Applen iPhone-mallisto sai uudet perijänsä jälleen tänä syksynä uusien iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro ja iPhone 14 Pro Max -mallien myötä. Tänä vuonna perus- ja Pro-mallien ero kasvoi entisestään uuden A16-piirin, Dynamic Island -kamerareiän ja always on -näytön jäätyä vain Pro-käyttäjien iloksi. Erot eivät olleet tänä vuonna kuitenkaan ainoa asia, joka kasvoi viime vuodesta, sillä myös suositushinnat ovat pullistuneet euron heikentyneen kurssin myötä kotimaamme markkinoilla varsin selvästi.
Nyt testiin saapuneen iPhone 14 Pron saa edullisimmillaan 1349 eurolla, mikä on peräti 170 euroa enemmän kuin viime vuoden iPhone 13 Pron suositushinta oli. Hintansa vastapainona uutuus on kuitenkin päivittänyt etukameransa, näyttönsä sekä järjestelmäpiirinsä lisäksi myös kamerajärjestelmää.
Testiartikkelissa tutustumme iPhone 14 Prohon reilun viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta ja otamme selvää tarjoaako iPhone 14 Pro uudelle suositushinnalleen vastinetta.
Lue artikkeli: Testissä Apple iPhone 14 Pro
Typerän kallis, mutta olenkin köyhä.
Tulin vain sanomaan että jaksan vieläkin hörähdellä Toripoliisin vertailukuvista.
Kun itse ostin viimeeksi lippulaivapuhelimen malliston huipulta, niin se oli järkyttävän kallis vajaa 800 EUR. Nyt tuo on ihan ok hinta.
Vinkkinä, voisiko akun keston arvioinnissa ottaa SOT tuloksien lisäksi mittauksia, että miten virtaa kuluu kun luuri vain ’standby’? Toki kun nämä laitteet ovat teillä testeissä, niin ovat varmaan kovassa käytössä päivät pitkät, mutta voisi vaikka pikaisesti mainita, että paljon luuri syö akusta yön aikana (ilman mitään wifi/data sammuttamisia). Eli kun laittaa luurin illalla pöydälle, niin onko aamulla ~7 tunnin jälkeen akusta sulanut kaksi vai viisi prossaa.
Ei tuota oikein voi mitata tasapuolisesti missään realistisissa oloissa, kun mobiiliverkon kentänvoimakkuus ja wifi + taustalla synkkautuvat sähköpostit ja pikaviestinryhmät jne. Vaikuttavat siihen kulutukseen merkittävästi.
Ellei sitten testaajien sijainti tukiasemien suhteen ja some viestien määrä ole kohtalaisen saman suuntaista.
Mutta silti yhtä tasapuolinen, kuin ilmoittaa että noin 3 tuntia SOT per päivä. Ei se ota kantaa että onko käyttö hiekkarannalla auringossa jolloin iPhone repäisee hulppeat 2000nit vai surffataanko hämärässä huoneessa ja näyttö hyvin himmeä.
tuossa on mpf:ltä screenshottia. Vaikka en sen relevanssia ymmärräkkään. Jos koko yön paukkuu wa/messenger notifikaatiota tai kenttä on huono niin akkua kuluu enemmän. Lentokonetilassa taas vähemmän.katso liitettä 965128
”Kokonaisuudessaan iPhone 14 Pro on tähän mennessä testatuista laitteista vuoden paras älypuhelin, joka tarjoaa markkinoiden tehokkaimman järjestelmäpiirin sekä erittäin laadukkaan ja monipuolisen kamerajärjestelmän.”
Markkinoiden paras puhelin ansaitusti.
Ja loppuosa tuosta arvostelun tekstistä.
" Peräti 170 eurolla nousseen suositushinnan myötä puhelinta ei kuitenkaan voi suoranaisesti suositella, sillä erot jo suositushintaansa edukkaammin myytävään edeltäjään eivät ole mullistuksia, vaan ennemminkin hiottuja päivityksiä. "
Tuohan ei meinaan mitenkään varmasi tarkoita, että akku olisi täynnä. Joissain – etenkin latausnopeudella kehuvissa kiinalaisissa luureissa mittari naksahtaa 100%:iin ja trickle-charging jatkuu taustalla.
Ylipäätään tyhjästä täyteen lataaminen on aika hölmö mittari ja ainakin minulle lataustehon mittaaminen graafina olisi selkeämpi. Toki nuo eri prosentit 15min ja 30min kohdalla kertovat jo paljon. Pienellä akulla pienikin teho tuottaa korkeat prosentit nopeammin.
Eiks toi oo aika vakio kaikissa luureissa nykyää et akku on oikeesti jotai 95-80 prossaa ja luuri näyttää et olis muka täynnä? Tarttee laittaa kulutusmittari laturijohtoon tai laturin ja seinän välii et näkee koska oikeesti tippuu kulutus.
