Testissä 4800 euron hintainen Asus ROG Strix Scar 18 -pelikannettava Core i9-13980HX -prosessorilla, GeForce RTX 4090 -näytönohjaimella ja 18-tuumaisella 2560×1600-resoluution näytöllä varustettuna.
Saimme testiin Asuksen pelikannettavien lippulaivan Asus ROG Strix Scar 18:n, jonka G834J-konfiguraation sisuksissa on tämän hetken suorituskykyisintä mobiilirautaa. Sisuksista löytyy NVIDIAn GeForce RTX 4090 -mobiilinäytönohjain ja Intelin 24-ytiminen Core i9-13980HX -prosessori ja vertaamme muun muassa niiden suorituskykyä vastaaviin työpöytäosiin.
Tutustumme tässä artikkelissa pelikannettavan ominaisuuksiin, ajamme suorituskyky- ja akkutestit sekä suoritamme lämpötila- ja melumittaukset.
Lue artikkeli: Testissä Asus ROG Strix Scar 18 -pelikannettava
Ylläolevassa artikkelissa vakiona siis:
Time Spy Score: 9862
Graphics Score: 10011
CPU Score: 9095
katso liitettä 1049460
kyllä, iGPU menee oletuksena päälle kun laturi nykäistään irti ROG kannettavissa(tai softa ainakin ilmoittaa jos jokin sovellus käyttää erillisnäyttistä)
Akkukestoon voisin kommentoida että varmasti tuon saa kestämään 4-5 tuntia työpöytäkäytössä jos jaksaa räpeltää prosessorin virrankulutukset oikein, Inteliä ei ilmeisesti paljon virrankulutus kiinnosta teho-luokassa
(Youtube kattomiseen ei tarvii 12 ydintä hönkimässä 4GHz nopeudella, mutta windows ottaa kaiken tehon irti mikä sille annetaan, joka sit syö akkua turhaan, ja monesti stock asetuksilla on prossulle annettu aivan liikaa voltteja)
Hyvä kone mutta järkyttävän ylihintainen.
Tuossa tosiaan 16:10 kuvasuhteen näyttö, eli yksi lisätuuma näytön kokoon ei juurikaan kasvata läppärin kokoa, siitä kyllä iso plussa.
@Sampsa voisi korjata tuon läppärin paksuuden, paksuin kohta siis 3.08cm.
data-unfurl="true" data-result-id="427703" data-url="https://rog.asus.com/laptops/rog-strix/rog-strix-scar-18-2023-series/spec/" data-host="rog.asus.com" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
ROG Strix SCAR 18 (2023) | Gaming Laptops|ROG – Republic of Gamers|ROG Global
rog.asus.com
Viitattiin siis, että vaihtaa prosessoriin integroituun grafiikkaohjaimeen. Päivitetty selkeämpään sanamuotoon artikkliin.
Ero suorituskyvyssä johtuu siitä, että tuossa RTX 4090 -mobiiliversiossa on käytössä selvästi vähemmän grafiikkapiirin laskentayksiköitä ja alhaisemmat kellotaajuudet niin grafiikkapiirillä kuin muisteilla sekä rajoitettu tehonkulutus.
Itse en näe syytä ostaa näin kalliin kannettavan ellei todella tee jotain hyödyllistä työtä kun saa halvemman ja paljon hiljaisemman pöytäkoneen.
Tuskin kukaan tällaista pöytäkoneeksi ostaakaan? Eiköhän läppäriä lähtökohtaisesti katsella silloin, kun kone pitäisi saada otettua välillä mukaan tai tehtyä töitä matkalla esim. junassa tai hotellissa. Sitä voi tietysti pohtia, että riittäisikö läppäriksi köykäisempikin laite, jos kotoa löytyy tehokas pöytäkone. Jotkut sitä tehoa tarvii myös reissatessa ja niille tämä on varmaan hyödyllinen
Itsellä läppäri korvasi pöytäkoneen, vaikka suht harvoin reissussa ollaankaan. Saa riittävän suorituskyvyn, kompaktin koon ja lisänäytön samalla ratkaisulla, mutta toki kustannustehokkuus heikko. Läppäri makaa näyttöjalassa niin säästi kivasti pöytätilaa.
Näissä näyttäisi käsittääkseni edelleen olevan ainakin osittain jaettu tuo jäähdytyskomponentti GPU+CPU kesken, aiemmin kuumana käyvä komponentti lämmitti toisenkin ja saattoi aiheuttaa toiseen throttlausta. Mielenkiintoista jos nämä uudet CPU:t ja GPU:t toimivat paremmin throttlausalgoritmeineen jne. Omat Asuksen peliläppärit ovat kyllä olleet reilusti äänekkäämpiä kuin pöytäkone 20+ tuulettimella..
