Sulla on ollut huonoa tuuria, mulla on ollut kymmeniä ei yksikään ole hajonnut. Kännykkä kylläkin ja sinne meni kuvat.
Onneksi Applen luureissa backupit toimivat sen verran vaivattomasti ettei parin kuvan katoaminen huoleta. Yhtään luuria ei ole minulla hajonnut, mutta lähipiirissä noita muistikortteja on lahonnut melkoinen määrä.
Nykypäivänä on muutenkaan hankala ymmärtää valitusta siitä ettei puhelimen tallennustila mukamas riitä. Pilvipalveluita kun on olemassa.. pilvin pimein.
Ei ole Applea , vaikka parhaissa malleissa hyvä kamera onkin, hinta vaan on köyhälle turhan korkea.
Enkä siis ymmärrä ton backupin hyötyä tilanteissa, missä puhelimeen ei enää saa virtaa/ käynnisty. Käyttäjiä ja käyttötarpeita on lukuisia ja monelle toi "pilveen" talentaminen on hyvä ja toimiva ratkaisu, mutta kaiki eivät sitä halua käyttää.
Jos laskee paljonko puhelin kustantaa per käyttövuosi (jolloin saat päivityksiä niin käyttöjärjestelmään kuin tietoturvaankin), Apple vie tuolla saralla helposti voiton.
Backupin voi kopioida suoraan uuteen puhelimeen, tai avata sen erillisellä softalla josta voit kopioida talteen kaiken haluamasi. Omalla kohdallani olen sallinut vain lokaalit backupit, ja tuo on ollut riittävä.
Saman kokoinen Android luuri huippupiirillä ja 90 hertzin näytöllä ja oltais jossain 10 tunnin akunkestossa.
Aika varmasti voi sanoa, että samoissa mitoissa ei lähitulevaisuudessa Androidin huippukapulaa tule, kun se ei kestä päällä päivääkään. Applella on tällä hetkellä todella suuri etumatka siinä kuinka virtapihejä, mutta tehokkaita luureista saadaan.
Todennäköisesti käynnistyy ilman suurempia ongelmia. Olen ottanut läppäristä Win 10 ssd:n ja laittanut sen pöytäkoneeseen, windows käynnistyi nätisti ja latasi tarvittavat ajurit ja käyttö jatkui. Microsoftilla ei juurikaan ole kaupallisia intressejä estää tuollaista.
Kokeile ensi kerralla ilman johtoja airdropilla maciin, niin tiedät yhden syyn miksi nämä myyvät.