Sillee kyl vähä turha toiki ku ei niil vikoil prossil oo mitää välii, tärkeempi se et kauan kestää saada tarpeeks sähköö sisäl et luuri jaksaa loppupäivän…
Onko näissä mahdollisuus rajoittaa ladattavan virran prosentteja esim. Lenovon (läppäreissä) ja Sonyn (kännyissä) tapaan, vai mennäänkö aina 100%? Tai onko näissä jotain lisäominaisuuksia tuohon (kuten, että tunnistaa koska liikkeelle lähdetään niin optimoi latauksen saamaan latauksen täyteen suunnilleen noihin aikoihin)?
Prosentteja ei voi rajoittaa, mutta luurissa on automatiikka joka pyrkii tähtäämään sen luurin 100%:iin heräämishetkelle.
Juu juurikin noin mitataan. Vähintään viiden minuutin välein on tallessa prosenttimäärä, joka on saavutettu, mutta artikkeliin on nyt viimeaikoina tullut laitettua vain nuo muutama hetki. Laskelmoitiin, että nuo on kenties merkittävimmät, eli paljonko saa nopealla hetken latauksella ja miten kauan menee, että saavutetaan 90 ja täydet 100 prosenttia. 100 prosentin yläpuolelle ei ymmärrettävästi ole mahdollista meillä mitata latausta, vaan on luotettava siihen, kun puhelin sanoo lopettavansa lataamisen.
Nopeasti noista datoista kuitenkin tekee tarvittaessa myös graafin, joka tässä iPhonen tapauksessa olisi tässä:
katso liitettä 965396
Niillä näkee paremmin tietoa noista latausnopeuksista + voi oikeasti selvittää, että paljonko puhelin "huijaa".
3 vuotta vanhan luurin kun vei, niin loppuhinnaksi jäin se joitain kymppejä yli tonni.
Toisin kuin Samsung, Apple ei polje hintoja alussa edistääkseen myyntiä. Joten listahintaa (1479€) saa maksaa ainakin tämän vuoden jos yhtään menee kuten 13 Pro.
Jotkut jälleenmyyjät tarjoavat jotain vaihtohyvityksiä tai tinkivät omista katteistaan, mutta nuo ovat sitten kauppiaskohtaisia juttuja.
Toripolliisi
Noille latausnopeustestille ei kannata antaa liikaa arvoa. Testin suoritustapa on kaukana luotettavasta ja useat valmistajat pyrkivät markkinoimaan latausnopeutta viilatuilla testijärjestelyillä. Alla muutama syy miksi näin:
Sitten vielä kysymys latausnopeuden vaikutuksesta akun elinikään…
Mutta latausnopeuksissa on kaikesta huolimatta todellisia eroja, vaikka myös iPhonen akku imee yllättävän paljon käyttöaikaa 15min latauksella.
Tavallaan juu, mutta toisaalta tuo pätee suurimpaan osaan teknisiä laitteita, että poistuvaa mallia voi saada poisto-alesta edukkasti, eli saman varauksen voisi laittaa melkein kaiken elektroniikan osalta. 13 Pro kuitenkin on poistunut Applen valikoimista, eli tuskin on loputtoman pitkään tyrkyllä.
Enemmän tuo perus-14 (non pro, non plus) on minusta väliinputoaja, kun 13 on edelleen virallisestikin myynnissä, ja jotenkin itse tuntuu aika kapealta raolta että on valmis maksamaan 14 non-proon hyvin pienistä päivityksistä, mutta ei kuitenkaan 14 Prosta, joka on isompi hyppy minusta. Saati sitten nyt väliaikaisesti poistoaleissa saman hintainen 13 Pro on lähes kaikessa parempi, mutta siihen toki pätee tuo alevertailun ongelma.
Tai ihan pistokkeen ja laturin väliin laitettava wattimittari, jollaista taidetaan jo käyttääkin muissa testeissä.
Ei tuo toki välttämätön ole, mutta aina parempi jos valmistajien rehellisyyttä vähän valvotaan.
Sekä notchia että nyt Dynamic Islandia käyttäneenä omakohtainen kokemus on, että käytössä en huomaa kummassakaan visuaalista haittaa. Uutta D-i:tä tulee klikattu usein, kun siellä on visuaalinen indikaatio toimivasta äpistä. Esim. musiikki, äänikirja yms. joka on käynnissä ja sitä kautta pääsee luontaisesti kiinni äpin ohjauksiin. Notchissa ei mitään toimintoja ollut, niin se oli vain osa näytön reunaa.
Kumpikaan ei ole tullut tielle tai kumpaankaan en kiinnitä päivittäin huomiota pl. halutessani mainittu ohjausten navigointi.
Mainoskuvissa nuo tuntuu aiheuttavan närää valituissa yksilöissä, mutta todellisuudessa se katseen focus on ruudun keskellä. Vertaisin omalta näkökannalta tätä vaikka auton taustapeiliin. Se on selkeästi näkyvissä ikkunalla, mutta arjessa sitä ei huomaa muutakuin käyttö objektina. ellei nyt päätä jostain syystä juuri siihen kiinnittää huomiota ja kirota joka kerta että tuokin pitäisi piilottaa johonkin HUD ruutuun.
Musta näytti, että dynamic island tulee videoita katsoessa sellaisiinkin videoihin vasempaan reunaan päälle johon vanha hyväksi havaittu notch ei tullut. Eipä tuolla kyllä itselleni juuri väliä ole, koska en käytännössä videoita luurilla katso, mutta jotakuta muuta voisi ärsyttää.
Minulta löytyy tuollainen ja olen sitä välillä käyttänyt. Ei tunnu toimivan luotettavasti kaikkien valmistajien latausratkaisujen kanssa, joten en ole siksi sisällyttänyt osaksi vakio-testirutiineja.
Jos se on muutama minuutti, niin silloin valmistaja onkin kutakuinkin rehellinen, mutta kun se voi olla puoli tuntia tai prosenttiaalisesti 50% lisää nopeammin lataavissa How long does it really take to fully charge your phone?. Kuitenkin noita nopeita 0-100 mainostetaan myyntiargumentteina.
Toki järkevämpää kuluttajan näkökumasta lieneekin joka tapauksessa katsoa vaikka 0-50% lukuja, ja toki suhteuttaa sekin luurin akunkestoon.
Eihän siinä visuaalisesti mitään vikaa olekaan, päinvastoin oikein tyylikäs toteutus, mutta tilaa se vie taas enemmän yhtenäiseltä näyttöalalta kuin ennen, ja se tässä ihmetyttääkin että ihan puhtaasti muotisyistä halutaan enemmän tilaa vievä ratkaisu, kun se mitätön kaistale siellä reiän yläpuolella ei oikein palvele mitään muuta käyttötarkoitusta kuin ulkonäköä.
Yhtenäisestä näyttöalasta uhrataan sille pakolliselle lovi/reikä/pilleri/saari/mikäonkaan aukolle tuntuu kasvavan koko ajan, vaikka itse aukon koko pieneneekin. Saman toiminnallisuudenhan olisi voinut softata vaikka siihen alkuperäiseen X:n, joten tuntuu että saaren pointti on lähinnä erottua visuaalisesti edeltävistä malleista.
Pikagoogletuksella trendin aloittaneen iPhone X:n näyttölovi n 5,2mm korkea, iPhone 11 5,9mm ja nyt iPhone 14 Pro taas kasvaa varmana johonkni lähemmäksi seitsemää milliä:
r/iphone – iPhone 14's notch vs. iPhone 14 Pro's Dynamic Island compared. The notch is definitely wider, but the Dynamic Island sits much lower than the bottom of the notch and is actually 10% bigger in height.
http://www.reddit.com
Ja kyllä tuon ihan liikkeessä silmälläkin huomasi, että island vie isomman siivun näyttöä.
Lovi, reikä ja koko etualan suuruinen näyttö ovat kaikki pelkkiä muoti-ilmiöitä, jotka tuottavat useita ongelmia. Musta palkki olisi käytettävyyden kannalta paras ratkaisu.
Ehkä Applen olisi kannattanut tuoda optio mustavalkoisella AOD:lle, kuten monella muulla valmistajalla. Nyt sen saa vain kikkailtua Focus modella. Focus modelle pystyy tekemään shortcutin mutta saakohan sitä aktivoitua automaattisesti pelkästään näytön lukituksen myötä? Sitten ei tarvitsisi pitää Focus modea jatkuvasti päällä mustavalkoista AODia varten.
Noissa "kului 4%" vertailuissa on se ongelma, että usein akun purkautuminen ei ole lineaarista. Esim. jos looppaa samaa 30min videota, niin jollain kerralla vie 3% ja toisella 5% riippuen ainakin akun senhetkisestä varausasteesta.
Omakohtaisina käytännön esimerkkeinä oma iPhone kuluttaa akkuprosentteja heti latauksen jälkeen huomattavan hitaasti, kun taas Garminin kello toimii päin vastoin ja tiputtaa parissa ekassa tunnissa prosentteja varmaan 4x nopeudella normaaliin, etenkin jos ei ole 100% ladannut, ja sitten toisaalta viimeisillä prosenteilla sinnettelee käsittämättömän pitkään.
Ei tarvi wifiä päivitykseen.
Ehkä Applekin on todennut AOD:n virrankulutuksen olleen turhan kovaa, kun on tuonut uusimpaan beta versioon mahdollisuuden kytkeä taustakuva pois päältä AOD:ssa. Nähtäväksi jää, että siirtyykö ominaisuus myös viralliseen versioon.
Meikäläisellä löytyypi 14 pro ja allways on display vie yön aikana max 3% akkua että eu hirveä kulutus ole
iPhone osalta mitä olen omissani seurannut pidempään latausaikoja (viimeisin on tuo 12 Pro), on aikaa siihen, kun puhelin väittää akun olevan 100% ja kun se oikeasti on 100% helposti puolikin tuntia eroa. Helpointa seurata akun todellista varaustilaa, on seurata sitä erillisellä apilla kuten iMazing tai CoconutBattery. Ainakin tuolla iMazingilla voi helposti seurata langattomasti akun varaustilaa, kun se on laturissa. Ihan vaan vinkkinä, jos haluaa tarkkoja aikoja mittailla.