Mikäs teline? Mulla on tuossa nenän edessä tyhjä vesa-jalka odottamassa sopivan löytymistä samalla tarkoituksella
Oma setti on vähän kevyempää rautaa: surface pro 8 + egpu + pari monitoria. Vieressä toki pelipöytäkone erikseen. Tabletti on tarkoitus laittaa entisen kolmannen monitorin tilalle pois pöydältä.
Nuo kaksi. Näytöllä sama teline niin halusin identtisen.
data-unfurl="true" data-result-id="310574" data-url="https://www.jimms.fi/fi/Product/Show/57554/8712285318368/vogel-s-pfd-8523-monitor-desk-mount" data-host="www.jimms.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Vogel's PFD 8523 Monitor Desk Mount – 149,00€
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.jimms.fi
data-unfurl="true" data-result-id="427851" data-url="https://www.proshop.fi/Seinaekiinnitys-AV-kannattimet-AV-kalusteet/Multibrackets-M-Laptop-Holder-for-Gas-Lift-Arm-Silver/2418333" data-host="www.proshop.fi" data-pending="false">
class="link link--external fauxBlockLink-blockLink"
target="_blank"
rel="nofollow noopener"
data-proxy-href="">
Multibrackets M Laptop Holder for Gas Lift Arm Silver | Edullinen
data-onerror="hide-parent"/>
http://www.proshop.fi
Eipä ole tullut ajateltua moista. Kiitos vinkistä.
Tästä olisi kiva kuulla lisää. Muistatko läppärin valmistajaa / mallia minkä ohjekirjasta voisi tuon maininnan löytää?
Manuaali epämääräisesti mainitsee käytöstä "tasaisella alustalla" mut pakko kai se on uskoa kun GL702:sta meni 2 GPU tuuletinta ja nykyinen Strix G531 GPU tuuletin pitää kans ääntä jos kallistaa konetta
Se manuaalin "tasainen alusta" taitaa enemmänkin tarkoittaa kulman sijasta "sileää ja kovaa alustaa", eikä esim. tyynyä, jotta kone pysyy edelleen pienillä korokkeillaan eikä pohjan ilmanvaihtokanavat tukkiudu.
En silti vastaan väitä, itselläkin tullut vastaan useita laitteita, joissa tuulettimet alkavat ulisemaan kun laitetta kallistaa.
On, oli jo edellisissä SCAR-mallissa, G17 mallissa ei.
Mikään ei Nvidialla nykyään ole yhtä varmaa kuin harhaanjohtava markkinointi.
6800m ja 6800 Hyi hyi AMD soosoo, harhaanjohtajafirma on.
Siinä sentään kyse on vain yhden askeleen verran eroa, mutta joo oikeassa olet että hölmöä tuokin on muttei sentään ihan naurettavan hölmöä.
Tuntuu siltä että viime vuosina tuo on kehittynyt kertalaakia sekavammaksi kun pöytäkoneversioiden tdp:t ovat lähteneet laukalle niin ettei enää onnistu lähelläkään sen tyyppiset ratkaisut että otetaan 10 % piiristä pois ja annetaan sille puolet pienempi tehobudjetti. Nykyään leikataan 50 % pois ja tehobudjetista uupuu luokkaa 75 %..
Oli esim. aika iso työ selittää muksuille miten ison kompromissin tehoissa joutuu tekemään jos sijoittaa säästönsä läppäriin vrt. pöytäkoneeseen kun deskarinäyttisten testeissä on tismalleen samat mallinumert kuin läppärin mainoksissa.
Joo tuossa oli hetken tilanne, että mobiili ja desktop oli aika lähellä toisiaan, olisiko ollut GTX 10 -sarja, mutta nyt on tosiaan menty taas huomattavasti isompaan eroon. Ja juuri tuosta syystä me näitä testejä teemme sillä valmistajille tilanne on sitä hyödyllisempi mitä enemmän pihalla todellisuudesta kuluttajat ovat.
Näiden uutukaisten hinnat vaan ovat aika tolkuttomia toistaiseksi, josta näkyy aika hyvin kilpailun puute (AMDn tuotteet tulevat vasta myöhemmin).
Läppäreissä kun on aika työmaa saada 200W GPU:lta pois ja 100W CPU:lta, noin esimerkkinä. Samalla vaaditaan että laitteiden tulisi olla sieviä ja kevyitä, niin huono se on kunnon jäähdytysjärjestelmää tunkea. Tokihan läppäreissä on insinöörityöllä mahdollista parantaa jäähdytystä melkoisesti jos sitä "tahtotilaa" löytyy. Hyvin köykäisiä ne tuuppaavat olemaan.
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä